Το Ζβέρεφ vs. Τσιτσιπάς είναι η νέα κόντρα του παγκοσμίου τένις

Ο ένας σπάει ρακέτες, ο άλλος βρίζει το βοηθό διαιτητή. Ανήκουν μεταξύ των καλύτερων του κόσμου και δεν έχουν 'κλείσει' καν τα 22. Οι ειδικοί αδημονούν για το μέλλον της αντιπαλότητας μεταξύ του Στέφανου Τσιτσιπά και του Αλεξάντερ Ζβέρεφ. Η πρόκληση του Γερμανού και όσα ισχύουν στην παρούσα φάση.

Το Ζβέρεφ vs. Τσιτσιπάς είναι η νέα κόντρα του παγκοσμίου τένις

Είναι αυτοί που κυκλοφορούν εκεί έξω ως “οι πιθανότεροι να βρεθούν στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης”. Και “να κερδίσουν αρκετά majors”, γιατί “από όλους τους ταλαντούχους νέους που μετέχουν στο ΑΤΡ Tour, είναι αυτοί που μπορούν να νικήσουν σε όλες τις επιφάνειες, τους καλύτερους”. Αυτήν την στιγμή, ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ βρίσκεται στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι στο Νο15. Mετά το Australian Open θα είναι ακόμα πιο ψηλά.

Το ερώτημα βέβαια, είναι άλλο: μήπως είναι αυτοί που θα προσφέρουν στο παγκόσμιο τένις κόντρα ανάλογη με αυτήν των ΜακΕνρό και Κόνορς, των Σάμπρας και Αγκάσι; Να 'χει υψηλό δείκτη ανταγωνισμού, με ανταλλαγή ατάκας και εκρήξεις θυμού;

Ο Μπόρις Μπέκερ που προφανώς ξέρει κάτι περισσότερο από όλους, είχε να κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγκριση, μεταξύ αυτών των δυο και του Νόβακ Τζόκοβιτς. “Πνευματικά, έχουν αρχίσει να 'χουν τις ίδιες ποιότητες με τον Νόλε. Οι Ζβέρεφ και Τσιτσιπάς δεν δείχνουν να διαλύονται υπό την πίεση. Όταν αρχίσει να μυρίζεις τριαντάφυλλα, θες περισσότερα. Απολαμβάνουν να είναι καλοί τενίστες και να αγωνίζονται στο ΑΤΡ Tour.

Ξέρουν τι γίνεται σε όλα τα ματς, παρακολουθούν τα πάντα, περνούν ώρες στα αποδυτήρια γιατί τους αρέσει το περιβάλλον, είναι ψηλοί -κάτι που ανήκει στα νέα δεδομένα του σπορ- και έχουν το συνολικό παιχνίδι, όχι μόνο τα δυνατά χτυπήματα.

Στο παρελθόν ήταν αρκετοί οι ταλαντούχοι που 'πνίγηκαν' στο άγχος. Για τους Ζβέρεφ και Τσιτσιπά όλα δείχνουν εύκολα. Δεν πανικοβάλλονται αν χάσουν ένα, δυο σετ και δεν απογειώνονται όταν νικούν

Για εκείνους είναι ένα ταξίδι. Υπάρχει κάτι που επιτρέπει τις προβλέψεις που τους θέλουν να βρίσκουν το δρόμο για την κορυφή των Grand Slam σύντομα, δηλαδή φέτος”.

Πίσω στο κέφι και το μπρίο που 'χαν οι συναντήσεις του ΜακΕνρό με τον Κόνορς, αν δεν έτυχε να τις προλάβεις, ας πούμε τα βασικά: τo 2018 ο ΜακΕνρό είχε χαρακτηρίσει asshole τον Κόνορς, εξηγώντας ότι δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να του συστηθεί. “ Δεν αναγνώρισε καν, την ύπαρξη μου, αφότου του έριξα κλωτσιά στον...” ξέρεις πού.

Ο... τρελός της παρέας επισήμανε και ότι “ ξέρω ότι με έκανε καλύτερο παίκτη. Του το αναγνωρίζω. Ελπίζω να ξέρει και ο ίδιος πως τον έκανα καλύτερο”. Αναγνώρισε και ότι το μίσος του Κόνορ είχε να κάνει με το γεγονός ότι αμφισβητήθηκε, ως Νο1 του κόσμου από έναν 18χρονο. “ Στη θέση του ίσως να έκανα και εγώ τα ίδια. Ήμασταν όμως, τόσο μέσα στο σπορ, στη διεκδίκηση των επιτυχιών που δεν διακρίναμε ότι τελικά, είμαστε άνθρωποι”.

Όπως άνθρωποι είναι ο 20χρονος Έλληνας και ο 21χρονος Γερμανός. Με ό,τι συνεπάγεται αυτού, συμπεριλαμβανομένων των εκρήξεων. Tην ημέρα που ο Στέφανος Τσιτσιπάς εκθρόνισε τον άνθρωπο-ρεκόρ του παγκοσμίου τένις, Ρότζερ Φέντερερ ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ (Νο4) κατέρρευσε στο δικό του παιχνίδι, στο Australian Open, εναντίον του Μίλος Ράονιτς. Έχασε με 1-6, 1-6, 6-7 και κάπου στο μεσοδιάστημα έκανε αυτό.

Δεν είναι βέβαια, μόνο ο Ζβέρεφ που επιδίδεται σε ξεσπάσματα -από αυτά που τιμωρούνται- για να ξεφορτωθεί το θυμό (“ έπαιξα τραγικά στα δυο πρώτα σετ”) του ματς με τον Ράονιτς (Νο16). Και δεν ήταν η πρώτη φορά που έσπασε ρακέτα.

Να θυμίσουμε ότι στο ματς της πρόκρισης πρόκριση του Τσιτσιπά στους “16” είχε βρίσει τον επόπτη γραμμής, σε άπταιστα ελληνικά, παρουσία Ελληνοαυστραλών -δεν ήταν δηλαδή, ότι δεν θα καταλάβαινε κάποιος στις εξέδρες, τι έλεγε. Και μετά είχε ποστάρει Αριστοτέλη, έτσι, για τη φάση.

Πάμε να δούμε τι έχει γίνει μεταξύ τους.

Ο Ζβέρεφ είχε χαρακτηριστεί το 2018 από τους ειδήμονες 'μελλοντικός νικητής των Grand Slam', αφότου είχε νικήσει τους Νόλε Τζόκοβιτς και Ρότζερ Φέντερερ, στο ΑΤΡ Tour Finals. Έκτοτε, έχει αποτύχει να περάσει σε ημιτελικούς major 14, στις 15 φορές. Μετά την τελευταία του ήττα εξήγησε πως “δεν είμαι χαρούμενος, αλλά δεν είμαι και δυστυχισμένος. Όλα καλά.

Είναι ένα παιχνίδι τένις και έχω μάθει να αντιμετωπίζω τη δουλειά μου ως δουλειά. Όχι ως το τέλος του κόσμου. Αν αντιλαμβανόμουν τις ήττες μου ως το τέλος του κόσμου, θα ήμουν σε κατάθλιψη 15 με 20 φορές το χρόνο.

Αυτή ήταν η 8η σερί ήττα του Γερμανού, με το σερβίς του να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Για την ακρίβεια, ήταν αυτό που τον έκανε να χάσει το μυαλό του. Και τα πράγματα δεν έγιναν καλύτερα, αφότου άλλαξε ρακέτα.

Κάτσε όμως, να σου πω τι είχε γίνει στις δυο συναντήσεις τους, σε επίπεδο ανδρών. Στις 4/8 του 2018 βρέθηκαν στο ίδιο court στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο του Citi Open. Διεκδικούσαν την πρόκριση στον τελικό. Την πήρε το Νο3 τότε του κόσμου, Ζβέρεφ, με τον Τσιτσιπά να κοπανάει το κεφάλι του, με μανία.

Λίγες ημέρες μετά, στις 10/8 βρέθηκαν στα προημιτελικά του Rogers Cup. Ο καλύτερος Έλληνας τενίστας επικράτησε με 3-6, 7-6, 6-4 και ο Ζβέρεφ δήλωσε πως “η εμφάνιση μου ήταν αξιοθρήνητη”. O Tσιτσιπάς πάλι, είχε πει ότι πανηγύρισε άλλη μια μεγάλη νίκη, στο Τορόντο, προσθέτοντας “τρόπον τινά τον κορόιδεψα, γιατί έκανα πράγματα που δεν περίμενε από εμένα”. Τότε ο Τσιτσιπάς ήταν στο Νο27 του κόσμου, από το Νο168 όπου βρισκόταν ένα χρόνο νωρίτερα. Και αυτή η πρόκριση ήταν η πρώτη της καριέρας του σε τουρνουά Masters 1000.

Μέσα στο 2018 ο Τσιτσιπάς, μεταξύ πολλών άλλων, έγινε ο νεαρότερος σε ηλικία παίκτης που αντιμετώπισε τέσσερα μέλη του ΤΟΡ10, σε ισάριθμα ματς του ίδιου event (στο Τορόντο).

Στις 9 του Νοέμβρη, ενώ ο μεν Ζβέρεφ προετοιμαζόταν για το ATP Finals στο Λονδίνο και οι περισσότεροι συνομήλικοι του έκαναν δουλειά για το Next Gen Finals στο Μιλάνο, ο Γερμανός εξήγησε πως δεν θα ακολουθήσει την 'τάξη' του, γιατί είναι πια μεταξύ των καλύτερων του κόσμου -κάτι που 'χε κάνει και το 2017.

Στην τελευταία του εμφάνιση σε Next Gen, αντιμετώπισε τον Τσιτσιπά, σε αγώνα επίδειξης -καθώς ο Έλληνας δεν είχε κερδίσει τότε τη συμμετοχή του, μέσω των αγώνων. Την επόμενη χρονιά, ήταν ο δεύτερος που απέκτησε το δικαίωμα συμμετοχής -βάσει αποτελεσμάτων-, μετά τον Ζβέρεφ.

Η κόντρα για τα ball boys

Μεταξύ των όσων είπε εκεί ο Τσιτσιπάς, σε ερώτηση για τις διαφορές που συνάντησε αγωνιζόμενος σε τουρνουά για νέους και σε αυτά για άνδρες, ήταν πως “ ένα πράγμα που δεν μου άρεσε ήταν ότι έπρεπε να πάρω μόνος μου την πετσέτα μου, όταν τη χρειαζόμουν. Όταν παίζεις σε υψηλό επίπεδο, στη φέρνουν τα ball kids και αυτό σου γλιτώνει έγνοιες και χρόνο. Είναι η δουλειά τους να σου δίνουν την πετσέτα και τις μπάλες”.

Μετέφεραν το σχόλιο στον Ζβέρεφ και αυτός είπε ότι “ είμαι ο πιο λάθος άνθρωπος για να σας απαντήσει, αν όντως αυτή είναι η πραγματικότητα. Ποτέ δεν έχω πιάσει πετσέτα, σε αγώνες που γίνονται σε κλειστές αρένες. Για την ακρίβεια, μόλις δυο φορές την έχω ζητήσει. Η μια ήταν στην Ουάσινγκτον που είχε πολύ ζέστη και 50% υγρασία. Μπορείτε όμως, να ρωτήσετε τα παιδιά του Next Gen που τη χρησιμοποιούν συνέχεια.

Ο Τσιτσιπάς την παίρνει, έπειτα από κάθε άσο, αλλά και μετά κάθε double fault. Για να είμαι ειλικρινής, φαίνεται λίγο αστείο στα μάτια μου το να παίρνεις την πετσέτα έπειτα από κάθε σερβίς ή κακή αντίδραση.

Άκουσα πως ο Τσιτσιπάς είπε πως είναι δουλειά των ball boys να σου δίνουν τις πετσέτες, αλλά στην πραγματικότητα δουλειά τους είναι να σου δίνουν τις μπάλες. Εξ ου και το όνομα τους. Για κάποιους είναι περισσότερο πρόληψη, από ό,τι ανάγκη!

Ο Ζβέρεφ θα γίνει -λέει- ο καλύτερος, όχι όμως αυτήν την εβδομάδα.

Και φτάνουμε στο σήμερα, με τον Ζβέρεφ να καλείται να απαντήσει, μετά τον αποκλεισμό του στους “16” του Australian Open, αν ήξερε τι κατάφερε ο Τσιτσιπάς. “ Δεν έχω ιδέα. Δεν παρακολουθώ τι κάνουν οι άλλοι. Σίγουρα νιώθω χαρούμενος που όλα τα νέα παιδιά τα πηγαίνουν καλά και τους εύχομαι τα καλύτερα. Είναι ένα από τα πολλά τουρνουά της χρονιάς. Ναι, ισχύει ότι θέλω να γίνω ο καλύτερος. Προφανώς αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτήν την εβδομάδα”.

Πριν σε αφήσω να σου πω ότι μέχρι τη σήμερον ημέρα, ο Ζβέρεφ έχει βρεθεί σε προημιτελικά Grand Slam μόνο μια φορά, πέρυσι στο French Open. Και αυτή είναι η μόνη παρένθεση που αφορά το όνομα -και το ταλέντο- του.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK