Ο Χάρντεν είναι από τους καλύτερους αμυντικούς, αλήθεια

Η αμυντική συνεισφορά του Τζέιμς Χάρντεν στους Ρόκετς είναι μεγαλύτερη απ' όσο το μάτι επιτρέπει να δούμε. Ο Λέοναρντ έπεσε στην παγίδα που του έστησε.

Houston Rockets' James Harden (13) argues a call with an official during the first half of the team's NBA basketball game against the New York Knicks, Wednesday, Jan. 23, 2019, in New York. (AP Photo/Frank Franklin II)
Houston Rockets' James Harden (13) argues a call with an official during the first half of the team's NBA basketball game against the New York Knicks, Wednesday, Jan. 23, 2019, in New York. (AP Photo/Frank Franklin II) AP PHOTO/FRANK FRANKLIN II

Για 22ο παιχνίδι στη σειρά ο Τζέιμς Χάρντεν σκόραρε περισσότερους από 30 πόντους και διεύρυνε την κορυφαία επίδοση στη μοντέρνα έκδοση του ΝΒΑ (1976-77). Σ' αυτό το διάστημα έχει μέσο όρο 42.8 πόντους και με 36.2 ως τώρα στη σεζόν απειλεί τους 37.1 του Μάικλ Τζόρνταν από την τρίτη σεζόν του ως επαγγελματίας (1986-87). Επιδόσεις -αν μη τι άλλο-τρομακτικές, ασχέτως αν δεν θα προλάβει να καταρρίψει το ρεκόρ του Γουίλτ Τσαμπερλέιν (65 διαδοχικοί αγώνες τη σεζόν 1961-62).

Για να επικρατήσουν βέβαια οι Ρόκετς 121-119 των Ράπτορς, να βελτιώσουν σε 28-20 το ρεκόρ τους (χωρίς μάλιστα Κρις Πολ και Κλιντ Καπέλα) και έχει αντίκτυπο η 35άρα του 'μούσια', αμέσως μετά τους 61 στη Νέα Υόρκη, όφειλαν να βγάλουν την τελευταία άμυνα. Οι Ράπτορς είχαν επίθεση μετά από τάιμ άουτ και ο κόουτς Νικ Νερς σχεδίασε το ιδανικό για την ολική ανατροπή από το -19 στα 5'35'' πριν από τη λήξη: μια απομόνωση του Λέοναρντ με τον (αδύναμο κρίκο) Χάρντεν αμέσως μετά την αλλαγή.

Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αυτό:

Ο Λέοναρντ έπεσε σε τοίχο και υποχρεώθηκε σ' ένα τρίποντο με κακή ισορροπία σώματος και έλλειψη ορατότητας που κατέληξε στο παρκέ, αφού ποτέ δεν ακούμπησε καν το στεφάνι. Ο Χάρντεν δεν είχε μόνο 35 πόντους, αλλά είχε βγάλει και την άμυνα του αγώνα. Κόντρα στη φήμη πως αδιαφορεί για τ' αμυντικά καθήκοντά του.

Ψέμα. Την άποψη καταρρίπτουν τα λόγια του Μάικ Ντ' Αντόνι που ξέρει τον παίκτη του καλύτερα από τον καθένα.

Η άμυνα του είναι πολύ καλύτερη απ' όσο οι άλλοι τού πιστώνουν.

Ο Χάρντεν ήταν πιο ταπεινός: " Προσπαθώ να κάνω οτιδήποτε χρειάζεται για μια νίκη". Οι αριθμοί τον επιβεβαιώνουν.

Το πολύ απλό είναι η σύγκριση του on/off. Τι δηλαδή καταφέρνουν οι Ρόκετς όταν ο ευάλωτος ως αδιάφορος Χάρντεν είναι στο παρκέ και τι όταν βρίσκεται (για κάποια λεπτά) στον πάγκο.

Η διαφορά στην άμυνα είναι μηδαμινή (0.7), καθώς δέχονται 117.4 πόντους (ανά 100 κατοχές) ενόσω παίζει και 116.7 (ανά 100 κατοχές) στο διάστημα που λείπει. Αν δίπλα σ' αυτό βάλουμε τους 121.1 πόντους (πάντα σε 100 κατοχές) που σκοράρει το Χιούστον με τους 112.8 όταν λείπει, το πρόσημο είναι αδιαμφισβήτητα θετικό.

Πάμε όμως παρακάτω. Διότι τα παραπάνω στοιχεία έχουν άμεση εξάρτηση με τη συνολική δουλειά στο πίσω κομμάτι του παρκέ.

Ο Χάρντεν είναι ένας από τους πιο σκληρούς και αποτελεσματικούς περιφερειακούς αμυντικούς όταν επιλέγουν να τον βάλουν πλάτη. Ισοϋψείς ή ψηλότεροι αντίπαλοι.

Με βάση τις μετρήσεις του 'Second Spectrum' για παίκτες με τουλάχιστον 75 άμυνες στο χαμηλό post, ο Χάρντεν είναι ο τέταρτος καλύτερος της λίγκας επιτρέποντας μονάχα 0.74 πόντους ανά κατοχή. Τον βοηθάει σίγουρα η δύναμη και το καλά γυμνασμένο κορμί του, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζει πού να οδηγήσει τον αντίπαλό του.

" Το λατρεύω αυτό. Προσπαθώ να τους αναγκάσω να πάρουν δύσκολα σουτ πάνω από μένα. Αυτό είναι όλο", έλεγε ο Χάρντεν υπερασπιζόμενος τον εαυτό του.

Από την άλλη στη 'houstonchronicle' διαβάσαμε πως για παίκτες που έχουν βρεθεί τουλάχιστον 38 φορές σε ανάλογη θέση, ο Χάρντεν είναι ο πιο αποτελεσματικός απ' όλους, επιτρέποντας μόνο το 26.2% των επιθέσεων να καταλήγουν στο καλάθι.

Συμπίπτουν ή όχι οι αριθμοί, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε. " Αυτός είναι ο λόγος που αλλάζουμε συνεχώς στην άμυνα", ομολόγησε ο Μάικ Ντ' Αντόνι επισημαίνοντας το αβαντάζ του ηγέτη του.

Ένας ενδεικτικός πίνακας είναι από πέρυσι τον Φλεβάρη. Πάνω στον οποίο αποτυπώνεται η αμυντική προσαρμογή του όταν χρειάζεται να μαρκάρει πολύ ψηλότερους αντιπάλους. Μην φανταστείς πως συγκριτικά με την τρέχουσα σεζόν υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Προφανώς του λείπει η συνέπεια. Ειδάλλως δεν θα κυκλοφορούσαν τέτοια videos.

Σύμφωνα όμως με τον Ντ' Αντόνι "πρέπει να διαλέξεις κάτι". " Θεωρώ όμως ότι είναι καλός όλη τη σεζόν Ξέρει τι έρχεται και επιλέγει στιγμές".

Όπως αυτή:

Είναι ο τρόμος και η παράνοια μιας γενειάδας!

Photo credits: AP Photo/Frank Franklin II

News 24/7

24MEDIA NETWORK