Το πιο ακριβό αναμνηστικό του Κόμπε Μπράιαντ έχει πολύ Άιβερσον μέσα του

86 αντικείμενα άμεσα ή έμμεσα αντικείμενα σχετιζόμενα με τον Κόμπε Μπράιαντ τέθηκαν προς δημοπράτηση. Δεν είναι το δαχτυλίδι του πρωταθλητή που έχει προσελκύσει το πιο έντονο ενδιαφέρον.

Ο Κόμπε Μπράιαντ των Λος Άντζελες Λέικερς μονομαχεί με τον Άλεν Άιβερσον των Ντιτρόιτ Πίστονς για το NBA 2008-2009 στο 'Στέιπλς Σέντερ', Λος Άντζελες, Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008
Ο Κόμπε Μπράιαντ των Λος Άντζελες Λέικερς μονομαχεί με τον Άλεν Άιβερσον των Ντιτρόιτ Πίστονς για το NBA 2008-2009 στο 'Στέιπλς Σέντερ', Λος Άντζελες, Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 AP PHOTO/GUS RUELAS

Ηθικό ή όχι πριν καν συμπληρωθούν τρεις μήνες από τον τραγικό θάνατό του, αναμφίβολα νόμιμο πάντως, ο οίκος δημοπρασιών Goldin Auctions κήρυξε την έναρξη των διαδικτυακών δημοπρασιών με αναμνηστικά από την πολυθρύλητη καριέρα του Κόμπε Μπράιαντ. Κόντρα στις ενστάσεις που αναμενόμενα γεννήθηκαν και ξεκάθαρα δίχως τη συμβολή ή εμπλοκή της Βανέσα, ο εκπρόσωπος της εταιρίας υποστήριξε στο ESPN ότι "συλλέγαμε αντικείμενα από τον Δεκέμβριο" προκειμένου η διαδικασία να τρέξει αφού ο 'Black Mamba' γινόταν μέλος του Hall of Fame και πως "θα ήταν άδικο για εμάς, απέναντι στους αποστολείς, να έχουμε κρατήσει τα αντικείμενά τους για 4 μήνες προσπαθώντας εξαργυρωθεί η αξία τους, να μην προχωρήσουμε".

Στο σύνολό τους τ' αναμνηστικά που τέθηκαν στη διάθεση συλλεκτών ή απλών φανς του Μπράιαντ είναι 86. Ήδη πάντως έχει ξεχωρίσει ένα και προς έκπληξη δεν είναι το δαχτυλίδι του πρωταθλητή από τον τίτλο του 2000 που ο Κόμπε Μπράιαντ είχε χαρίσει στη μητέρα του Παμ και το οποίο η ίδια είχε 'βγάλει στο σφυρί' πριν από 7 χρόνια (Μάης του 2013), μαζί με πολλά άλλα αντικείμενα του γιου της που είχε στο σπίτι, αποκομίζοντας 450.000 δολάρια, με συνέπεια μάνα και γιος να ανταλλάξουν εξώδικα και στο φινάλε να προχωρήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Κόμπε Μπράιαντ και Σακίλ Ο'Νιλ έχουν μόλις παραλάβει το δαχτυλίδι των πρωταθλητών για τον τίτλο του 2000
Κόμπε Μπράιαντ και Σακίλ Ο'Νιλ έχουν μόλις παραλάβει το δαχτυλίδι των πρωταθλητών για τον τίτλο του 2000 AP PHOTO/KEVORK DJANSEZIAN

Τότε το δαχτυλίδι με τις πολύτιμες πέτρες πουλήθηκε και σήμερα ο κάτοχος αποφάσισε να το διαθέσει εκ νέου προς δημοπράτηση, όπως μετέφεραν από την Goldin Auctions. Η τιμή εκκίνησης τέθηκε στις 15.000 δολάρια και μετά από 5 προσφερές έχει ανέβει στις 20.000. Δεν είναι πάντως αυτό που έχει προσελκύσει το πιο έντονο ενδιαφέρον για την ώρα.

Αν και αρχικά τέθηκε στα 4 χιλιάρικα, ένα ζευγάρι αθλητικά που φόρεσε και υπέγραψε ο Κόμπε το 2001 είναι μακράν του δεύτερου αυτό που έχει πολλαπλασιάσει την αξία του, καθώς το πιο προσφατο από τα πρώτα 10 'χτυπήματα' ήταν στις 28.000. Πρόκειται για τα adidas μεγέθους 49 1/3 που χρησιμοποίησε ο 21 ετών τότε Κόμπε στον πέμπτο, νικηφόρο, τελικό του ΝΒΑ απέναντι στους Σίξερς.

Ο Κόμπε Μπράιαντ στη διάρκεια του Game 5 των τελικών του 2001 απέναντι στους Σίξερς
Ο Κόμπε Μπράιαντ στη διάρκεια του Game 5 των τελικών του 2001 απέναντι στους Σίξερς AP PHOTO/MARK J. TERRILL, POOL

Ήταν αγώνας της 15ης Ιουνίου στο 'First Union Center' της Φιλαντέλφια, στον οποίο οι Λέικερς νίκησαν 108-96 και με συνολικό σκορ 4-1 στους NBA Finals πανηγύρισαν την κατάκτηση του δεύτερου από τους τρεις διαδοχικούς τίτλους τους. Ο Μπράιαντ, φορώντας ακόμη το '8', είχε φορτώσει με 26 πόντους στο καλάθι των 76ers, είχε μαζέψει 12 ριμπάουντ (ένα λιγότερο από τον Σακίλ) και είχε μοιράσει 6 ασίστ (τις περισσότερες), έχοντας απέναντί του τον Άλεν Άιβερσον.

Πιθανόν, αλλά και προφανώς, αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που έχει εκτοξεύσει την τιμή των παπουτσιών, τα οποία σε κάθε άλλη περίπτωση θα πωλούνταν για μερικές δεκάδες δολάρια σε κάποιο κατάστημα με retro ή classic sneakers. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ως τις 16 Μαϊού που θα ολοκληρωθεί η δημοπρασία είναι πιθανόν να ξεπεράσει τις 100.000.

Κατά τ' άλλα μία από τις πολλές υπογεγραμμένες (αλλά φορεμένη) φανέλες του έχει προσφορά για 22.000 δολάρια. Όπως και να 'χει, το 5% των εσόδων από κάθε αναμνηστικό έχει εκ των προτέρων συμφωνηθεί πως θα δοθεί στο 'Mamba and Mambacita Sports Foundation'. Κάτι είναι και αυτό...

News 24/7

24MEDIA NETWORK