Το παρελθόν προβλέπει το μέλλον Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού

Οι δέκα πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας είναι ένα σαφές δείγμα για την φετινή διοργάνωση και ο Γιάννης Φιλέρης κάνει … ισχυρές προβλέψεις για το τέλος.

BASKET LEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

To ένα τρίτο της Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε,έχουμε μια σαφέστατη εικόνα της διοργάνωσης για φέτος, βλέπουμε τις τάσεις, αλλά δεν μπορούμε και να προβλέψουμε απόλυτη ευκρίνεια το φινάλε.

Από την άλλη μπορούμε να πάρουμε σαν «οδηγό» το τι έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια, ώστε να δούμε όσο δυνατόν καλύτερα το άμεσο μέλλον στις 20 αγωνιστικές που απομένουν μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου και την έναρξη των πλέι-οφ.

Η φετινή πραγματικότητα λέει ότι το τρίδυμο Φενέρ, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ παραμένει σχεδόν ακλόνητο. Τούρκοι και Ρώσοι, μάλιστα, έκαναν ένα βήμα παραπάνω ισοβαθμώντας στην πρώτη θέση, μέχρι τώρα, με τις ελάχιστες απώλειες της … μιας ήττας.

Πίσω από τους τρεις δεν βρίσκεται, όπως πέρσι, ο Ολυμπιακός αλλά η Εφές η οποία έχει επανέλθει δριμύτερη και είναι στην ίδια κατάσταση με τη Ρεάλ (8-2 αμφότερες). Στους διεκδικητές μιας θέσης στην οκτάδα, εκτός του Ολυμπιακού, έχουν μπει Μιλάνο και Μπαρτσελόνα (και οι τρεις στο 6-4), ενώ τις θέσεις για τα πλέι-οφ κλείνει ο Παναθηναϊκός (5-5). Τους «πράσινους» ακολουθούν άλλοι τρεις (Ζαλγκίρις, Χίμκι, Μπάγερν με 4-6), ενώ έχουν υποχωρήσει η Μπασκόνια (3-7) και η Μακάμπι (2-8) η οποία, μάλιστα, αναγκάστηκε να αλλάξει προπονητή εμπιστευόμενη το Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Και οι δυο στα πλέι-οφ (μάλλον)

Το πρώτο ερώτημα είναι αν οι δυο ελληνικές ομάδες προλαβαίνουν το τρένο των πλέι-οφ. Πιθανότατα ναι. Άλλωστε με το ίδιο ρεκόρ (6-4, ο Ολυμπιακός, 5-5 ο Παναθηναϊκός) πέρασαν «αέρα» το 2016, έχοντας στο τέλος την ίδια ακριβώς επίδοση (19-11) και παίζοντας στα πλέι-οφ με αβαντάζ έδρας. Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν στο φάιναλ-φορ, βγάζοντας νοκ-άουτ την Εφές, ενώ ο ΠΑΟ έμεινε έξω από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Φενέρ.

Το 6-4 του Ολυμπιακού θα μπορούσε να είναι 7-3, αν ο Γκος ευστοχούσε στο τελευταίο σουτ του αγώνα με τη Φενέρ (ή αν έλειπε η εντός έδρας συντριβή από το Μιλάνο, σε ένα ματς ωστόσο όπου οι «ερυθρόλευκοι» δεν διεκδίκησαν καν τη νίκη). Το αβαντάζ των «ερυθρολεύκων» παραμένει η ικανότητά τους να νικούν εκτός έδρας. Έχουν ακριβώς το ίδιο ρεκόρ, με τα παιχνίδια τους στο ΣΕΦ: 3 νίκες και 2 ήττες. Με αυτό το δεδομένο και βάση την ευκολία που έχει το πρόγραμμα του Ολυμπιακού στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές, η πρόβλεψη του Contra του δίνει στο τέλος της κανονικής περιόδου από 18 μέχρι 21 νίκες. Θυμίζουμε ότι πέρσι, ο Ολυμπιακός στις δέκα πρώτες αγωνιστικές είχε ρεκόρ 8-2 , τερμάτισε με 19-11, παίρνοντας την 3 θέση αλλά μένοντας εκτός φάιναλ-φορ από την τρομερή Ζαλγκίρις. Ο Ολυμπιακός πρέπει να εκμεταλλευτεί το ΣΕΦ, όπου δεν πρέπει να ξαναπατήσει μπανανόφλουδες στυλ Μιλάνου και προφανώς να συνεχίσει το καλό του σερί εκτός Ελλάδος.

Ο Παναθηναϊκός, από την πλευρά του, αναζητά πάντα τον εαυτό του μακριά από το ΟΑΚΑ. Το 1-4 που έχει γράψει και φέτος έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το 4-1 μέσα στο σπίτι του. Στην ίδια κατάσταση, πάντως, οι «πράσινοι» βρέθηκαν και πριν από δυο χρόνια, όταν και πάλι είχαν πρόβλημα εκτός έδρας, καταφέρνοντας όμως να πάρουν κάποιες σπουδαία διπλά και εξασφαλίζοντας με ντεμαράζ την πρόκριση. Θα το καταφέρουν και φέτος;

Ίσως να είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, παρόλα αυτά θεωρούμε ότι στο τέλος ο Παναθηναϊκός θα είναι στους «8» με τελικό απολογισμό 17-20 νίκες.

Αβαντάζ; Φαβορί η Εφές, ίσως ο Ολυμπιακός

Η δεύτερη ερώτηση είναι αν οι «αιώνιοι» πλησιάσουν το αβαντάζ έδρας, όπως συνέβη και στις δυο προηγούμενες χρονιές. Η … άνοδος της Εφές είναι το πρώτο και σοβαρότατο εμπόδιο, αν θεωρήσουμε ότι η τριάδα ΤΣΣΚΑ, Φενέρ και Ρεάλ δεν χτυπιέται.

Οι Τούρκοι έχουν ήδη 8-2, βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, δύσκολα χάνουν και η πρόβλεψη μας είναι να κάνουν 20-23 νίκες. Για να τους φτάσουν, είτε ο Ολυμπιακός, είτε ο Παναθηναϊκός, θα πρέπει να κάνουν υπέρβαση. Ίσως οι «ερυθρόλευκοι» να έχουν περισσότερες ελπίδες και πάλι όμως φαίνεται δύσκολο στο τέλος να ξεπεράσουν την Εφές. Όπως καταλαβαίνει κανείς ο αγώνας σε δυο εβδομάδες με την ομάδα του Αταμάν είναι εξαιρετικά κομβικός, ειδικά αν έχει προηγηθεί ένα «διπλό» στο Κάουνας.

Ο Παναθηναϊκός είναι τρεις νίκες πίσω από την Εφές, από την οποία μάλιστα ηττήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, άρα είναι σε ακόμη δυσχερέστερη θέση για να πούμε ότι μπορεί να διεκδικήσει το αβαντάζ της έδρας. Η Μπαρτσελόνα και το Μιλάνο, που έχουν το ίδιο ρεκόρ με τον Ολυμπιακό (6-4) ναι μεν έχουν ανεβάσει τις μετοχές τους, θα κριθούν, ωστόσο, από την σταθερότητά τους. Αυτή τη στιγμή καλύτερη μοιάζει η ιταλική ομάδα, αν και η Μπαρτσελόνα έχει 11 αγώνες να δώσει μέσα στο γήπεδό της. Δεν θα πρέπει να τους αποκλείσουμε στην κούρσα για το αβαντάζ, με τον Ολυμπιακό, ωστόσο, να είναι λίγο πιο μπροστά λόγω προϊστορίας και τεχνογνωσίας

Συμπέρασμα. Η Εφές που σε σχέση με πέρσι είναι +3 νίκες περισσότερες, έχει τον πρώτο λόγο. Ο Ολυμπιακός (-2 από την προηγούμενη σεζόν) … παραμονεύει στη γωνία.

Η αδυναμία της Ζαλγκίρις

Έχει λόγο να φοβάται ο Παναθηναϊκός ότι μπορεί να μείνει και εκτός οκτάδας; Τον ακολουθεί η Ζαλγκίρις με 4-6. Η ήττα από τους Λιθουανούς στο ΟΑΚΑ είναι … ανησυχητικό σημάδι, άρα ο ΠΑΟ θα θέλει πάντα να έχει σε απόσταση την ομάδα του Γιασικεβίτσιους. Το … ευχάριστο για τον Παναθηναϊκό είναι ότι η Ζαλγκίρις έχει τρομερή αδυναμία φέτος στο να κερδίσει στην πιο καυτή έδρα της Ευρώπης. Από τα πέντε ματς που έχει δώσει, νίκησε μόλις στο ένα, αυτό με το Μιλάνο την Τετάρτη που μας πέρασε. Έχει κρατηθεί όρθια από το 3-1 μακριά από τη Ζαλγκίριο Αρένα. Με 4-6 ακολουθούν Μπάγερν Μονάχου και Χίμκι. Οι Γερμανοί δύσκολα θα αντέξουν στους εξοντωτικούς ρυθμούς της Ευρωλίγκας, ενώ ερωτηματικό παραμένει η ομάδα του Μπαρτζώκα, κυρίως γιατί παρουσιάζει μεγάλες αυξομειώσεις στην απόδοσή της. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να διεκδικήσει το εισιτήριο για τα πλέι-οφ.

Το Contra.gr προβλέπει ακόμη:

  • Η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρ θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση

  • Μπασκόνια και Μακάμπι δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη, αλλά πρέπει να γκαζώσουν για να έχουν … κάποιες ελπίδες.

Φυσικά τα όποια λογικά προγνωστικά συνήθως ανατρέπονται από αστάθμητους παράγοντες, όπως ένας σοβαρός τραυματισμός. Με βάση τα όσα έχουμε δει ως τώρα, η πρόβλεψή μας είναι η εξής:

  1. ΤΣΣΚΑ Μόσχας (9-1) 23-25 νίκες

  2. Φενέρ (9-1) 23-25 νίκες

  3. Ρεάλ (8-2) 21-24 νίκες

  4. Εφές (8-2) 20-22 νίκες

  5. Ολυμπιακός (6-4) 18-21 νίκες

  6. Μπαρτσελόνα (6-4) 18-21 νίκες

  7. Μιλάνο (6-4) 18-21 νίκες

  8. Παναθηναϊκός (5-5) 17-20 νίκες

  9. Ζαλγκίρις (4-6) 16-19 νίκες

  10. Χίμκι (4-6) 16-18 νίκες

  11. Μπάγερν (4-6) 14-16 νίκες

  12. Μπασκόνια (3-7) 12-16 νίκες

  13. Γκραν Κανάρια (3-7) 10-12 νίκες

  14. Μακάμπι (2-8) 11-15 νίκες

  15. Μπούντουτσνοστ (2-8) 7-10 νίκες

  16. Νταρουσάφακα (1-9) 4-7 νίκες

News 24/7

24MEDIA NETWORK