Ποιος είναι τελικά αυτός ο Έιντριαν Βοϊναρόφσκι;

Ένας αμφιλεγόμενος δημοσιογράφος με εμπάθεια και ξεκάθαρες αδυναμίες, έγινε ο σημαντικότερος Insider του NBA, μέσα από το Twitter του.

Ποιος είναι τελικά αυτός ο Έιντριαν Βοϊναρόφσκι;

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, όλο το σύμπαν του σύγχρονου μπάσκετ περίμενε τα πρώτα νέα γύρω από την καλοκαιρινή σεζόν της Free Agency στο NBA. Κανείς δεν στηριζόταν ιδιαίτερα σε πλατφόρμες ενημέρωσης, όπως το Sports Illustrated και το ESPN, όλος ο κόσμος βρισκόταν στο Twitter και πιο συγκεκριμένα στο account ενός συγκεκριμένου δημοσιογράφου, που ήταν αναμενόμενο πως θα είχε πρώτος τις πληροφορίες για κάθε trade. Μιλάμε φυσικά, για τον Έιντριαν Βοϊναρόφσκι.

Ο Βοϊναρόφσκι τα ήξερε όλα πρώτος. Το πακέτο Ίρβινγκ-Ντουράντ στο Μπρούκλιν, τη μεταγραφή-τίτλου(;) Ντέιβις στους Λέικερς, τον ερχομό του Ντι Άντζελο Ράσελ στους Γουόριορς. Πάντα με τον δικό του διακριτικό και παμπόνηρο τρόπο, είχε πρώτος από όλους την πληροφορία: "Πηγές της Λίγκας αναφέρουν ότι...", και η κάθε μεταγραφική βόμβα ξεκινούσε με 200 στη στροφή και ταξίδευε στα ψηφιακά media του πλανήτη. Ποιος είναι όμως αυτός ο χαμογελαστός διάβολος που τα ξέρει όλα πριν από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια τις πιο ευπώλητες εφημερίδες παγκοσμίως;

άποψη από το τουιτερ του Έιντριαν Βοιναροφσκι
άποψη από το τουιτερ του Έιντριαν Βοιναροφσκι

Ο Έιντριαν Βοϊναρόφσκι φυσικά ξεκίνησε να γράφει κείμενα στα '90s, σε μια εποχή που ο Τζόρνταν έδινε τη θέση του σε νέα είδωλα, όπως ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Άλεν Άιβερσον. 'Συντάκτης της Χρονιάς' με την εφημερίδα The Record, αγάπησε το χαρτί και έμεινε στα έντυπα από το 1997 ως το 2006, τη στιγμή δηλαδή που γεννιόνταν τα digital media. Η θητεία του Έιντριαν στο αθλητικό τμήμα της Yahoo, αποτέλεσε το πρώτο κεφάλαιο της εκτόξευσης του στην κορυφή της ενημέρωσης γύρω από το ΝΒΑ. Αποτέλεσε επίσης την κήρυξη πολλών και διαφορετικών πολέμων με ιερά τοτέμ του NBA. O αθλητικογράφος με την πολωνική καταγωγή διάλεξε τις μάχες του μια προς μια. Και στο τέλος κατάφερε το ακατόρθωτο.

"Ο άνθρωπος αυτός είναι πραγματικό ζώο, είναι ένας δημοσιογράφος σε στεροειδή", έχει πει ο δημοσιογράφος Φράνκ Αϊζόλα. Κι όμως, ο Βοϊναρόφσκι πριν γίνει ο σημαντικότερος insider του NBA, στα τέλη της δεκαετίας των '00s, εξελισσόταν σε μια οριακά γραφική προσωπικότητα του ρεπορτάζ. Εξελισσόταν σε έναν δημοσιογράφο που σχεδόν σε κάθε του απόπειρα για κείμενο γνώμης, έβγαζε εμπάθεια προς τους εχθρούς του και γνήσια αγάπη προς εκείνους που υποστήριζε φανατικά. Σήμερα, έχει 3,5 εκατομμύρια followers στο Twitter.

Η μεγάλη του αγάπη, οι Ντιτρόιτ Πίστονς και η σημαία τους, Τζο Ντούμαρς, ήταν μια ομάδα της οποίας τις κινήσεις κάλυψε εντός και εκτός παρκέ με φανατισμό και εντυπωσιακή ακρίβεια. Ό,τι έγραφε για τους Πίστονς, κάθε του πρόβλεψη και εικασία για παίκτες και προπονητή, έπεφτε μέσα. Όταν το NBA τιμώρησε με πρόστιμο 500.000 τον Ντούμαρς για διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων εκτός της Λίγκας, κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα. Ο Έιντριαν είχε επιλέξει τον σωστό φίλο στην κατάλληλη θέση.

Από την άλλη πλευρά, το fight club. Ο Έιντριαν μέσα από κάθε του στήλη, σκάρωνε το δικό του ρινγκ καταδίωξης μιας ευρείας γκάμας εχθρών. Ο προπονητής Λάρι Μπράουν, η διοίκηση των Λέικερς, ο Ντάνι Έιντζ των Σέλτικς, ο Τζον Καλιπάρι, μάνατζερ παικτών, παλαίμαχοι παίκτες και φυσικά, last but not least, ο προσωπικός του κρυπτονίτης, Λεμπρόν Τζέιμς.

Με τον Λεμπρόν, ο -50χρονος σήμερα- δημοσιογράφος, δεν είχε εμπάθεια, είχε χτυπήσει το καμπανάκι και στη συνέχεια είχε μπει στο ρινγκ, με σκοπό να τον διαλύσει. Σε άπειρα άρθρα τον περίγραψε ως έναν 'soft', αλαζόνα, ατομιστή παίκτη, που δεν ξέρει να πασάρει, που στις κρίσιμες στιγμές λιγοψυχάει. Παράλληλα, λίγο πριν την θρυλική Decision, που τον έφερε στους Χιτ, ο Βοϊναρόφσκι είχε μυριστεί το θέμα-λαβράκι και για σχεδόν δύο χρόνια αράδιαζε αμέτρητες 'league sources' και 'insiders' που προέβλεπαν από έναν διαφορετικό σταθμό για τον Λεμπρόν.

Το μεγαλύτερο λεμπρον-ικό του φιάσκο, θα είναι για πάντα εκείνο το κείμενο όπου με σιγουριά έφερε ως πρώτο φαβορί για την μεταγραφή του, τους Πίστονς του Τζο Ντούμαρς. Όλα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν έγραψε ότι "οι Σικάγο Μπούλς ήταν το μεγάλο φαβορί, με το Κλίβελαντ και τους Νετς να καιροφυλακτούν για την μεταγραφή του". Μια εβδομάδα μετά, ο Λεμπρόν υπέγραψε στους Χιτ, αλλά ο Έιντριαν δεν πτοήθηε. Λίγο μετά τη μεταγραφή έγραψε ένα κείμενο 3.000 λέξεων που περιέγραφε το χρονικό της επιλογής του Λεμπρόν, με ιδιαίτερα αμφισβητούμενες πηγές. Ο ίδιος το παρουσίασε ως την μοναδική έγκυρη ιστορία γύρω από την 'Decision'. Φυσικά στην πορεία, τον 'βάφτισε' με πολλά και ενδιαφέροντα κοσμητικά επίθετα.

Ποιος είναι τελικά αυτός ο Έιντριαν Βοϊναρόφσκι;

"Δεν τον έκανε καλό δημοσιογράφο το Yahoo, εκείνος έκανε το Yahoo Sports σοβαρό αθλητικό μέσο", έχει πει για εκείνον ο συνεργάτης του από το 2017, Μπράιαν Γουίντχορστ, έχοντας σίγουρα κατά νου κάποιες θρυλικές στιγμές του Έιντριαν, όπως το draft του 2011, όταν προκάλεσε μικρά θαύματα στο προσωπικό του Twitter, ανεβάζοντας πληροφορίες για τουλάχιστον 30 draft picks τα οποία επιβεβαίωνε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, κατά την ανακοίνωση των drafts, ο ίδιος ο κομισάριος του NBA, Ντάνιελ Στέρν. Εκείνη τη μέρα γεννήθηκαν τα πρώτα #Wojbombs, οι τουιτερικές 'βόμβες' του έμπειρου δημοσιογράφου.

O δημοσιογράφος κατάφερνε να σπάει την απαγόρευση της μετάδοσης εμπιστευτικών πληροφοριών που έχει επιβάλλει το NBA πριν από την τηλεοπτική μετάδοση των draft, χρησιμοποιώντας ατάκες που έγιναν προσωπικά του trademarks, όπως 'league sources' και δεκάδες παραλλαγές. Ο Έιντριαν ήταν μια ομάδα συντακτών μόνος του, ένα δίκτυο πληροφοριών μόνος του. Ένα one man show. Γι' αυτό μάλλον και το ESPN θέλει να ξεχάσει την εποχή που ο Βοϊναρόφσκι προσέβαλε τη συντακτική τους ομάδα, γράφοντας στο Twitter: "Είστε 70-75 άτομα, θα έπρεπε να βγάζετε πρώτοι κάθε ιστορία και να μην ανησυχείτε για μένα!". Ο Έιντριαν Βοϊναρόφσκι από το 2017, ανήκει στο ESPN. Και σπάνια πια, επιχείρει να γράψει ή να ψελλίσει οποιαδήποτε κουβέντα για τον Λεμπρόν. Έχει μάθει από τα -επικά- λάθη του.

"Η κουλτούρα των media που περιβάλλει το NBA αντιμετωπίζει την ανώνυμη πηγή σαν κάτι άξιο εμπιστοσύνης, την αντιμετωπίζει χαλαρά, σαν να σκέφτονται "εντάξει μωρέ, δεν είναι κανένα θέμα υψίστης ασφαλείας, ποιος νοιάζεται!" - Πάτρικ Στίγκμαν, αντιπρόεδρος και διευθυντής αρχισυνταξίας του ESPN.

News 24/7

24MEDIA NETWORK