Μήπως δεν φταίει για όλα ο Κάιρι Έρβινγκ;

Οι Σέλτικς φέρονται διατεθειμένοι να 'αδειάσουν' το ρόστερ για να προσθέσουν εκεί, το καλοκαίρι, τον Άντονι Ντέιβις. Προφανώς και αυτό το γνωρίζουν οι παίκτες και δεν νιώθουν εξόχως άνετα, όπως δείχνει το ρεκόρ τους. Ή μήπως φταίει για όλα ο 'παρτάκιας' Έρβινγκ;

Μήπως δεν φταίει για όλα ο Κάιρι Έρβινγκ;

To παιχνίδι στο TD Garden είχε ολοκληρωθεί, με τους Σέλτικς να εξελίσσουν το ρεκόρ τους σε 38-26 και να 'πέφτουν' στην έκτη θέση της Ανατολής, πίσω από τους Μπακς, Ράπτορς, Πέισερς και 76ers. Είναι οι μόνοι από την εξάδα που 'χουν αρνητικό ρεκόρ στα 10 τελευταία παιχνίδια (3-7).

Μετά το διάλειμμα για το All Star Game, μετρούν 1-5. Να θυμίσω εδώ ότι είχαν μπει στη σεζόν ως εκ των φαβορί για να πάρουν τον τίτλο στην ανατολική περιφέρεια και ενώ έχουν μετρήσει νίκες επί των Μπακς, των Ράπτορς και των Σίξερς, έχουν χάσει τα 'άχαστα' (Νικς, Σανς, Μπουλς).

Θα έλεγες ότι αν ήταν καρδιά η Βοστώνη, θα είχε διαγνωστεί με αρρυθμία. Kι αν δεν το έλεγες,το έγραψε το The Athletic.

Είναι ο χειρότερος Φλεβάρης που θυμάμαι

Εκ των ιδιοκτητών των "Κελτών", από το 2002 (μαζί με τον πατέρα του, Έρβινγκ ίδρυσαν την Boston Basketball Partners LLC που αγόρασε τον οργανισμό τότε, για 360 εκατ. δολ.) ο Βικ Γκράουσμπεκ βρέθηκε στο MIT Sloan Sports Analytics Conference -το κατ' εξοχήν συνέδριθο για τις εξελίξεις των analytics στα σπορ- το Σάββατο και σε ερώτηση για αυτά που ζει η ομάδα, είπε πως το 5-6 του Φλεβάρη, που περιείχε και τέσσερις σερί ήττες κάνουν τον φετινό Φλεβάρη, τον χειρότερο που μπορεί να θυμηθεί.

Εξήγησε πως " δεν μας ανησυχεί απαραίτητα ότι δεν θα τελειώσουμε με το καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή. Η ομάδα όμως, που δομήσαμε έχει την ικανότητα να φτάσει στους Τελικούς. Όπως μπορεί να τεθεί εκτός και στον πρώτο γύρο των playoffs. Στην περιφέρεια υπάρχουν πολύ δυνατοί αντίπαλοι. Και όλοι μας νίκησαν τον περασμένο μήνα".

Πιστεύω πολύ σε αυτά τα παιδιά. Θα μας έδινα πιθανότητες. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος που να θέλει να μας αντιμε4τωπίσει στα playoffs. Έπειτα από 16 χρόνια στη λίγκα, ειλικρινά πιστεύω πως αυτοί οι τύποι έχουν ελπίδες.

Παρεμπιπτόντως, αυτοί οι τύποι είναι και οι μόνοι της πρώτης εξάδας της ανατολικής περιφέρειας που 'χουν αρνητικό ρεκόρ και εκτός έδρας (14-16) και το πιο κομβικό σημείο της σεζόν ξεκινά με 4 πολύ 'δυνατά' εκτός έδρας ματς.

Από σήμερα και στο σύνολο των 18 τελευταίων αγώνων τους, υπάρχουν 12 με ομάδες που διεκδικούν το καλύτερο πλασάρισμα στα playoffs και οι 14 είναι αντίπαλοι της Βοστώνης.

Ημέρα

Αντίπαλος

Hμέρα

Αντίπαλος

6/3

@Warriors

25/3

vs. Spurs

7/3

@Kings

27/3

@Cavs

10/3

@Lakers

30/3

vs. Pacers

12/3

@Clippers

31/3

@Nets

15/3

vs. Kings

2/4

vs. Heat

16/3

vs. Hawks

4/4

@Heat

19/3

vs. Nuggets

6/4

@Pacers

21/3

@Sixers

8/4

vs. Magic

24/3

@Hornets

10/4

@Wizards

Εν πάση περιπτώσει, το ματς με τους Ρόκετς είχε τελειώσει (ο Τζέιμς Χάρντεν πρόσφερε 42 πόντους στο 115-104) και οι παίκτες κατευθύνονταν προς τα αποδυτήρια, όταν κάμερα συνέλαβε τον Κάιρι Έρβινγκ να λέει αυτό.

Δεν θα του λείψει λοιπόν, 'any of this shit', όταν ολοκληρώσει την καριέρα του. Και το 'any of this shit' αφορά όσους τον κυνηγούν με κάμερες, με πρόχειρη τη δήλωση του 'η τεχνολογία με σκοτώνει'. Ξεκάθαρα οι σκέψεις του για αυτό που περνούν φέτος οι Σέλτικς θα παραμείνουν στο ανέκφραστες. Προφανώς και όσοι έχουν μάτια βλέπουν, αλλά άλλο είναι είσαι παρατηρητής και άλλο να τα ζεις. Και ο Έρβινγκ προτιμά να διατηρεί το μυστήριο, κάτι που κάνει με τρομακτική συνέπεια τελευταία, σε κάθε επαφή του με τα media.

Όταν τον ρώτησαν 'πόσο δύσκολο ήταν το αποψινό ματς;' απάντησε 'ήταν δύσκολο'. Για το -22 του πρώτου ημιχρόνου (43-65) είπε 'δεν παίξαμε καλά'. Όσο για το τι πρέπει να γίνει 'πρέπει να παίξουμε καλύτερα'. Δεδομένου ότι ακολουθεί σειρά τεσσάρων εκτός έδρας παιχνιδιών με τους πρωταθλητές, τους Κινγκς, τους Λέικερς και τους Κλίπερς, οι ρεπόρτερ θέλησαν να μάθουν αν οι φίλοι του θα 'βρεθούν' μεταξύ τους, για να ανταπεξέλθουν. Τους κοίταξε, είπε ένα 'θα δούμε' και έφυγε.

Δες λίγο κι αυτό.

Κατ' αρχάς, βλέπεις το άβολο της φάσης του, στον τρόπο που κάθεται. Θέλω να σου πω ότι η γλώσσα του σώματος είναι ξεκάθαρη, όσο και αν προσπαθεί να πει πως περνάει καλά. Στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο, του μετέφεραν τη δήλωση του Μάρκους Σμαρτ κατά την οποία το πρόβλημα των Σέλτικς είναι πως δεν παίζουν ομαδικά. “Είναι άποψη του και τη σέβομαι” σχολίασε. Όταν τον ρώτησαν τι πρέπει να κάνει ο Μπραντ Στίβενς για να δει χαΐρι η ομάδα, εξήγησε 'δεν ξέρω. Εξαρτάται από εκείνον'.

Ναι, ο Έρβινγκ είναι αυτός που ζει το δράμα πιο έντονα από όλους -με το μεγαλύτερο εκνευρισμό από όλους, ως επικεφαλής ενός σχήματος που υποτίθεται πως θα κυριαρχούσε, αλλά έκανε οτιδήποτε άλλο, πέραν αυτού. Ο Αλ Χόρφορντ -παίκτης που ταλαιπωρείται στη φωτογραφία που ακολουθεί από τον Χάρντεν- εξήγησε ότι ' δυστυχώς περνάμε δύσκολα. Αλλά είναι η στιγμή που χρειάζεται να βεβαιωθούμε πως θα παραμείνουμε ενωμένοι και πιο κοντά από ποτέ. Είμαστε οι πρώτοι που δεν θέλουμε να χάνουμε. Και είμαστε καλύτεροι από αυτό που δείχνουμε'.

Houston Rockets' James Harden (13) defends against Boston Celtics' Al Horford (42) during the second half of an NBA basketball game in Boston, Sunday, March 3, 2019. (AP Photo/Michael Dwyer)
Houston Rockets' James Harden (13) defends against Boston Celtics' Al Horford (42) during the second half of an NBA basketball game in Boston, Sunday, March 3, 2019. (AP Photo/Michael Dwyer) AP

Η αλήθεια είναι κομματάκι πιο απλή. Βλέπεις, η Βοστώνη άρχισε την κατρακύλα -ουδόλως συμπτωματικά- από όταν οι διοικούντες φάνηκαν διατεθειμένοι να 'αδειάσουν' όλο το ρόστερ το καλοκαίρι, για να πάρουν τον Άντονι Ντέιβις. Γεγονός που δεν τερματίζει ακριβώς το κίνητρο των παικτών, οι οποίοι -από την άλλη-, είναι επαγγελματίες και πρέπει να 'τιμούν' το μεροκάματο. Στη θεωρία. Γιατί στην πράξη δεν πρέπει να κάνουν τίποτα.

Όπως έγραψε το ESPN, το ερώτημα που υπάρχει από τους πρώτους μήνες ('τι πάει λάθος με αυτούς τους τύπους') δεν έχει απαντηθεί. Από κανέναν. Έχουν γίνει πολλές υποθέσεις και ο κόουτς Στίβενς έχει ομολογήσει ότι 'θα πρέπει να παίξουμε καλύτερα, ατομικά και ομαδικά'. Ταλέντο έχουν. Κάτι όμως, φαίνεται να λείπει. Και πλέον δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, για να το βρουν.

Houston Rockets' Gerald Green (14) and Nene Hilario, second from left, defend against Boston Celtics' Jayson Tatum (0) and Aron Baynes (46) during the first half of an NBA basketball game in Boston, Sunday, March 3, 2019. (AP Photo/Michael Dwyer)
Houston Rockets' Gerald Green (14) and Nene Hilario, second from left, defend against Boston Celtics' Jayson Tatum (0) and Aron Baynes (46) during the first half of an NBA basketball game in Boston, Sunday, March 3, 2019. (AP Photo/Michael Dwyer) AP

Ο Άαρον Μπάινς (ο τύπος που 'χει 'κλειδώσει' ο Νενέ Χιλάριο) ήταν η μόνη μακρά απουσία που 'χαν να αντιμετωπίσουν οι Σέλτικς, φέτος. Εννοώ δεν είχαν σειρά από 'μπες-βγες' να πεις ότι για αυτό δεν 'βρέθηκαν' ή δεν βρήκαν ρυθμό. Κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτό που τους λείπει είναι ένας ηγέτης. Για την ακρίβεια, λένε πως 'αυτή δεν είναι ομάδα του Έρβινγκ. Δεν υπάρχει ιεραρχία'.

Οι μέσοι όροι του παίκτη που το καλοκαίρι θα είναι free agent -και έχει ξεκαθαρίσει πως 'δεν χρωστώ σε κανέναν'- (23.4 π., με 49.4% στα σουτ, 41.5% στα τρίποντα, 6.9 ασίστ, 4.8 ριμπάουντ, 1.6 κλεψίματα και 0.5 τάπες ανά αγώνα) δείχνουν πως διανύει ενδεχομένως την καλύτερη σεζόν του. Όλα τα νούμερα είναι ρεκόρ καριέρας -πλην των πόντων, με τους 25.2 ανά ματς της σεζόν 2016-17 να παραμένουν στο Νο1. Πράγμα που δεν φαίνεται και στο ρεκόρ της Βοστώνης. Όπως δεν αποτυπώνεται εκεί η αμυντική του βελτίωση και η διάθεση του να βάλει τους πάντες στο παιχνίδι.


Αν το θέλεις στα 17 τελευταία ματς, είναι 6-0 χωρίς τον Έρβινγκ και 3-8 με αυτόν. Πιο ενδελεχής ανάλυση δείχνει ότι εξαιρουμένων των Μόρις και Χόρφορντ, όλοι οι άλλοι έχουν καλύτερα νούμερα, όταν δεν είναι ο Έρβινγκ κοντά τους. Αυτός που είναι άλλος άνθρωπος, είναι ο Σμαρτ (λογικό, καθώς έχει περισσότερες ευθύνες).

Μήπως δεν φταίει για όλα ο Κάιρι Έρβινγκ;

Εχουν μαζευτεί πολλοί αυτοί που επιμένουν ότι η Βοστώνη δεν χρειάζεται έναν τύπο που θέλει πολύ χρόνο την μπάλα στα χέρια του. Όπως και ο Έρβινγκ δεν νοιάζεται για να γίνει ηγέτης ενός ταλαντούχου συνόλου -παρά μόνο για τον εαυτό του και τους αριθμούς του. Για αυτό δεν διστάζει να 'εκθέτει' τους νεαρούς συμπαίκτες του, με τους Τέιτουμ, Ροζίρ και Μπράουν να επηρεάζονται -ψυχολογικά και κατ' επέκταση αγωνιστικά.

Ο Χέιγουορντ έχει περάσει περισσότερο δύσκολα, από ό,τι καλά, στην επιστροφή του από τον σοκαριστικό τραυματισμό που 'χε πέρυσι, ενώ ο Μάρκους Μόρις που ήταν μια από τις σταθερές της ομάδας έως το All Star Game, έκτοτε έχει 35.8% στα σουτ (συμπεριλαμβανομένου του 21.1% από το τρίποντο). Για αυτό και στα τελευταία ματς ο Στίβενς τον κάθισε στον πάγκο και έδωσε τη θέση του στον Μπράουν -που δεν κάνει ακριβώς θραύση. Ο κόουτς υποσχέθηκε και άλλες δοκιμές.

Από την ώρα που ξυπνάω έως αυτήν που κοιμάμαι προσπαθώ να βρω τι μπορεί να λειτουργήσει και να μας βοηθήσει. Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος μας

Ναι, αλλά δεν λέει και ποια είναι. Κάτι που αποφεύγει να κάνει και ο Ντάνι Έιντζ, ο πρόεδρος του οργανισμού και αυτός που δίνει τις διαταγές για ανταλλαγές, ανταλλάγματα κλπ. Για την υπάρχουσα κατάσταση, έχει αρκεστεί στο 'όταν έχουμε 6-7 παίκτες να παίζουν καλά, θα είματε ΟΚ'. Βασικά, είχε βρει τους πέντε της starting lineup, με τους Έρβινγκ, Σμαρτ, Μόρις, Τέιτουμ και Χόρφορντ να είχαν 'βγάλει' σε ένα 8-0, με net rating το +8.8 που ήταν μεταξύ των καλύτερων όλων. Αλλά τα ανακάτεψε και τώρα -ως οπαδός της υπομονής- δίνει σε όλους χρόνο να βρουν λύσεις. Μόνο που ο χρόνος τελειώνει. Ας πάμε τώρα και στον Έιντζ.

Boston Celtics general manager and President of Basketball Operations Danny Ainge sits courtside before their preseason NBA basketball game against the Philadelphia 76ers in Boston Monday, Oct. 9, 2017. (AP Photo/Winslow Townson)
Boston Celtics general manager and President of Basketball Operations Danny Ainge sits courtside before their preseason NBA basketball game against the Philadelphia 76ers in Boston Monday, Oct. 9, 2017. (AP Photo/Winslow Townson) AP

Στα πρωινά σουτ, ανήμερα του ματς με τους Ουίζαρντς, ο Έιντζ πήγε στο γήπεδο και μίλησε με τον Τζέιλεν Μπράουν. Κατά το Sports Yahoo! αυτό είναι κάτι που συνηθίζει να κάνει το αφεντικό. Όταν τον ρωτήθηκε σχετικά ο Μπράουν, είπε πως συζήτησαν για τη φετινή δύσκολη σεζόν, επί προσωπικού, αλλά και γενικά για τους Σέλτικς.

Πολλοί πέρασαν από αλλαγές, η μεγαλύτερη ωστόσο, αφορούσε τον 22χρονο (Νο3 επιλογή στο 2016 NBA draft), ο οποίος από starter και δεύτερος σκόρερ -πίσω από τον Έρβινγκ-, έγινε ρεζέρβα και μοιράζεται τα λεπτά με τον Χέιγουορντ. Μεσολάβησε και η περίοδος που τραυματίστηκε στο χέρι -ήταν αυτή που του 'έφαγε' τη θέση ο Σμαρτ. Δες τι είχε να πει.

Boston Celtics' Jaylen Brown (7) reacts after dunking during the second half of an NBA basketball game against the Houston Rockets in Boston, Sunday, March 3, 2019. (AP Photo/Michael Dwyer)
Boston Celtics' Jaylen Brown (7) reacts after dunking during the second half of an NBA basketball game against the Houston Rockets in Boston, Sunday, March 3, 2019. (AP Photo/Michael Dwyer) AP

Δεν πληρώνομαι για να παραπονιέμαι. Πληρώνομαι για να παίζω μπάσκετ, όποια κι αν είναι η θερμοκρασία ή το κλίμα στην ομάδα, πρέπει να συνεχίζεις να κάνει ό,τι καλύτερο μπορείς. Εκπροσωπείς πολλά. Την οικογένεια σου, την κοινότητα σου, τους Σέλτικς. Θέλω να βγαίνω και να τους κάνω όλους χαρούμενους, έστω με τον τρόπο που παίζω.

Αν το έκαναν αυτό όλοι, προφανώς και θα υπήρχε μια ισορροπία, ένας παλμός, ένα κάτι. Αντ' αυτού, ο Έρβινγκ έχει τη δική του ατζέντα, ο Έιντζ δουλεύει για το καλοκαίρι, χωρίς να μπορεί να κρύψει αυτά που συζητά -και είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει- και όλοι οι άλλοι προσπαθούν να φτιάξουν την εικόνα -και τον εαυτό τους-, φορώντας μια από τις πιο εμβληματικές φανέλες της λίγκας.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK