Η αστρονομική περιουσία του Μάικλ Τζόρνταν δεν θυμίζει βετεράνο

Ένας μύθος αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διαρκή απογείωση. Στην πραγματικότητα, ο Μάικλ Τζόρνταν ζει στο δεκαπλάσιο τη ζωή ενός σύγχρονου δημοφιλούς μπασκετμπολίστα με επιχειρηματικές ανησυχίες.

Ο Mάικλ Τζόρνταν σε φωτογράφιση πριν από το NBA All-Star Game, ως πρόεδρος των Σάρλοτ Χόρνετς
Ο Mάικλ Τζόρνταν σε φωτογράφιση πριν από το NBA All-Star Game, ως πρόεδρος των Σάρλοτ Χόρνετς AP PHOTO/CHUCK BURTON

Επιστρέφουμε στα δυο πρώτα επεισόδια του 'Last Dance'. Επεισόδιο 1, σκηνή -διάλεξε μια από εκείνες που μιλάει ο Μάικλ Τζόρνταν του Σήμερα. Θα μπορούσε στο soundtrack της σειράς να παίζει το 'I Wanna Be Your Superhero' και δίπλα στον Air να εμφανίζεται ο Άρι Γκολντ του 'Entourage' και μαζί να μιλούν για εκείνον τον Κουάμε Μπράουν, το 'hot prospect' των Γουίζαρντς που χάθηκε στα μισά των 00s μεταξύ πάγκου και εξέδρας.

Αντ' αυτών, βλέπουμε τον Τζόρνταν να κάθεται στον θρόνο μιας ζωής βουτηγμένης σε επενδύσεις και επιχειρηματικά σχήματα που αποφέρουν κέρδη με τον ίδιο ρυθμό που ο 57χρονος βετεράνος σταρ αναπνέει. Αλήθεια, μπορείς να τον αποκαλέσεις 'βετεράνο', όταν το sneaker brand του είναι το πιο επικερδές στον πλανήτη, με κάθε vintage μοντέλο να πουλάει χιλιάδες κομμάτια παραπάνω από ένα τυπικό παπούτσι με αερόσολες;

Ο Τζόρνταν είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος του σύγχρονου αθλητισμού, με την περιουσία του να γιγαντώνεται συνεχώς, ανεξάρτητα από την παρουσία του ή μη σε κάποιο παρκέ γηπέδου μπάσκετ. Επιχειρούμε να αναλύσουμε το ύψος (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes) της περιουσίας του στο Τώρα και όλες τις σχετικές επενδυτικές δραστηριότητες. Αυτός είναι ο Μίδας του παγκοσμίου μπάσκετ.

Τηλεθέαση

Πίσω στο καλοκαίρι του 1998, ο έκτος τελικός του NBA συγκέντρωνε μπροστά στις τηλεοράσεις τους, 35,89 εκατομμύρια θεατές. Από την αναγγελία της αποχώρησης του Τζόρνταν από τους Σικάγο Μπουλς, η τηλεθέαση των τελικών του NBA μέχρι και την περασμένη σεζόν παρουσίασε σταθερή μείωση της τάξης του 45-50%. Το 'Last Dance' από την πρεμιέρα του, έγινε ένα ανέλπιστο, εκκωφαντικό τηλεοπτικό hit για το ESPN. Το brand 'Michael Jordan' έσπειρε συγκινήσεις σε μια άνυδρη από αθλητικές συγκινήσεις γη.

Στο παρκέ

Συνολικά ο Τζόρνταν κέρδισε 94 εκατομμύρια δολάρια ως μπασκετμπολίστας, στα 13 χρόνια που αγωνίστηκε με τους Μπουλς, στα δυο χρόνια της επιστροφής του με τους Ουάσιγκτον Γουίζαρντς, συν τέσσερα εκατομμύρια για τη σεζόν που έμεινε εκτός παρκέ, παίζοντας μπέιζμπολ. Ο μοναδικός παίκτης που πλησίασε - χωρίς να ισοφαρίσει- το αστρονομικό ρεκόρ του συμβολαίου του για τη 'Last Dance' σεζόν, ήταν ο Κόμπε Μπράιαντ, με περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια.

Τα προϊόντα

Έγινε διάσημος στο παρκέ του 'Σικάγο Στέντιουμ' και του 'Γιουνάιτεντ Σέντερ', αλλά τα προϊόντα τον απογείωσαν. Ο πρώτος γνήσιος ινφλουένσερ-αθλητής έχει κερδίσει 1.700.000.000 δολάρια από χορηγικές συμφωνίες με brands όπως η Nike, η Coca Cola, η Chevrolet και πολλά ακόμα. Αρκετές από αυτές τις συμφωνίες παραμένουν ενεργές μέχρι σήμερα (Nike, Hanes, Gatorade, Upper Deck).

Το βασίλειο της Nike

Το πρώτο συμβόλαιο του Τζόρνταν με τη Nike έγινε το 1984, ήταν 5ετούς διάρκειας, με ετήσιες απολαβές που ανέρχονταν στα 500.000 δολάρια (1.200.000 σε σημερινές αξίες). Σύμφωνα με πληροφορίες του Forbes, μέσα στο 2019, ο Τζόρνταν έβγαλε κάτι παραπάνω από 130.000.000 δολάρια. Το αντίστοιχο κέρδος του Λεμπρόν Τζέιμς από τις πωλήσεις του δικού του sneakers brand για το 2019 ήταν 4 φορές μικρότερο. Η Nike έκλεισε το 2019 με καθαρά έσοδα που ξεπέρασαν το 1.000.000.000 δολάρια και ονόμασε τον Τζόρνταν ως την κινητήρια δύναμη αυτής της εξέλιξης.

Η εποχή του παραγοντισμού

Στους Γουίζαρντς πειραματίστηκε και έφυγε όταν είδε πως οι συγκρούσεις μεταξύ των μετόχων δεν θα του έδιναν χώρο να εκπληρώσει το όραμά του. Το 2006, το όνομά του εμφανίστηκε στα διοικητικά των Σάρλοτ Χόρνετς (τότε Μπόμπκατς). Το 2010, με ένα deal αξίας 175.000.000, είχε το 90% του μετοχικού πακέτου της ομάδας. Τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς αποφάσισε να βάλει κι άλλους 'παίκτες' στο παιχνίδι της γιγάντωσης της ομάδας του, πουλώντας το 20% των μετοχών του (αξίας 1,5 δισ.) σε επενδυτικό fund της Νέας Υόρκης.

Το 'χόμπι' των επενδύσεων

Οι επενδύσεις είναι σαν μια σκακιέρα με πιόνια που μετακινούνται διαρκώς, όταν πρόκειται για ένα επιχειρηματία με το 'πορτοφόλι' του Τζόρνταν. Σήμερα, εκτός των Χόρνετς, ο MJ υποστηρίζει οικονομικά τη Sportsradar (εταιρεία αθλητικού περιεχομένου από την Ελβετία), το brand μουσικού εξοπλισμού Muzik, το Gigster (ψηφιακή αγορά εργασίας για επαγγελματίες της τεχνολογίας), ενώ μαζί με τον πρώην αντίπαλό του εντός παρκέ, Μάτζικ Τζόνσον, έχουν επενδύσει στο Esports brand της Axiomatic, που έχει ιδρυθεί από τον gaming κολοσσό της Liquid (αξίας 320 εκατ. δολαρίων). Παράλληλα, διατηρεί το 1% της ομάδας μπέιζμπολ Μαϊάμι Μάρλινς και μαζί με όλα τα προαναφερθέντα 'παιχνίδια', διοικεί και μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και μια αλυσίδα 5 ρεστοράν.

Το μέλλον

Ο ίδιος έχει αναφέρει πως τα κέρδη από τη συνεργασία του με το ESPN για το 'Last Dance' θα πάνε για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού σωματείου 'Friends of the Children' και σε πολλούς μη κερδοσκοπικούς φορείς, που ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί. H απογείωση του GOAT είναι σε εξέλιξη, τόσο στον αθλητισμό όσο και στην επιχειρηματικότητα. Προσγείωση δεν προβλέπεται.


News 24/7

24MEDIA NETWORK