Το 'I'm Kevin Durant' έχει λάβει την πραγματική διάσταση που του αρμόζει

Όταν ο Στιβ Κερ απαιτούσε από τον Κέβιν Ντουράντ να γίνει πιο επιθετικός και να πάρει 20-30 σουτ, αυτός δυσανασχετούσε απαντώντας "ξέρετε ποιος είμαι, δεν παίζω έτσι". Έκτοτε δεν έχει πάψει να εκτελεί, Κλίπερς και Ρόκετς διαδοχικά.

Golden State Warriors forward Kevin Durant, top, winks as guard Andre Iguodala during the second half in Game 6 of a first-round NBA basketball playoff series against the Los Angeles Clippers Friday, April 26, 2019, in Los Angeles. The Warriors won 129-110. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Golden State Warriors forward Kevin Durant, top, winks as guard Andre Iguodala during the second half in Game 6 of a first-round NBA basketball playoff series against the Los Angeles Clippers Friday, April 26, 2019, in Los Angeles. The Warriors won 129-110. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Δευτέρα του Πάσχα στο twitter. Μια ασταμάτητη, σχεδόν βαριεστημένη, βραδινή περιήγηση λίγες ώρες πριν επιστρέψεις στο γραφείο σε ρίχνει πάνω στο πιο πρόσφατο από τα tweets του Ρικ Πιτίνο.

" Είναι δύσκολο να συγκρίνεις παίκτες από διαφορετικές εποχές. Ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν ο καλύτερος παίκτης που έχω δει ποτέ στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Λεμπρόν ο πιο δυναμικός. Ο Κόμπε ο πιο φονικός σκόρερ. Τώρα πιστεύω ότι ο Κέβιν Ντουράντ θα μπορούσε να γίνει το Νο1 όλων των εποχών".

Η αναφορά του Αμερικάνου προπονητή του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στον 'KD' τυχαία δεν ήταν, ούτε προφανώς άκαιρη. Αφήνοντας στην άκρη την κουβέντα για τη διαιτησία και την 'ασυλία' που οι Ρόκετς υποστηρίζουν πως απολαμβάνουν σταθερά οι Γουόριορς, γεμίζοντας φάκελο με... αποδείξεις, θα δεις πως ο 30χρονος πρωτευουσιάνος φόργουορντ είναι ο πιο 'βελτιωμένος' παίκτης των τελευταίων δύο εβδομάδων στο ΝΒΑ.

Η αξία του Ντουράντ ήταν εκ των προτέρων αδιαμφισβήτητη. Ποιος αμφιβάλλει ούτως ή άλλως για έναν δις πρωταθλητή με βραβείο MVP κανονικής περιόδου (2014) στη σύλλογή του, άλλα δύο δύο τελικών (2017, 2018) και μέλος της καλύτερης πεντάδας της σεζόν για 6 φορές;

Το 'κενό' αφορούσε το ατομικό κίνητρο ύστερα από τα όσα είχε ήδη καταφέρει ως κομμάτι της κορυφαίας ομάδας των τελευταίων ετών στο ΝΒΑ και πριν από ένα καλοκαίρι στη διάρκεια του οποίου θα κληθεί ν' αποφασίσει εκ νέου, ως free agent, για την καριέρα του: θα μείνει στους 'πολεμιστές' της δυτικής ακτής ή για δεύτερη φορά θ' αναζητήσει νέες προκλήσεις;

Golden State Warriors forward Kevin Durant (35) shoots against the Houston Rockets during the first half of Game 1 of a second-round NBA basketball playoff series in Oakland, Calif., Sunday, April 28, 2019. (AP Photo/Jeff Chiu, Pool)
Golden State Warriors forward Kevin Durant (35) shoots against the Houston Rockets during the first half of Game 1 of a second-round NBA basketball playoff series in Oakland, Calif., Sunday, April 28, 2019. (AP Photo/Jeff Chiu, Pool) AP PHOTO/JEFF CHIU, POOL

AP Photo/Jeff Chiu, Pool

Ο δεύτερος αγώνας του α' γύρου των playoff με τους Κλίπερς υπήρξε, όπως φαίνεται, το turning point της σεζόν. Οι Κλίπερς είχαν μετατρέψει στους πρωταθλητές στα μεγαλύτερα θύματα της ιστορίας και ο ίδιος, ταλαιπωρημένος από το ασφυκτικό μαρκάρισμα του Πάτρικ Μπέβερλι ως ένα από τα καλοδουλεμένα τρικ του Ντοκ Ρίβερς για την επιστροφή από το -31, είχε αποβληθεί με 6 φάουλ ύστερα από σχεδόν 35 λεπτά συμμετοχής. Σε αυτό το χρονικό διάστημα είχε μόνο 8 ολοκληρωμένες προσπάθειες εντός πεδιάς.

Αντικρίζοντας τον πιο ποιοτικό παίκτη του να μην ανταποκρίνεται στα όσα ο ίδιος συμπυκνώνει μέσα σε μια ολοκληρωμένη μπασκετική φιγούρα, τον 'διαπόμπευσε' αποθεώνοντάς τον. " Είναι ο πιο ταλαντούχος παίκτης μπάσκετ στον πλανήτη Γη. Δεν υπάρχει άλλος που να μπορεί να κάνει ό,τι αυτός. Ξεκάθαρα οφείλει να γίνει πιο επιθετικός. Στα playoffs είμαστε. Μπορεί να παίρνει όποιο σουτ θέλει, οποιαδήποτε στιγμή. Θέλω απ' αυτόν να εκτελεί 20 σουτ, 30".

Ο βετεράνος φόργουορντ με άνοιγμα χεριών 2.25 μέτρα και κάθετο άλμα 90 εκατοστών είχε γίνει το 'κοροϊδάκι' ενός τύπου 30 πόντων κοντύτερου που το μόνο που έκανε ήταν να παίζει " σαν πιτ μπουλ". Δεν τον πείραζε (τον Ντουράντ) που τον προκαλούσε, με συνέπεια ν' αποβληθεί στην τέταρτη περίοδο του Game1 ζητώντας εκ των υστέρων συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, τον έπιανε και τον αγκάλιαζε με ή χωρίς την μπάλα στα χέρια. Διότι " έτσι βγάζει τα λεφτά του και ταΐζει την οικογένεια του".

Θα έπρεπε, με βάση την εικόνα.

Έμοιαζε, αντιθέτως, να τον έχει ενοχλήσει πολύ περισσότερο η δημόσια κριτική του προπονητή του για το αγωνιστικό φρόνημά του. Λεπτά μετά τα όσα του καταλόγισε ο Κερ, o 'KD' απαντούσε αφοπλιστικά πως " είμαι ο Κέβιν Ντουράντ, όλοι ξέρετε ποιος είμαι (...) Δεν θα βγω εκεί έξω και θα σουτάρω 20 ή 30 φορές, δεν παίζω έτσι, δεν θα διακόψω τα συστήματα για να είμαι πιο επιθετικός".

Μοιραία ήταν η εμφάνιση στον αμερικανικό Τύπο άρθρων για τις σχέσεις των δύο ανδρών, τις λεπτές ισορροπίες στ' αποδυτήρια των πρωταθλητών, τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο επιθετικό πλάνο και το ποια από τις δύο θα επιβληθεί στο παρκέ. Εσύ σε ποια θα στοιχημάτιζες; Αν θα στήριζες του Κερ, θα είχες πέσει μέσα. Γιατί όμως -και χωρίς ίχνος υπερβολής- το ήθελε ο Ντουράντ να προκύψει.

Ανεξάρτητα από το γεγονός πως οι Κλίπερς κέρδισαν άλλο ένα παιχνίδι, το πέμπτο μειώνοντας σε 3-2, ο 30χρονος φόργουορντ τούς απέκλεισε σχεδόν μόνος. Σκοράροντας 166 πόντους στα 4 παιχνίδια μετά το 1-1, αφότου μάλιστα είχε σουτάρει 96 φορές. 24 κατά μέσο όρο σε καθένα εξ αυτών (23, 21, 26, 26), με ποσοστό ευστοχίας (στη μονάδα μέτρησης trueshooting) μεγαλύτερο του 70%!

Το 'I'm Kevin Durant' έχει λάβει την πραγματική διάσταση που του αρμόζει

www.teamrankings.com

Με το ταυτόχρονο ποσοστό usage (τα plays δηλαδή που εκτελεί κάθε παίκτης ενόσω βρίσκεται στο παρκέ) να βρίσκεται στο 32.6% και ν' αγγίζει, με ανοδικές τάσεις, το ταβάνι της πορείας του απ' όταν πρωτόπαιξε στην post season (33.2% από το 2009-10). Τότε που η Οκλαχόμα Σίτι αποκλειόταν από τους Λέικερς στα 6 ματς και ο ίδιος έμενε στο παρκέ 42+ λεπτά!

Οι Κλίπερς ήθελαν και προσπάθησαν να τον περιορίσουν εκ νέου για να τον αποκόψουν από το υπόλοιπο σύνολο. Έψαξαν φρέσκες μεθόδους και μόχθησαν. Ήταν όμως μια παράτολμη αποστολή και αποδείχθηκε άκρως επικίνδυνη, την οποία ούτε ο Τομ Κρουζ θα έφερνε εις πέρας - όχι δα ο Πάτρικ Μπέβερλι.

Το 'I'm Kevin Durant' έχει λάβει την πραγματική διάσταση που του αρμόζει

Καταλαβαίνεις -οπότε- γιατί ο αντιήρωας της σειράς ήταν κομματάκι υπερβολικός στην αντίδρασή του όταν ρωτήθηκε για το τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν οι Κλίπερς προκειμένου να τον 'αφοπλίσουν'.

Τι νομίζεις; Έχεις παίξει μπάσκετ στο παρελθόν; Τι πιστεύεις, αλήθεια; Είναι μια ειλικρινής ερώτηση. Είσαι στο ESPN, άρα έχεις δει πολύ μπάσκετ. Αν ήσουν ο προπονητής μας, τι θα μας έλεγες να κάνουμε; Είναι απλώς ο Κέβιν Ντουράντ

" Ορκίζομαι πως προσπαθήσαμε", παρενέβη ο Λου Γουίλιαμς που καθόταν δίπλα του με ξεκάθαρο στόχο να ελαφρύνει το κλίμα και να προστατεύσει τον συμπαίκτη του - τα κατάφερε. " Δοκιμάσαμε τα πάντα. Είχαμε διάφορες καλύψεις. Μερικές φορές όμως συναντάς ξεχωριστούς ανθρώπους απέναντι στους οποίους δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Είναι ένας απ' αυτούς και το έδειξε. Απέδειξε ποιος είναι".

Πώς είχε εξουδετερώσει κάθε αμυντική απόπειρα των Κλίπερς; Με 50 πόντους στο έκτο και τελευταίο παιχνίδι του α' γύρου. Αμέσως μετά τη λήξη αγκάλιασε στοργικά τον Μπέβερλι, σε μια κίνηση αναγνώρισης της συνολικής και αδιάκοπης προσπάθειάς του, και φυσικά της πονηριάς του, να τον ανταγωνιστεί.

Αφού οι Γουόριορς απέκλεισαν με 4-2 τους Κλίπερς, ήρθε ο πρώτος ημιτελικός της Δύσης με Ρόκετς στο Όκλαντ. Στον οποίο ο 'KD' το νήμα το έπιασε εκ νέου από εκεί που το είχε αφήσει. Σκόραρε άλλους 35 πόντους, φτάνοντας τους 201 στα τελευταία 5 παιχνίδια της post season (40.2 κατά μέσο όρο) και 'υπογράφοντας' το 104-100 προσπέρασε τον Λάρι Μπερντ στην κατάταξη με τους πρώτους σκόρερ όλων των εποχών σε αγώνες των playoffs. Πλέον έχει 3901. Ο 10ος της λίστας Ντουέιν Γουέιντ και ο 9ος Τόνι Πάρκερ είναι οι επόμενοι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του.

Όλα αυτά με 25 εντός πεδιάς σουτ (ξανά μεταξύ 20 και 30), τα 11 από τα οποία κατέληξαν στο καλάθι, ανεβάζοντας τον αριθμό των εκτελεσμένων προσπαθειών στις 121 από τις 17 Απριλίου και 'δώθε.

Πλέον είναι παραπάνω από βέβαιο πως ο Ντουράντ δεν θα σταματήσει να σουτάρει. Διότι είναι ο Κέβιν Ντουράντ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK