Το τελευταίο πιθανό ή απίθανο σενάριο για τον Ολυμπιακό

Η πρόκριση στη θεωρία δεν έχει χαθεί ολότελα για τον Ολυμπιακό. Στην πράξη μοιάζει σχεδόν αδύνατη, αλλά... Διαβάστε τι πρέπει να συμβεί και το τι γίνεται στη μάχη την πρόκριση ή το πλασάρισμα, καθώς μόνο η Μπαρτσελόνα εξασφαλίστηκε, την ώρα που ακολουθεί ένας χαμός τεσσάρων αγωνιστικών.

Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιαν Βέσελι θα τα ξαναπούν την ερχόμενη Παρασκευή
Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιαν Βέσελι θα τα ξαναπούν την ερχόμενη Παρασκευή EUROKINISSI SPORTS/LATO KLODIAN

Η κανονική περίοδος της Euroleague εκπνέει σε 4 αγωνιστικές (8 και 9/4 οι δυο τελευταίες ημέρες για το 34ο και τελευταίο φετινό 'κεφάλαιο' της regular season) και όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, αρχίζουν τα σενάρια για το ποιες ομάδες θα προλάβουν να μπουν στην οκτάδα αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση για το πλεονέκτημα έδρας, εν όψει πλέι-οφ. Θα θέλαμε πολύ να γράφαμε για τις δυο ελληνικές ομάδες και το τελικό πλασάρισμά τους, αλλά κάτι τέτοιο έχουμε να το κάνουμε από τη σεζόν 2017-18, όταν ο Ολυμπιακός κατατάχθηκε 3ος και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 4ος! Την επόμενη σεζόν, οι 'πράσινοι' ήταν στην 6η θέση και οι 'ερυθρόλευκοι', ενώ πέρσι η χρονιά σταμάτησε στην 28η αγωνιστική (ο Παναθηναϊκός 6ος, ο Ολυμπιακός 11ος).

Σενάριο πρόκρισης υφίσταται ακόμη, αλλά είναι πολύ 'ασθενικό' και αφορά τον Ολυμπιακό. Η τρίτη σερί νίκη έφερε τους 'ερυθρόλευκους' στο 14-16, οπότε με μια μεγάλη υπέρβαση, σε περίπτωση δηλαδή που κάνουν μέχρι το τέλος το απόλυτο 4/4 και φτάσουν στο 18-16, θέτουν υποψηφιότητα να μπουν την τελευταία στιγμή στους οκτώ των πλέι-οφ. Μόνο που, φυσικά, δεν είναι στο χέρι τους. Προκειμένου να προλάβουν, θα πρέπει η Ζενίτ να χάσει τα τρία από τα πέντε ματς που χρωστάει, η Μπασκόνια τρία (από τέσσερα) και η Ζαλγκίρις τουλάχιστον δύο.

Θυμίζουμε ότι τον Ολυμπιακό δεν τον ευνοούν ισοβαθμίες με Μπασκόνια και Ζαλγκίρις, από τις οποίες έχει χάσει δυο φορές, αντίθετα με τη Ζενίτ την οποία έχει νικήσει σε Αγία Πετρούπολη και (πρόσφατα στο) ΣΕΦ. Πόσο εύκολα είναι να συνδυαστούν όλα αυτά; Καθόλου. Οι Πειραιώτες έχουν να παίξουν, την ερχόμενη Παρασκευή με την Φενέρμπαχτσε, πηγαίνουν σε μια δύσκολη περιοδεία επί ισπανικού εδάφους για να αντιμετωπίσουν Βαλένθια και Ρεάλ Μαδρίτης και καταλήγουν στο 'Ειρήνης και Φιλίας' κόντρα στην ουραγό Χίμκι. Οι τρεις από τις τέσσερις αντιπάλους του Ολυμπιακού είναι στο παιχνίδι της πρόκρισης (Βαλένθια) ή κατάταξης (Φενέρ-Ρεάλ) με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μόνο ο αγώνας με την Χίμκι μπορεί να θεωρηθεί 'σίγουρος', αν και ο φετινός Ολυμπιακός έχει διαψεύσει όλες τις βεβαιότητες.

Και το 'τέσσερα στα τέσσερα', βέβαια, δεν φτάνει.

✐ Η Ζενίτ (16-13) έχει να δώσει πέντε αγώνες, καθώς χρωστάει το εντός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό. Κι έχει να παίξει ακόμη με Χίμκι (εκτός) και ΤΣΣΚΑ, Βιλερμπάν, Μακάμπι (εντός). Για να την φτάσει ο Ολυμπιακός (στις 18 νίκες) θα πρέπει να χάσει τρεις από τους πέντε αγώνες, εκ των οποίων τους τέσσερις τούς δίνει στην έδρα της. Η αλήθεια είναι πως η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ είναι χειρότερη εντός έδρας (7-6) απ' όσο εκτός (9-7), ταυτόχρονα δε ντεφορμέ, αλλά αν δεν είναι διατεθειμένη να κάνει μια τέτοια επιχείρηση αυτοκτονίας, δύσκολα θα επαληθευτεί το σενάριο.

✎ Η Μπασκόνια (16-14) είναι κι αυτή σε τροχιά πρόκρισης. Έχει πιο ισορροπημένο πρόγραμμα με Μιλάνο (εντός), Παναθηναϊκό (εκτός), Εφές (εντός) και Βαλένθια (εκτός), κανένα όμως εύκολο ματς. Ακόμη κι αν ο Παναθηναϊκός, που βρίσκεται πίσω στη βαθμολογία δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί 'βατός' αντίπαλος μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός θέλει τρεις ήττες των Βάσκων.

✏Με το ίδιο ρεκόρ (16-14) η Βαλένθια έχει καλό πρόγραμμα. Υποδέχεται Μπάγερν, Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα, ενώ μακριά από την Ισπανία θα αντιμετωπίσει την Άλμπα. Οι 'ερυθρόλευκοι' θέλουν σίγουρα να την νικήσουν (με διαφορά μεγαλύτερη των 12 π) και παράλληλα να μην πετύχει πάνω από μια νίκη στα άλλα τρία παιχνίδια θα της απομένουν. Θυμίζουμε ότι ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί στο ματς του ΣΕΦ 85-96

✐ Όσο για τη Ζαλγκίρις (15-15) με την οποία επίσης μειονεκτεί ο Ολυμπιακός γιατί ηττήθηκε δυο φορές (στην τελευταία φάση, τόσο στο ΣΕΦ όσο και στη Ζαλγκίριο Αρένα 'αυτοκτονώντας' 5 φορές) μάλλον έχει το πιο εύκολο πρόγραμμα απ' όλους. Τρία ματς εντός έδρας (Μακάμπι, Άλμπα, Παναθηναϊκός) και ένα έξω από το Κάουνας (Μπάγερν). Οι Λιθουανοί προέρχονται από τρεις σερί ήττες, δείχνουν κουρασμένοι πλέον, αλλά για να κάνουν το χατίρι του Ολυμπιακού θα πρέπει να μην υπερβούν το 50%.

Για τον Ολυμπιακό υπάρχει κι άλλο ένα, διαφορετικό μεν παρόμοιας δυσκολίας υλοποίησης δε, σενάριο. Να ισοβαθμήσει στην 8η θέση με τη Ρεάλ Μαδρίτης (17-13), υπό την προϋπόθεση να κάνουν τέσσερις νίκες και οι Μαδριλένοι μέχρι μία. Εξυπακούεται ότι το μεταξύ των δυο ομάδων παιχνίδι στη Μαδρίτη θα το έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός (έστω και με ένα πόντο καθώς στην ισοβαθμία δεν λαμβάνεται υπόψη το τελικό σκορ στην παράταση του πρώτου αγώνα που πήρε η Ρεάλ με 86-82) και η ομάδα του Λάσο θα ηττηθεί δύο φορές στα ματς με Βιλερμπάν, Φενέρ (εκτός) ή Εφές (εντός).

Μετά την Μπαρτσελόνα;

Εντάξει, ο Ολυμπιακός ελπίζει σε ένα (μεγάλο) θαύμα, την ώρα που ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του λένε ότι θα διεκδικήσουν όσες ελπίδες έχουν, δίνοντας μεγάλη σημασία στο ματς της επόμενης εβδομάδας εναντίον της Φενέρμπαχτσε. Έτσι κι αλλιώς πάντως οι τέσσερις αγωνιστικές που απομένουν είναι για όλους εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, αφού με εξαίρεση την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, καμιά άλλη ομάδα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την πρόκριση! Από τότε που άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής, το γεγονός είναι πρωτόγνωρο.

Πέρσι στην 28η αγωνιστική (και όχι στην 30ή που είμαστε φέτος) είχαν εξασφαλίσει εισιτήριο για τους '8' πέντε ομάδες, ενώ στις τρεις προηγούμενες σεζόν, στο πρωτάθλημα των 16, στην 26η αγωνιστική (τέσσερις, δηλαδή, πριν από τη λήξη) το εισιτήριο είχε πάει ήδη σε τρεις ομάδες..

Φέτος το προνόμιο ανήκει μόνο στην ομάδα του Γιασικεβίτσιους, η οποία με 22-8 προηγείται στη βαθμολογία και μοιάζει με το ακλόνητο φαβορί για να πάρει την πρώτη θέση και να 'χει αβαντάζ έδρας απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα. Η Μπάρτσα, πιθανότατα με τον Πάου Γκασόλ στην σύνθεσή της, θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο αντίπαλος της ομάδας που θα συμπληρώσει την 8άδα. Θα μπορούσε, λοιπόν, κανείς να πει προς τι όλη αυτή η ανακατωσούρα, αφού μια μονομαχία με τους Καταλανούς, που θα' χουν και τον Γκασόλ στην δωδεκάδα τους, είναι χαμένη από χέρι; Ε, δε γίνονται όλα μόνο για το αποτέλεσμα. Υπάρχει και το ονόρε, αλλά και το δικαίωμα στο όνειρο. Όπως και να 'χει βέβαια, η ομάδα του Σάρας είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά, με το πρόγραμμά της από δω και πέρα να λέει δυο ματς εντός (Άλμπα-Μπάγερν) και άλλα τόσα εκτός (Μακάμπι-Φενέρ). Είναι φαβορί η Μπάρτσα, όχι όμως απόλυτα σίγουρη!

✍ Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παραμένει στο κόλπο, αν και οι τραυματισμός του Νίκολα Μιλουτίνοφ, όσο να 'ναι, έχει προκαλέσει ένα σοκ στη ρωσική ομάδα. Στα 'πιτς' βρέθηκε και ο Νταρούν Χίλιαρντ. Με 19-10, η ΤΣΣΚΑ έχει να δώσει πέντε αντί για τέσσερα ματς, καθώς χρωστάει το εντός έδρας με τον Παναθηναϊκό. Με δεδομένο ότι έχει άλλα τρία μέσα στο γήπεδό της (Ερ.Αστέρας, Χίμκι, Βιλερμπάν) και ένα εκτός (με Ζενίτ) η πρωτιά παίζεται, εν μέρει τουλάχιστον, και από τους Ρώσους. Για να την 'κλέψουν' θα πρέπει να κάνουν τρεις νίκες παραπάνω από την Μπαρτσελόνα, αφού σε περίπτωση ισοβαθμίας οι Καταλανοί είναι καλύτεροι καθώς έχουν νικήσει την ΤΣΣΚΑ δυο φορές στην κανονική περίοδο. Ακόμη και με 5/5, για παράδειγμα, η ΤΣΣΚΑ χάνει την πρώτη θέση, σε περίπτωση που η Μπαρτσελόνα πάρει δυο από τα τέσσερα παιχνίδια που της απομένουν. Οι Ρώσοι είναι, πάντως, φαβορί για την δεύτερη θέση, έστω κι αν αυτή τη στιγμή μετρούν τις ίδιες νίκες με Εφές, Μιλάνο και Μπάγερν.

✍ Η Εφές έχασε ένα κομβικό ματς στο Μόναχο, όταν ο Τζέιμς Γκιστ έκοψε τον Σέιν Λάρκιν στην τελευταία φάση του αγώνα, με τον Εργκίν Αταμάν να την πέφτει στους διαιτητές (για φάουλ στο ξεκίνημα της φάσης), και το πρόγραμμα δεν την ευνοεί καθόλου. Η Αναντολού περιμένει μεν τον Παναθηναϊκό στο γήπεδό της (ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ενώ την επομένη παίζουν Ολυμπιακός-Φενέρ, ούτε... επίτηδες να το έκανε η Euroleague), αλλά στη συνέχεια θα παίξει τρια εκτός έδρας παιχνίδια με ομάδες που καίγονται για τη νίκη: Ρεάλ, Μπασκόνια και Μιλάνο. Σε σχέση με την ΤΣΣΚΑ δεν την ευνοεί η ισοβαθμία καθώς νίκησε μεν με 30π. στην Κωνσταντινούπολη, είχε χάσει όμως με 35 στη Μόσχα!

✍ Το Μιλάνο (επίσης 19-11) έχει επίσης δυσκολίες βάσει του προγράμματος του. Θα ταξιδέψει διαδοχικά για να παίξει με Μπασκόνια, Ερυθρό Αστέρα, Παναθηναϊκό (η μεθεπόμενη εβδομάδα, η πρώτη του Απριλίου είναι και η τελευταία με διπλούς αγώνες) και κλείνει με ντέρμπι στο γήπεδό της εναντίον της Εφές. Θεωρητικά έχει πιο βατούς αντιπάλους, ενώ στις ισοβαθμίες της είναι αυτή τη στιγμή στο +3 κόντρα στην Εφές (την είχε νικήσει στην Τουρκία) και στο +4 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ (είχε χάσει με 4π, νίκησε με 8 στον δεύτερο γύρο).

✍ Η μεγάλη νίκη της Μπάγερν (19-11) την κράτησε σε τροχιά πλεονεκτήματος (τετράδας δηλαδή), καθώς οι Γερμανοί έχουν και ισορροπία στο πρόγραμμά τους, αφού παίζουν εκτός με Βαλένθια και Μπαρτσελόνα, ενώ υποδέχονται Φενέρμπαχτσε και Ζαλγκίρις. Τους ευνοεί σίγουρα μια ισοβαθμία με την Εφές (2 νίκες), όχι όμως με Μιλάνο (2 ήττες) ή ΤΣΣΚΑ (-5 στο γκολ-αβερέιτζ). Θα το παλέψουν φυσικά, καθώς βρίσκονται σε μια χρονιά γεμάτη υπερβάσεις. Θυμηθείτε ότι ο τέταρτος της κανονικής περιόδου παίζει με πλεονέκτημα εναντίον του πέμπτου.

Η έκτη θέση ανήκει αυτή τη στιγμή στη Φενέρμπαχτσε (18-12). Η τουρκική ομάδα έκανε ένα εντυπωσιακό 10-0, ξαναμπαίνοντας πολύ δυνατά στο παιχνίδι της πρόκρισης, στα πέντε τελευταία της παιχνίδια όμως έδειξε και μια μικρή κόπωση χάνοντας από Εφές και Βαλένθια. Το πρόγραμμά της λέει δυο συνεχόμενα εκτός έδρας ματς με Ολυμπιακό και Μπάγερν και δύο μέσα στην 'Ούλκερ Αρένα', με τις δυο κορυφαίες ισπανικές ομάδες, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Κοκόσκοφ μπορεί να πάρει και τα τέσσερα, μπορεί να τα χάσει κιόλας. Κι εκεί ενδεχομένως να μπουν σκέψεις στον Ολυμπιακό. Να τη νικήσει δηλαδή με διαφορά μεγαλύτερη των 7π, να ισοβαθμήσει μαζί της με ρεκόρ 18-16 και να προκριθεί με καλύτερο γκολ αβερέιτζ.

Όνειρα του Ολυμπιακού, βέβαια. Με μικρές νοθείες, ωστόσο. Μπορεί και μεγάλες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK