Ούτε σοφότεροι, μήτε αισιόδοξοι

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για την απουσία Αλαφούζου από τη συνεδρίαση ιδιοκτητών, τη στάση του Παναθηναϊκού και τις ατάκες που δεν γράφτηκαν μεταξύ Σαββίδη - Μελισσανίδη.

Ούτε σοφότεροι, μήτε αισιόδοξοι

Πολύ θόρυβος από χθες για την "εξίσου ηχηρή" απουσία του Γιάννη Αλαφούζου από τη συνεδρίαση των ιδιοκτητών στα γραφεία της Super League και διάφορες ερμηνείες: από σύννεφα στις σχέσεις της "τρόικας" έως και προς αποφυγήν της όξυνσης των πνευμάτων εν όψει του ντέρμπι των "αιωνίων".

Η αλήθεια όμως φαίνεται πως είναι εντελώς διαφορετική. Θα μπορούσε να δώσει το παρών έστω και με καθυστέρηση, μετά από την προγραμματισμένη συνάντηση με ξένο πρέσβη, ωστόσο εντελώς προσωπικοί και καθ' όλα σεβαστοί λόγοι, δεν το επέτρεψαν. Ωστόσο, φρόντισε να ενημερώσει γι' αυτό μέσω της δικηγόρου Αθηνάς Μπαλωμένου, στην οποία τηλεφώνησε μεσούσης της συνεδρίασης.

Στην πράξη βέβαια, ελάχιστη σημασία είχε, αφού όπως είχαμε προαναγγείλει από το πρωί, η χθεσινή παρουσία του Παναθηναϊκού στην άτυπη συνάντηση είχε αυστηρά ρόλο τοποτηρητή-ακροατή. Αυτό που ενδιέφερε τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού ήταν να ακούσουν τους εκπροσώπους ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να καταθέτουν τις προτάσεις για τις οποίες ήταν ασφαλώς ενήμεροι και κυρίως να ακούσουν και να καταγράψουν τις αντιδράσεις ή και πρωτοβουλίες των ιδιοκτητών των μικρότερων συλλόγων.

Τα συν και τα πλην

Τα συναισθήματα μετά από το πέρας της συνάντησης ήταν μάλλον ανάμεικτα. Υπήρχε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η πλειονότητα των παρισταμένων επιβεβαίωσε την ανάγκη για δραστικές αλλαγές και συμφώνησε στη σύσταση επιτροπής που θα θέσει τα συγκεκριμένα ζητήματα ενώπιον του Υφυπουργού Αθλητισμού, αλλά και της υπερκείμενης ποδοσφαιρικής αρχής που είναι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Ασφαλώς τους βρίσκει σύμφωνους η θέση που εκφράστηκε για την απομάκρυνση των διωκόμενων για κακουργήματα παραγόντων και θετικά διακείμενους η πρόταση περί διάθεσης μέρους των εσόδων από τη συμμετοχή στο Champions League υπέρ των ασθενέστερων ομάδων της μεγάλης κατηγορίας.

Άλλωστε, όλες αυτές οι προτάσεις και αρκετές ακόμη υπήρχαν σε δέσμη μέτρων που είχαν προτείνει οι "πράσινοι" προ 1,5-2 ετών, σε συνάντηση στελεχών των ομάδων της Super League, λίγο πριν ή λίγο αφ' ότου ανέλαβε καθήκοντα ο Σκοτσέζος Χιου Ντάλας περί τη διαιτησία.

Υπήρχε όμως και απογοήτευση για τις αντεγκλήσεις που έλαβαν χώρα και ιδιαίτερα το "επεισόδιο" μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού και πολύ περισσότερο για την εκ των υστέρων τοποθέτηση των "ερυθρολεύκων" περί "φιλοξενούμενου στη χώρα μας", στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη, θέματα που σαμποτάρουν την όποια προοπτική συναίνεσης στο μέλλον.

Με σύμφωνη γνώμη

Οι ομάδες δεσμεύτηκαν να αποστείλουν έως το Σάββατο τις προτάσεις τους προς τη Super League, ώστε να συζητηθούν σε επόμενο διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού, αλλά η συμμετοχή ή μη του Παναθηναϊκού στη συγκεκριμένη διαδικασία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις επαφές που θα υπάρξουν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα μεταξύ των συλλόγων και το ενδεχόμενο να στηρίξει προτάσεις που θα κατατεθούν από ομάδα-μέλος της λεγόμενης "τρόικας".

Ακούγοντας τον Δημήτρη Μελισσανίδη να λέει ότι "με τον Σαββίδη μέσα στο γήπεδο είμαστε ο θάνατός σου, η ζωή μου και έχουμε διαφορετικά συμφέροντα" και τον Ιβάν Σαββίδη να απαντά "μπορεί να περιμένει ότι θα πεθάνω, αλλά δεν θα πεθάνω εγώ, θα ζήσω και θα διεκδικώ με την ομάδα μου πρωταθλήματα" δεν ένιωσαν ασφαλώς κάποια έκπληξη, αφού ανάλογοι διάλογοι έχουν γίνει και στο πλαίσιο της "τρόικας", καθιστώντας σαφές ότι πρόκειται για συμμαχία που έχει κοινή αφετηρία και τερματισμό, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Ίσως, μάλιστα, να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις για τη διαδρομή.

Άλλωστε και η ξεκάθαρη θέση του κ. Μελισσανίδη ότι θα ήθελε να συνεχιστεί το κύπελλο, κάτι που ο Ολυμπιακός έβαλε ως πρώτο θέμα στο τραπέζι και στην ατζέντα των όποιων συναντήσεων έχει η συμφωνηθείσα επιτροπή, δεν βρίσκει σύμφωνο τον Ιβάν Σαββίδη που επιμένει ότι η ομάδα του δεν θα παρουσιαστεί σε αγώνα ρεβάνς, εάν δεν επαναληφθεί αυτός της Τούμπας με ξένους διαιτητές ( "και στη Γ' εθνική να πέσω, γνώμη δεν αλλάζω").

Ποιος Μποροβήλος;

Στην ερώτηση αν έγιναν σοφότεροι, η απάντηση είναι "όχι" και στο εάν είναι πλέον περισσότερο αισιόδοξοι για άμεσες διαδικασίες εξεύρεσης λύσης είναι εξίσου αρνητική. Άλλωστε, δεν συμφωνούν καν στη σύνθεση της επιτροπής που βιάστηκε να προαναγγείλει ο πρόεδρος της Super League Γιώργος Μποροβήλος συμπεριλαμβάνοντας τον εαυτό του στην εξάδα των εκπροσώπων (συν τους 4 μεγάλους και τον Γιώργο Σπανό του Ατρόμητου).

Στη διάρκεια της κουβέντας, ο κ. Μποροβήλος δέχθηκε τη δυσπιστία αρκετών συλλόγων, όπως αυτή εκφράστηκε από τους κ.κ. Σαββίδη και Κωστούλα, έχοντας τη συμπαράσταση μόνο του Ολυμπιακού (Θεοδωρίδης) και της ομάδας του (Καϋμενάκης) και για τον Παναθηναϊκό παραμένει "persona non grata".

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πάντως το γεγονός ότι οι "πράσινοι" δεν αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα στην προοπτική να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Ολυμπιακό και πολύ περισσότερο με την ΕΠΟ, εκτιμώντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο αναδεικνύουν ως ισότιμους συνομιλητές, στο όνομα της εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, αυτούς που ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

To be continued...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι "καυτοί" διάλογοι από τη κλειστή σύσκεψη ιδιοκτητών ΠΑΕ Super League

Ο Αλαφούζος τάχθηκε με Μελισσανίδη

Γι' αυτό δεν πήγε ο Αλαφούζος στη σύσκεψη ιδιοκτητών

Σταύρος Καραΐνδρος: Σαν τους γέρους που τσακώνονται στο καφενείο

News 24/7

24MEDIA NETWORK