Ο Στιβ Νας θα βάλει τον Ντουράντ να ξυρίσει και το μουστάκι

Δέκα μήνες 'έπαιζε' στο μυαλό του τα πρώτα λεπτά της επιστροφής σε αγώνες του ΝΒΑ. Τα έζησε τα ξημερώματα, στο φιλικό των Νετς με τους Ουίζαρντς.Και αν στα πρώτα δευτερόλεπτα ο Κέβιν Ντουράντ ήταν αγχωμένος, μετά 'ξεχάστηκε' όπως προσπαθούσε να κάνει αυτά που του ζητούσε ο Στιβ Νας. Όπως το να παίξει ως 'άσος'.

O Kέβιν Ντουράντ έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως παίκτης των Νετς, μια σεζόν αφότου υπέγραψε συμβόλαιο μαζί τους και επέστρεψε σε αγώνα μετά 522 ημέρες προσπάθειας να 'ξαναφτιάξει' τον αχίλλειο που διέλυσε στον πέμπτο τελικό του ΝΒΑ, το 2019.
O Kέβιν Ντουράντ έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως παίκτης των Νετς, μια σεζόν αφότου υπέγραψε συμβόλαιο μαζί τους και επέστρεψε σε αγώνα μετά 522 ημέρες προσπάθειας να 'ξαναφτιάξει' τον αχίλλειο που διέλυσε στον πέμπτο τελικό του ΝΒΑ, το 2019. AP PHOTO/KATHY WILLENS

Του είχαν φάει τα αυτιά (μαζί με άλλα όργανα) πως δεν παίζει, γιατί βαριέται. Η αλήθεια δεν ήταν ακριβώς αυτή (κάτι που σου είχαμε εξηγήσει με τον πλέον αναλυτικό τρόπο). Ενώ συνήθως αδιαφορεί πανηγυρικά για όσα του προσάπτει ο λαός, τότε ο Κέβιν Ντουράντ αποφάσισε να ρισκάρει το πόδι του -για να μην 'παραδοθούν' οι Ουόριορς στον πέμπτο τελικό με τους Ράπτορς. Τελικά θυσίασε άνευ λόγου τον αχίλλειο, στις 10/6 και έχασε 18 μήνες δράσης.

Σε αυτούς τους 18 μήνες, πέραν της αποθεραπείας που έκανε, ασχολείτο και τους Νετς, όπου αποφάσισε να πάει το ταλέντο του, μαζί με αυτό του Κάιρι Έρβινγκ στην περυσινή off season. Το Μπρούκλιν δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το γεγονός ότι δεν θα είχε τον πρώην MVP και τέσσερις φορές πρώτο σκόρερ της λίγκας, για μια σεζόν. Ότι ήταν πολλά τα 164.225.700 δολάρια που του έδωσαν για τέσσερα χρόνια (με την option για την τέταρτη σεζόν, να είναι δική του). Λεφτά υπήρχαν.

Το 48% των μετοχών του οργανισμού είχε ήδη περάσει από τα χέρια του Μιχαϊλ Προκχόροφ στον Τζόζεφ Τσάι, του οποίου το 'δίκτυο' αξίζει 12.700.000.000 δολ. Ο εκ των ιδρυτών του Alibaba Group των 70.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα από πωλήσεις, έφτασε το ποσοστό του στο 51% το Σεπτέμβρη του 2019.

Το έκανε δικό του, μετά την πιο δαπανηρή αγορά στην ιστορία του παγκοσμίου αθλητισμού. Eξυπακούεται πως οι νέοι του 'κολλητοί' είναι ο Ντουράντ και ο Έρβινγκ. Μαζί και προφανώς παρουσία του Σον Μαρκς διάλεξαν και τον Στιβ Νας για προπονητή. Και δεν προσπάθησα καν, να κρύψουν πώς έγιναν όλα. Δεν ασχολούνται με τέτοιες λεπτομέρειες. Ένα τους νοιάζει: πώς θα γίνουν πρωταθλητές. Διαδρομή που θα έχει τον Ντουράντ ως πρωταγωνιστή. Αυτό λοιπόν, που 'έφτιαξαν' πέρυσι οι του Μπρούκλιν (με την προσθήκη του διδύμου Ντουράντ-Έρβινγκ), θα το απολαύσουν με ένα χρόνο καθυστέρηση και μαζί τους όλοι εμείς.

Ο 'σεφτές' έγινε τα ξημερώματα, στο φιλικό προετοιμασίας με τους Ουίζαρντς. Ήταν η πρώτη φορά που πάτησε ο Ντουράντ το πόδι του σε παρκέ, για -ας πούμε- επίσημο παιχνίδι, μετά 552 μέρες. Το Μπρούκλιν νίκησε 119-114, με τον KD στο παρκέ για 23.43''. Δες τα best of του έκτου καλύτερου σκόρερ, της ιστορίας, ο οποίος δήλωσε πως στην αρχή είχε άγχος, καθώς “οραματιζόμουν πολύ καιρό αυτήν την στιγμή, για 9 με δέκα μήνες σκεφτόμουν πώς θα είναι το επόμενο στάδιο της καριέρας μου”.

Η πρεμιέρα της φετινής preseason είχε και τον Έρβινγκ, ο οποίος πέρυσι δεν κατάφερε να παίξει σε περισσότερα από 20 παιχνίδια, με διαδοχικούς τραυματισμούς να τον κρατούν εκτός, πριν μπει στο χειρουργείο για να 'φτιάξει' τον ώμο. Φέτος, πριν πατήσει παρκέ κατάφερε να γίνει τίτλος, όταν αποκάλεσε 'πιόνια' τους δημοσιογράφους, αρνήθηκε να μιλήσει στα media και 'χρεώθηκε' 25.000 δολάρια (με τους Νετς να 'χρεώνονται' άλλα τόσα που δεν βρήκαν τρόπο να τον κάνουν να υπακούσει στους κανόνες). Στην πρώτη περίοδο της πρώτης του φοράς, το dynamic duo είχε 9 (Ντουράντ) και 12 (Έρβινγκ) πόντους. Ο KD δεν καθυστέρησε ιδιαίτερα να σκοράρει και το έκανε με 'i'm back' τρόπο.

Πριν λίγες ημέρες, ο σημερινός μας πρωταγωνιστής είχε πει πως θα μπορούσε να παίξει σε small ball σχήματα αν του το ζητούσαν. Με το 'καλημέρα' ο Στιβ Νας τον χρησιμοποίησε λίγο και ως άσο, πριν πει μετά πως "μπορεί να παίξει και στις πέντε θέσεις, στην επίθεση, ενώ μπορεί να μαρκάρει και τις πέντε θέσεις στην άμυνα. Δεν ξέρω αν θα τον δούμε πολύ στον 'άσο', σίγουρα όμως θα τον δούμε ως χειριστή της μπάλας, ως playmaker και να κάνει θραύση σε καταστάσεις pick and roll”. Κατόπιν, ο κόουτς αποκάλυψε και ποιο είναι το βασικό του πλάνο, για την πρώτη του σεζόν ως head coach του ΝΒΑ, δεδομένων αυτών που 'χει στα χέρια του. “Κατευθυνόμαστε προς το μπάσκετ χωρίς θέσεις”.

“Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής που το μπάσκετ δεν έχει θέσεις είναι η ευελιξία να παίζεις με έναν παραδοσιακό rim protector έως το να μπορείς να κάνεις όσες περισσότερες αλλαγές μπορείς. Να χρησιμοποιείς small-ball-5 που να αλλάζει τα πάντα, ενώ έχει παραδοσιακό σέντερ. Είναι σημαντικό να έχω αυτές τις διαφορετικές πτυχές της ευελιξίας. Βλέπεις πολλές ομάδες, με διαφορετικά προφίλ που σου δημιουργούν προκλήσεις με διαφορετικούς τρόπους. Όσο πιο ευέλικτοι γίνουμε, τόσο θα ευεργετηθούμε. Ξεκάθαρα έχουμε τεράστια ευελιξία στην επίθεση, αλλά χρειάζεται να είμαστε δυνατοί και στην άμυνα. Να μένουμε πιστοί στις αρχές μας, όπως αναμειγνύουμε τα στοιχεία που έχουν ατομικά, οι παίκτες μας και να 'παίρνουμε' πλεονέκτημα στα match ups”.

Όλο αυτό προφανώς και χρειάζεται δουλειά, την οποία κάνουν άπαντες, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Για την ιστορία, αυτός που είχε αναφέρει πριν από όλους τη μετακίνηση Ντουράντ στη θέση 'ένα' ήταν ο συμπαίκτης του, Ταϊρόν Πρινς, όπως προσπαθούσε να εξηγήσει πόσα πολλά και διαφορετικά δοκιμάζουν οι Νετς, εν όψει της νέας σεζόν. Είχε πει χαρακτηριστικά ότι “κάθε θέση είναι 'ανοιχτή' για εμάς. Ο Κέβιν να παίζει από το 'ένα' έως το 'πέντε', εγώ ως 'δύο', 'τρία' και 'τέσσερα', ο Τζο στο 'δύο' και στο 'τρία', ο Έρβινγκ από το 'ένα' έως το 'τρία', ο Κάρις ΛεΒερτ (απείχε λόγω πελματιαίας από την πρεμιέρα), στο 'δυο' και στο 'τρία', ο Τζεφ Γκριν και στις δυο θέσεις των φόργουορντ. Υπάρχει μεγάλη ευελιξία που μας δίνει πολλές επιλογές” και τους κάνει φαβορί της Αtlantic Division.

Όπως έγραψε η New York Post, για να γίνουν όλα αυτά, σωστά έχουν προηγηθεί και οι κατάλληλες συζητήσεις, προκειμένου να είναι όλοι καλά με το νέο τους ρόλο. Για παράδειγμα, οι Ντουίνγουϊντι και ΛεΒερτ έχουν συμβιβαστεί με τη νέα κατάσταση που δεν θα τους βρει πολύ ώρα με την μπάλα στα χέρια ή με υψηλό usage% -όπως την περασμένη διετία. Καλούνται να γίνουν πιο αποτελεσματικοί μακριά από την μπάλα και στις catch and shoot ευκαιρίες. Ο ΛεΒερτ, τον οποίον προορίζει ο προπονητής του για ρόλο αντίστοιχο με αυτόν του Μανού Τζινόμπιλι στους Σπερς, διαβεβαίωσε πως όχι μόνο είναι ενήμερος για τις νέες απαιτήσεις, αλλά έχει κάνει ήδη τη σχετική δουλειά.

O Nας και ο αγώνας με τον εαυτό του

Πριν σε αφήσω να σου πω ότι ο Γκραντ Χιλ διαψεύστηκε για την πρόβλεψη του που ήθελε τον πρώην συμπαίκτη του, Νας να 'τρώει' τεχνική ποινή στο ντεμπούτο του σε πάγκο. “Νιώθω πως θα γίνω meme του Χιλ για το υπόλοιπο της ζωής μου, τώρα που ανέλαβα θέση κόουτς. Ήταν κάτι που σκέφτηκα πολύ και θέλω να πω ότι όλα θα είναι υπό έλεγχο. Ανέκαθεν ήμουν κομματάκι συναισθηματικός και ευέξαπτος ως παίκτης και ομολογώ πως θα είναι δύσκολο να 'καταπνίξω' αυτό το πάθος και την ανταγωνιστικότητα που έχω. Νιώθω ωστόσο, ότι θα είμαι συνετός. Ποιος ξέρει όμως, πώς θα αντιδράσω σε μια ιδιαίτερη στιγμή; Ίσως να φωνάξω λίγο. Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να προσαρμοστώ”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK