Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε: Ούτε επίτηδες να γινόταν

Αν ο Ολυμπιακός πρέπει να μένει πίσω με διαφορές +15 πόντων για να παίξει μπάσκετ, τότε κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Το 76-71 από τη Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ επικύρωσε τον αποκλεισμό των 'ερυθρόλευκων' από τη συνέχεια της Euroleague. Τα 20 λάθη ήταν πάρα πολλά για έναν αγώνα τέτοιων απαιτήσεων.

Οι Αλέξανδρος Βεζένκοφ και Κώστας Σλούκας κατά τη διάρκεια της αναμέτρσης του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ
Οι Αλέξανδρος Βεζένκοφ και Κώστας Σλούκας κατά τη διάρκεια της αναμέτρσης του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός φρόντισε για την αυτοακύρωση του ενός και τελευταίου σεναρίου που του επέτρεπε να πιθανολογεί ότι θα μείνει ως την τελευταία στροφή της κανονικής περιόδου στη μάχη κατάληψης μιας θέσης στην πρώτη οκτάδα. Για να 'χει, μήπως, ένα ζωντανό κίνητρο έως το φινάλε της διαδικασίας. Το μπάσκετ είναι άθλημα αποφάσεων και οι 'ερυθρόλευκοι' πήραν τις λιγότερες σωστές στην εντός έδρας αναμέτρηση με την αποφασιστική Φενέρμπαχτσε των 13 νικών στα προηγούμενα 15 ματς. Με απαρχή το 84-77 του α' γύρου στην Πόλη, πριν από τρεις μήνες.

Το καταδικαστικό 71-76, για τη δέκατη ήττα στο ΣΕΦ, δεν ήταν κάτι άλλο από το καθρέφτισμα μιας σεζόν που άλλοτε έμοιαζε τελειωμένη και άλλοτε άφηνε χαραμάδες αισιοδοξίας. Το σύνολο του κόουτς Μπαρτζώκα είχε την ορμή των τριών διαδοχικών νικών και έψαχνε την πρώτη της μετά από 0/4 της τελευταίας 3ετίας απέναντι στην τουρκική ομάδα, αλλά εκ των υστέρων αποδείχθηκε μια προσπάθεια ημιτελής και ατέρμονη. Που καθυστέρησε φανερά να τεθεί σε λειτουργία για να προσφέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Κάποιος ξέχασε ν' ανάψει το διακόπτη.

Ο Έλληνας προπονητής έλεγε την Πέμπτη πως "αν υπάρχουν μαθηματικές ελπίδες, πρέπει να τις εξαντλήσουμε", προϊδεάζοντας τους πάντες για μια μάχη μέχρις εσχάτων. Το κολακευτικό -5 κρύβει ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας. Διότι για άλλη μια φορά, οι 'ερυθρόλευκοι' χαράμισαν μεγάλα διαστήματα του αγώνα, διεκδικώντας κατόπιν υπερηρωικές επιστροφές, που δεν είναι ψέμα ότι ωραιοποιούν και θολώνουν τη μεγάλη εικόνα, μακιγιάρουν τις ουλές. Μια μονίμως επαναλαμβανόμενη κατάσταση.

Στο 3'15'' έχαναν 0-8, στο 5'10'' ήταν πίσω με 12 (2-14) στο 8'20'' βρίσκονταν στο -13 (7-20). Πριν ακολουθήσουν το 17-31 και το 'βαρβάτο' 25-43, στο μεγαλύτερο εύρος της απόστασης. Σ' όλο αυτό το διάστημα είχαν αφήσει τους φιλοξενούμενους να κάνουν ό,τι ακριβώς δεν ήθελε ο Έλληνας προπονητής. Ο Μπαρτζώκας έλεγε πως η Φενέρμπαχτσε εμφανίζει "το καλύτερο ποσοστό μέσα από τη ρακέτα", άρα το ζητούμενο ήταν ο Ολυμπιακός να κλείσει "όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να σκοράρουν". Είτε δηλαδή τις διεισδύσεις των περιφερειακών είτε την τροφοδοσία των ψηλών μετά το πικ εν ρολ. Σαν να μην είχε ειπωθεί ποτέ η φράση-οδηγία του. Ο Ντουβερίογλου είχε αρχίσε με 6 πόντους, ο Βέσελι συνέχισε με 10 δικούς του, ο Μπάρτελ και ο Ο'Κουίν μπήκαν σταδιακά στην εξίσωση. Για κάθε καλάθι της τουρκικής ομάδας από το ζωγραφιστό, οι 'ερυθρόλευκοι' έχαναν ένα δικό τους. Με 8/28 πήγαν στ' αποδυτήρια: 4/14 δίποντα, 4/14 τρίποντα (28.6%), πληρώνοντας το κακό φεγγάρι του ΜακΚίσικ, αλλά και την μόνιμη αδυναμία του Χάρισον (που έχασε και λέι απ).

Τα λάθη τους ήταν ήδη 10. Σε άλλα τόσα υπέπεσαν στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης. Όντως λειτούργησαν πιο ορθολογικά επιθετικά, γυρίζοντας την μπάλα. Όντως με 12-2 σε 4 λεπτά και τελειώνοντας με 5/8δ - 4/10τρ την τρίτη περίοδο (με Βεζένκοφ σε ρόλο εκτελεστή) είχαν κλείσει το χάσμα. Τους είχε βοηθήσει πολύ ο μεγάλος αριθμός επιθετικών ριμπάουντ. Εξακολουθούσαν όμως ν' αποτυγχάνουν στην αναχαίτιση του Βέσελι που στο 53-70 είχε ήδη 16 με 6/7 δίποντα, εξακολουθούσαν να ξοδεύουν επιθέσεις με χαμένες μπάλες (5 λάθη Σλούκα). Όπως σε δεύτερο επίπεδο του Πιέρ, που με 11 πόντους στο δεύτερο μισό πλήγωνε πολύ την 'ερυθρόλευκη' αντεπίθεση.

Κι αν το -17 έγινε -3 (71-74 με τον Λαρεντζάκη να κλέβει διαρκώς μπάλες και τον Ζαν-Σαρλ να φτάνει τα 8/8δ) στα τελευταία τέσσερα λεπτά, το 20ο λάθος (από την πάσα του Σπανούλη) ήρθε σαν λαιμητόμος για να επιβάλει την αναπόφευκτη ποινή του αποκλεισμού. Για τρίτη διαδοχική χρονιά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK