Τρίσταν Βούκσεβιτς: Ένας Έλληνας στη Ρεάλ Μαδρίτης

Ο γιος του Ντούσαν Βούκσεβιτς, Τρίσταν ανήκει από πέρυσι στη Ρεάλ Μαδρίτης που αποφάσισε τώρα, να τον κάνει μέλος του ρόστερ που έχει για την Euroleague και 'μόνιμο' στην ανδρική ομάδα. Ο 17χρονος είχε δικαίωμα να παίξει σε πέντε διαφορετικές εθνικές. Επισήμως δεν έχει φορέσει εθνόσημο. Φαίνεται όμως, να 'χει επιλέξει την αγαπημένη του.

O γιος του Ντούσαν Βούκσεβιτς, Τρίσταν, έγινε μέλος του ρόστερ που εκπροσωπεί τη Ρεάλ στη Euroleague, στα 17
O γιος του Ντούσαν Βούκσεβιτς, Τρίσταν, έγινε μέλος του ρόστερ που εκπροσωπεί τη Ρεάλ στη Euroleague, στα 17 EUROLEAGUE.NET

Γεννήθηκε στη Σιένα, της Ιταλίας, στις 11/3 του 2003. Mεγάλωσε στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη, το Μιλάνο, την Μπολόνια, το Ρίμινι και τη Βερόνα και από πέρυσι ζει στη Μαδρίτη, όπου επίσης είχε παίξει ο πατέρας του -ένα χρόνο πριν έλθει στον κόσμο ο μικρός. Οι πόλεις που 'γνώρισε' ο Τρίσταν Βούκσεβιτς πριν 'γνωρίσει' τον εαυτό του, ήταν αυτές στις οποίες πήγαινε ο μπαμπάς του, Ντούσαν για δουλειά. Σημειωτέον, νονός του είναι ο Νίκος Βετούλας. Η Ελλάδα προσδιόρισε το μέλλον του, αφού εδώ γνωρίστηκε ο Ντούσαν με την Τζέιντ, πρώην μοντέλο για μαγιό και μετέπειτα επιχειρηματίας, με το ΑΦΜ του Jade V Τales να είναι καταχωρημένο στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα πρωτοέπαιξε μπάσκετ ο 17χρονος -στην ακαδημία του Ολυμπιακού-, καθώς με το τέλος της καριέρας του ο Ντούσαν εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Για να τον πάρει η Ρεάλ, έδωσε και το κάτι τις (κάποιες χιλιάδες ευρώ). Και προφανώς οι 'ερυθρόλευκοι' έδωσαν τη συγκατάθεση τους.

Κοντολογίς, ο Τρίσταν μπορεί να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, αυτής της Σερβίας (χώρα καταγωγής του παίκτη που όταν ήλθε στην Ελλάδα απέκτησε για επίθετο και το Τσαλίκης), εκείνη της Σουηδίας, όπου γεννήθηκε η μητέρα του και της Ιταλίας, όπου γεννήθηκε ο ίδιος. Στις επιλογές προστέθηκε και η Ισπανία, από τη στιγμή που έγινε μέλος ακαδημίας της χώρας.

Αν δεις την 'καρτέλα' του στη Liga Endesa, δίπλα από το εθνικότητα, υπάρχει παύλα. Μέχρι να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτό το θέμα (το Blic έγραψε πως έχει επιλέξει τη Σερβία -οι έχοντες γνώση διαβεβαιώνουν πως η πρώτη επιλογή ήταν η Σουηδία, έχει να ασχοληθεί με κάτι άλλο: τη μόνιμη θέση στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Δεκαεννέα χρόνια μετά την εμφάνιση του Ντούσαν Ίβκοβιτς στην ισπανική λίγκα, έκανε ντεμπούτο ο γιος του -με την ίδια φανέλα.

Η πρώτη φορά που αγωνίστηκε -επισήμως- ως 'άνδρας' o ύψους 2.08 πάουερ φόργουορντ ήταν εναντίον της Γκραν Κανάρια (κάνε το βλέμμα λίγο πιο πάνω), για την 4η αγωνιστική της τρέχουσας ACB Liga Endesa. Στις 11/10 βρέθηκε στο παρκέ για 3.43'' και είχε 1/2 δίποντα και 2 ριμπάουντ. Eίπε πως “o κόουτς μου είπε χθες πως θα είμαι στην αποστολή και δεν μπορούσα να σταματήσω να χαμογελάω. Ένα όνειρο μου έγινε πραγματικότητα. Τώρα αυτό που θέλω είναι να κατακτήσω όλους τους τίτλους. Πρώτα θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, γιατί θέλω να μείνω στην πρώτη ομάδα”.

Έκανε επανεμφάνιση εναντίον της Ρεάλ Μπέτις, τέσσερις αγωνιστικές αργότερα. Αυτήν τη φορά ο Πάμπλο Λάσο τον άφησε για 8.31'' (είχε 2 πόντους, με 2/4 βολές και 2 ριμπάουντ, συν 2 λάθος, 2 φάουλ και 3 κερδισμένα φάουλ). Από σήμερα, είναι μέλος των 'μερένγκες' και στο ρόστερ της Euroleague, με τον κόουτς να προωθεί τρία νέα παιδιά (μαζί του 'δηλώθηκαν ο 16χρονος γκαρντ, ύψους 1.92 Χουάν Νούνιεθ και ο 17χρονος σέντερ, ύψους 1.93 Ματέο Σπανιόλο).

Δεν ξέρω αν έχεις ενημερωθεί, αλλά ο Νούνιεθ φέρεται να είναι 'η νέα περίπτωση 'Ντόντσιτς'.

Όπως έγραψε η 'As' ο Λάσο πήρε αυτά τα τρία παιδιά από την ομάδα του οργανισμού στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία, αφότου τα είχε δουλέψει για μήνες -μέσω προπονήσεων με την πρώτη ομάδα. Το πρωτόκολλο υγείας δεν επέτρεπε τα πέρα δώθε, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και για αυτό 'έριξαν' άγκυρα στους μεγάλους.

Να κάνουμε όμως, μια μαθηματική πράξη: οι τρεις τωρινές 'προαγωγές' συν τους Ουσμάν Γκαρούμπα και Μπόρις Τίσμα, σύνολο πέντε οι παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες και είναι στο φετινό ρόστερ της Euroleague. Εξ αυτών οι δύο είναι πόιντ γκαρντ. Προορίζονται για προσωρινές λύσεις ως αντικατάστες του Φακούντο Καμπάτσο, ο οποίος θα πάει στις ΗΠΑ να ζήσει το όνειρο του (να παίξει στο ΝΒΑ).

Scoοp: Ο Αργεντινός έχει δυο ομάδες να ενδιαφέρονται (Μαβς, Γουλβς -βάσει των κανονισμών μπορούν να τον πλησιάσουν από τις 20/11 και να τον υπογράψουν από τις 22/12), αλλά και το υψηλότερο NBA out όλων όσων παίζουν στην Ευρώπη (6.000.000 δολάρια, με το ΝΒΑ να καλύπτει τα 750.000). Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν αρχίσει η σεζόν οι διοικούντες τη Ρεάλ του πρότειναν να μην παίρνει μισθό, ώστε να αφαιρείται από τη ρήτρα. Για αυτό τον είδες να έχει τρελαθεί από το πάθος και το ενδιαφέρον (not), στις πρώτες αγωνιστικές της Euroleague. Σημείωσε επίσης, πως η σούμα των μισθών που διαγραφούν δεν ξεπερνούν τo 1.000.000 δολάρια (παίρνει τρία εκατομμύρια, το χρόνο -σύμφωνα με το συμβόλαιο που λήγει το 2024). Έως το 'αντίο' ο Καμπάτσο θα παίξει με τον Ερυθρό Αστέρα, τη Μακάμπι και τη Φενέρμπαχτσε.

Προφανώς και η Ρεάλ δεν θα πάει με νέα παιδιά έως το τέλος της διαδρομής. Αναζητά έναν 'άσο' που να έχει ευρωπαϊκό διαβατήριο. Παρεμπιπτόντως, το ίδιο έκανε και στην preseason, χωρίς επιτυχία (τότε η λίστα περιλάμβανε και τον Σλούκα). Για αυτό και τώρα πήρε έστω αυτά τα μέτρα που λήφθηκαν, ώστε να 'χουν ρεζέρβες οι Λαπροβίτολα και Αλοσέν -ενώ δίνει και ένα χέρι βοηθείας ο Αμπάλντε.

Nα γυρίσουμε όμως, στον Βούκσεβιτς -τον Τρίσταν.

Αφότου πήρε την πρόσκληση να γίνει μέλος της ακαδημίας της Ρεάλ Μαδρίτης, που αν μη τι άλλο έχει τη φήμη αυτής που 'βγάζει' τα επόμενα αστέρια του ΝΒΑ, ο Τρίσταν έγινε μέλος του ρόστερ που εκπροσώπησε τον οργανισμό στο 2019-20 Euroleague NGT (U18) του Μονάχου και το κατέκτησε. Η τελική φάση του event, στο Final Four της Κολωνίας δεν διεξήχθη ποτέ, λόγω Covid-19. Στα τέσσερα ματς του τουρνουά είχε για μέσους όρους 16 πόντους (37.0 σε 40', με 61.8% σε true shooting), 4.8 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ. Στη Liga EBA (τέταρτη τη τάξει) ήταν παίκτης της ομάδας που πήρε 17 νίκες, σε 23 ματς και για δυο επιτυχίες, είδε την Αλκομπέντας να 'ανεβαίνει' στη LEB Plata.

Πριν ένα μήνα, ο αντιπρόεδρος της Wasserman (εκ των πιο δυνατών πρακτορείων εκπροσώπησης αθλητών του πλανήτη), Τζέισον Ρέινι έκανε πελάτη του κολοσσού τον Τρίσταν, ο οποίος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο 2022 NBA Draft. Μεταξύ των πελατών του Ρέινι είναι ο Aλεξέι Ποκουσέφσκι, οι Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, Ντομάντας Σαμπόνις, Κλιντ Καπέλα, Ρούι Χατσιμούρα, Τιάγκο Σπλίτερ και τα αδέλφια Μόρις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK