Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Τα 9'' που χάραξαν το μέλλον τους

Ύστερα από 88 ημέρες ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και ο Ολυμπιακός θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι. Πρακτικά απέχουν ο ένας από τον άλλον τρεις νίκες, θεωρητικά βρίσκονται στο ίδιο ακριβώς σημείο. Τους χωρίζουν μονάχα οι έξι κινήσεις που όρισαν το αποτέλεσμα της πρώτης μάχης.

Ο Νικ Καλάθης και ο Αντώνης Κόνιαρης σε φάση από το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ
Ο Νικ Καλάθης και ο Αντώνης Κόνιαρης σε φάση από το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI

Ένα γρήγορα εκτελεσμένο πικ εν ρολ. Ένα ευνοϊκότατο 'μις ματς' κοντά στο καλάθι. Μια ασφαλής πάσα που βρίσκει τον αποδέκτη της χωρίς παρεμβολή. Μια βοήθεια που δεν έρχεται από το πλάι. Ένα φάουλ που δεν γίνεται. Ένα παραδοσιακό hook με ταμπλό που στέλνει την μπάλα στο δίχτυ.

Η αλληλουχία έξι μπασκετικών εικόνων σε διάστημα μικρότερο των 9 δευτερολέπτων για το 86-86 από την εύστοχη προσπάθεια του Γιώργου Παπαγιάννη στα 3.4'' για τη λήξη ορίζει, εν τέλει, την έκβαση του μοναδικού εφετινού ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και Ολυμπιακού. Ο Ταϊρίς Ράις των 4 γραμμάτων στη φανέλα είναι σε οργιώδες βράδυ και με 7 πόντους στην παράταση φτάνει τους 41 προσωπικούς - τους περισσότερους που έβαλε ποτέ στην Euroleague. Ο Βασίλης Σπανούλης κάνει λάθος, ο Μπράντον Πολ χάνει (άλλες) δυο βολές, ο Παπανικολάου βρίσκει σίδερο στο τρίποντο που θα ισοφάριζε (94-94) και η πειραϊκή ομάδα παραδίδεται στο 'πράσινο' μομέντουμ (99-93).

Από το βράδυ που οι 192 πόντοι στο σύνολο έγιναν η τρίτη πιο παραγωγική συγκομιδή σε συνάντηση των δύο αντιπάλων, εκτός ή εντός συνόρων, μεσολάβησαν τρεις μήνες και άλλα 14 παιχνίδια στη διοργάνωση. Ο αγώνας του ΣΕΦ θα είναι ο 15ος γι' αμφότερους. Οι 'πράσινοι' του 14-12 δεν νιώθουν την ασφάλεια που κανονικά θα έπρεπε να τους χαρίζει το +2 από την 9η θέση, γιατί δεν αποπνέουν σιγουριά, την ίδια στιγμή οι 'ερυθρόλευκοι' του 11-15, πιο focus στο τι θέλουν να παίξουν απ' όταν ανέλαβε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, μάχονται για να εξαντλήσουν τις πιθανότητες είσοδου στα πλέι οφ που τούς αναλογούν.

Εν μέσω της προτελευταίας διπλής εβδομάδας και με μόλις 1+7 παιχνίδια ν' απομένουν για τη λήξη της κανονικής περιόδου, η τροπή που είχε λάβει η μάχη της 6ης Δεκεμβρίου όταν το χρονόμετρο σταματούσε στα 3.4'' είναι αναντίρρητο πως επέδρασε με τρόπο 'παρασιτικό' σε ό,τι συνέβη έκτοτε στο παρκέ. Ταυτόχρονα, δε, μοιάζει εξαιρετικά πιθανό να λογαριαστεί διπλά στην τελική κατάταξη, όταν στο άθροισμα ένα και μόνο αποτέλεσμα θα έχει σημασία.

Από το συναπάντημά τους στο Μαρούσι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και ο Ολυμπιακός μετρούν το ίδιο ρεκόρ (6-8) σε παρόμοιων απαιτήσεων πρόγραμμα (7 εντός και 7 εκτός). Θεωρητικά δηλαδή πριν από το τζάμπολ στο ΣΕΦ εκκινούν από την ίδια αφετηρία.

  • Από τη μία οι 'πράσινοι' νίκησαν τη Φενέρμπαχτσε (81-78), την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (106-102), την Μπάγερν (98-83), τη Ζαλγκίρις (96-94), τη Βιλερμπάν (100-88) και τη Ζενίτ (96-81), χάνοντας δύο φορές από την Μπαρτσελόνα (98-86, 92-81) και τη Ρεάλ (87-75, 96-78) και μία από τις Μακάμπι (88-79), Μιλάνο (96-87), Βαλένθια (94-87) και Ερυθρό Αστέρα (94-87).
  • Από την άλλη οι 'ερυθρόλευκοι' επικράτησαν των Χίμκι (109-98), Βαλένθια (93-91), Μπάγερν (89-72), Μπασκόνια (80-70), ΤΣΣΚΑ (72-59) και Βιλερμπάν (77-68), αλλά ηττήθηκαν από τη Ρεάλ (93-77), τον Ερυθρό Αστέρα (88-81), την Μπαρτσελόνα (90-80), τη Φενέρμπαχτσε (96-87), την ΑΛΜΠΑ (93-86), τη Ζενίτ (91-87), τη Ζαλγκίρις (94-69) και τη Μακάμπι (71-70).

Αδιαμφισβήτητα άλλαξαν κάμποσα στον τρόπο που οι δύο πόλοι του ελληνικού μπάσκετ λειτουργούν πλέον εσωτερικά, καθώς ο Ρικ Πιτίνο ίσα που είχε προλάβει να επιστρέψει στην Αθήνα, ως αντι-Πεδουλάκης, ενώ ο Κεστούτις Κεμζούρα, απολυμένος, δεν ηγείται πλέον ενός ρόστερ με Τσέρι ή Ριντ. Μοιραία όμως οι δυο ομάδες εξακολουθούν να κουβαλούν εκείνο το εύθραστο αποτέλεσμα (που λογίζεται ως ισοπαλία σε περίπτωση που χρειαστεί).

Τι θα είχε συμβεί αν...

Ο Γιώργος Παπαγιάννης εκμεταλλεύεται την υψομετρική διαφορά με τον Μπόλντγουιν και σκοράρει ανενόχλητος στη φάση της ισοφάρισης
Ο Γιώργος Παπαγιάννης εκμεταλλεύεται την υψομετρική διαφορά με τον Μπόλντγουιν και σκοράρει ανενόχλητος στη φάση της ισοφάρισης EUROKINISSI SPORTS

Σ' ένα αντεστραμμένο σενάριο, μια υπόθεση εργασίας, οι Πειραιώτες θα έπαιζαν απόψε για το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία, καθώς αν κέρδιζαν, θα έπιαναν το 'τριφύλλι' στην κατάταξη (13-14) και θα είχαν διπλασιάσει τις επιτυχίες τους στα μεταξύ τους. Το πραγματικό πρόβλημα θα ήταν πως από τα επόμενα επτά ματς, μονάχα τα τρία θα φιλοξενηθούν στο ΣΕΦ, τα δύο εκ των οποίων με Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.

Για τον Παναθηναϊκό εκείνο το αποτέλεσμα αποδεικνύεται ευτύχημα. Σε μια κανονική περίοδο που οι πέντε πρώτοι έχουν ξεχωρίσει ήδη και δεν απειλούνται από τους υπόλοιπους, ο πρωταθλητής δεν θα ήταν καθόλου αρεστό να είναι μπλεγμένος στη μάχη των τελευταίων τριών εισιτηρίων, έχοντας να την υποχρέωση να παίξει στην πορεία στις έδρες των Φενέρμπαχτσε και Μπασκόνια. Δεν θα 'ταν μια ιδανική, ούτε καν ευνοϊκή, συνθήκη για ένα σύνολο που σε 'σκληρές' έδρες δεν ανταποκρίνεται στον απαιτούμενο βαθμό, πληρώνοντας σταθερά τη δεύτερη χειρότερη αμυντική επίδοση των 18 ομάδων της λίγκας.

Θα συμφωνήσουμε με τις αναπόφευκτες ενστάσεις ότι σε μια χρονιά 34 αγώνων τέτοιες αποφάσεις και αντίστοιχες στιγμές σε οριακές φάσεις είναι αμέτρητες. Φερ' ειπείν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχασε σε παιχνίδια στα οποία σχεδίασε τις τελευταίες επιθέσεις (Βιλερμπάν, Μιλάνο, ΑΛΜΠΑ) ξοδεύοντας διαδοχικές ευκαιρίες. Όπως επίσης ο Ολυμπιακός απέτυχε να διαχειριστεί στο φινάλε παιχνίδια που ήλεγχε απόλυτα (Μόναχο, Τελ Αβίβ). Εντούτοις το φάουλ που ο Μπόλντγουιν δεν έδωσε και η ανίδρωτη ισοφάριση από τον Παπαγιάννη αφενός επέτρεψαν στους 'πράσινους', φτάνοντας στο 8-4, να έχουν το περιθώριο για μικρά λάθη αφετέρου διέκοψαν απότομα την τάση ανόδου των 'ερυθρόλευκων' και σταδιακά έφεραν στην επιφάνεια τα ζητήματα διαχείρισης που οδήγησαν μετά από 40 ημέρες στην νέα αλλαγή προπονητή.

Για να δούμε τι θα επιφυλάσσει η δεύτερη μονομαχία των δύο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK