Γιατί Μπακς και Γουόριορς είναι στους πρώτους χαμένους της Free Agency

Η αξιολόγηση της κατάστασης στο ΝΒΑ μετά το πέρας της πρώτης ημέρας στη free agency. Η μοναξιά του Στεφ Κάρι στους Γουόριορς και το ρίσκο των Μπακς στον 'άσο'. Πώς οι Τζαζ γίνονται διεκδικητές τίτλου και ποιος πρέπει να κρυφτεί.

Γιατί Μπακς και Γουόριορς είναι στους πρώτους χαμένους της Free Agency
Όχι πολύ ευχάριστα τα νέα για τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Από τα πρώτα της λεπτά, αν όχι δευτερόλεπτα, η Free Agency του ΝΒΑ μετατράπηκε σ' ένα πεδίο μάχης. Όχι τόσο υπογραφών, όσο αποκλειστικών πληροφοριών από τα ενδότερα των ομάδων. Ποιος (ρεπόρτερ) θα δημοσιεύσει τι στο twitter.

Η πιο γρήγορη αντίδραση στην εκκίνηση της κούρσας ανήκε, φυσικά, στον Έιντριαν Βοζνιαρόφσκι του ESPN, ο οποίος πρώτος 'έβγαλε' την είδηση της ταυτόχρονης ένταξης των Κέβιν Ντουράντ και Κάιρι Ίρβινγκ στους Μπρούκλιν Νετς, χωρίς μάλιστα να λάβουν το max των απολαβών που είχαν το δικαίωμα, προκειμένου να περισσέψουν 10 εκατομμύρια το χρόνο για τον (κολλητό του πρώτου) ΝτιΆντρε Τζόρνταν!

Συνέχισε δε ο 'γκουρού' των μεγάλων deals, αποκαλύπτοντας την τριμερή συνθήκη που οδήγησε τον Τζίμι Μπάτλερ στους Μαϊάμι Χιτ, με κάποιους μήνες καθυστέρηση.

Προτού ο μέγας ανταγωνιστής Σαμ Τσαράνια δώσει όλες τις λεπτομέρειες, διαψεύδοντας μάλιστα την πληροφορία που κυκλοφόρησε πως μεταξύ των ανταλλαγμάτων ήταν ο Γκόραν Ντράγκιτς, ο οποίος παρέμεινε στην ομάδα.

Η πρώτη ημέρα της κατέληξε με καμιά 50αριά συμφωνίες νέων συμβολαίων ή μετακινήσεις παικτών, τις περισσότερες εκ των οποίων συγκεντρώσαμε στον παρακάτω πίνακα, απλουστεύοντας τη ζωή όλων.

Πέραν των ελεύθερων που υπέγραψαν όπου ήθελαν, υπήρξαν κι εκείνοι που ανταλλάχθηκαν μέσα από τη διαδικασία του sign and trade. Δηλαδή της ανανέωσης ενός συμβολαίου με την ομάδα από την οποία θα έμενε ένας παίκτης για λογαριασμό της επόμενης, προκειμένου αφενός αυτός ν' αποκομίσει περισσότερα χρήματα από το φρέσκο συμβόλαιο του αφετέρου η πρώην να κερδίσει το κατιτίς.

Σημασία βέβαια δεν έχει τόσο ποιος πήγε που, αλλά πώς ανατρέπονται οι ισορροπίες στο πρωτάθλημα, διαχωρίσαμε τις ομάδες σε νικητές και χαμένους με βάση όσα συνέβησαν από την ώρα που άνοιξε το παράθυρο έως τότε που μπήκε η τελεία σ' αυτό το κείμενο. Διότι σε μια λίγκα που όλα είναι ρευστά, το status quo αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Μπρούκλιν Νετς

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του GM Μαρκς, ενός τύπος που διάβαζε πολύ, και του κόουτς Άτκινσον μόλις υλοποιήθηκε. Απέκτησαν δύο σούπερ σταρ (Ντουράντ, Ίρβινγκ) και έναν πολύ καλό σέντερ (ΝτιΆντρε Τζόρνταν), χάνοντας απλώς έναν ταλαντούχο πόιντ γκαρντ (ΝτιΆντζελο Ράσελ), έναν εφεδρικό ψηλό (Εντ Ντέιβις) κι έναν βετεράνο σμολ φόργουορντ (ΝτεΜάρι Κάρολ), του οποίου η πορεία ήταν ήδη καθοδική. Ναι μεν ο 'KD' δεν θα παίξει του χρόνου, αλλά με δεδομένο ότι άπαντες δεσμεύτηκαν με συμβόλαια τεσσάρων, υπάρχει ο χρόνος οι Νετς να κυριαρχήσουν στην Ανατολή και να διεκδικήσουν ό,τι δεν κατάφεραν τη διετία 2002-2003 χάνοντας διαδοχικά το δαχτυλίδι από Λέικερς και Σπερς. Μην συγχέεται την τωρινή στροφή με την κάκιστη επιλογή του 2013, τότε που χαράμισαν μελλοντικά draft picks για τους βετεράνους Γκαρνέτ (37) και Πολ Πιρς (36). Τώρα πήραν τους δύο κορυφαίους free agents της αγοράς στο ζενίθ της καριέρας τους και προτού καν εισέλθουν στην τέταρτη 10ετία της ζωής τους. Το μοναδικό ερωτηματικό είναι η κατάσταση του Ντουράντ αμέσως μετά το σοβαρό τραυματισμό του στον αχίλλειο. Διότι ουδείς, πλην Ντόμινικ Γουίλκινς, γύρισε στο ίδιο level απόδοσης.

Γιούτα Τζαζ

Το Σολτ Λέικ είναι μια όμορφη πόλη. Όχι όμως ελκυστικός προορισμός για τους σταρς του ΝΒΑ κι αυτό ήταν πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα για επιλογές εκτός draft. Εξ ου και οι Τζαζ έψαξαν τον τρόπο να δυναμώσουν συνολικά, ποντάροντας σε παίκτες που θα ταιριάξουν ο ένας με τον άλλον και θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, επαναλαμβάνοντας επιτυχίες που η ομάδα δεν έχει καταφέρει από τα τέλη των 90s. Ο Μάικ Κόνλεϊ είχε ήδη υπογράψει, προτού ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς και ο Εντ Ντέιβις έρθουν από την Ανατολή (Πέισερς και Νετς αντίστοιχα) για να εμπλουτίσουν ένα ήδη δομημένο από τον Σνάιντερ ρόστερ. Η απώλεια του Ντέρικ Φέιβορς, παίκτη που έδινε 11.8 πόντους - 7.8 ριμπάουντ - 1.4 κοψίματα, μοιάζει να πληγώνει τον κορμό, αλλά όταν υπάρχει ο υγιής Γκομπέρ στη ρακέτα, θα παίζε για δύο, αν χρειαστεί.

Νιου Ορλίνς Πέλικανς

Η πιο ωφέλιμη συμφωνία των 'Πελεκάνων' δεν ήταν άλλη από του Ντέιβιντ Γκρίφιν. Αναλαμβάνοντας το ρόλο του επιχειρησιακού διευθυντή, αυτού δηλαδή που έχει το γενικό κουμάντο όντας υπεράνω όλων, ο 45χρονος παράγοντας κατόρθωσε σε λίγες μόνο εβδομάδες να μεταβάλει τη μοίρα ενός οργανισμού που ένιωθε να χάνεται στη δίνη της απόφασης του Άντονι Ντέιβις να ζητήσει ανταλλαγή. Η αύρα - τύχη του Γκρίφιν έφερε το Νο1 του draft στη Νέα Ορλεάνη και κατόπιν τη μισή ομάδα των ταλαντούχων Λέικερς. Πριν την πρώτη ημέρα της Free Agency χαθεί μεν ο Τζούλιους Ραντλ, προτιμώντας τους Νικς, αλλά έρθουν σχεδόν ταυτόχρονα ο Τζέι Τζέι Ρέντικ, σουτέρ με 41.3% ρεκόρ καριέρας στο τρίποντο, ο δυναμικός Ντέρικ Φέιβορς για το 4-5 και ο Ιταλός Νίκολο Μέλι, που δεν είναι βέβαιο πως ταιριάζει στο ΝΒΑ, αλλά θα τεστάρει τις αντοχές. Τι άλλο να ζητήσει ο κόουτς Τζέντρι από τους προϊσταμένους του;

Φιλαντέλφια Σίξερς

Η νέα εκδοχή του 'Trust the Process'. Έχασαν τον πιο 'φονικό' σουτέρ τους και τον Τζίμι Μπάτλερ. Αφενός όμως κράτησαν τον χρήσιμο Χάρις και θ' ανανεώσουν πρόωρα το συμβόλαιο του Σίμονς, αφετέρου πήραν τον Τζος Ρίτσαρντσον του 36% από το τρίποντο και τον Αλ Χόρφορντ που δεν πρόκειται να γκρινιάξει στ' αποδυτήρια, θα κοπιάσει για το υπόλοιπο σύνολο και θ' αναδείξει ακόμη περισσότερο τα προτερήματα του Ζοέλ Εμπίντ, καλύπτοντάς τον στην άμυνα. Ενδεχομένως τον πλήρωσαν περισσότερο απ' όσα θα έπρεπε (102 εκατομμύρια για 4 χρόνια) και σε μια 2ετία είναι πιθανό να ψάξουν τρόπο να τον ξεφορτωθούν, ωστόσο μέχρι τα 35 του, ο Δομινικανός σέντερ είναι ικανός να λειτουργήσει ως ένας ισορροπιστής της δυναμικής 5άδας που έφτιαξαν ξανά στη Φιλαντέλφια.

ΧΑΜΕΝΟΙ

Νιου Γιορκ Νικς

Τούτη η ομάδα μια κατάρα έχει βαριά και μέσα της θα ζει να την κρατάει στη μοναξιά σκληρά φυλακισμένη. Διότι από την super team που θα δημιουργούσε με τον Ζάιον Γουίλιαμσον από το Νο1 του draft και τους Ντουράντ - Ίρβινγκ από τη free agency ή τον Άντονι Ντέιβις μέσα από ανταλλαγή με τους Πέλικανς αναγκάστηκε να βολευτεί με το Νο3 των κολεγιόπαιδων - όχι πως ο Μπάρετ είναι κακός - και τον τρομερά βελτιωμένο Τζούλιους Ραντλ των 21.4 πόντων - 8.7 ριμπάουντ - 3.1 ασίστ ως 'δυνατή' προσθήκη και κατόπιν τους Μπόμπι Πόρτις - Τατζ Γκίμπσον. Τρεις ψηλοί με παρόμοια κοψιά που είναι αδύνατο να χωρέσουν ταυτόχρονα στο ίδιο ρόστερ, χωρίς να κουτουλάνε μεταξύ τους. Η δε προσθήκη του 'τριποντάκια' Ρέτζι Μπούλοκ προφανώς και δεν ενθουσίασε το απαιτητικό κοινό του 'Μάντισον' που μάλλον θα παίρνει το δρόμο για το Μπρούκλιν. Αν είναι αλήθεια πως οι Νικς δεν προσέφεραν ποτέ στον Ντουράντ το max συμβόλαιο που ζητούσε, έχοντας ενστάσεις για τον τραυματισμό του, τότε ο Στιβ Μιλς και ο Σκοτ Πέρι θα πρέπει να ψάχνουν μέρος να κρυφτούν. Εκτός κι αν πίσω από μια τέτοια στρατηγική απόφαση βρίσκεται ο αυτοκαταστροφικός Τζέιμς Ντόλαν.

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς

Λέτε όντως να ήρθε η ώρα της αποκαθήλωσης των ηγεμόνων της τελευταίας 5ετίας; Διότι με μόνο διαθέσιμο τον Στέφεν Κάρι από τις ηγετικής μορφές του ρόστερ, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Ναι μεν ο Κλέι Τόμπσον αποδέχθηκε την πρόταση και ανανέωσε το συμβόλαιό του, αλλά θα λείψει για 9-12 μήνες. Την ίδια ώρα ο Κέβιν Ντουράντ, ενδεχομένως χολωμένος από τη διαχείριση του ζητήματος του τραυματισμού του, άφησε τη δυτική για την ανατολική ακτή. Αντίστοιχα ο Αντρέ Ιγκουοντάλα, ένας πανέξυπνος παίκτης-πασπαρτού, πολεμιστής κανονικός και κομβικός στην επιτυχία της ομάδας του Κερ εστάλη στους Γκρίζλις και από 'κει ενδεχομένως στους Λέικερς, ενώ o ΝτεΜάρκους Κάζινς δεν προβλέπεται να παραμείνει στο Όκλαντ περιμένοντας τις προτάσεις που θα φτάσουν στον μάνατζέρ του για να καταλήξουν από κοινού πού θα παίξει. Ούτως ή άλλως δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα 5 εκατομμύρια που έλαβε ως τραυματίας από τους Γουόριορς με την προοπτική να διεκδικήσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

Μιλγουόκι Μπακς

Τα 'ελάφια' αποφάσισαν να 'θυσιάσουν' τον restricted free agent Μάλκολμ Μπρόγκντον για να διατηρήσουν στο ρόστερ τους τόσο τον Κρις Μίντλετον (δίνοντάς του σχεδόν το μάξιμουμ) όσο και τον Μπρουκ Λόπεζ. Έχοντας ήδη ανανεώσει το συμβόλαιο του Έρικ Μπλέντσο δεν ήταν εφικτό να προσφέρουν 85 εκατομμύρια για 4 χρόνια διατηρώντας στο ρόστερ τους τον καλύτερο ρούκι του 2017 και συνεχώς εξελισσόμενο γκαρντ, με αποτέλεσμα -για να μην τον χάσουν ολοκληρωτικά- να τον στείλουν με ανταλλαγή στους Πέισερς και να λάβουν τουλάχιστον τρία draft picks. Το μέλλον ουδείς γνωρίζει τι θα φέρει. Έχασε παρόλα αυτά η παρέα του Γιάννη Αντετοκούνμπο τον πιο αξιόπιστο περιφερειακό της, έναν παίκτη που ανήκε στο κλειστό κλαμπ των 50-40-90, των παικτών δηλαδή που σούταραν στην ίδια σεζόν με 50% εντός πεδιάς, με 40% από το τρίποντο και 90% από τις βολές. Η παραμονή του Τζορτζ Χιλ καλύπτει ως ένα βαθμό την τρύπα που προέκυψε στον 'άσο'. Από τη μία ωστόσο έχουμε έναν 26χρονο γκαρντ με τρομερά περιθώρια βελτίωσης και από την άλλη έναν 33χρονο που έχει πιάσει το ταβάνι του και δεν θα 'ναι ποτέ βασικός. Μίροτιτς είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθεί στην αγορά, ελπίζουμε δε πως η προσθήκη του Ρόμπιν Λόπεζ δεν ήταν χατίρι στον αδερφό του για ν' ανανεώσει.

Χιούστον Ρόκετς

Το μεγάλο στοίχημα του Ντάριλ Μόρεϊ ήταν για το τρέχον καλοκαίρι ο Τζίμι Μπάτλερ. Είχε διαρρεύσει από μέρες πως προσέφεραν γη και ύδωρ προκειμένου να τον μετατρέψουν σε συνδετικό κρίκο που θα ενώσει τον Τζέιμς Χάρντεν και τον Κρις Πολ. Οι οποίοι δεν είναι ψέμα πως βρέθηκαν στα μαχαίρια για κάμποσο. Τι κατάφεραν στο Χιούστον; Ν' αφήσουν να εννοηθεί πως άπαντες είναι αναλώσιμοι πλην φυσικά του 'μούσια'. Θυμίζουν τους Λέικερς όταν διέρρευσε πως θα διέλυαν μια ολόκληρη ομάδα για τα μάτια του Άντονι Ντέιβις και στο τέλος διαλύθηκαν οι ίδιοι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK