Ο Καντέρ φοβάται τους κατασκόπους του Ερντογάν και δεν το κρύβει

Οι Νικς θ' αντιμετωπίσουν τους Γουίζαρντς στο Λονδίνο. Ο Ενές Καντέρ δεν θα ταξιδέψει με την αποστολή γιατί η απειλή του Ερντογάν παραμονεύει.

New York Knicks center Enes Kanter reacts during the first half of an NBA basketball game against the Brooklyn Nets, Saturday, Dec. 8, 2018, at Madison Square Garden in New York. (AP Photo/Mary Altaffer)
New York Knicks center Enes Kanter reacts during the first half of an NBA basketball game against the Brooklyn Nets, Saturday, Dec. 8, 2018, at Madison Square Garden in New York. (AP Photo/Mary Altaffer) AP PHOTO/MARY ALTAFFER

Ο Ενές Καντέρ διαμένει σε μια από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου (Νέα Υόρκη) παίζει μπάσκετ στην κορυφαία λίγκα του κόσμου (ΝΒΑ), αντιμετωπίζει σπουδαίους αντιπάλους όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και αμείβεται από τους Νικς με όλα τα λεφτά του κόσμου (18.5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως). Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.

Δεν είναι, γιατί η επιλογή του ήταν να μιλήσει. Ν' αντιταχθεί στις πρακτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντός Τουρκίας. Να τον κατηγορήσει δημοσίως για καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Να τον καταγγείλει για παράνομη κράτηση πολιτικών αντιπάλων του και παραβίαση των νόμων. Να τον αναφωνήσει δικτάτορα με στόχο να τον φθείρει, στηρίζοντας παράλληλα τον -καταζητούμενο από τις τουρκικές αρχές- Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην ιμάμη και συνεργάτη του Ερντογάν ως το 2013, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Από τότε (και για όσο) ζει με το φόβο. Δέχεται ασταμάτητες απειλές. Δεν κοιμάται ήσυχος τα βράδια. Περπατάει στο Σέντραλ Παρκ και κοιτάει γύρω του. Δεν ταξιδεύει παρά μόνο στο Τορόντο για τους αγώνες με τους Ράπτορς. Δεν νιώθει ελεύθερος.

Το ταξίδι των Νικς στο Λονδίνο για τον αγώνα με τους Γουίζαρντς έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιανουαρίου. Ο Τούρκος σέντερ δεν θ' ακολουθήσει την αποστολή. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας επικαλέστηκε πρόβλημα με την ταξιδιωτική βίζα του Καντέρ. Ψέμα. Ο ίδιος αποκατέστησε την αλήθεια.

" Δυστυχώς δεν πρόκειται να πάω εξαιτίας αυτού του μανιακού τρελού, του Τούρκου προέδρου. Υπάρχει περίπτωση να με δολοφονήσουν εκεί πέρα. Γι' αυτό ζήτησα ακρόαση από τη διοίκηση. Δεν θα πάω", ισχυρίστηκε ο 26χρονος, γεννημένος στη Ζυρίχη της Ελβετίας, διεθνής παίκτης, του οποίου ο πατέρας (γιατρός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης) συνελήφθη και κρατήθηκε από τις αρχές για ασήμαντη αφορμή. Ο Καντέρ θεώρησε πως ήταν ένα προμήνυμα των 'κυρώσεων' που είναι πιθανόν να υποστεί ο ίδιος για τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Ήδη του έχει ακυρωθεί το διαβατήριο προκειμένου να μην έχει δικαίωμα επιστροφής στη χώρα και έχει καταδικαστεί ερήμην.

" Είναι πολύ λυπηρό που όλα αυτά επηρεάζουν την καριέρα μου και το μπάσκετ, διότι θέλω να είμαι εκεί έξω και να βοηθάω την ομάδα μου να νικήσει. Αλλά εξαιτίας αυτού του σχιζοφρενούς τύπου, του μανιακού ή δικτάτορα, δεν μπορώ να πάω εκεί για να κάνω απλώς τη δουλειά μου. Έχουν πολλούς κατασκόπους εκεί και μπορούν να με δολοφονήσουν εύκολα. Θα είναι μια άσχημη κατάσταση", συμπλήρωσε ο 'εγκλωβισμένος' Τούρκος.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Mary Altaffer

News 24/7

24MEDIA NETWORK