Ο Ολυμπιακός πήγε την ΤΣΣΚΑ 7 χρόνια πίσω

Ο Γιάννης Φιλέρης θυμίζει ότι λιγότερους από 59 πόντους η ΤΣΣΚΑ είχε να πετύχει σε αγώνα της Ευρωλίγκας, από τον ημιτελικό του Final Four του Λονδίνου, το 2013. Πάλι κόντρα στον Ολυμπιακό (του Γιώργου Μπαρτζώκα).

Ο Κώστας Παπανικολάου του Ολυμπιακού πανηγυρίζει με τον Ογκουστίν Ρούμπιτ στην αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ για την κανονική διάρκεια της Euroleague 2019-2020 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2020
Ο Κώστας Παπανικολάου του Ολυμπιακού πανηγυρίζει με τον Ογκουστίν Ρούμπιτ στην αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ για την κανονική διάρκεια της Euroleague 2019-2020 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ

Ο Δημήτης Ιτούδης δεν μπορούσε να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη στην ΤΣΣΚΑ, έμοιαζε πάντως αποσβολωμένος από την ήττα της ομάδας του. Το να χάνει η πρωταθλήτρια Ευρώπης δυο φορές την ίδια εβδομάδα δεν είναι συνηθισμένο. Το να βάζει μόλις 4 πόντους στην 3η περίοδο ενός αγώνα, σχεδόν απίθανο. Και το να ηττάται από μια ομάδα 8 παικτών, με 9ο τον 17χρονο Αλέξανδρο Νικολαΐδη, επίσης. Λίγο αργότερα, ρώτησαν τον Γιώργο Μπαρτζώκα αν μπορεί να συγκρίνει (προφανώς όχι σε σχέση με τη σημασία του ματς) τη νίκη με εκείνη του 2013 στον ημιτελικό του Λονδίνου. Ο κόουτς του Ολυμπιακού απάντησε το προφανές. Ότι εκείνη η νίκη έδωσε 'εισιτήριο' στον τελικό της Ευρωλίγκας, έχουν αλλάξει πάρα πολλά, μιλάμε για διαφορετικές ομάδες και λοιπά. Κι όμως. Υπάρχει ένα κοινό, που ο κόουτς των ερυθρολεύκων' δεν θα μπορούσε να το γνωρίζει από μνήμης.

Οι 59 πόντοι που έβαλε η ΤΣΣΚΑ εναντίον των Πειραιωτών την Πέμπτη το βράδυ είναι η ισοφάριση του αρνητικού επιθετικού ρεκόρ της την τελευταία 7ετία. Τόσους είχε σημειώσει στις 21/4/2014, όταν είχε χάσει από τον Παναθηναϊκό στα πλέι-οφ με 59-65. Λιγότερους όλα αυτά τα χρόνια έβαλε μόνο στον ημιτελικό του Λονδίνου (10/5/2013), όταν ο Ολυμπιακός την είχε υποχρεώσει σε ήττα με 52-69! Στο 3ο δεκάλεπτο εκείνου του ματς, που έστειλε τους Πειραιώτες κατευθείαν για την back-to-back Ευρωλίγκα, η ΤΣΣΚΑ είχε σημειώσει 8 πόντους.

Ο Ολυμπιακός των αισθήσεων και των παραισθήσεων, λοιπόν. Πριν από δυο μέρες έχασε με κατεβασμένα τα χέρια από τη Ζαλγκίρις. Με διαφορά +25 πόντων και τους αντιπάλους τους να έχουν 66% στα σουτ 3 πόντων! Με τον Βασίλη Σπανούλη να αποχωρεί τραυματίας και δυο 24ωρα αργότερα να ανακοινώνεται ότι θα ξαναπεράσει την πόρτα του χειρουργείου. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ ανατράπηκαν όλα τα προγνωστικά και εμφανίστηκε το μπάσκετ που λατρέψαμε στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Κατ' εξοχήν αμυντικό, ηρωικό σίγουρα, κόντρα στις προβλέψεις και τη λογική. Σίγουρα κατά καιρούς έχουμε εμφανίσει (σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο) πολύ δυνατές ομάδες, που έκαναν... παρέλαση, πάντα όμως μας συγκινούσε, μας ιντρίγκαρε και μας ενέπνεε η μάχη με το αδύνατο. Είναι κι ο Ολυμπιακός ένα κλαμπ που στο παρελθόν, τέτοιες στιγμές τις έχει προσφέρει με το... κουτάλι. Το γλυκό ήρθε κι έδεσε στο ΣΕΦ, το γήπεδο άλλωστε που... ξέρει. Εκεί, το μακρινό 1987, όπου 12 Έλληνες μπασκετμπολίστες έκαναν τα αδύνατα, δυνατά!

Η ομάδα που έλιωσε σαν το βούτυρο στη 'Ζαλγκίριο Αρένα', που έμεινε μισή καθώς εμφανίστηκε χωρίς 4 παίκτες της, μεταμορφώθηκε. Έβγαλε νύχια και δόντια και πάλεψε σαν πληγωμένο θηρίο, που στο τέλος ξεφεύγει από τον διώκτη του. Η ΤΣΣΚΑ, άλλωστε, εγκλωβίστηκε στις αυταπάτες ότι θα κέρδιζε εύκολα. Στην εντύπωση ότι αρκούσαν 2-3 ξεσπάσματα για να πάρει τη νίκη. Ο Ολυμπιακός συσπειρώθηκε. Έπαιξε την καλύτερη άμυνα της χρονιάς και εξανάγκασε τη ρωσική ομάδα να πετύχει μόλις 59 πόντους (ενώ συνήθως βάζει πάνω από 83) και κυρίως να υποχρεωθεί σε 21 λάθη, πάρα πολλά για την κλάση της, το όνομά της και τις... επιδιώξεις της. Υποτίθεται ότι η πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι μια ομάδα κορυφής, από το πρώτο ράφι της διοργάνωσης. Κι όμως. Την Πέμπτη είχε χαθεί απέναντι στους 8+1 μαχητές του Ολυμπιακού.

Η άμυνα ήταν ιδανική, σχεδόν κάθε φάση κατέληγε σε ένα κλέψιμο παικτών του Μπαρτζώκα και το ΣΕΦ πολύ ήρεμο στην αρχή,συγκινημένο και από την ανάμνηση του δυστυχήματος της Θύρας 7 το 1981, σηκώθηκε στο πόδι. Όσοι δίστασαν να πάνε στο Φάληρο, υποψιαζόμενοι μια βαριά ήττα, ενδεχομένως να το μετάνιωσαν. Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε. Κονιορτοποίησε αμυντικά την επίθεση της ΤΣΣΚΑ και στο 3ο δεκάλεπτο σάρωσε τα ριμπάουντ, ειδικά τα επιθετικά, καθώς Νίκολα Μιλουτίνοφ και Οκτάβιους Έλις έριξαν στο καναβάτσο την αντίπαλη front-line.

Γουέιντ Μπόλντγουιν και Νίκολα Μιλουτίνοφ, δυο από τους... ήρωες της Πέμπτης, στο Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ
Γουέιντ Μπόλντγουιν και Νίκολα Μιλουτίνοφ, δυο από τους... ήρωες της Πέμπτης, στο Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Κι έτσι γράφτηκε η ιστορία μιας πολύ μεγάλης νίκης. Μπορεί ο Ολυμπιακός στο τέλος να μην καταφέρει τίποτε σε αυτήν την Ευρωλίγκα, να αποκλειστεί. Μπορεί η ΤΣΣΚΑ να περάσει στο Final Four και κόντρα στα προγνωστικά (όπως πέρσι) να κατακτήσει ξανά τον τίτλο. Παρ' όλα αυτά, η νίκη της Πέμπτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες των 'ερυθρολεύκων' στη διοργάνωση. Έστω κι αν πρόκειται για ένα ματς... κανονικής περιόδου.

Ψυχογράφημα με Παπανικολάου

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Μπαρτζώκας έκανε ειδική αναφορά στον Κώστα Παπανικολάου: "Το πρωί του είπα ότι δεν χρειάζεται να τρελαίνεται, επειδή δεν έβαλε ένα τρίποντο. Είναι ένας γκαρντ-φόργουορντ 2,06μ. και το παιχνίδι του δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από το σουτ, αφού μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Σήμερα το απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο". Ο Έλληνας διεθνής θα μπορούσε να είναι η ζωντανή ενσάρκωση του ψυχογραφήματος του φετινού Ολυμπιακού. Η εύθραυστη ψυχολογία του, πάνω στο παρκέ, μεταβάλλεται από αγώνα σε αγώνα. Ένα βράδυ μπορεί να είναι υπέροχος σε όλα και το αμέσως επόμενο, επειδή ακριβώς έχασε το πρώτο ή το δεύτερο σουτ, να μην μπορεί να κάνει πάσα στα δυο μέτρα.

Ο Μπαρτζώκας, ωστόσο, ξέρει ότι ακόμη και από μια σεζόν που όλα πήγαν στραβά, πρέπει να κερδίσει πράγματα. Ο Παπανικολάου στα 30 του, μπορεί υπό προϋποθέσεις, να γίνει ο ηγέτης της επόμενης ομάδας του Ολυμπιακού. Θεωρητικά, το καλύτερο μπάσκετ της ζωής του το έχει τώρα, στα επόμενα 2-3 χρόνια. Αρκεί να είναι ήρεμος, χωρίς τον φόβο του πρώτου χαμένου σουτ, αλλά με την αυτοπεποίθηση που πρέπει να ξεχειλίζει από τις φλέβες του. Η εμφάνισή του την Πέμπτη, που περιείχε τα πάντα, είναι κάτι που πρέπει να κρατήσει παρακαταθήκη σε μια χρονιά, όπου όντως παίζει καλά, αλλά τραμπαλίζεται μαζί με όλη την ομάδα.

Ο ψύχραιμος Βασίλης

Είχε υποψιαστεί τι τον περίμενε, μετά τον τραυματισμό του στο Κάουνας. Ο αρχηγός κατάλαβε πρώτος ότι η ζημιά ήταν σοβαρή. Παρ' ότι η ατυχία ήταν μεγάλη, κράτησε απόλυτα την ψυχραιμία του. Η απόφασή του να υποβληθεί ξανά σε χειρουργική επέμβαση, άρα να ξαναμπεί στην ίδια διαδικασία με την περσινή σεζόν, δείχνει τις προθέσεις του. Ο 37χρονος άσος δεν είναι από εκείνους που θα τα παρατήσουν έτσι εύκολα. Ακόμη κι αν η μοίρα τού παίζει άσχημα παιχνίδια, το τέλος της καριέρας του θέλει να το βάλει ο ίδιος και όχι ένας τραυματισμός.

Η διαρκής βελτίωση

Προφανώς, η χρονιά συνεχίζεται για τον λαβωμένο Ολυμπιακό με 3 δεδομένα. Ο Σπανούλης δεν πρόκειται να ξαναπαίξει (για φέτος), όπως και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Ο Τέιλορ Ρότσεστι θα λείψει έναν μήνα. Και ο Γιώργος Πρίντεζης θα επιστρέψει πιο γρήγορα. Πολύ θα ήθελε ο Μπαρτζώκας να γίνει ο αγώνας με την ΤΣΣΚΑ η αφετηρία για τη διαρκή βελτίωση της ομάδας του, που έφτασε τις 10 νίκες και κρατάει ζωντανές τις όποιες λίγες ελπίδες του για πρόκριση στους '8'. Με... 8 ή 9 παίκτες δεν γίνεται κάτι τέτοιο, άρα η ενίσχυση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Προφανώς τα προβλήματα με το ban της Ευρωλίγκας είναι τυπικά (διαφορετικά δεν γινόταν λόγος για προσθήκες παικτών) και ο Σακίλ ΜακΚίσικ θεωρείται ήδη ότι έχει μπει στον προθάλαμο του ΣΕΦ. Είναι ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο αυτό, που ακολουθεί. Εναντίον της Βιλερμπάν στο επόμενο ματς (στις 20 του μήνα), ενδέχεται να δούμε μια άλλη ομάδα, ικανή να ζευγαρώσει (για πρώτη φορά φέτος) δυο νίκες στη σειρά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK