Πώς η περίπτωση Σλούκα ζεσταίνει τον Μιλουτίνοφ

Το τολμηρό σχέδιο του Ολυμπιακού για την επόμενη σεζόν περιλαμβάνει και Σλούκα και Μιλουτίνοφ σαν κολώνες της νέας 'μεγάλης' ομάδας του Πειραιά. Ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί τις προθέσεις και τη ρευστότητα των δυο σημαντικών υποθέσεων.

Μιλουτίνοφ-Σλούκας, από αντίπαλοι μπορεί να είναι συμπαίκτες του χρόνου
Μιλουτίνοφ-Σλούκας, από αντίπαλοι μπορεί να είναι συμπαίκτες του χρόνου EUROKINISSI SPORTS

Η προσπάθεια του Ολυμπιακού να επιστρέψει σε υψηλές πτήσεις στην Ευρωλίγκα είναι δεδομένη. Ανεξάρτητα με τη μάχη που δίνουν οι 'ερυθρόλευκοι' εντός συνόρων, η πρόθεσή τους για τη δημιουργία μιας πολύ πιο ανταγωνιστικής ομάδας σε σχέση με τη χρονιά που πέρασε υπάρχει και έχει ήδη εκφραστεί.

Tο καλοκαίρι του 2011, οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού είχαν κάνει τη μεγαλύτερη κίνηση στην θητεία τους στο σύλλογο, με την απόκτηση του Βασίλη Σπανούλη. Η αλλαγή των ισορροπιών, η δημιουργία μιας ομάδας που θα έπαιρνε δυο συνεχόμενες Ευρωλίγκες, θα έπαιζε σε δυο ακόμη τελικούς και θα έπαιρνε 3 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Ελλάδας, ήταν το αποτέλεσμα της πιο ηχηρής μεταγραφής στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ τα τελευταία 20 χρόνια.

Οκτώ χρόνια μετά οι Αγγελόπουλοι θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν την ιστορία, με διαφορετικά δεδομένα. Ο Ολυμπιακός που ελλείψει αγωνιστικών υποχρεώσεων ξεκίνησε ήδη το χτίσιμο της νέας σεζόν (νωρίτερα από κάθε άλλη φορά), έβαλε δύο βασικές προτεραιότητες για την επίτευξη του σχεδίου του. Δύο παίκτες, δηλαδή, που μπορούν να αποτελέσουν τις βασικές κολώνες του νέου οικοδομήματος που θέλουν να φτιάξουν στον Πειραιά.

Ο ένας είναι ο Κώστας Σλούκας. Τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον Πειραιά, ο διεθνής γκαρντ βρίσκεται στα ραντάρ του Ολυμπιακού, που έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του για μια νέα συμφωνία. Λέγεται ότι στις συζητήσεις που έχει κάνει με την πλευρά του παίκτη, οι 'ερυθρόλευκοι' έριξαν στο τραπέζι και μια άκρως συμφέρουσα οικονομική προσφορά. Ο Σλούκας δεν έχει απαντήσει, όπως δεν έχει κάνει σε καμιά από τις ομάδες που ενδιαφέρονται γι' αυτόν - και της Φενέρ συμπεριλαμβανομένης, η οποία είναι πολύ λογικό να θέλει να τον κρατήσει στο ρόστερ της. Όπως γράψαμε στο Contra για τους ελεύθερους παίκτες αυτού του καλοκαιριού, ο Σλούκας είναι ένα από τα πιο καυτά ονόματα της αγοράς. Πολύ λογικό, όταν μιλάμε για τον κορυφαίο παίκτη της κορυφαίας ομάδας της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα, έστω κι αν το φινάλε στη Βιτόρια ήταν απογοητευτικό. Η Μπαρτσελόνα, όπως λέγεται, του πρότεινε ήδη ένα τεράστιο συμβόλαιο. Αυτή τη στιγμή, ο 29χρονος άσος είναι προσηλωμένος στην κατάκτηση του τίτλου στην Τουρκία, κάτι που για τη λαβωμένη Φενέρ δεν θα είναι εύκολο, αν αναλογιστούμε τη φρεσκάδα και τη φόρα της Εφές.

Ο Σλούκας δεν έχει πάρει την απόφαση για το μέλλον του. Είναι ένας αθλητής που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά και δεν πρόκειται να βιαστεί, αλλά όταν έρθει η ώρα θα τα μιλήσει και θα αποφασίσει για τη συνέχεια της καριέρας του. Βρίσκεται στην ωριμότερη φάση της ζωής του, στην καλύτερη του ηλικία να παίξει μπάσκετ και να γίνει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης οποιασδήποτε ομάδας υψηλού επιπέδου. Χωρίς να σημαίνει ότι είπε το 'ναι', ή... πλησιάζει στον Πειραιά, ο Ολυμπιακός είναι μέσα στις επιλογές του και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, όπως θα έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Με Σλούκα ζεσταίνεται και ο Μιλουτίνοφ

Σλούκας λοιπόν, ο ένας. Και ο άλλος; Όπως λέει ένα παλιό μπασκετικό ρητό, 'δείξε μου τον άσο και το πέντε, να σου πω τι ομάδα έχεις'. Και το πεντάρι των 'ερυθρολεύκων' είναι ο κορυφαίος ψηλός που κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρει αν θα τον έχει του χρόνου στο ρόστερ του, καθώς εκκρεμεί η τελική θέση για το μέλλον του παίκτη από τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Η ομάδα του ΝΒΑ έχει τα δικαιώματα του 'Μίλου' και πληρώνοντας το buy-out που υπάρχει στο συμβόλαιό του (ύψους 1,5 εκατομμύρια δολάρια) τον εντάσσει στο δυναμικό της.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Οι Σπερς παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη και την ραγδαία βελτίωση του 25χρονου Σέρβου, αλλά δεν είναι ακόμη σίγουροι ότι αν τον πάρουν φέτος, λύνουν και το πρόβλημα τους μέσα στη ρακέτα. Ο Μιλουτίνοφ θα έρχεται πίσω από τον βασικό ΛαMάρκους Όλντριτζ και θα μοιράζεται το χρόνο με τον Γιάκοπ Πελτλ (5.5π, 5.3ρ, στη φετινή σεζόν σε σύνολο 77 αγώνων). Το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία του Σαν Αντόνιο; Με τον Πελτλ είναι το ίδιο ικανός ριμπάουντερ, αλλά ξέρει περισσότερο μπάσκετ, άρα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στην επίθεση.

Οι Αμερικανοί, όμως, αναρωτιούνται αν μπορεί να προστατεύσει το καλάθι. Στην Ευρωλίγκα, ο Μιλουτίνοφ είχε 0.7 κοψίματα, αριθμός που θεωρείται μικρός για ένα seven footer, αν και η επίδρασή του είναι σαφώς μεγαλύτερη. Μπορεί να μην κόβει πολλά σουτ, αλλά σίγουρα αλλοιώνει περισσότερα. Το θέμα είναι αν μπορεί αυτή την επιρροή να την έχει στο ΝΒΑ, όπου πάντα τα μεγέθη πολλαπλασιάζονται προς τα πάνω. Ο ίδιος ο Μιλουτίνοφ δεν θέλει να πάει στο ΝΒΑ για να κάνει τον κομπάρσο, άρα έχει σημασία και η τελική πρόταση που θα του κάνουν οι Σπερς.

Πρόταση για λαμπρό μέλλον

Αν δεν πάει στο ΝΒΑ, ο Μιλουτίνοφ παραμένει στον Ολυμπιακό. Γι' αυτό και οι προσπάθειες τόσο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας όσο και της Μπαρτσελόνα έπεσαν στο κενό, αφού για να πάρουν τον ψηλό θα πρέπει να μιλήσουν πρώτα με τους 'ερυθρόλευκους'. Το συμβόλαιό του (στον Ολυμπιακό) τελειώνει την επόμενη σεζόν, αλλά ήδη οι Πειραιώτες έχουν κάνει μαζί του συνάντηση για το μέλλον. Όπως λέγεται μάλιστα, η διοίκηση έχει προτείνει στον Σέρβο σέντερ και επέκταση του συμβολαίου του και υψηλότατες αποδοχές με εξήγηση του σχεδιασμού, για μια ομάδα βασισμένη σε αυτόν και στον Σλούκα.

Η προοπτική άρεσε στον Μιλουτίνοφ, αλλά όπως καταλαβαίνετε όλα είναι ρευστά. Η συνύπαρξή του με τον Σλούκα στον Ολυμπιακό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αποτελεί πάντως μια σημαντική παράμετρο για την προοπτική της νέας χρονιάς. Ούτε και ο Ολυμπιακός όμως είναι σίγουρος. Θέλει, αλλά δεν ξέρει, αν θα έχει είτε τον Σλούκα, είτε τον Μιλουτίνοφ, είτε τους δύο, είτε κανέναν απ' αυτούς. Όπως καταλαβαίνετε με την κατάληξη των δυο υποθέσεων αλλάζει ο σχεδιασμός, οι στόχοι και οι προτεραιότητες. Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα καλοκαίρι αρκετά θερμό για το μέλλον της ομάδας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK