Το εξαιρετικά άδικο φινάλε στο ΑΕΚ-Προμηθέας και η δικαίωση του 'ταβερνιάρη' Γιατρά

Ας περιμένει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Έως ότου προκύψει ο αντίπαλός του στους Τελικούς της Basket League μεσολαβεί άλλη μία μονομαχία, η τελευταία, μεταξύ ΑΕΚ και Προμηθέα. Σ' ένα άδειο ΟΑΚΑ.

Ο Τερέλ Παρκς του Προμηθέα μεταξύ του Βινς Χάντερ και του Γκέιμπ Γιορκ της ΑΕΚ
Ο Τερέλ Παρκς του Προμηθέα μεταξύ του Βινς Χάντερ και του Γκέιμπ Γιορκ της ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Όσο απέχει η ΑΕΚ από την επιστροφή της σε θέση διεκδικήτριας του τίτλου στο ελληνικό πρωτάθλημα, για πρώτη φορά μετά το 2005, άλλο τόσο απέχει ο Προμηθέας από μια ιστορική πρόκριση στους Τελικούς, ως αποκορύφωμα μιας θαυμαστής πορείας. Εφόσον δεν χρειαστούν περισσότερα, τα 40 λεπτά του πέμπτου αγώνα, την Παρασκευή το απόγευμα (19:30, COSMOTE SPORT 4HD) στο ΟΑΚΑ, θα είναι διάρκεια της τελικής μάχης. Όποιος αντέξει, θα επιζήσει και θα προχωρήσει για το συναπάντημα με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ.

Το 70-54 των Πατρινών στο ραντεβού της Τετάρτης ήταν η πειστικότερη ανταπόκριση στο δευτεριάτικο 88-60 της Ένωσης. Της οποίας η διαρκής μετάβαση από το ζέστη-κρύο-ζέστη-κρύο είναι πιο προβλέψιμη κι από τη μονότονη διαδρομή Σύνταγμα-Πανεπιστήμιο-Ομόνοια που καλύπτει σε λίγα λεπτά το μετρό.

Με 20% από το τρίποντο (4/20), μονάχα 14 ασίστ και 10 ριμπάουντ λιγότερα (39 έναντι 29) σε ματς λίγων κατοχών και χαμηλού σκορ, ο Λούκα Μπάνκι θα ήταν ανακόλουθος αν έκρυβε την πραγματικότητα κι έλεγε κάτι άλλο πέρα από το "δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για το επίπεδο της έντασης που είχε ο Προμηθέας, μας έλειψε και πάλι ο κυνισμός και η σοβαρότητα".

Ο Προμηθέας των 11 κλεψιμάτων επικράτησε στα 3/4 δεκάλεπτα και βρήκε τους μισούς + 2 πόντους από τη second unit εξασφαλίζοντας το δικαίωμα σε μια τρίτη ευκαιρία για διπλό στην 'κιτρινόμαυρη' έδρα. Η οποία αυτή τη φορά θα είναι άδεια απ' άκρη σε άκρη λόγω τιμωρίας. Θα είναι η πιο μίζερη εικόνα στο φινάλε μιας σχεδόν καθηλωτικής και ομολογουμένως τρομερά αμφίρροπης σειράς, που -δυστυχώς- θα ολοκληρωθεί μόνο με τηλεοπτική κάλυψη και όχι θεατές στις κερκίδες ν' απολαμβάνουν άλλο ένα ματς - εκτός κι αν ανατραπεί η απόφαση στο ΑΣΕΑΔ.

Η συνθήκη ευνοεί αφάνταστα την προσπάθεια της ομάδας του Μάκη Γιατρά, ο οποίος ως μια πληθωρική προσωπικότητα σε κάθε πτυχή της, ομολόγησε πως "παλιότερα έπαιρνα πασατέμπο και κοντοσούβλι, επειδή με αποκαλούν ταβερνιάρη, και έβλεπα αυτά τα παιχνίδια". Σήμερα ο 48χρονος κόουτς, μετά από τριβή χρόνων σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών (Παναχαϊκός Σουλίου, Δάφνη Πατρών, ΕΑΠ, Κεραυνός Αιγίου, Δόξα Λευκάδας, Έσπερος Αλεξιώτισσας), έχει το αναφαίρετο δικαίωμα ν' απολαμβάνει τον αστακό της επιτυχίας. Αν μάλιστα καθοδηγήσει τους 'πορτοκαλί' ως τους Τελικούς για πρώτη φορά στα χρονικά, το καρτούτσο με τη ρετσίνα θα γίνει δικαιωματικά φιάλη γαλλικής σαμπάνιας. Από τις ακριβές.

Ένα και μόνο μειονέκτημα βαραίνει τους Πατρινούς, για τους οποίους "η διαχείριση είναι εύκολη", δεδομένου ότι η σεζόν είναι ήδη πετυχημένη μια και "όλη η Πάτρα ενδιαφέρεται για τον Προμηθέα", όπως συμπλήρωσε ο Έλληνας κόουτς. Η αρνητική παράδοση των ομάδων που με μειονέκτημα έδρας διεκδίκησαν πρόκριση σε πέμπτο παιχνίδι. Μόλις 2 φορές σε 16 ως σήμερα περιπτώσεις συνέβη μπρέικ και ολοκληρωτική ανατροπή του σκηνικού. Μόνο ο Ολυμπιακός (από τον ΠΑΟΚ) το 1998 και ο Άρης (από τον Ολυμπιακό) το 2007 έπεσαν στην παγίδα.

Τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ουδόλως τον απασχολεί. Θα συναντήσει άλλωστε έναν εξουθενωμένο, αγωνιστικά και πνευματικά αντίπαλο. Ορεξάτο, αλλά χωρίς ενέργεια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK