Πώς ο Λουόλ Ντενγκ αγόρασε το μισό Σικάγο

Ο Λουόλ Ντενγκ είναι ο καλύτερος επενδυτής ακινήτων του σύγχρονου NBA. Ήδη ανοίγει τον δρόμο σε επίδοξους μιμητές του...

O Λουόλ Ντενγκ με τη φανέλα των Μινεσότα Τίμπεργουλβς σε αγώνα έναντια στους Μιλγουόκι Μπακς
O Λουόλ Ντενγκ με τη φανέλα των Μινεσότα Τίμπεργουλβς σε αγώνα έναντια στους Μιλγουόκι Μπακς AP PHOTO/AARON GASH

Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον Λουόλ Ντενγκ με έναν ηθοποιό, τότε σίγουρα θα επιλέγαμε έναν διακεκριμένο καρατερίστα, κάποιον σαν τον Γκάρι Όλντμαν για παράδειγμα, που ποτέ δεν έγινε όνομα βεληνεκούς Μπραντ Πιτ, αλλά πάντα είναι εκεί, σε κάθε κινηματογραφική παραγωγή που συμμετέχει, ώστε να μπει στο κοστούμι ενός ρόλου και να γίνει άλλος άνθρωπος. Ο Ντενγκ βγάζει το μεροκάματό του εδώ και 15 σεζόν στο NBA, έχοντας σταθερά έναν μέσο όρο γύρω στους 15 πόντους σε κάθε μια από τις 5 ομάδες όπου έχει αγωνιστεί. Δεν είναι τέλειος, δεν είναι πρωταγωνιστής, είναι όμως πάντα ένα τίμιο γρανάζι, που κάνει σωστά τη δουλειά του.

Εκτός NBA, ο Ντενγκ είναι άλλος άνθρωπος. Ο 34χρονος φόργουορντ συνολικά έχει κερδίσει 151.000.000 δολάρια από τη θητεία του στο NBA και δεν είναι κανένα χαμένο κορμί. Έχει φροντίσει να ασχοληθεί αρκετά σοβαρά με την αγορά ακινήτων. Ο γεννημένος στο Σουδάν αθλητής έχει επενδύσει σε ξενοδοχεία, τουριστικά resorts και συγκροτήματα κατοικιών συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 120.000.000 δολάρια. Και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Ο Ντενγκ είναι ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές μιας νέας κουλτούρας στο αμερικανικό μπάσκετ, που θέλει τους αθλητές να διαχειρίζονται τις αμοιβές τους μέσω επενδύσεων και όχι να σκορπούν τα λεφτά τους με ταχύτητα καταρρακτώδους βροχής, σε τζόγο, γυναίκες και ό,τι άλλο περιλαμβάνει το στερεότυπο ενός νεαρού, που κέρδισε πολλά χρήματα και πολύ γρήγορα. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του Στέφεν Κάρι, αλλά και των Μπλέικ Γκρίφιν, Λεμπρόν Τζέιμς, που έχουν επενδύσει σε εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών.

Ζοακίμ Νοά, Κάιλ Κόρβερ, Ντέρικ Ρόουζ, Λουόλ Ντενγκ και Ταζ Γκίμπσον σε αγώνα έναντια στους Σελτικς
Ζοακίμ Νοά, Κάιλ Κόρβερ, Ντέρικ Ρόουζ, Λουόλ Ντενγκ και Ταζ Γκίμπσον σε αγώνα έναντια στους Σελτικς AP PHOTO/MICHAEL DWYER

Οι έξυπνοι επενδυτές, βρίσκουν εύκολα συμμάχους, το ίδιο δυνατούς με τους ίδιους. Ο Ντενγκ έχει στο πλευρό του έναν παίκτη με τον οποίο μαζί, έφτασαν κοντά στο να αναστήσουν τους Σικάγο Μπουλς και να τους κάνουν ομάδα πρωταθλητισμού. Ο Ντέρικ Ρόουζ έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τον Ντενγκ σε επενδυτικό σχήμα που διαχειρίζεται 23 κτήρια και 354 διαμερίσματα (!), όλα στο Σικάγο, συνολικής αξίας 26.000.000 δολαρίων. Ο Καρμέλο Άντονι παρακολουθεί με αξιώσεις αυτό το σχήμα, διατηρώντας ανάλογες επενδύσεις σε ακίνητα στο Λας Βέγκας, αλλά και 100 διαμερίσματα στη γενέτειρα του, τη Βαλτιμόρη. Ο Άντονι επίσης έχει συμπράξει επενδυτικά με τον Ντενγκ σε ακίνητα στις Παρθένες Νήσους, ενώ και οι Αντρέ Ιγκουοντάλα - Κέβιν Ντουράντ ασχολούνται σοβαρά με την αγορά ακινήτων.

Γιατί, όμως, υπάρχει τόσο σοβαρό ενδιαφέρον από τους παραπάνω αθλητές στα ακίνητα; Σημαντικό κίνητρο αποτελεί νόμος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με τις Ζώνες Ευκαιριών. Οι 'opportunity zones' είναι περιοχές των οποίων το ποσοστό φτώχειας των κατοίκων τους είναι τουλάχιστον 20% και ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να διαθέσει κεφάλαιο της αρεσκείας του, χωρίς περιορισμούς και το σημαντικότερο, αφορολόγητα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στις ΗΠΑ τουλάχιστον 9.000 ζώνες ευκαιριών και η πρωτοβουλία 'Our Opportunity' με τη συμμετοχή αθλητών, επενδυτών και καλλιτεχνών, της οποίας είναι μέλος ο Ντενγκ, φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις περισσότερες εξ αυτών.

Ο Λουολ Ντένγκ με αντίπαλο τον Καρμέλο Άντονι, σε νικηφόρο αγώνα των Νικς ενάντια στους Λεικερς
Ο Λουολ Ντενγκ με αντίπαλο τον Καρμέλο Άντονι, σε νικηφόρο αγώνα των Νικς ενάντια στους Λέικερς AP PHOTO/GUS RUELAS

Ο Ντενγκ έχει γεννηθεί στο Σουδάν, έχει ζήσει στην Αίγυπτο, έχει αρχίσει να παίζει μπάσκετ στην Αγγλία, έχει γίνει ντραφτ από το Σικάγο ως παίκτης του πανεπιστημίου Duke, πριν από ακριβώς 15 χρόνια. "Πάντα με ενδιέφερε η αγορά ακινήτων, πάντα ήθελα να κάνω κάτι για να βοηθήσω το Σικάγο", έχει δηλώσει στο Forbes. O Ντενγκ αποσκοπεί στο να γίνει πρότυπο για κάθε παιδί που κάνει τα πρώτα βήματα στο NBA, ξεκινώντας από το κολέγιο του, όπως ο Ζάιον Γουίλιαμσον και ο Αρ Τζέι Μπάρετ.

Το όνομα της εταιρείας του Ντενγκ είναι 'D3N9', ένας αναγραμματισμός του ονόματός του με αναφορά στα μέλη της οικογένειάς του. Χάμπτονς, Βαλτιμόρη, Παρθένες Νήσοι και κυρίως Σικάγο είναι οι προορισμοί που ο Ντενγκ έχει αφήσει το επενδυτικό στίγμα του, έχοντας ως σύμμαχο τον πάλαι ποτέ περιβόητο επενδυτή της Γουόλ Στριτ, Ντέιβιντ Γκρος. Αλλά αυτή δεν είναι η σημαντικότερη συνεισφορά του 34χρονου αθλητή στο αμερικάνικο μπάσκετ.

O Λουόλ Ντενγκ ενάντια στους Αϊζάια Μπρίσκο και Εβάν Φουρνιέ των Ορλάντο Μάτζικ
O Λουόλ Ντενγκ ενάντια στους Αϊζάια Μπρίσκο και Εβάν Φουρνιέ των Ορλάντο Μάτζικ AP PHOTO/PHELAN M. EBENHACK

Από το 2015 ξεκίνησε να διοργανώνει συμπόσια με καλεσμένους αθλητές του NBA, έχοντας ως σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων. Ο ίδιος εξηγεί: "Συζητάμε συχνά για αθλητές που χρεοκοπούν, αλλά ποτέ δεν λέμε γιατί συμβαίνει αυτό. Τα συμπόσια είναι ένας τρόπος για να διδάξουμε στους παίκτες τα ακίνητα, να αποκτήσουν αντίληψη σχετικά με αυτήν τη μορφή επενδύσεων". Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα του Sports Illustrated από το 2009, ένα 60% των αθλητών του NBA καταλήγουν σε πτώχευση μέσα σε ένα διάστημα 5 ετών, αφότου κρεμάσουν τα 'παπούτσια'. Άρα, η σωστή διαχείριση των χρημάτων που κερδίζει ο κάθε αθλητής, δεν είναι κάτι αυτονόητο, αλλά παραμένει στόχος μη εφικτός.

Σήμερα, ο Ντενγκ βρίσκεται στη λίστα με τους free agents, έχοντας αφήσει πίσω του ένα συμβόλαιο 72.000.000 δολαρίων με τους Λέικερς και μια θητεία στη Μινεσότα, δίπλα σε φίλους, όπως ο Ρόουζ και ο Τομ Τιμποντό. Η προοπτική ενός τελευταίου συμβολαίου για εκείνον δεν είναι καθόλου απίθανη. Ό,τι και να συμβεί, έχει ορίσει ήδη τη μοίρα του -συνεχίζοντας να ρίχνει χρήματα στην αξιοποίηση φτωχών γειτονιών της αγαπημένης πόλης του- μαζί και πολλών ακόμα συναθλητών του, μαζί και μιας ολόκληρης κοινότητας, του Σικάγο.

ΠΗΓΗ: 

FORBES
 

News 24/7

24MEDIA NETWORK