Πώς ο Ζάιον Ουίλιαμσον θα γίνει ο Αντετοκούνμπο των Πέλικανς

Το 2019 ΝΒΑ draft ήταν η χαρά της ανταλλαγής και των Νιου Ορλίνς Πέλικανς που πέρασαν όλο το βράδυ, χτίζοντας γύρω από τον Ζάιον Ουίλιαμσον. Έχουν άλλα 31 εκατομμύρια δολάρια για να αντιγράψουν το project των Μπακς που έκανε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο φαβορί για τον τίτλο του ΜVP.

Πώς ο Ζάιον Ουίλιαμσον θα γίνει ο Αντετοκούνμπο των Πέλικανς
O Ζάιον Ουίλιαμσον λίγο πριν ανακοινωθεί κι επίσημα ως το πρώτο πικ του 2019 NBA Draft AP IMAGES

Όχι να το παινευτούμε, αλλά όταν τα λέγαμε εμείς για τον Ζάιον Ουίλιαμσον, στην Ελλάδα ασχολούνταν όλοι με τους φανταστικούς Μπακς, τους θεαματικούς Ρόκετς και τους μοναδικούς Ουόριορς. Άντε και με τις ευχάριστες εκπλήξεις των Νάγκετς, των Κλίπερς και των Νετς, αλλά και τις δυσάρεστες των Σέλτικς και των Σίξερς. Ναι, τόσο παλιά :)

O Incredible Hulk του μπάσκετ προφανώς και επιλέχθηκε στο Νο1, από τους Πέλικανς. Αυτό που δεν ήταν προφανές ήταν τα κλάματα στα οποία ξέσπασε.

Το ίδιο βράδυ η Νέα Ορλεάνη 'έχτισε' πάνω στο νέο της ήρωα μια ψηλή, αθλητική ομάδα, με ικανότητες στην άμυνα από αυτές που δημιουργούν χάος, οδηγούν σε λάθη και επιτρέπουν στον Hulk που λέγαμε να εκμεταλλευτεί κάθε (υπερ)φυσική ικανότητα που 'χει. 

Η γενικότερη νικήτρια της διαδικασίας ήταν η Νέα Ορλεάνη. Δηλαδή, ο νέος αντιπρόεδρος Ντέιβιντ Γκρίφιν.

Στο 'πακέτο' της συμφωνίας με τους Λέικερς για τον Άντονι Ντέιβις υπήρχε η τέταρτη επιλογή του 2019 ΝΒΑ draft. Μια ώρα πριν ξεκινήσει η διαδικασία, στην οποία θα μιλούσαν πρώτοι οι Πέλικανς (και θα έπαιρναν τον Ουίλιαμσον), συμφώνησαν να στείλουν το Νο4 και το Νο57 στους Χοκς, μαζί με τον Σόλομον Χιλ και τα 12.8 εκατομμύρια δολάρια του μισθού του. Πήραν πίσω το Νο8, το Νο17 και το Νο35.

Δηλαδή, δίνοντας τον Ντέιβις πήραν:

α) τον Λόνζο Μπολ,

β) τον Μπράντον Ίνγκραμ,

γ) τον Τζος Χαρτ,

δ) το Νο8 (τον σέντερ Τζάκσον Χέιζ, που είναι γρήγορος, με έφεση στα κοψίματα και ο καλύτερος στα τελειώματα του pick and roll σε αυτό το ΝΒΑ draft), το Νο17 (τον σούτινγκ γκαρντ Νάικελ Αλεξάντερ-Ουόκερ, εξάδελφος του Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ των Κλίπερς, ένας 'άσος' που ξέρει από pick and roll και έχει πολλές επιλογές στο μενού του) και το Νο35 (τον σμολ φόργουορντ Μάρκος Λουζάδα Σίλβα που 'έχει' το τρίποντο),

στ) ξεφορτώθηκαν το συμβόλαιο του Χιλ και

ε) έχουν κάτι υπόλοιπα να λαμβάνουν από τους Λέικερς στο μέλλον.

Βάλε και ένα ζήτα, καθώς ανήμερα του ΝΒΑ Draft έκαναν χρήση της option που είχαν να κρατήσουν για μια ακόμα σεζόν τον Τζαλίλ Οκαφόρ.

Όπως γράφει το The Ringer αυτό που συνέβη σε ένα βράδυ ήταν να βρουν οι Πέλικανς το συμπληρωματικό ταλέντο για το θεμέλιο λίθο τους που στο εξής θα είναι ο Ουίλιαμσον. Μαζί με τους Χέις και Ίνγκραμ η Νέα Ορλεάνη αποκτά μήκος και αθλητικότητα στους ψηλούς, τη στιγμή που 'χει τους Αλεξάντερ-Ουόκερ, Μπολ και Τζρου Χόλιντεϊ να χειρίζονται την μπάλα, να πασάρουν και να αμύνονται σε διάφορες θέσεις στην περιφέρεια. Οι Μουρ και Τζος Χαρτ είναι δυνατοί γκαρντ που εκτελούν με συνέπεια στο 'σύστημα' catch and shoot, ενώ υπάρχουν ρεζέρβες να καλύψουν τα όποια κενά.

Ο οργανισμός έχει και 31 εκατομμύρια δολάρια να διαθέσει, για να εμπλουτίσει τη λίστα με τους σουτέρ που μπορούν να 'ανοίξουν' το γήπεδο και μετά να κάνει πάρτι ο Ζάιον, όπως προχωρά στο δρόμο που θα τον βγάλει στο Νο1 της λίστας με τους 'καλύτερους point center της ιστορίας'.

Το project που θα επιχειρήσουν να κοπιάρουν οι Πέλικανς είναι αυτό που έθεσασν σε εφαρμογή οι Μπακς για να ξεκλειδώσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: να βάλουν δίπλα στο 'θαύμα της φύσης' παίκτες που τον συμπληρώνουν και του επιτρέπουν να γίνει η καλύτερη έκδοση του εαυτού του -προς όφελος όλων.

Ας γυρίσουμε στο NBA draft

Αναμενόμενο ήταν και το Νο2, ο Τζα Μοράντ, τύπος που ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 'το lottery pick που δεν έχεις ξανακούσει'. Πλέον είναι παίκτης των Γκρίζιλς.  Η πρώτη τριάδα 'έκλεισε' με αυτόν που επίσης, όλοι περίμεναν: τον παρτενέρ του Ουίλιαμσον στο Duke, τον RJ Μπάρετ, ο οποίος τέτοια εποχή πέρυσι ήταν το Νο1 prospect. Πλέον είναι το νέο πρόσωπο των Νιου Γιορκ Νικς.

Συνολικά, στα 30 picks του πρώτου γύρου, οι 12 ήταν small forwards, επτά power forwards, 4 point guards, άλλοι τόσοι shooting guards και 3 center. Και αυτό το λες και έκπληξη. Στους 3 σέντερ, ένας ήταν Αμερικανός, ένας Σέρβος και ένας Καναδός. Παρεμπιπτόντως, για πρώτη φορά στην ιστορία επιλέχθηκαν 6 Καναδοί, εκ των οποίων οι 4 στον πρώτο γύρο.

Στην ιστορία πέρασε και ο Ρουί Χατσιμούρα, μαζί με τους Ουίζαρντς που έγιναν ο πρώτος οργανισμός που επέλεξε Ιάπωνα στον α' γύρο, όταν του έδωσαν το Νο2. Παρένθεση: η μητέρα του (Makiko) είναι από την Ιαπωνία και ο πατέρας του (Zakari) από το Μπενίν, χώρα της Δυτικής Αφρικής.

Ο 21χρονος διεθνής stretch four έζησε στην Ιαπωνία έως ότου τελείωσε το σχολείο. Τον Απρίλιο του 2015 είχε πρόσκληση για το Jordan Brand Classic και στις 21/11 του ίδιου χρόνου δεσμεύτηκε να φοιτήσει/παίξει μπάσκετ στο Gonzaga. Πήγε στην Ουάσινγκτον το 2016 και διαπιστώθηκε ένα θέμα προσαρμογής -πολιτιστικό και γλώσσικό- που τον έστειλε σε προπαρασκευαστικό σχολείο.Χρειάστηκε μήνες για να περάσει τις εξετάσεις που θα του επέτρεπαν να πάει στο Gonzaga. Αυτό έγινε τον Μάιο και τη σεζόν 2016-17 ήταν έτοιμος. Τώρα είναι NBAer.

Οι international του α' γύρου ήταν συνολικά 8 (22.6%). Για όλους τους Ευρωπαίους έχεις διαβάσει ήδη στο Contra. Αν όχι, να η ευκαιρία.

✔ Ο πρώτος Ευρωπαίος που βρήκε δουλειά στο 2019 ΝΒΑ Draft ήταν ο Σεκού Ντουμπουά. Το 'τέρας με το παιδικό πρόσωπο' όπως είναι το παρατσούκλι του, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να γίνει ο καλύτερος Γάλλος παίκτης, αναμενόταν να επιλεγεί στις πρώτες 15 θέσεις. Τον διάλεξαν οι Πίστονς στο Νο15.

✔ Ο Γκόγκα Μπιντάτζε άκουσε το όνομα του στο Νο18 (τον φώναξαν εκεί οι Πέισερς), αφότου μοίρασε τη χρονιά του στη Mega Leks και τον Ερυθρό Αστέρα, για να αναδειχθεί MVP της Αδριατικής Λίγκας.

✔ Ο Λούκα Σάμανιτς ήταν η ακριβώς επόμενη επιλογή. Την έκαναν οι Σπερς, γεγονός που ουδεμία έκπληξη προκάλεσε, αν σκεφτείς πως είναι 2.10 με γρήγορα πόδια, παιχνίδι στο post και τρίποντο.

Αν μπεις σε ελληνικά sites, σε αυτό του ΝΒΑ και δεις και το δικό μας πίνακα, θα νιώσεις ότι είσαι μεθυσμένος και για αυτό δεν βλέπεις καλά. Ίσως και να είσαι (μεθυσμένος -δεν κρίνουμε), εν τούτοις στο επίσημο site της λίγκας αναφέρονται τα picks, όπως προέκυψαν την ημέρα του draft lottery. Και στα περισσότερα ελληνικά sites οι μισές ανταλλαγές -χωρίς τη διευκρίνηση.

Τα παιδιά που μπήκαν σε ανταλλαγές δεν ανακοινώθηκαν από την ομάδα που θα παίζουν. Βασικά, δεν έγιναν 'τιτίβισμα' από κανέναν, πέραν της λίγκας. Σκέψου το άβολο παικτών όπως ο Ντι Άντρε Χάντερ, ο οποίος επελέγη στο Νο4 και όταν ανέβηκε στη σκηνή του έδωσαν να φορέσει το καπέλο με το σήμα των Λέικερς, που είχαν την επιλογή. Μόνο που αυτή είχε καταλήξει στους Χοκς -μέσω των Πέλικανς.

Τυπικά, οι ανταλλαγές θα γίνουν επίσημες σε λίγες εβδομάδες, όταν θα κηρυχθεί η επίσημη έναρξη με τη free agency. Σε αυτό το πλαίσιο οι οργανισμοί δεν έχουν καν το δικαίωμα να 'τιτιβίσουν' για τους νέους τους παίκτες. Δώδεκα παιδιά ήταν σαν να μην υπήρξαν τα ξημερώματα στη διαδικασία για τα social media.

News 24/7

24MEDIA NETWORK