Γι' αυτό λέμε Europa League

O Δημήτρης Κριτής αναλύει τα δεδομένα της παρουσίας του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, και απαντάει στο ερώτημα: Τι είναι καλύτερο για τους "πράσινους"; Champions Leauge ή Europa League;

Γι' αυτό λέμε Europa League
INTIME SPORTS

Η άνετη εκτός έδρας νίκη της Λιλ επί της Λοριάν και η κατάληψη της τρίτης θέσης στο Σαμπιονά έστειλε πλέον και τυπικά τον Παναθηναϊκό στους ανίσχυρους της κλήρωσης της τρίτης προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ.

Κάτι περίπου αναμενόμενο με τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πρωταθλήματα που ενδιέφεραν τους πράσινους, αλλά κυρίως λόγω έλλειψης ευρωπαϊκών διακρίσεων τις τελευταίες χρονιές που συγκροτούν την ειδική βαθμολογία του στην ΟΥΕΦΑ.

Βλέπετε, το 2010-2011 τον βρήκε τελευταίο στον τέταρτο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2011-2012 να αποκλείεται στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ από την Οντένσε και στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, το 2012-2013 να είναι στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ προκρίθηκε επί της Μάδεργουελ και αποκλείστηκε από τη Μάλαγα), όπου είδε την πλάτη των Λάτσιο, Τότεναμ, πάνω μόνο από τη Μάριμπορ, το 2013-2014 ήταν εκτός Ευρώπης αποκλεισμένος για οικονομικούς λόγους.

Κρίσιμη χρονιά

Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο ότι η τελική επίδοση θα έρθει να αντικαταστήσει (στην τελευταία πενταετία που προσμετράται στην ειδική βαθμολογία) την καλύτερη χρονιά των πρασίνων, το 2009-2010, όταν και έφτασε στους “16” του Γιουρόπα Λιγκ, αποκλείοντας τη Ρόμα.

Τι πρέπει να κάνει για να ισοσταθμίσει την απώλεια; Έξι με επτά νίκες! Με δεδομένο μάλιστα ότι οι βαθμοί που συγκεντρώνεις στις προκριματικές φάσεις δεν είναι ίδιοι με αυτούς της regular season (“κανονικής διάρκειας”) των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μιλάμε ότι ο μίνιμουμ στόχος είναι η πρόκριση από την φάση των ομίλων! Πόσο εφικτό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο στο Τσάμπιονς Λιγκ; Χμμμ....

Αν δεν τα καταφέρει, την επόμενη ευρωπαϊκή σεζόν (2015-2016) θα είναι με βεβαιότητα ανίσχυρος σε όλες τις κληρώσεις του, ίσως και κάτω από πρώτη ευρωπαϊκή εκατοντάδα των συλλόγων.

Ποια είναι τα φετινά δεδομένα; Παίζει στην τρίτη προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν προκριθεί, πάει στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, αν αποκλειστεί πάει στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Αν αποκλειστεί στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, πάει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αν αποκλειστεί στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, τελειώνει η ευρωπαϊκή παρουσία του.

Οι πιθανοί αντίπαλοι

Ποιοι είναι οι αντίπαλοί του στην τρίτη προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ; Σίγουρα η Ζενίτ, η Λιλ, ένας εκ των Μέταλιστ Χάρκιβ ή Ντνίπρο, ένας εκ των Σταντάρ Λιέγης ή Μπριζ, πιθανότατα ο ΑΠΟΕΛ και η Μπεσίκτας που ακροβατεί μεταξύ ισχυρών και ανίσχυρων. Με Ζενίτ και Λιλ είναι πολύ δύσκολο το έργο του και οι Ουκρανοί είναι δυσκολοκατάβλητοι. Με αντίπαλο από το Βέλγιο, τον ΑΠΟΕΛ και τη Μπεσίκτας έχει καλές πιθανότητες, φτάνει βεβαίως να είναι Panathinaikos, αυτός του δεύτερου μισού της χρονιάς και ενισχυμένος από τις κινήσεις του καλοκαιρινού μεταγραφικού παζαριού.

Στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκει πλέον απέναντί του τις Άρσεναλ, Πόρτο, Λεβερκούζεν, Νάπολι και Μπιλμπάο ή Ζενίτ (εφ' όσον περάσουν οι Ρώσοι). Εκεί πλέον είναι με την πλάτη στον τοίχο. Ένα μικρό πλεονέκτημα, χωρίς βέβαια να παύει να είναι αουτσάιντερ η ομάδα του “τριφυλλιού”, είναι η καταπόνηση και κατά συνέπεια η διαθεσιμότητα των διεθνών ποδοσφαιριστών των αντιπάλων του λόγω Μουντιάλ.

Europa και ξερό ψωμί

Απ' όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο μιας ικανοποιητικής βαθμολογικής συγκομιδής που θα τον διατηρήσει κοντά στα φετινά (χαμηλά κατά τα άλλα) επίπεδα, εάν κι εφ' όσον πετύχει να προχωρήσει στην Ευρώπη και αυτό βάσει λογικής, μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από τη διοργάνωση του Γιουρόπα Λιγκ.

Αν μάλιστα αυτό συμβεί με συμμετοχή (και αποκλεισμό) στη διαδικασία των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, τότε θα είναι πλέον στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας μάλιστα το μάξιμουμ οικονομικό όφελος συμμετοχής στις προκριματικές φάσεις, περίπου 2.5 εκατομμύρια ευρώ.

Γι αυτό λέμε, Europa League.

Διαβάστε ακόμη:

Στους ανίσχυρους ο Παναθηναϊκός

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 1-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK