Η μία και μοναδική στιγμή που ο Μέσι σκέφτηκε να αφήσει την Μπαρτσελόνα

Με αφορμή την παράσταση του Cirque du Soleil που είναι εμπνευσμένη από την πορεία του, ο Λιονέλ Μέσι 'ζωντάνεψε' μέσα από τα λόγια τη στιγμή που θέλησε να φύγει από την Μπαρτσελόνα.

Ο Λιονέλ Μέσι στον πρόσφατο αγώνα πρωταθλήματος της Μπαρτσελόνα με αντίπαλο τη Σεβίλλη
Ο Λιονέλ Μέσι στον πρόσφατο αγώνα πρωταθλήματος της Μπαρτσελόνα με αντίπαλο τη Σεβίλλη AP PHOTO/JOAN MONFORT

Η ζωή του Λιονέλ Μέσι μοιάζει με μια ευθεία γραμμή. Από τα εφηβικά χρόνια του στη Βαρκελώνη, εκεί έχει παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο συμπληρώνοντας εφέτος 16 διαδοχικές σεζόν στην Μπάρτσα, εκεί έχει 'χτίσει' το σπιτικό του με την Αντονέλα και τους τρεις γιους του. Τίποτα δεν έμοιαζε ικανό να τον ταράξει και να 'φθείρει' τον τακτοποιημένο, σ' ένα κουτί, κόσμο του. Ωστόσο κάθε ανθρώπινο ον τούτου του πλανήτη, μεταξύ των οποίων φυσικά Αργεντινός σούπερ σταρ που δεν αποτελεί εξέλιξη, οριοθετεί τις γραμμές του. Είτε κόκκινες είναι αυτές, είτε πράσινες, κίτρινες ή ροζ, έχουν την ίδια ακριβώς βαρύτητα: εφόσον τις διαβεί, η επιστροφή δεν είναι συζητήσιμη.

Στα 30 του, πάνω-κάτω πριν από 2 χρόνια, ο Μέσι λίγο έλειψε να περάσει το δικό του νοητό όριο και ν' ανατρέψει την καθημερινότητά του. Ήταν η εποχή που η πολυετής δικαστική διαμάχη του με το ισπανικό κράτος τον κατέτασσε μεταξύ των αποδεδειγμένα φοροφυγάδων που κυνηγούσαν οι οικονομικές αρχές. Από το 2013 ο Αργεντινός ελεγχόταν για κέρδη που φέρεται να είχε αποκρύψει. Κατηγούταν πως μέσω παράκτιων εταιριών σε Ουρουγουάη και Μπελίζ φρόντισε να μην εμφανίζει όλα τα έσοδά του, με αποτέλεσμα να καταβάλει λιγότερους από τους απαιτούμενους φόρους στο δημόσιο για τα οικονομικά έτη από το 2007 ως το 2009.

Ο Λιονέλ Μέσι εισέρχεται στο δικαστήριο τον Ιούνιο του 2016
Ο Λιονέλ Μέσι εισέρχεται στο δικαστήριο τον Ιούνιο του 2016 AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Τον Αύγουστο του 2013 ο Μέσι πλήρωσε καθυστερημένες οφειλές ύψους 5.1 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά τον Ιούλιο του 2016 τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας, που είχε το ρόλο συμβούλου στις συμφωνίες/επενδύσεις του, κρίθηκαν ένοχοι φορολογικών παραβάσεων και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμα της τάξεως που κυμαίνονται περί το 1.5 εκατ. ευρώ. "Εγώ απλώς έπαιζα ποδόσφαιρο", έλεγε απολογούμενος στο δικαστήριο ο Μέσι, συμπληρώνοντας ότι "το μόνο που έκανα ήταν να υπογράφω με διαφορετικούς χορηγούς που με πλήρωναν για να κάνω διαφημίσεις, φωτογραφίσεις και άλλα. Δεν ήξερα όμως από που προέρχονταν αυτά τα χρήματα".

Τα λόγια του Αργεντινού και η υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων του δεν είχαν πείσει την έδρα και η καταδίκη του ήταν αναπόφευκτη. Πρόκειται για την υπόθεση που ενδεχομένως αποτρέψει οποιοδήποτε ταξίδι του στη Μεγάλη Βρετανία, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το Brexit.

Η κακομεταχείριση και η πρόταση που δεν ήρθε

Όλη αυτή η περιπέτεια είχε βάλει στο μυαλό του το μικρόβιο της αμφιβολίας. Δεν ήταν βέβαιος πως ήθελε να παραμείνει στην Ισπανία, διότι "αισθανόμουν ότι με κακομεταχειρίστηκαν και δεν επιθυμούσα να είμαι πλέον σ' αυτόν τον τόπο". Όπως εκμυστηρεύτηκε στην άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στους Ζόρντι Μπαστέ και Ρότζερ Σαπέρας του 'RAC1' με αφορμή το 'Messi10'. Τη νέα παράσταση του 'Cirque du Soleil', που έχει εμπνευστεί απ' όλακερη την πορεία του Αργεντινού στην πάροδο των ετών και θα κάνει πρεμιέρα στις 10 Οκτωβρίου. Πριν από επίσημη 'πρώτη' ο ίδιος έδωσε τη συγκατάθεσή του για το περιεχόμενο και πρότεινε νέα στοιχεία που εμπλούτισαν το σενάριο.

Στο σανίδι δεν θ' αποτυπωθεί εκείνη η σκληρή για τον ίδιο περίοδος. "Ήταν δύσκολο για μένα και την οικογένειά μου. Ευτυχώς που τα παιδιά ήταν μικρά και δεν καταλάβαιναν", επεσήμανε επίσης ο 32χρονος αστέρας των 'μπλαουγκράνα' που -όπως αποδείχθηκε- είχε την ανάγκη πια να εξωτερικεύσει ό,τι σκεφτόταν τότε. Σαν να βρισκόταν στον καναπέ του ψυχολόγου ή δίπλα στον εξομολογητή, ομολόγησε ότι "υπήρξαν στιγμές που εξαντλήθηκα από τη συσσώρευση όλων αυτών των πραγμάτων. Πολλές φορές, ιδίως το 2013 και το 2014, όταν άρχισα να έχω προβλήματα με το Δημόσιο Ταμείο. Ήταν δύσκολο για μένα και την οικογένειά μου επειδή ο κόσμος δεν γνώριζε τι συνέβαινε, αλλά άκουγαν και μιλούσαν. Ένα κομμάτι του Τύπου βοήθησε πολύ σε αυτό. Εκείνη την περίοδο είχα στο μυαλό μου να φύγω. Δεν ήθελα ν' αφήσω την Μπάρτσα, ήθελα να φύγω από την Ισπανία. Νόμιζα πως υπήρχαν πολλές πόρτες ανοικτές σε άλλες ομάδες, παρόλα αυτά ποτέ δεν έγινε μια επίσημη πρόταση, επειδή καθένας ήξερε την κατάσταση. Όλη αυτή η φάση όμως ήταν πάνω απ' ό,τι ένιωθα για το σύλλογο, ήταν κάτι που αισθανόμουν σε προσωπικό επίπεδο".

Αφού η ρήτρα δεν καλύφθηκε από κάποιον σύλλογο, οι μαύρες σκέψεις διαλύθηκαν, το μυαλό καθάρισε και η ψυχή του κάλμαρε, ο Μέσι έχει ξεκάθαρη πλέον άποψη για το τι ζητάει από το ποδοσφαιρικό μέλλον του. Ούτε Ασία ούτε Αμερική. "Αν με θέλετε, θα ήμουν προφανέστατα χαρούμενος να μείνω. Το επαναλαμβάνω: σκοπός μου είναι να μείνω εδώ, πάντα έτσι ήταν και το ίδιο είναι σήμερα. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Σε σχέση με την ανανέωσή μου, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πάντα στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει ένα περιθώριο, δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα να κανονίσω τα πράγματα με το κλαμπ, αντιθέτως ήταν πάντα απλό. Οπωσδήποτε, όταν συμβεί, δεν θα υπάρξει πρόβλημα και όλα θα γίνουν στην ώρα τους".

Αν μάλιστα επιστρέψει ο Βραζιλιάνος Νεϊμάρ, που τον θέλει πίσω γιατί "είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου", παρά τον άγαρμπο τρόπο της αποχώρησής του, θα έχει έναν επιπλέον λόγο να υπογράψει με λιγότερα από τα 80 εκατομμύρια που -μαζί με τα μπόνους- λαμβάνει ετησίως σήμερα. Ακόμη κι αν δεν συμβεί, ο ίδιος θα εξακολουθεί να χαμογελάει. Διότι "απολαμβάνω το ποδόσφαιρο με το οποίο ήμουν παθιασμένος από μικρός".

News 24/7

24MEDIA NETWORK