H βία ενάντια στις γυναίκες και ο αθλητισμός

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης σχολιάζει την υπόθεση Ράις, αναφέρεται σε ανάλογες περιπτώσεις και υποστηρίζει ότι οι πρωταθλητές πρέπει να δέχονται τις συνέπειες όταν δεν προσέχουν τη συμπεριφορά τους.

H βία ενάντια στις γυναίκες και ο αθλητισμός

Στις ΗΠΑ είναι το πρώτο θέμα συζήτησης για τον αθλητικό κόσμο, εδώ και μέρες, πάνω κι από την πορεία της Εθνικής μπάσκετ στην Ισπανία. Το βίντεο με τον γνωστό παίκτη του NFL Ρέι Ράις, ο οποίος συνελήφθη από κάμερα σε καζίνο του Ατλάντικ Σίτι να ρίχνει αναίσθητη με μπουνιά την αραβωνιαστικιά του, δεν προκάλεσε μονάχα τον επ' αόριστον αποκλεισμό του αθλητή απ' το πρωτάθλημα. Προκάλεσε και έντονο προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσον μια επαγγελματική λίγκα δικαιούται να αποκλείει κάποιον εξαιτίας, αποκλειστικά, της προσωπικής του ζωής.

Ο Ράις είχε τιμωρηθεί πριν από μερικούς μήνες, όταν το περιστατικό της οικιακής βίας πρωτοέγινε γνωστό, με αποκλεισμό δυο παιχνιδιών. Η δύναμη της εικόνας ωστόσο, άλλαξε τα δεδομένα εις βάρος του. ΤΟ NFL αλλά και οι Μπάλτιμορ Ρέιβενς, ομάδα στην οποία ανήκει με πενταετές συμβόλαιο 40 εκατομμυρίων δολαρίων, έκριναν ότι δεν θέλουν έναν άνθρωπο που γρονθοκοπάει γυναίκες στις τάξεις τους. Η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε. Οι δηλώσεις για το πόσο απαράδεκτη είναι μια τέτοια συμπεριφορά, απ' όλους τους υπεύθυνους υπήρξαν αναμενόμενα καυστικές.

Το θύμα στο πλευρό του θύτη

Ωστόσο, άπαντες επέλεξαν να αγνοήσουν μια μικρή λεπτομέρεια: Το θύμα της ιστορίας, μετά το περιστατικό, παντρεύτηκε τον Ράις! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά σαν καλή σύζυγος έσπευσε να τον υπερασπιστεί. "Η δημοσιοποίηση μιας κακής στιγμής που είχαμε αφήσει πίσω και οι δυο μας ήταν απαράδεκτη", τόνισε σε δημόσια δήλωση της η Τζανάι Ράις και συνέχισε: "Πρόκειται για κάτι που ο Ρέι έχει μετανιώσει πικρά. Το να του αφαιρούν το δικαίωμα να παίξει ποδόσφαιρο, δικαίωμα για το οποίο έχει δουλέψει σκληρά σε ολόκληρη τη ζωή του, είναι απλώς άδικο και φριχτό. Αν η πρόθεση των υπευθύνων ήταν να μας ντροπιάσουν, να μας πονέσουν, να αφαιρέσουν τη χαρά απ’ τη ζωή μας, να μας κάνουν να νιώσουμε μόνοι, τότε τα κατάφεραν σε όλα τα επίπεδα!"

Ένας διεθνής βιαστής

Η περίπτωση Ράις έχει προκαλέσει αντίστοιχη κουβέντα και στην Αγγλία. Ο Τσεντ Έβανς, διεθνής Ουαλός ποδοσφαιριστής της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ εκτίει διετή ποινή φυλάκισης.

Τον Μάιο του 2011 ο Έβανς κατηγορήθηκε για τον βιασμό μιας 19χρονης κοπέλας που ήταν εξαιρετικά μεθυσμένη για να συναινέσει σε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή. Το 2012 καταδικάστηκε. Σε μερικούς μήνες θα αφεθεί ελεύθερος. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ουαλίας Κρις Κόουλμαν ρωτήθηκε πριν από λίγες μέρες αν θα καλούσε εκ νέου τον Έβανς στην Εθνική: "Έχει καταδικαστεί για ένα έγκλημα πραγματικά άσχημο. Δεν μπορώ ούτε να το πω. Αλλά αν θα τον ξανακαλούσα; Αν μου το επιτρέψει η ομοσπονδία, υποθέτω θα εξαρτηθεί από την αγωνιστική φόρμα του!"

Αντιστοίχως, ο Ρέιβελ Μόρισον της Γουέστ Χαμ παίζει κανονικά στο πρωτάθλημα, παρότι βρίσκεται εκτός φυλακής με εγγύηση και εν αναμονή της δίκης του για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης στην πρώην σύντροφό του και τη μητέρα της.

Και για τους δυο παίκτες, με αφορμή τον Ράις και τον αποκλεισμό του, προέκυψαν κάμποσοι στα βρετανικά ΜΜΕ που ζητούν την τιμωρία τους, όχι μόνο από τις δικαστικές, αλλά και από τις ποδοσφαιρικές αρχές.

Η FIFA και το NFL

Η Μόγια Ντοντ, πρώην ποδοσφαιριστής από την Αυστραλία και τώρα μέλος επιτροπών της FIFA, με δηλώσεις της στον Guardian ζητάει το ποδόσφαιρο να παραδειγματισθεί από το NFL: "Είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνεις ότι οι υπεύθυνοι έχουν συνειδητοποιήσει τη βαθιά επιρροή του αθλητισμού στην κοινωνία. Το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, να ηγηθεί παραδειγματίζοντας με τις συμπεριφορές που ανέχεται και τις συμπεριφορές που καταδικάζει. Ήρθε η ώρα η FIFA να αντιμετωπίσει και τον σεξισμό με τον ίδιο αποδοκιμαστικό τρόπο που καταδικάζει τον ρατσισμό".

Η διπλή καταδίκη

Το ερώτημα, εντούτοις δεν έχει απαντηθεί. Το θύμα συγχώρεσε τον Ράις και τον παντρεύτηκε (αντίστοιχη περίπτωση, θα θυμάστε ίσως, είχαμε πριν κάμποσα χρόνια και στην Ελλάδα). Ο Έβαν καταδικάστηκε και εκτίει την ποινή του. Για ποιο λόγο οι αθλητικές αρχές να επέμβουν στη ζωή του πρώτου και να τιμωρήσουν εκ νέου τον δεύτερο; Είναι δίκαιο κάποιος να τιμωρείται δυο φορές για το ίδιο έγκλημα;

Δεν είναι δίκαιο, όχι. Αλλά ο πρωταθλητισμός προσφέρει πάρα πολλά προνόμια στους πρωταγωνιστές του. Φήμη, χρήματα, επιτυχία. Τους ζητάει κάτι απλό: Επειδή -καλώς ή κακώς- αποτελούν πρότυπα, να προσέχουν τη συμπεριφορά τους. Αν δεν μπορούν, θα υποστούν τις συνέπειες. Δεν ξέρω αν σας ακούγεται κάπως υποκριτικό. Ακόμα κι έτσι όμως, μέσα στη γενικότερη υποκρισία των σημαντικότερων παραγόντων και οργανισμών του παγκοσμίου αθλητισμού, η συγκεκριμένη είναι σαφώς ευπρόσδεκτη.

Διαβάστε ακόμη:

Ξυλοκόπησε τη γυναίκα του παίκτης του NFL (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK