Αυτά που έκαναν τη διαφορά…

Πέρυσι τέτοιο καιρό ο Ολυμπιακός πανηγύριζε την πρόκρισή του στους "16" του Europa League έχοντας πετύχει δύο νίκες εις βάρος της Ρούμπιν Καζάν (η οποία απέκλεισε την Πέμπτη (21/2) την κάτοχο του τροπαίου Ατλέτικο Μαδρίτης). Τώρα, οι "ερυθρόλευκοι" αποκλείστηκαν από τη Λεβάντε κάνοντας δύο ήττες, χωρίς μάλιστα να πετύχουν γκολ σε 180 λεπτά κόντρα στους Ισπανούς.

Αυτά που έκαναν τη διαφορά…
INTIME SPORTS

Η διαφορά του "χθες" με το "σήμερα" έγκειται στο εξής...

Ο Ολυμπιακός τον Φεβρουάριο του 2012 είχε συγκεκριμένο σχέδιο, τακτική, φιλοσοφία και γνώριζε πως θα πρέπει να κινηθεί για να πάρει αυτό που ήθελε. Είχε έναν προπονητή (τον Ερνέστο Βαλβέρδε) που είχε δουλέψει ήδη 2,5 σεζόν στην ομάδα και ήξερε να αξιοποιήσει τα προτερήματά της και να καλύψει τις αδυναμίες της. Και είχε περισσότερους ποδοσφαιριστές που ήταν «ψημένοι» σε ευρωπαϊκά παιχνίδια (Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν ανέτοιμος για τις δύο αναμετρήσεις με τη Λεβάντε), ή που έχουν που έχουν αγωνιστεί σε υψηλού επιπέδου πρωταθλήματα και κυρίως μπορούσαν να υπηρετήσουν το πλάνο του προπονητή (όπως οι Ορμπάιθ, Μαρκάνο, Μιραλάς και Μακούν).

Αυτά που έκαναν τη διαφορά…
INTIME SPORTS

Σε φάση μετάβασης...

Ο Ολυμπιακός του τρέχοντος Φεβρουαρίου είναι μια ομάδα που βρίσκεται σε φάση μετάβασης. Λειτουργεί σαν να είναι σε στάδιο προετοιμασίας του Ιουλίου και του Αυγούστου. Με νέο προπονητή στον πάγκο, ο οποίος με αφορμή το γεγονός ότι οι Πειραιώτες έχουν αποκτήσει μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο της βαθμολογίας της Super League, κοιτάζει μέσα από τους αγώνες (και τις συνεχείς αλλαγές) ποιοι παίκτες του κάνουν και ποιοι όχι, προκειμένου να σχεδιάσει την ομάδα που θέλει ενόψει της νέας περιόδου.

Αυτά που έκαναν τη διαφορά…

Δεν έχει ευθύνες ο Μίτσελ...

Ο Μίτσελ δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των «ερυθρόλευκων» δέκα ημέρες πριν από το πρώτο παιχνίδι με τη Λεβάντε, ούτε γιατί χαμήλωσε ο πήχης το περασμένο καλοκαίρι ούτε γιατί δεν καλύφθηκαν τα κενά που άφησαν σημαντικοί ποδοσφαιριστές. Ο Ισπανός προπονητής τώρα μαθαίνει την ομάδα και όσο προσπαθεί να ανακαλύψει πράγματα και να τοποθετήσει σωστά τα κομμάτια στο παζλ, θα υπάρξουν και λάθη.

Ο αποκλεισμός από τη Λεβάντε είναι απόρροια του σχεδιασμού, των επιλογών και των αποφάσεων που ελήφθησαν τους προηγούμενους μήνες. Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε συνεργασία με τον Ζαρντίμ, χωρίς εκείνοι που εισηγήθηκαν την πρόσληψή του να εξετάσουν, αν ο συγκεκριμένος προπονητής ταιριάζει με τη φιλοσοφία του συλλόγου και αν ο τρόπος παιχνιδιού που εφαρμόζει είναι αυτός που θέλουν στον Πειραιά.

Αυτά που έκαναν τη διαφορά…
INTIME SPORTS

Τα παράπονα για την εικόνα της ομάδας...

Από εκεί και πέρα, αφού στην ΠΑΕ έβλεπαν ότι δεν υπήρχαν σημάδια βελτίωσης, κι ότι εκφράζονταν πολλά παράπονα για την εικόνα της ομάδας, θα μπορούσαν (από τη στιγμή που ένιωθαν ότι το γυαλί είχε ραγίσει) να είχαν προχωρήσει νωρίτερα στην αλλαγή προπονητή, έτσι ώστε να έχει το περιθώριο ο νέος τεχνικός (ο Μίτσελ απομακρύνθηκε 14 Ιανουαρίου από τη Σεβίλλη) να δουλέψει ένα μήνα στο Ρέντη με τους παίκτες, κι όχι μόλις εννέα ημέρες, ενόψει του πρώτου ματς με τη Λεβάντε. Όπως θα μπορούσε να ενισχυθεί ο Ολυμπιακός και σε θέσεις που πονάει (για παράδειγμα, σε εκείνη του ανασταλτικού μέσου, καθώς ο Μπόατενγκ αποκτήθηκε με καθυστέρηση και χωρίς να είχε δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη, αλλά και του δημιουργικού χαφ).

Δεν συνέβη τίποτα από τα δύο και έτσι δεν ήταν εύκολο μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα να αλλάξει μια κατάσταση (επτά) μηνών. Ο Μίτσελ πίστεψε πως οι παίκτες θα μπορούσαν να εφαρμόσουν άμεσα το ισπανικό στιλ ποδοσφαίρου, όμως, όπως μαθαίνει αυτός την ομάδα, έτσι και οι ποδοσφαιριστές θέλουν χρόνο για να αφομοιώσουν τις ιδέες του 50χρονου τεχνικού.

Αυτά που έκαναν τη διαφορά…
INTIME SPORTS

Παίκτες - προσωπικότητες...

Αν και είναι φανερό ότι ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από παίκτες-προσωπικότητες, που θα πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους. Ποδοσφαιριστές που θα βγουν μπροστά στα δύσκολα, όπως έκανε μέχρι πέρυσι ο Ιμπαγάσα, ο Μέλμπεργκ, ο Α.Παπαδόπουλος, ο Τοροσίδης, ο Μιραλάς.

Ο Μασάντο δεν έχει τις ηγετικές ικανότητες του Ιμπαγάσα, όπως δεν τις έχει και ο Γκρέκο. Ούτε ο Φέισα είναι κλασικός ανασταλτικός μέσος. Ο Βλαχοδήμος πάντως έδειξε για ακόμα μια φορά ότι έχει την ποιότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θέλουν οι Πειραιώτες από έναν ακραίο χαφ.

Συμπερασματικά, ότι δίνεις στον αγωνιστικό χώρο, παίρνεις. Ο Ολυμπιακός δεν ήταν αυτός που έπρεπε στα δύο ματς με την (πιο έτοιμη και καλά «διαβασμένη») Λεβάντε και αποκλείστηκε. Ο κόσμος έστειλε το μήνυμά του (σε παίκτες και διοίκηση) ζητώντας να αλλάξουν πολλά πράγματα ενόψει και της νέας περιόδου και ήδη στην Πλατεία Αλεξάνδρας σηκώνουν τα μανίκια…

Διαβάστε ακόμη:

Τζεμπούρ: "Δύσκολη στιγμή"

Κοντρέρας: "Δίκαιες οι διαμαρτυρίες του κόσμου"

Κάρολ: "Μάθημα για το μέλλον"

Μαρτίνεθ: "Πνίξαμε τα άκρα τους"

Μίτσελ: "Καλύτερη και στα 2 ματς η Λεβάντε"

Μαρινάκης: "Κι εγώ αλλιώς ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό"

Καράμπελας: "Δεν περίμενα ότι θα περάσουμε τόσο εύκολα"

Μένει 11η η Ελλάδα στην κατάταξη της UEFA

Ολυμπιακός-Λεβάντε 0-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK