Ο Άντονι Ντέιβις πέρασε άλλη μια 'πίστα' του 'ανήκω στους Λέικερς'

Ήλθε η ώρα να επιστρέψει ο Άντονι Ντέιβις στη Νέα Ορλεάνη, ως αντίπαλος. Το κοινό δεν τον άφησε σε ησυχία. Δεν ένιωσε. Έκανε ρεκόρ, έκρινε την εξέλιξη και είχε όλους τους φίλους του (Λέικερς) να δουλεύουν για αυτόν. Με πρώτο τον ΛεΜπρον Τζέιμς.

O Tζρου Χόλιντεϊ παρακολουθεί τον Άντονι Ντέιβις να καρφώνει με δύναμη, στο δεύτερο ημίχρονο της πρώτης παρουσίας του 'Brow' στη Νέα Ορλεάνη μετά την ανταλλαγή του στους Λέικερς.
O Tζρου Χόλιντεϊ παρακολουθεί τον Άντονι Ντέιβις να καρφώνει με δύναμη, στο δεύτερο ημίχρονο της πρώτης παρουσίας του 'Brow' στη Νέα Ορλεάνη μετά την ανταλλαγή του στους Λέικερς. AP PHOTO/MATTHEW HINTON

Ο πλανήτης ζούσε τις τελευταίες ημέρες του περασμένου Γενάρη, όταν ο Άντονι Ντέιβις είπε το 'φεύγω' στη Νέα Ορλεάνη -18 μήνες πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιο του. Για την ακρίβεια, είπε πως δεν ενδιαφέρεται να υπογράψει επέκταση, άρα θα ήταν χρήσιμο για τους Πέλικανς να αρχίζουν να δουλεύουν επί ανταλλαγής του. Είπε και κάτι ακόμα: δεν θα πήγαινε όπου κι όπου, αλλά σε οργανισμό με τον οποίον θα είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Από το Δεκέμβρη του 2018 τα media ασχολούνταν με την περίπτωση του, καθώς ήταν αυτός που θα δημιουργούσε νέο ρεκόρ σε απολαβές, στην ιστορία του ΝΒΑ, εφόσον δεχόταν να μείνει εκεί όπου ήταν. Βλέπεις, οι Πέλικανς ήταν αυτοί που μπορούσαν να του δώσουν τα περισσότερα. Είχε δυο επιλογές: ή να γίνει ο πιο πλούσιος NBAer ή να βάλει δαχτυλίδι. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς είχε ήδη πει πως θα λάτρευε να παίξει με τον Ντέιβις (οι πληροφορίες τον ήθελαν να 'χει μοιραστεί και δείπνο μαζί του, για να τον πείσει να γίνουν ντουετάκι), με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να κάνει ρελάνς, λέγοντας το 'έλα στους Μπακς', στις 21/12. Και οι δύο δέχθηκαν τις συνέπειες του tampering. Δηλαδή, πρόστιμα. Έζησαν. Η ουσία ήταν πως η επανάσταση των NBAers είχε αρχίσει και στο εξής θα αμφισβητείτο η βασική αρχή της λίγκας (“it's business”) που έδινε στους οργανισμούς το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν με τα assets τους. Δηλαδή, τους παίκτες στους οποίους έδιναν εκατομμύρια και άρα μπορούσαν να τους βάλουν σε όποιο πακέτο ανταλλαγής ήθελαν, χωρίς να τους ρωτήσουν. Κάπως έτσι φτάσαμε στο να γίνει η σεζόν 2019-20 αυτή που οι παίκτες εξέθεσαν τη λίγκα, με τις συμμαχίες του καλοκαιριού να δημιουργούν νέες δυναμικές -και να κάνουν το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη ακόμα πιο ελκυστικό.

Μεταξύ αυτών (των συμμαχιών) ήταν η σύμπραξη του Άντονι Ντέιβις με τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Η λίστα ωστόσο, ήταν μακρά και το 'ανταλλάξτε με' εξελίχθηκε από ανεπίτρεπτο έστω ως σκέψη σε mantra.

Όλα αυτά στα θύμισα για να καταλάβεις πραγματικά τι έγινε το βράδυ που ο Ντέιβις επέστρεψε στη Νέα Ορλεάνη, για πρώτη φορά ως αντίπαλος. Κατ' αρχάς στο 114-110 των 'Λιμνανθρώπων', ο King -που φέτος παίζει σαν 20χρονος με μυαλό 50χρονου- ξεπέρασε τους 33.000 πόντους στην καριέρα του, με τον τρόπο που θα δεις στο video που ακολουθεί. Μπροστά του είχε τον Τζάκσον Χέιζ, ο οποίος ήταν 3 χρόνων, όταν ο Τζέιμς άρχισε να μετρά πόντους στο ΝΒΑ (2003).

Έγινε ο τέταρτος της σχετικής ιστορικής λίστας. Μετά το πέρασμα πάνω από τον Μάικλ Τζόρνταν (32.392) πέρυσι, τώρα είναι στους 33.008 και του μένουν 636 πόντοι, για να ρίξει τον Κόμπι Μπράιαντ από το Νο3 (33.643). Στο Νο2 είναι ο Καρλ Μαλόουν (36.928) και στο Νο1 ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (38.387).

Μετά το παιχνίδι εξήγησε πως ο μόνος λόγος που ταξίδεψε για τη Νέα Ορλεάνη ήταν ο Ντέιβις. Δεν είναι ώρα να αναπτύξουμε το πού έχει φτάσει το load management (βλ. νέος πονοκέφαλος των διοικούντων τη λίγκα). Είναι ώρα να διαβάσεις ότι οι Λέικερς γύρισαν από το -16 (της τρίτης περιόδου) για να νικήσουν. Και σε αυτήν την επιστροφή ο πρωταγωνιστής ήταν ο Ντέιβις, τον οποίον αποδοκίμασε το πλήθος. Όπως όμως, είπε 'με γιουχάιζαν σε κάθε ματς, αφότου ζήτησα να γίνω ανταλλαγή πέρυσι'. Οπότε είχε συνηθίσει. Eκτός αυτού, στο ταξίδι είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον ΛεΜπρον. “Έκρινα ότι ήταν χρήσιμο να του πω κάποια πράγματα για την επίσκεψη σε γήπεδο που θεωρούσες σπίτι σου, για επτά χρόνια. Ήταν παιδί όταν πήγε στη Νέα Ορλεάνη και έγινε άνδρας σε αυτό το ταξίδι των επτά χρόνων”. Τα 'χε ζήσει όταν άφησε τους Καβς για το Μαϊάμι -κίνηση που είχε εξοργίσει τους φαν του Κλίβελαντ.

Ας δούμε όμως, πώς αντέδρασε στην πρόκληση ο Ντέιβις, ο οποίος αμφισβητήθηκε και για την ικανότητα του να αποδίδει, ενώ είναι στο επίκεντρο της 'μεγάλης σκηνής'. Ένα θα σου πω: ο Ρατζόν Ρόντο διαβεβαίωσε ότι 'έχει γεννηθεί για να είναι πρωταγωνιστής'.  Από το πώς 'περιφέρει' τον εαυτό του, πώς διαχειρίζεται τα media, έως το πώς διαχειρίζεται τις τεράστιες απαιτήσεις που έχει ο ίδιος από τον εαυτό του και οι φαν από εκείνον. 'Απολαμβάνει τους συμπαίκτες που 'χει και μπορεί να κάνει το παιχνίδι του' διευκρίνισε ο Φρανκ Βόγκελ, με τους Los Angeles Times να προσθέτουν ότι βάζει πλάτη και ο Τζέιμς -απορροφώντας μεγάλο μέρος της προσοχής, ώστε να αποσυμπιεστεί ο φίλος του.

"Στο τέλος της ημέρας είμαστε όλοι άνθρωποι. Θα 'χουμε τις καλές μας ημέρες, θα 'χουμε και τις κακές. Απολαμβάνει τη διαδικασία, το να είναι μέρος μιας κατάστασης που σε όμοια της δεν έχει ξαναβρεθεί. Πέρυσι το όνομα του 'έπαιζε' παντού. Τότε κορυφώθηκε η προσοχή που έπεφτε πάνω του. Την άξιζε όλη, γιατί είναι παίκτης τέτοιου βεληνεκούς. Έως τώρα χειρίζεται τα πάντα με ευγένεια και είναι ωραίος τύπος για να 'χεις για παρέα".

Οι 41 πόντοι ήταν οι περισσότεροι που 'χει βάλει ποτέ NBAer, στην πρώτη επιστροφή σε γήπεδο που ήταν το 'σπίτι' του. Πέρασε πάνω από τους Κέβιν Ντουράντ (είχε σκοράρει 39 πόντους, στις 3/11 του 2016, όταν ως Ουόριορ πήγε για πρώτη φορά στην Οκλαχόμα Σίτι), Στεφόν Μάρμπουρι (είχε επίσης, 39 πόντους όταν με τους Νετς γύρισε στη Μινεσότα, στις 20/2 του 2000) και Ντάνι Έιντζ (στην πρώτη του παρουσία στη Βοστώνη ως Κινγκ, στις 27/12 του 1989, τελείωσε με 39 πόντους).

Η προσαρμογή του στις νέες ανάγκες συνεχίζεται

Ο AD είχε 1/4 τρίποντα, πιστός στο αίτημα που 'χει διατυπώσει ο προπονητής του, Φρανκ Βόγκελ να μη διστάζει να τα εκτελέσει 'γιατί πάντα θέλω να κάνω στο σωστό play, δηλαδή drive ή να βρω συμπαίκτη μου να πάρει ελεύθερο σουτ. Πλέον είμαι έτοιμος να πάρω την προσπάθεια, αν έχω την ευκαιρία'. Μη ξεχνάς πως όταν έγινε NBAer ο Ντέιβις, δεν ήταν προαπαιτούμενο το τρίποντο για παίκτες της θέσης του. Όταν έγινε, εκείνος άρχισε να το δουλεύει. Στις τρεις πρώτες σεζόν (2012-2015) είχε δοκιμάσει μόλις 27 σουτ από την περιφέρεια. Την αγωνιστική περίοδο 2015-16 είχε 108 (έβαλε τα 35), το 2016-17 δοκίμασε 134 (έβαλε τα 40), το 2017-18 μέτρησε 162 (τα 55 ήταν εύστοχα), πέρυσι τελείωσε με 145 (και 48 που βρήκαν στόχο) και φέτος είναι ήδη (σε 17 ματς) στα 60, με 20 να 'χουν μπει στο καλάθι. Το 33.3% που 'χει για ποσοστό είναι το καλύτερο όλης του της ζωής ως NBAer. "Θέλουμε να παίρνει περισσότερα τρίποντα, γιατί η ομάδα παίζει για αυτόν και παραείναι καλός σουτέρ, για να μην εκτελεί" είχε σχολιάσει ο Τζέιμς, ο οποίος του έδωσε όλη τη βοήθεια που χρειαζόταν εναντίον των Πέλικανς. Τον 'έφτιαξε' για να μπορεί να είναι αποτελεσματικός από τη ρακέτα.

Οκτώ παίκτες έχουν 'ρίξει' φέτος τουλάχιστον 30 τάπες. Εξ αυτών οι έξι έχουν επιχειρήσει τουλάχιστον 10 τρίποντα. Η παρέα του Ντέιβις είναι οι Κρίσταπς Πορζίνγκις (Μάβερικς, 37/100 και 34 blocks), Τζόναθαν Άιζακ (Μάτζικ, 21/59 και 41 κοψίματα), Μπρουκ Λόπεζ (Μπακς, 28/94 τρίποντα και 45 τάπες), ΛαΜάρκους Άλντριτζ (Σπερς, 11/30 τρίποντα και 32 blocks) και Αντρέ Ντράμοντ (Πίστονς, 31 κοψίματα).  Μόνο ο τελευταίος δεν έχει -ακόμα- εύστοχο, σε 10 προσπάθειες.

Το κοινό της Νέας Ορλεάνης δεν κατάφερε ποτέ να πάρει αυτό που ήθελε -μέσω του bullying που έκανε στον AD-, καθώς ακόμα και μετά τη χαμένη βολή του, στα 5.3'' για τη λήξη, ήταν αυτός που έκλεψε στην επαναφορά, όπως ο Τζρου Χόλιντεϊ -που έως εκείνο το σημείο ήταν εξαιρετικός και τελείωσε με 29 πόντους και 12 ασίστ- προσπαθούσε να βρει τον Μπράντον Ίνγκραμ (23π., 10 ριμπ.). Αυτό δεν έγινε ποτέ, καθώς παρενέβη ο 26χρονος και έκανε 9 τις διαδοχικές νίκες των Λέικερς -παρέα με το νέο του φίλο που έδωσε τους 15 από τους 29 πόντους στην τέταρτη περίοδο.

Οι συμπαίκτες μου, μου έλεγαν διαρκώς 'μην ανησυχείς. Θα πάρουμε τη νίκη. Θα βρούμε τον τρόπο να νικήσουμε για εσένα”, αποκάλυψε ο 'brow'. Kαι ήταν ο Κάιλ Κούζμα εκείνος που έδωσε το προβάδισμα στους 'Λιμνανθρώπους' στο φινάλε, με τρίποντο από τη γωνία, στο 1.07 πριν το τέλος (111-109). Ο ίδιος είχε 9 πόντους στην τελευταία πράξη και 16 στο σύνολο. Για να μην αφήνω κενά, ο Ντέιβις είχε μια σύγκρουση με τον Τζος Χαρτ -προς τα τέλη της τρίτης περιόδου- που του άφησε τραύμα στον ώμο. Αποχώρησε (ήταν ήδη στους 36 πόντους, τα 8 ριμπάουντ, τα 2 κλεψίματα) για τις πρώτες βοήθειες και επέστρεψε για το φινάλε.

O Άντονι Ντέιβις χτύπησε στον ώμο, σε σύγκρουση με τον Τζος Χαρτ. Αποχώρησε, αλλά επέστρεψε για το φινάλε του αγώνα των Λέικερς στη Νέα Ορλεάνη.
O Άντονι Ντέιβις χτύπησε στον ώμο, σε σύγκρουση με τον Τζος Χαρτ. Αποχώρησε, αλλά επέστρεψε για το φινάλε του αγώνα των Λέικερς στη Νέα Ορλεάνη. AP PHOTO/MATTHEW HINTON

News 24/7

24MEDIA NETWORK