8 ελληνικά 'Last Dance' που θα θέλαμε να δούμε

Ντέμης Νικολαΐδης-Μάκης Ψωμιάδης, η μεταγραφή του Βασίλη Σπανούλη, η τελευταία χρονιά του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ. Με συγκεκριμένες διηγήσεις, με ιστορικές χρονιές με εξίσου σημαντικά γεγονότα, ιδού τα ελληνικά 'Last Dance' που θα θέλαμε.

Στιγμιότυπο της προπόνησης της Εθνικής Ελλάδας, Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2001
Στιγμιότυπο της προπόνησης της Εθνικής Ελλάδας, Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2001 EUROKINISSI SPORTS

Λίγο ώπα. Εντάξει με το 'Last Dance' και τον Μάικλ Τζόρνταν. Σούπερ ουάου, τρομερή παραγωγή, δεδομένο το ενδιαφέρον, δεδομένο το μέγεθος του Air, αλλά έχουμε και τα δικά μας. Και μεταξύ μας, τα ξέφρενα βράδια του Ντένις Ρόντμαν δεν αξίζουν μία μπροστά στον τελικό κυπέλλου του 1988 μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, δηλαδή Γιώργου Κοσκωτά και Γιώργου Βαρδινογιάννη.

Γιατί, δηλαδή, να μη στηρίζουμε τα δικά μας 'προϊόντα'; Και πότε επιτέλους θα πάρουν μπρος οι ντόπιες παραγωγές να ξεκινήσουν να 'ξεσκονίζουν' τα αρχεία και να δημιουργούν ντοκιμαντέρ για τους εγχώριους ήρωες/πρωταγωνιστές; Φανταστείτε, για παράδειγμα, σε σειρά του Netflix τη τηλεδιάσκεψη της Super League που έγινε την Τετάρτη. Casa de Papel, κάνε στην άκρη να δω κάτι.

Εμείς ιδέες ρίχνουμε, τα λεφτά μάς λείπουν. Netflix, ακούς; Ιδού οι σειρές που πρέπει να δούμε, ιδού τα δικά μας 'Last Dance'.

Νίκος Γκάλης

Ο Νίκος Γκάλης σε στιγμιότυπο από αγώνα του Άρη με την Μπαρτσελόνα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών
Ο Νίκος Γκάλης σε στιγμιότυπο από αγώνα του Άρη με την Μπαρτσελόνα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να γίνει μία σειρά μόνο για την καριέρα του συνολικά, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα κεφάλαια που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μεταξύ της χρονιάς που έφυγε από τον Άρη και πήγε στον Παναθηναϊκό και του έπους του '87 στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, επιλέγουμε το δεύτερο. Δεν είναι το 'Last Dance', είναι το 'First Dance' για την επίσημη αγαπημένη, που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης με τον δικό μας Τζόρνταν.

Προτεινόμενος τίτλος: Final Countdown

Γιάννης Ιωαννίδης

Ο Γιάννης Ιωαννίδης σε ημιάγρια κατάσταση, σε ένα ματς Ολυμπιακού-Άρη το 1993 στο ΣΕΦ
Ο Γιάννης Ιωαννίδης σε ημιάγρια κατάσταση, σε ένα ματς Ολυμπιακού-Άρη το 1993 στο ΣΕΦ EUROKINISSI

Σε αντίθεση με τον Γκάλη, εδώ επιλέγουμε τον Άρη. Έπειτα από μία 8ετία και τίτλους που έκαναν τις Πέμπτες να κλεινόμαστε σπίτι για να δούμε τον Άρη της Ευρώπης, ο 'ξανθός' αποχωρεί για τον Ολυμπιακό για να 'χτίσει' κι εκεί μία νέα 'δυναστεία'. Το εξώφυλλο του 'Φωτός' 'ΕΚΛΑΨΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ, "ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΕΥΓΑ ΑΝ ΜΕ ΗΘΕΛΑΝ"' όταν ο Ιωαννίδης έριξε τους τίτλους τέλους είναι το τελευταίο επεισόδιο. Σειρά με πολλά 'μπιπ', τσιγάρα, μαύρες γάτες, "μη βρίζετε γαμώ τον στανιό μου".

Προτεινόμενος τίτλος: Τελευταίο τσιγάρο

Ο 'τελικός του Κοσκωτά'

Όλη εκείνη η χρονιά, μέχρι την κορύφωσή της με τον "τελικό του αιώνα", όπως τον έλεγαν αρκετοί. Κοσκωτάς εναντίον Βαρδινογιάννη, Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού για ένα τρόπαιο και μία θέση στην Ευρώπη. Πρωταθλήτρια η Λάρισα και τελικός 'αιωνίων'. Τι έπος! Μία διήγηση για το πώς βρέθηκε στην επικαιρότητα ο Κοσκωτάς, οι 15 μεταγραφές τον χειμώνα, ο Παναθηναϊκός που απέκλεισε τη Γιουβέντους, αλλά κόντευε να μείνει εκτός Ευρώπης, η 'τιτανομαχία' δύο παραγόντων που γιγάντωναν ακόμα περισσότερο την κόντρα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Το 'Last Dance' ήταν ο τελικός του Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες, του Χρήστου Δημόπουλου, του Νίκου Σαργκάνη, του γεμάτου από 80.000 θεατές ΟΑΚΑ. Ρε, ποιο 'Last Dance';

Προτεινόμενος τίτλος: 1988

Ότο Ρεχάγκελ

Όχι. Δεν θέλουμε να δούμε σε σειρά το έπος της Πορτογαλίας. Φανταζόμαστε τι έχει συμβεί, πάνω κάτω πολλοί παίκτες έχουν πει τι γινόταν και τι ατάκες ακούγονταν στα αποδυτήρια. Το ζήσαμε "τον 7ο ουρανό αδέρφια". Η σειρά πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό που 'έχτισε' ο Ότο Ρεχάγκελ. Πριν από το περιβόητο ματς με τη Φινλανδία κι έπειτα. Όταν έκανε το δικό του 'ξεσκαρτάρισμα' για να φτάσει η ελληνική ομάδα 3 χρόνια μετά την πρόσληψή του, να πετύχει το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Να μάθουμε πώς η Εθνική Ελλάδας έγινε 'Εθνική του Ρεχάγκελ'.

Προτεινόμενος τίτλος: Πού πας, Ρε-χάγκελ;

Ντούσαν Μπάγεβιτς

Από αριστερά προς τα δεξιά σε πρώτο πλάνο, ο διαχρονικός παράγοντας της ΑΕΚ, Νίκος Στράτος, ο βοηθός προπονητή, Πέτρος Ραβούσης, και ο προπονητής της Ένωσης, Ντούσαν Μπάγεβιτς, σε αγώνα για την Α' Εθνική 1995-1996 στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο (29/05/1996)
Από αριστερά προς τα δεξιά σε πρώτο πλάνο, ο διαχρονικός παράγοντας της ΑΕΚ, Νίκος Στράτος, ο βοηθός προπονητή, Πέτρος Ραβούσης, και ο προπονητής της Ένωσης, Ντούσαν Μπάγεβιτς, σε αγώνα για την Α' Εθνική 1995-1996 στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο (29/05/1996) EUROKINISSI SPORTS

Η τελευταία χρονιά στην ΑΕΚ πριν από τη 'μετακόμιση' στον Ολυμπιακό. Η καλύτερη μπάλα που έχει παίξει ποτέ η Ένωση -και σίγουρα στο top-3 ελληνικών ομάδων- σε μία χρονιά που όπως φαίνεται πολλοί γνώριζαν, αλλά λίγοι το πίστευαν. Οι 'κιτρινόμαυροι' χάνουν για λίγο το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό, διασύρουν με το εκκωφαντικό 7-1 τον Απόλλωνα Αθηνών στον τελικό κυπέλλου και ο κόσμος, που έχει καταλάβει πια, παρακαλάει τον 'δικό του Ντούσκο' να μην πάει στον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη. Το τέλος της 'ΑΕΚ του Μπάγεβιτς' και η αρχή του 'Ολυμπιακού του Κόκκαλη'.

Προτεινόμενος τίτλος: Ο πρίγκιπας (σκέτο)

Ντέμης Νικολαΐδης-Μάκης Ψωμιάδης

Ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης, με τον Ντέμη Νικολαΐδη σε εκδήλωση της ομάδας, Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2001
Ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης, με τον Ντέμη Νικολαΐδη σε εκδήλωση της ομάδας, Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2001 EUROKINISSI SPORTS

Το βράδυ που ο Μάκης Ψωμιάδης πήγε στο σπίτι του Ντέμη Νικολαΐδη. Βασικά, ο Ψωμιάδης είναι μία ιστορία μόνος του, μια σειρά με 3-4 κύκλους. Ποιο 'Ozark'; Επί του αθλητικού, όμως, αυτό που αξίζει είναι η 'ολέθρια σχέση' των δύο ανδρών. Η ΑΕΚ, ο 'Big Mac', ο Ντέμης, το βράδυ των απειλών και των καταγγελιών. "Χαιρετηθήκαμε δια χειραψίας και έφυγα για το σπίτι μου που είναι λίγα τετράγωνα από το σπίτι του Νικολαΐδη". Με αυτά τα λόγια σε κάρτα, το πρώτο πλάνο του 1ου επεισοδίου.

Προτεινόμενος τίτλος: About Last Night

Φερνάντο Σάντος

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 δεν είναι η διοργάνωση όπου η Εθνική ομάδα πέρασε στα νοκ άουτ και αποκλείστηκε από την Κόστα Ρίκα. Είναι η διοργάνωση που έχει προηγηθεί το επεισοδιακό ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στη ρεβάνς των ημιτελικών του κυπέλλου και ακολούθησε η παραίτηση του Πορτογάλου προπονητή. Είναι η διοργάνωση που μετά το τέλος της άρχισε η κατρακύλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Το ματς με την Κόστα Ρίκα για τους '16' είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Το πριν από τη Βραζιλία και το έπειτα από αυτήν είναι το 'ζουμί'. Και θέλουμε περιγραφή από Φερνάντο Σάντος έχοντας δίπλα του ένα πανάκριβο κρασί, όπως ο Τζόρνταν με το περίφημο λικέρ.

Προτεινόμενος τίτλος: Όχι Κατσουράνη με Κόστα Ρίκα (ε, ναι)

Βασίλης Σπανούλης

8 ελληνικά 'Last Dance' που θα θέλαμε να δούμε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Last but not least, ο Βασίλης Σπανούλης. Η μεταγραφή που άλλαξε τον ρου του μπασκετικού Ολυμπιακού. Το triple crown με Παναθηναϊκό, η κορυφαία ομάδα με Δημήτρη Διαμαντίδη, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και το θορυβώδες 'αντίο' για τον 'αιώνιο' αντίπαλο στο ιστορικό 2010, που διαφοροποίησε τις ισορροπίες. Σειρά για την τελευταία χρονιά στον Παναθηναϊκό, για όσα συνέβησαν (και όσα δεν συνέβησαν), γι' αυτά που ειπώθηκαν (και αυτά που δεν ειπώθηκαν), για τις απαντήσεις που δεν δόθηκαν, για το πολύκροτο 'διαζύγιο' που ακόμα και σήμερα παραμένει άλυτο μυστήριο.

Προτεινόμενος τίτλος: King Bill

News 24/7

24MEDIA NETWORK