Basket League ημέρα 18η: Τα κομμένα φτερά του ΠΑΟΚ

Το εβδομαδιαίο ημερολόγιο του Contra.gr για την αγωνιστική της κορυφαίας κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ. Ό,τι μεγάλο ή μικρό συνέβη στα όσα παιχνίδια διεξήχθησαν στη 18η αγωνιστική της Basket League.

Ο Μπόμπι Μπράουν ήρθε για να σώσει τον ΠΑΟΚ, αλλά η εντός έδρας ήττα από τον Κολοσσό ήταν μαχαιριά
Ο Μπόμπι Μπράουν ήρθε για να σώσει τον ΠΑΟΚ, αλλά η εντός έδρας ήττα από τον Κολοσσό ήταν μαχαιριά MOTIONTEAM

Η 18η αγωνιστική της ΕΚΟ Basket League θα ολοκληρωθεί -παραδόξως- στις 26 του Φλεβάρη, αλλά η μπασκετική λογική ορίζει πως τ' αποτελέσματά της δεν θα επέμβουν στη διαμόρφωση της υπάρχουσας κατάστασης. Εκκρεμούν, άλλωστε, το Άρης-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (που έχει οριστεί για τις 15/2) και το ΑΕΚ-Ρέθυμνο, δύο ματς που διαθέτουν ξεκάθαρα φαβορί και συνθέτουν μια συνθήκη που -εκτός απροόπτου- προοικονομεί τ' αποτελέσματα.

Υπό αυτό το (αυθαίρετο εν μέρει) πρίσμα το Ρέθυμνο θα παραμείνει στις 8 νίκες και ο Άρης στις 5, δίχως η μία ή άλλη να βελτιώσει τη βαθμολογική θέση της, και η κατάσταση θα παραμείνει άκρως περίπλοκη και απρόβλεπτη για τις ομάδες που μπλέκονται στα αναρίθμητα σενάρια υποβιβασμού.

Αναμφίβολα ο Κολοσσός ήταν ο ευνοημένος του Σαββατοκύριακου, καθώς χάρη το 88-77 στο 'Παλατάκι' έφτασε τις επτά νίκες και ζευγαρώνοντας τις επιτυχίες του απέναντι στον ΠΑΟΚ έχει το αβαντάζ σε κάθε περίπτωση ισοβαθμίας. Ο Άρης Λυκογιάννης πήρε σκορ μόνο από... 4.5 παίκτες (31 ο Κρομά, 20 ο Λοβ, 16 ο Γκρίφιν, 15 ο Ντάνιελς και 6 ο Τουτζιαράκης), αλλά οι παίκτες του Κώστα Χαραλαμπίδη (που δεν έπεσε ουρανοκατέβατος μεν, ανέλαβε το κόστος δε και παραιτήθηκε γιατί "δεν έχω κάτι άλλο να δώσω") αστόχησαν σε 38 σουτ (στα 9 ο Σόρτερ) και 5 βολές, επιδόσεις που ακύρωσαν τις 14 επιθέσεις που ανανεώθηκαν. Εφεξής οι 'θαλασσί' της Ρόδου θα ψάχνουν δύο νίκες σε τέσσερα βατά εντός έδρας παιχνίδια τους (Άρης, Ιωνικός, Ήφαιστος, Ρέθυμνο), χωρίς να σημαίνει ότι εκτός έδρας δεν μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν. Είτε στη Λάρισα, είτε στο Ιβανώφειο και λιγότερο στο Περιστέρι.

Αντιθέτως ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει 'ξεχρεώσει' με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αλλά με 5-13 ως τώρα, 0-9 εκτός έδρας και παιχνίδια στη Λήμνο, στο Ρέθυμνο, στο ΟΑΚΑ (ΑΕΚ) και στην Πάτρα, κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Στην Πυλαία έχει να υποδεχθεί το Περιστέρι, τον Πανιώνιο, το Λαύριο και τον Ηρακλή, αλλά ακόμη και το 4/4 δεν είναι βέβαιο ότι θα του αρκεί στο φινάλε, ιδίως αν δεν καλύψει το -10 από τους 'κυανέρυθρους' και το -17 από τους 'κυανόλευκους'. Χωρίς προπονητή, προς το παρόν.

Ο 'Γηραιός', στο ντεμπούτο του Ηλία Καντζούρη, έχει ξεκάθαρο αβαντάζ για να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα, ύστερα από το 76-60 επί του Πανιωνίου στο Παλαιό Φάληρο παρά τις 13/22 βολές που θ' απλούστευαν κι άλλο το έργο του. Την επιτυχία εγγυήθηκε τουλάχιστον η άμυνα των 'κυανόλευκων', καθώς δεν επέτρεψε στους Νεοσμυρνιώτες να σουτάρουν στο τρίποντο με κάτι καλύτερο από 16% (4/25)! Οι Θεσσαλονικείς έχουν ΑΕΚ (εκτός) και Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (εντός) σε απόσταση μιας εβδομάδας, αλλά είναι πολύ πιθανό να έχουν φτάσει ακόμη και τις 10 νίκες, προτού δοκιμαστούν στην Πάτρα με τον Προμηθέα, παίζοντας εντός με Ιωνικό, Κολοσσό και εκτός με το Λαύριο.

Του Πανιώνιου η μοίρα αρχίζει να μαυρίζει. Διότι μια εντός έδρας ήττα αντικαθίσταται, ακόμη κι αν σκορπάς 10 βολές (26/36). Η απώλεια του Σαμάρντο Σάμιουελς όχι. Η κατάσταση είναι οριακή για την ομάδα της Νέας Σμύρνης, η οποία στο 6-12 ψάχνει την επιβίωσή της στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Άρη που τον είχε νικήσει στο Παλέ της Θεσσαλονίκης. Ειδάλλως θα πρέπει να επιβιώσει στο Λαύριο, στην Πυλαία ή στη Λάρισα, την ώρα που ο αγώνας με τον Ιωνικό στο 'Σοφία Μπεφόν' αργεί πολύ ακόμα.

Οι Νικαιώτες έχουν μεν το μαξιλαράκι ασφαλείας του καλού πρώτου γύρου αλλά το 82-72 στη Λάρισα, χάνοντας σε καθεμιά από τις τέσσερις περιόδους, ίσως αποδειχθεί πιο καταστροφικό απ' όσο φαίνεται τούτη την ώρα. Η ομάδα του Κουταλιανού παλεύει να βγάλει τη σεζόν χωρίς κινδύνους, αλλά με πρόγραμμα που δεν του εξασφαλίζει σιγουριά, όλα είναι ρευστά. Μέχρι την 4η Απριλίου που θα υποδεχθεί το Ρέθυμνο είναι πιθανό να μην έχει ορθοποδήσει.

Οι Θεσσαλοί τουναντίον φτάνοντας τις 7 νίκες, τις 5 απ' όταν προστέθηκε στο ρόστερ ο Μπράντον Ρας με τις τέσσερις ζωές, φτιάχνουν τη μοίρα τους. Τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και την ΑΕΚ μοιάζουν χαμένα, όχι όμως κάποιο από τα υπόλοιπα με Κολοσσό (εντός), Ήφαιστο (εκτός), Περιστέρι (εντός), Ρέθυμνο (εκτός), Πανιώνιο (εντός) και Λαύριο (εντός). Πόσο μάλλον όταν ο πρώην πρωταθλητής με τους Γουόριορς δίνει 23 πόντους με 6/12 τρίποντα!

Το Ρέθυμνο εκτός έδρας επιτυχία δεν έχει κι αυτό αποτελεί τροχοπέδη. Την ίδια ώρα όμως εντός κάνει πρωταθλητισμό (8-1) και το γεγονός πως έχει να παίξει με Λαύριο, ΠΑΟΚ και Λάρισα τού επιτρέπει να έχει το κεφάλι του ήσυχο, διαθέτοντας ούτως ή άλλως τον πρώτο σκόρερ κι έναν από τους καλύτερους πασέρ του πρωταθλήματος. Λέγε με Κόνερ Φράνκαμπ.

Ο Άρης των πέντε νικών και και του 0-9 μακριά από το Παλέ, δεν έχει άπλετη ευελιξία και μηδενικά περιθώρια. Θα ταξιδέψει στη Ρόδο (Κολοσσός) και τρεις φορές στην Αττική (Περιστέρι, ΑΕΚ, Λαύριο) μήπως και βρει οτιδήποτε. Ούτως ή άλλως το 4/4 στη Θεσσαλονίκη (Ήφαιστος, Ρέθυμνο, ΑΕΚ, Προμηθέας) δεν μοιάζει εφικτό. Για την ώρα έχει μόνο την ισοβαθμία με τη Λάρισα - τίποτα περισσότερο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK