Πόσο καλή ομάδα είναι αυτή η Team USA;

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς έχει λόγους να πιστεύει ότι η ομάδα που έχει συνθέσει για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ικανή να τον βγάλει ασπροπρόσωπο όσο προχωρούν οι αγώνες.

Πόσο καλή ομάδα είναι αυτή η Team USA;
O Τζέισον Τέιτουμ κατά τη διάρκεια του ματς Τσεχία-Η.Π.Α. για το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ της Κίνας, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 FIBA.COM

Η Team USA του εν εξελίξει Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι μια ομάδα 'non grata' για τα δημοφιλή μέσα της χώρας. Έχει ανακηρυχθεί χειρότερη κι από τη χειρότερη όλων των εποχών. Σποραδικές οι αναφορές στο 'αντιτουριστικό' σύνολο του Γκρεγκ Πόποβιτς, που -ως γνωστόν από μέρες- αγκαλιάζει το χάος. Για τη FIBA είναι το δεύτερο φαβορί μετά τους παντοδύναμους Σέρβους, ενώ υπάρχουν 5 ομάδες που παρουσιάζονται έτοιμες να τη νικήσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Οι Αμερικανοί (αναλυτές και μη) φοβούνται την αποτυχία στην Κίνα και όχι μόνο δεν διαφημίζουν, ούτε καν προβάλλουν την προσπάθεια που συντελείται. Το κυριακάτικο 88-67 επί των Τσέχων (του Σατοράνσκι) στην πρεμιέρα της της διοργάνωσης ήταν μια απλή καταγραφή στις λευκές σελίδες των ιντερνετικών μέσων. Μια νίκη ήταν, σιγά τα ωά, θα πεις. Πιο πολύ ντόρο έκανε η εμφάνιση της Εθνικής και η αγριότητα που επέδειξε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κόντρα στους Μαυροβούνιους. Αν, όμως, δεν σπάσεις αυτά τ' αυγά, αν δεν συνηθίσεις να νικάς, δεν θα φτιάξεις μια καλοχτυπημένη ομελέτα.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς απέρριψε την έννοια 'χαρούμενος' για το +21 των παικτών που ήρθε με 45 πόντους στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης, τη στιγμή που το σκορ έφτασε να είναι 83-57! "Δεν είναι μια λέξη που οι προπονητές χρησιμοποιούν. Ποτέ δεν είμαστε χαρούμενοι, διότι προσπαθούμε να παίξουμε καλύτερα. Στην άμυνα πρέπει να ποντάρουμε τα χρήματά μας, αν θέλουμε να έχουμε μια ελπίδα. Σε γενικές γραμμές πάντως βελτιωνόμαστε", έλεγε φειδωλά μετά το ματς. Ο πολυνίκης κόουτς δεν θα παραπλανούσε. Έχει εσωτερική πίστη και την εκφράζει. Οι αφορμές που του προσφέρουν οι παίκτες του οι χειροπιαστές.

Η συγκέντρωση στο 100%

Το πολύ ταλέντο λείπει από τη 12άδα των Αμερικανών. Που μέχρι την τελευταία ημέρα πριν από την ανακοίνωση της αποστολής είχαν την απώλεια του Κούζμα. Με την οποία έφτασαν τις 44. Τον Πόποβιτς τον ενδιαφέρει να βλέπει παίκτες που το μυαλό τους είναι στο κεφάλι τους. Μόλις σε 7 λάθη υπέπεσαν οι παίκτες του, η καλύτερη επίδοση μαζί με την αντίστοιχη του Πουέρτο Ρίκο κατά την πρώτη αγωνιστική που ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη. "Δεν έχουμε το δικαίωμα να υποτιμήσουμε κανέναν. Είναι θέμα σεβασμού του αντιπάλου", δήλωσε ο 'Pop' και από μέσα του ήξερε ότι χωρίς βιασύνη το σχέδιό του εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό.

Η ηγετική παρουσία του Κέμπα Γουόκερ

Στα 29 του ο Νεοϋορκέζος πόιντ γκραντ ξέρει ότι -πιθανόν- δεν θα έχει άλλη ευκαιρία να παίξει με την εθνική και να κρεμάσει στο στήθος του ένα χρυσό μετάλλιο. Ο Λεμπρόν Τζέιμς έγραψε στο twitter ότι λατρεύει να παίζει για την πατρίδα του ανά την υφήλιο, όμως δεν είναι στην Κίνα. Όπως και όλοι οι πρωτοκλασάτοι σταρς του ΝΒΑ - του χρόνου θα κάνουν ουρά. Ο τρεις φορές all star Γουόκερ δεν αρνήθηκε το κάλεσμα. Πρωταθλητής στο κολέγιο, μέλος της τρίτης καλύτερης πεντάδας πέρυσι και δυο φορές νικητής του NBA Sportsmanship Award, έχει την αδιαμφισβήτητη ποιότητα να καθοδηγήσει όλους τους άλλους. Στην πρεμιέρα δεν έχασε σουτ μέσα από τη γραμμή του τριπόντου (5/5) και ήταν ο πιο παραγωγικός παίκτης με 16 στο σύστημα αξιολόγησης σε μόλις 18'18'' συμμετοχής. Εμφάνιση - ποίημα!

Πριν από το τουρνουά είχε πει πως "οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει με την αμφιβολία στην καριέρα μας. Δεν είναι κάτι νέο. Κανέναν δεν μας νοιάζει τι σκέφτεται ο κόσμος. Στο τέλος της ημέρας θέλουμε να νικήσουμε, να κατακτήσουμε το χρυσό μετάλλιο". Να τους φοβάσαι αυτούς που γυαλίζει το μάτι τους για επιτυχία.

Ο ενθουσιασμός του Ντόνοβαν Μίτσελ

Στα 22 του ο σούτινγκ γκαρντ των Γιούτα Τζαζ θα είναι στέλεχος των εθνικών ομάδων για χρόνια. Θυμίζει τον Κέβιν Ντουράντ ή τον Ράσελ Γουέστμπρουκ της Κωνσταντινούπολης πριν από 9 χρόνια, στο Παγκόσμιο του 2010. Παίκτες με την ορμή των πρωτάρηδων, αλλά και την ωριμότητα να λειτουργήσουν ωφέλιμα για το σύνολο. Με 7/11 σουτ πήρε και τέλειωσε όσες προσπάθειες του αναλογούσαν. "Ο Μίτσελ θέλει να είναι ένας μεγάλος σταρ και σε μια αμερικανική ομάδα χωρίς πολλούς άλλους μυρίζει την ευκαιρία", κατά το ESPN εξηγώντας την απόπειρα του Πόποβιτς να τον απογαλακτίσει.

Νέος Φαρίντ, 5 χρόνια μετά

Πριν από 5 χρόνια ο Μάικ Σιζέφσκι είχε 'σηκώσει' την καριέρα του Κένεθ Φαρίντ. Ο ψηλός με τις δύο μαμάδες είχε από το δεύτερο παιχνίδι εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της ρακέτας, ένα φόβητρο που με 7.7 ριμπάουντ ανά ματς δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για να τρέχουν όλοι οι άλλοι. O Μάιλς Τέρνερ των Πέισερς ήταν άστοχος στο πρώτο ματς (2/7), αλλά τα 7 ριμπάουντ και η κυριαρχική παρουσία του στη ρακέτα, χάρη στα άλματα από τραμπολίνο, δημιουργούν αυτόματους συνειρμούς ενόψει της συνέχειας. Αρκεί να βρει την απαιτούμενη ισορροπία. Φαζέκας βέβαια δεν μπορεί να γίνει.

Αμυντική στοχοπροσήλωση

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες ομάδες που εμφάνισαν οι Αμερικανοί, τούτη δημιουργήθηκε πρώτα για να καταστρέφει και μετά για να δημιουργεί παιχνίδι. Να φυλακίζει και μετά ν' αποδεσμεύεται. Υπάρχουν οι σπεσιαλίστες, αυτοί που θα πέσουν στους αντίπαλους σταρ. Καθένας όμως από τους 12 επιλέχθηκε μ' ένα σκοπό, αφού ούτε μισός εξ όσων ταξίδεψαν στην Κίνα παραμελεί τ' αμυντικά καθήκοντά του. Ακόμη και ο Πλάμλι που θα παίξει λιγότερο απ' όλους. Θα έχει το νου του στην μπάλα, θα καλύψει τον συμπαίκτη, θα δώσει βοήθειες, θα κλείσει χώρους, θα προστατεύσει τη ρακέτα. Μόνο από λάθη στα οποία ανάγκασαν τους Τσέχους πήραν 22 πόντους - οι 15 στον αιφνιδιασμό!

Νέες συνθήκες και δεδομένα μετά το παιχνίδι απέναντι στους Τούρκους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK