Η αμαρτία που θα κουβαλά στο Αϊόνα ο Ρικ Πιτίνο

Παρά το γεγονός πως δεν αποδείχθηκε οποιαδήποτε ανάμιξή του στα σκάνδαλα του Λούιβιλ, ο Ρικ Πιτίνο θεωρείται σημαδεμένος από το NCAA κι αυτό δεν αλλάζει.

Ο Ρικ Πιτίνο δεν θα είναι απόλυτα ήσυχος στο Αϊόνα
Ο Ρικ Πιτίνο δεν θα είναι απόλυτα ήσυχος στο Αϊόνα EUROKINISSI SPORTS

Το Αϊόνα είναι η ανοικτή πόρτα που ο Ρικ Πιτίνο έψαχνε μανιωδώς για να εισέλθει ξανά στο αμερικάνικο μπάσκετ - ενόσω ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα εκτελεί έρευνα για τη διάδοχη κατάσταση. Ένα νεοϋορκέζικο καθολικό πανεπιστήμιο 4.000 φοιτητών, από το Νιου Ροσέλ του Γουέστσεστερ, με ιστορία 80 χρόνων, του οποίου η μπασκετική ομάδα -με την επονομασία 'Κέλτες' (Gaels)- συμμετέχει εξ αρχής στην Division I του κολεγιακού πρωταθλήματος, ως ιδρυτικό μέλος από το 1980 της Metro Atlantic Athletic Conference με 12 τίτλους μάλιστα.

Στο εθνικό πρωτάθλημα (NCAA Tournament) έχει πάρει μέρος 14 φορές, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα έφτασε πιο μακριά από τον δεύτερο γύρο (1980). Τις 12 εξ αυτών αποκλείστηκε στον πρώτο, έχοντας ηττηθεί από μεγαθήρια όπως ο Σίρακιουζ (1998), το Μέριλαντ (2000), το Ντιουκ (2018) και το Νορθ Καρολάινα (2019), ενώ μία φορά δεν πρόφτασε καν να οδηγηθεί ως εκεί (2012). Οι πιο γνωστοί δε εκ των σπουδαστών του υπήρξαν οι πατήρ και υιός Στιβ Μπαρτ που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το ελληνικό μπάσκετ. Ο πρεσβύτερος με τον Ηρακλή στις αρχές των 90s, από τον οποίο αποχώρησε άρον-άρον συλληφθείς στο αεροδρόμιο για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, και ο νεαρότερος με Ολυμπιάδα και Απόλλωνα Πάτρας, Λάρισα, Ρέθυμνο και προσφάτως Ιωνικό Νικαίας (προτού φύγει για τη Νίζνι Νόβγκοροντ).

Αυτήν την ομάδα αναλαμβάνει, αντί του επί 10ετία επικεφαλής Τιμ Κλούες, ο hall of famer προπονητής με την πίστη ότι θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ό,τι στο Κεντάκι από το 1987 ως το 1997 και πολύ περισσότερο στο Λούιβιλ από το 2001 ως το 2017. Γιατί αυτήν; Διότι λέγεται ότι ο νυν πρόεδρος του Αϊόνα, ο καθηγητής Σίμους Κάρι, και επί 26 χρόνια επικεφαλής του Τρανσιλβένια της πολιτείας του Κεντάκι είχε πολλούς κοινούς γνωστούς με τον Πιτίνο και βρέθηκε ο δίαυλος επικοινωνίας που τους έφερε κοντά. Ήδη υπάρχει μερική αποδοχή της πρόσληψης.

Ποιος πρότεινε τι σε ποιον δεν διευκρινίστηκε. Το σίγουρο είναι πως ο 67χρονος Ρικ θέλει να μείνει μακριά απ' οποιαδήποτε σκιά που θα σκεπάζει την προπονητική επάρκειά του σε παιδιά που δουλεύουν για τη μετάβαση στο επαγγελματικό επίπεδο. Θεωρητικά η θητεία του στους Κάρντιναλς έληξε με παραίτηση από τον ίδιο. Πρακτικά είχε παυθεί των καθηκόντων του, απολυθεί επί της ουσίας, για αμελή τέλεση των καθηκόντων του και εν μέρει συνέργεια στα δύο σκάνδαλα που 'λέρωσαν' τη φήμη του δημοφιλούς κολεγίου (και πολλών άλλων). Για ν' ανατραπεί η αιτιολογία της απομάκρυνσής του και να ξεπλύνει το όνομά του ο Αμερικάνος κόουτς ήρθε σε συμβιβασμό με το Λούιβιλ και απέσυρε την αγωγή με την οποία αξίωνε 40 εκατομμύρια δολάρια - τα χρήματα που απέρρεαν από το συμβόλαιο που δεν είχε τηρηθεί.

Ήξερε βέβαια και ο ίδιος πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή για να αφεθεί 'καθαρός' στην αμερικανική κοινωνία. Ο Πιτίνο δεν κρίθηκε ποτέ ένοχος για τις παράνομες πράξεις των άμεσων συνεργατών του, οι οποίοι είχε αποδειχθεί ότι με αθέμιτες και ανάρμοστες μεθόδους παρακινούσαν παιδιά του λυκείου να προτιμήσουν το πρόγραμμα του Λούιβιλ αντί άλλων ιδρυμάτων. Στη μία περίπτωση, το 2015, χρησιμοποιούνταν κορίτσια που πληρώνονταν αδρά για να κάνουν συντροφιά στους επίδοξους υπότροφους και στην έτερη, δύο χρόνια μετά, δωροδοκούνταν γονείς, με χρήματα από αθλητική εταιρία, για χάρη μιας υπογραφής του παιδιού τους.

Δεν πρόκειται για λόγια του αέρα. Υπήρξαν πειστήρια. Από τη μία η ίδια η προαγωγός των συνοδών, που πλούτισε δις εκδίδοντας βιβλίο για την πολύκροτη υπόθεση, και από την άλλη πράκτορες του FBI αποκάλυψαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες και μυστικές συναντήσεις βοηθού του Πιτίνο με πατέρα παίκτη, με συνέπεια ν' ακολουθήσουν διώξεις. Από τη στιγμή, πάντως, που δεν έστεκε οποιαδήποτε κατηγορία για τον Ρικ Πιτίνο, η τιμωρία που του επιβλήθηκε ήταν αποκλεισμός πέντε αγώνων για ελλιπή μέριμνα και επίβλεψη του προγράμματος που έτρεχε ως επικεφαλής, καθώς η ανάμιξή του σε δωροδοκίες δεν επιβεβαιώθηκε από πουθενά. Τότε χαρακτήριζε άδικη την ποινή υποστηρίζοντας πως έχει χάσει την πίστη του στη λίγκα. Η οποία μην φαντάζεσαι πως ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διαφθορά. Απλώς πότε-πότε παλεύει ν' αποδείξει ότι η γυναίκα του Καίσαρα φαίνεται τουλάχιστον τίμια.

Ακριβώς εδώ έρχεται να προστεθεί η τροποποίηση του πειθαρχικού κώδικα, στη φρέσκια εκδοχή του οποίου ο κάθε προπονητής είναι εξίσου υπεύθυνος για τις πράξεις των βοηθών του. Και όχι αμέτοχος. Κοινώς ο Ρικ Πιτίνο δεν έχει πληρώσει για τις πράξεις των ανθρώπων που είχε στη 'δούλεψή' του και, σύμφωνα με το Sports.Yahoo που ανέσυρε το θέμα, είναι πολύ πιθανό, αν όχι σίγουρο, πως το Λούιβιλ θα ζητήσει και το NCAA θα συναινέσει στην εκτέλεση της τιμωρίας του Πιτίνο. Είναι κάτι για το οποίο στο Αϊόνα είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων, ξέροντας το 'ποιόν' του προπονητή που προσλαβάνουν, πέρα από τα deflections, αφενός για να γεμίσει το 'Χάινς Αθλέτικ Σέντερ' αφετέρου για ν' αντιστρέψει τα προγνωστικά που δεν θέλουν το νεοϋορκέζικο κολέγιο μεταξύ των φαβορί για τον τίτλο του 2021.

Ούτως ή άλλως του 2020 δεν θα καταλήξει πουθενά μετά τη ματαίωση της March Madness για πρώτη φορά στα χρονικά εξαιτίας του κορονοϊού.


News 24/7

24MEDIA NETWORK