Ο Κάρι είναι για το μπάσκετ ό,τι τα drones για τον πόλεμο

Είναι συνήθης η τακτική ομάδων να παίζουν με το μυαλό παικτών που δεν 'έχουν' σουτ, βάζοντας τον αμυντικό... στο απέναντι πεζοδρόμιο. Στον Στέφεν Κάρι όμως, δεν τα κάνεις αυτά. Η σκέψη των Μπλέιζερς, για τον πρώτο τελικό της Δύσης ήταν ύβρις. Aκολούθησε η νέμεσις.

Ο Κάρι είναι για το μπάσκετ ό,τι τα drones για τον πόλεμο

Ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για την απόφαση του Πόρτλαντ να 'δώσει' στον Στέφεν Κάρι τα μακρινά σουτ, στην πρεμιέρα των τελικών της Δύσης.

Στον τύπο που κυκλοφορεί ως ο καλύτερος σουτέρ όλων των εποχών -και δη από μακρινή απόσταση. Για αυτόν που από το 2016 το The Magazine του ESPN είχε γράψει πως " είναι για το μπάσκετ ό,τι τα drones για τον πόλεμο, λόγω της απόστασης, του απρόβλεπτου, του αναπόφευκτου, της ικανότητας του να διαλύει τις άμυνες πριν αποφασίσουν πώς θα τον αντιμετωπίσουν" και που παρ' όλα αυτά δούλεψε το περασμένο καλοκαίρι ακόμα περισσότερο πάνω σε αυτό το κομμάτι, διότι είχε κρίνει πως ' μπορώ να γίνω καλύτερος στο να βάζω την μπάλα στο καλάθι'.

Ε, σε αυτόν τον τύπο δεν 'δίνεις' ελεύθερα σουτ. Είναι ύβρις.

Ακολουθεί μια σύντομη ανάλυση της σατανικής σκέψης των Μπλέιζερς.

Ο προορισμός του πολυαγαπημένου pick and roll είναι ένας: να αποφύγεις την αλλαγή και κατά συνέπεια το mismatch. Aπό τις πιο συνηθισμένες τακτικές είναι το drop. Όπου “drop”, το concept είναι ότι ο παίκτης που μαρκάρει τον σκρινέρ κάνει βήματα προς τα πίσω μετά το σκριν, μένοντας ανάμεσα στην μπάλα και το καλάθι.

Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να αποφύγει την λόμπα στον σκρίνερ, αλλά και τον αντίπαλο να πάει μέχρι μέσα. Την ίδια στιγμή, αυτός που μαρκάρει τον παίκτη που παίρνει το σκριν τον στέλνει προς τον συμπαίκτη του.

Ο Κάρι είναι για το μπάσκετ ό,τι τα drones για τον πόλεμο


Ο τύπος που 'χει την μπάλα, έχει πάρει τη βοήθεια και η αμέσως επόμενη αμυντική γραμμή είναι στο... χιλιόμετρο.

Σε πιο απλά ελληνικά, αυτή η τακτική ενδεχομένως να έπιανε στον Νικ Καλάθη ή τον Κώστα Παταβούκα. Όχι όμως, στον Στέφεν Κάρι, διότι έχει ως ζητούμενο να υποχρεώσει τον αντίπαλο (βλ. Κάρι) να πάρει σουτ από μέση απόσταση και έπειτα από ντρίμπλα. Αυτό που τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως το πιο δύσκολο σουτ στο σπορ.

Κοίτα όμως, τι συνέβη: ο Κάρι έπαιρνε τη βοήθεια αρκετά πιο πίσω από το τρίποντο, όχι από λάθος, αλλά βάσει του δεδομένου ότι μπορεί να σουτάρει από παντού. Πήγαινε μπροστά του ο αδελφός του, Σεθ, έπεφτε πάνω στον σκρίνερ και ο Στεφ έβγαινε σε ανοιχτή επαφή με το καλάθι. Σημείωσε και ότι ο Καντέρ ήταν τόσο πίσω, που δεν υπήρχε κάτι να -έστω- περιορίζει την οπτική επαφή του δυο φορές MVP με το καλάθι.

Ο Κάρι είναι για το μπάσκετ ό,τι τα drones για τον πόλεμο


CBSsports.com

Όλα αυτά συνέβησαν, αφότου ο Στιβ Κερ έδωσε ως εντολή στη δική του ομάδα το “ δώστε την μπάλα στον Κάρι”. Άρα η λογική οδηγία του Τέρι Στοτς έπρεπε να είναι " κάντε ό,τι μπορείτε για να μην πάρει ο Κάρι την μπάλα".

Χωρίς τον Κέβιν Ντουράντ (είναι εκτός με τραυματισμό στη γάμπα), οι Ουόριορς είχαν μια πολύ απλή δουλειά να κάνουν: να τρέχουν απανωτά pick and rolls με τον ηγέτη τους, ο οποίος πέραν του ότι σκοράρει, μπορεί και να μοιράζει. Δηλαδή, όταν βρίσκει ρυθμό, δεν υπάρχει τύχη για τον αντίπαλο. Αυτό έγινε χάρη στο drop που λέγαμε.

Έμεινε για 35 λεπτά στο παρκέ και έκανε 23 σουτ. Έβαλε τα 12. Μια στιγμή όμως, να στο θέσω κάπως αλλιώς, να καταλάβεις πώς γύρισε σε μπούμερανγκ η απόφαση των Μπλέιζερς. Εκτέλεσε 15 τρίποντα και έβαλε τα 9, εκ των οποίων τα δυο στο τελευταίο λεπτό. Σημείωσε και ότι τα 9 εύστοχα τρίποντα είναι ρεκόρ καριέρας για τον Κάρι, στην postseason. Βασικά, το ισοφάρισε, γιατί πρώτη φορά το 'χε κάνει στην πρεμιέρα των τελικών με τους Καβς, το 2018.

Golden State Warriors' Stephen Curry, left, shoots in front of his brother, Portland Trail Blazers' Seth Curry (31), during the first half of Game 1 of the NBA basketball playoffs Western Conference finals Tuesday, May 14, 2019, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot)
Golden State Warriors' Stephen Curry, left, shoots in front of his brother, Portland Trail Blazers' Seth Curry (31), during the first half of Game 1 of the NBA basketball playoffs Western Conference finals Tuesday, May 14, 2019, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot) AP


Η απελπισία του Σεθ.

Ας δούμε τι εναλλακτικές υπήρχαν. Ή μάλλον διάβασε τι είπε ο Στοτς στη συνέντευξη Τύπου, όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε 'μήπως έπρεπε να στείλετε βοήθειες στον Κάρι, όπως έκαναν οι Ρόκετς;'.

Θύμισε μου: τι έπαιζαν οι Ρόκετς στο δεύτερο ημίχρονο του Game 6, όταν ο Στέφεν έβαλε 33 πόντους;

Τίμια απάντηση, το δίχως άλλο. Από την άλλη όμως, μάλλον δεν είναι πολύ λογικό να δίνεις ελεύθερα σουτ στον καλύτερο του είδους. "Θα δούμε τι θα κάνουμε" πρόσθεσε ο κόουτς του Πόρτλαντ, που είδε τους παίκτες του να φτάνουν στο -2, στην αρχή του β' ημιχρόνου και αμέσως μετά να 'τρώνε' τρίποντο από τον Γιόνας Γερέμπκο, ο οποίος είχε 7 από τους 10 πόντους που 'έβγαλαν' ξανά σε διψήφια διαφορά.

Όλες οι ρεζέρβες του Γκόλντεν Στέιτ έδωσαν το κάτι τις τους και αυτό είναι κάτι ακόμα που πρέπει να κοιτάξουν οι Μπλέιζερς που δεν είχαν έναν παίκτη με θετικό plus/minus. Ο Λίλαρντ τελείωσε με 19 πόντους που είχαν 4/12 σουτ και ο ΜακΚόλουμ με 17 (7/19). Συνολικά, το Πόρτλαντ μέτρησε 30/83 (!) σουτ, τα οποία δεν ήταν εύκολα. Εννοώ οι Ουόριορς έκαναν τα προφανή στην άμυνα.

Dell Curry, left, and his wife, Sonya, center, the parents of Golden State Warriors guard Stephen Curry and Portland Trail Blazers guard Seth Curry, laugh next to Ayesha Curry during the first half of Game 1 of the NBA basketball playoffs Western Conference finals between the Warriors and the Trail Blazers in Oakland, Calif., Tuesday, May 14, 2019. Ayesha Curry is the wife of Stephen Curry. (AP Photo/Jeff Chiu)
Dell Curry, left, and his wife, Sonya, center, the parents of Golden State Warriors guard Stephen Curry and Portland Trail Blazers guard Seth Curry, laugh next to Ayesha Curry during the first half of Game 1 of the NBA basketball playoffs Western Conference finals between the Warriors and the Trail Blazers in Oakland, Calif., Tuesday, May 14, 2019. Ayesha Curry is the wife of Stephen Curry. (AP Photo/Jeff Chiu) AP

Για το τέλος αφήσαμε το πρώτο κέρμα που πέταξαν οι γονείς των Κάρι, για να καταλήξουν ποιος γονιός θα είναι με ποιο παιδί. Όπως βλέπεις, η Σόνια φορά τη φανέλα των Μπλέιζερς και ο Ντελ των Ουόριορς, άρα ήταν κορώνα.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK