Στο ΝΒΑ μπορείς να κάνεις ή να έχεις ό,τι θες μόνο αν είσαι ο Χάρντεν ή ο Λεμπρόν

Το ΝΒΑ δεν 'διοικείται' πια από τους οργανισμούς, αλλά από την ελίτ των παικτών του που εξελίσσουν διαρκώς την 'τέχνη' του 'εμείς θα κάνουμε ό,τι θέλουμε'. Ο Τζέιμς Χάρντεν κινείται βάσει πολύ συγκεκριμένου πλάνου, που έχει κάνει τους Ρόκετς ομήρους του.

To ΝΒΑ πληρώνει τα 'δυο μέτρα και δυο σταθμά' που έφτιαξε, ώστε να καλοπιάσει τους superstars που πια έχουν δημιουργήσει την κυρίαρχη τάξη της λίγκας και κάνουν ό,τι θέλουν.
To ΝΒΑ πληρώνει τα 'δυο μέτρα και δυο σταθμά' που έφτιαξε, ώστε να καλοπιάσει τους superstars που πια έχουν δημιουργήσει την κυρίαρχη τάξη της λίγκας και κάνουν ό,τι θέλουν. AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Aπό του Φλεβάρη του 2019 σε είχαμε ενημερώσει για την επανάσταση των NBAers που δεν μπορούσε πια, να σταματήσει η λίγκα, παρουσιάζοντας το πώς οι παίκτες είχαν αποφασίσει να γκρεμίσουν το θεμέλιο δόγμα του ΝΒΑ ('it is just business'), αρνούμενοι πια να πάνε όπου τους έστελναν οι ομάδες τους, όποτε αυτές το ήθελαν, γιατί τις βόλευε. Η συνθήκη αυτή προφανώς και δεν άρεσε σε κανέναν. Αν όμως, επρόκειτο να αλλάξει θα έπρεπε να κάνουν κάτι οι της ελίτ. Και έκαναν, με πρώτο τον Άντονι Ντέιβις και τελευταίο τον Τζέιμς Χάρντεν, ο οποίος ξεκαθάρισε στους Ρόκετς πως δεν θέλει να παίζει πια για αυτούς, δυο σεζόν πριν λήξει το τρέχον συμβόλαιο (2022, με δική του την option ανανέωσης για μια ακόμα). Για να αποφύγει τυχόν ανταλλαγή που θα ανέβαζε την πίεση του στα ύψη, ξεκαθάρισε ότι η μόνη μετακίνηση που θα δεχθεί είναι σε οργανισμό από αυτούς που διεκδικούν τον τίτλο.

Για να αποδείξει ότι εννοεί κάθε λέξη, απέρριψε πρόταση που θα τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της ιστορίας -τον πρώτο που θα έπαιρνε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια, ως ετήσιο μισθό. Οι 'Ρουκέτες' συνέχισαν να λένε πως στόχος τους παρέμενε να κάνουν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, για να πείσουν το 'μούσι' να τους ξαναγαπήσει, ώσπου εκείνος δεν εμφανίστηκε στην έναρξη του training camp. Αντ' αυτού, πήγε για clubbing στο Λας Βέγκας και στο πάρτι γενεθλίων του rapper Lil Baby, στην Ατλάντα, ποστάροντας και σχετικές φωτογραφίες στα social media. Σε αυτές δεν φορούσε μάσκα. Άρα είχε παραβιάσει το πρωτόκολλο υγείας του ΝΒΑ, για τη σεζόν 2020-21. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες. Αυτό δεν ήταν κάτι που τον άγχωσε ιδιαίτερα. Και δεν άλλαξε mentalité, όταν η λίγκα τον ενημέρωσε πως θα χρειαστεί έξι διαδοχικά αρνητικά τεστ για Covid-19, προκειμένου να μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του.

Fact: Βάσει πρωτοκόλλου, για να μπει ο όποιος NBAer στην προετοιμασία της ομάδας του (έχει ως πρώτο 'σταθμό' τις ατομικές προπονήσεις) πρέπει να βρεθεί 'καθαρός' από κορονοϊό σε τρία συναπτά τεστ. Επιπροσθέτως, οφείλει να τιμήσει την καραντίνα, με τις μόνες εξαιρέσεις τις απολύτως απαραίτητες δραστηριότητες -πχ τα ψώνια στο supermarket.

Όταν αποφάσισε να εμφανιστεί ο Χάρντεν στο Toyota Center, εξήγησε ότι η επιλογή του να μην φορέσει μάσκα στα πάρτι 'μπορεί να θεωρηθεί ως απολύτως απαραίτητη δραστηριότητα'. Ήταν απαράδεκτος, έτσι; Κάτσε λίγο να σου πω τι έγραψε το Ringer.

'NBA's ruling class'

O Xάρντεν έχει βάλει τον Lil Baby στη λίστα που 'χουν δώσει οι Ρόκετς στο ΝΒΑ, με τα ονόματα αυτών που ακολουθούν την ομάδα –ως αξιωματικός ασφαλείας ταξιδιών. Οι οργανισμοί γενικά, έχουν δώσει προνόμια στους superstars τους, που δεν έχουν οι άλλοι παίκτες τους. Ισχύει με τον ΛεΜπρον Τζέιμς και με τον Κέβιν Ντουράντ και είναι κάτι που θα έλεγες πως δικαιούνται, βάσει των όσων έχουν επιτύχει. Ακόμα και αν η λίγκα ήθελε να τοποθετηθεί επί του θέματος του Χάρντεν, προ του 'τελευταίου χορού' του με τους Ρόκετς ήξερε πως αυτοί θα τον δεχθούν πίσω, με ανοιχτές τις αγκάλες ό,τι και αν έκανε ο 'άσωτος', χωρίς να του επιβληθεί η παραμικρή ποινή, γιατί είναι αυτός με τη μεγαλύτερη επιρροή στις νίκες της ομάδας, από κάθε άλλο παίκτη”.

“Ενώ ο Χάρντεν είναι αυτός που θέλει κάτι, οι Ρόκετς είναι εκείνοι που είναι απελπισμένοι”.

Ο νέος κόουτς των 'Ρουκετών', Στέφεν Σίλας κλήθηκε να σχολιάσει τη συμπεριφορά του παίκτη του. Επέλεξε πολύ προσεχτικά τις λέξεις του. Είπε “έχει λόγο που δεν είναι εδώ, αλλά είναι στο χέρι του αν θα σας τον πει ή όχι. Εγώ τον θέλω κοντά μας, θέλω να γίνει μεγάλο μέρος αυτού που κάνουμε”. Παρεμπιπτόντως, ο Σίλας (γιος του Πολ Σίλας) δεν ήταν στις επιλογές του 'μουσιού' για κόουτς της ομάδας, σύμφωνα με το USA Today. Ερώτηση για την απουσία του Χάρντεν έθεσαν οι δημοσιογράφοι και στους Έρικ Γκόρντον και PJ Τάκερ, οι οποίοι έκαναν πως δεν άκουσαν και προσπέρασαν.

Oι ΝΒΑers δεν διατίθενται να σταματήσουν πριν πάρουν τη δύναμη στα χέρια τους. Και δεν τους νοιάζει αν δημιουργούν ανισορροπίες, για να προφυλάξουν τα 'θέλω' τους. Η απειλή του 'θα φύγω στη free agency' είναι η δαμόκλειος σπάθη των οργανισμών που αργά ή γρήγορα καταλαβαίνουν πως τελικά, θα υποκύψουν σε κίνηση που δεν θα έκαναν ποτέ, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Μόνο που πια δεν υπάρχει 'φυσιολογικό'. Υπάρχει μόνο αυτό που θέλουν οι superstars, συνήθως από τους οργανισμούς που έκαναν τα πάντα για να γίνουν superstars. Κάθε ένας διάλεξε και τον τρόπο της επανάστασης του.

Ο Χάρντεν έμαθε από όσους προηγήθηκαν και όταν ήλθε η ώρα του, εκμεταλλεύτηκε κάθε συνιστώσα, για να φτιάξει το πλάνο εξόδου. Άρχισε με το να πει το 'θέλω να φύγω', την ημέρα που προσελήφθη o νέος GM (Ράφαελ Στόουν). Επίσης, οι Ρόκετς υπέκυψαν και στο 'δώστε με κάπου αλλού' του Ουέστμπρουκ, στέλνοντας τον στην Ουάσινγκτον, για να πάρουν τον Τζον Ουόλ.

Η Houston Chronicle έγραψε πως 'μολονότι ο Μικ Τζάγκερ δεν ήταν διαθέσιμος στη Zoom κλήση των Ρόκετς με τα media, για να το επιβεβαιώσει, ένας από τους στίχους του λέει 'δεν μπορείς να 'χεις πάντα αυτό που θες, εκτός και αν είσαι superstar του ΝΒΑ -και τότε τελικά θα πάρεις περισσότερα από όσα θες. Οπότε δουλέψτε σκληρά, παιδιά'. Στη συνέχεια, προσπάθησε να εξηγήσει πώς μπορεί να κερδίσει και κάτι το Χιούστον από την όλη ιστορία. Δηλαδή, να πάρει κάτι που χρειάζεται.

Όσο ο παίκτης προσφέρει προκλητικά Instagram stories, η λίγκα βλέπει πως οι Ρόκετς δεν μπορούν να τον διαχειριστεί. Άρα όσοι τον θέλουν να προσφέρουν λιγότερα και αυτό θα κάνει αδύνατη την έξοδο του από την πόλη -αφού οι του Χιούστον δεν θα τον δώσουν φθηνά”. Αυτό σημαίνει πως τον αφήνουν να κάνει ό,τι θέλει, μέχρι να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ότι 'πληγώνει' το όποιο ενδεχόμενο deal και πως αν θέλει να γίνει αυτό που επιθυμεί, θα χρειαστεί να συνέλθει. Δηλαδή, αυτό που κάνουν φέτος οι 'Ρουκέτες' είναι ένα 'παιχνίδι' μέσα στο παιχνίδι που λέγεται μπάσκετ -και έχει ενδιαφέρον να δούμε πού θα καταλήξει, καθώς πρόκειται για πείραμα από αυτά που αλλάζουν την ιστορία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK