Δίκαιη κατανομή

Ο Σάκης Γκίνας γράφει για τον ΠΑΟΚ της εποχής Αναστασιάδη. Παίκτες ορκισμένοι μαχητές και ισορροπημένο μπάτζετ.

Δίκαιη κατανομή
anastasiadis.jpg INTIME SPORTS

Κεντρικό δόγμα του Άγγελου Αναστασιάδη και της διοίκησης, στον αγωνιστικό σχεδιασμό της νέας χρονιάς, είναι η δόμηση ενός ισορροπημένου μπάτζετ, με δίκαιη κατανομή και χωρίς μεγάλες αποκλίσεις αποδοχών στα συμβόλαια των παικτών.

Ο Αναστασιάδης, ως γνωστό, θέλει πρώτα απ’ όλα παίκτες ορκισμένους μαχητές. Αυτό είναι το θέσφατο πάνω στο οποίο στηρίζει τις ομάδες που δημιουργεί. Για να τα δίνουν όλα οι παίκτες γι’ αυτόν και την ομάδα, δεν πρέπει κανείς να νιώθει αδικημένος και παραμελημένος. Άρα, είναι προαπαιτούμενο, η μη ύπαρξη μεγάλων διαφορών αμοιβών, ιδίως ανάμεσα στο βασικό γκρουπ παικτών, οι οποίοι θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νέας προσπάθειας.

Ομάδα χωρίς έριδες

Προς τούτο, αναμένεται η διαμόρφωση ενός ρόστερ, με ετήσια συμβόλαια από 250.000 ευρώ για τους νεότερους, μέχρι το πολύ 500.000 ευρώ για τους παλαιότερους. Περιθώριο υπέρβασης αυτού του ορίου υπάρχει μόνο για μία φίρμα της ομάδας, του οποίου οι απολαβές θα δύναται να προσεγγίζουν τις 700.000 ή 800.000 ευρώ, ως «ταβάνι».

Έτσι, ο Αναστασιάδης ευελπιστεί ότι θα φτιάξει μια ομάδα ενωμένη, συμπαγή σαν γροθιά, χωρίς έριδες, ζήλειες και αντιπαλότητες, χωρίς παιδιά και αποπαίδια, με οικογενειακό κλίμα και παίκτες που θα βάζουν ως προτεραιότητα το σύνολο και όχι τον εαυτό τους.

Μοντέλο Ατλέτικο

Πρόκειται για ένα μοντέλο, που ευδοκιμεί και ακολουθούν, σε μη συγκρίσιμα, φυσικά, με τον ΠΑΟΚ οικονομικά μεγέθη, ομάδες στο εξωτερικό που θριαμβεύουν. Τύπου Ατλέτικο Μαδρίτης. Ομάδες, δηλαδή, που δεν βασίζονται στους πολύ λαμπερούς και πλουσιοπάροχα αμειβόμενους αστέρες, αλλά σε παίκτες παθιασμένους, που διακατέχονται από ομαδικό πνεύμα και αυταπάρνηση και αποκτούν αυτοματισμούς μέσα από τον πολύχρονη και σκληρή δουλειά.

Καλά παιδιά

Μην περιμένετε με τον Αναστασιάδη προπονητή, ούτε πολλές, ούτε πολύ δαπανηρές μεταγραφές. Η επιλογή των ξένων θα έχει ως πυρήνα την ποιότητα και όχι την ποσότητα και τον χαρακτήρα και όχι τον βεντετισμό.

Δεν θέλει παίκτες εγωπαθείς, με ιδιόρρυθμη προσωπικότητα που προκαλούν προβλήματα στα αποδυτήρια, αλλά παίκτες που συμπεριφέρονται με τρόπο που υποβοηθά την ομαδική λειτουργία και συνάδει στην δημιουργία μιας οικογενειακής ατμόσφαιρας. Κατά το κοινώς λεγόμενων, θέλει καλά παιδιά, δουλευταράδες, χαμηλών τόνων έξω από το γήπεδο και υψηλών τόνων εντός αγωνιστικού χώρου.

Αυτή είναι η φιλοδοξία του Αναστασιάδη για το μείγμα του ρόστερ της νέας σεζόν. Έχει δύσκολο έργο μπροστά του. Πρώτιστο μέλημά του είναι η αποφυγή των λαθών, στο μέτρο του εφικτού, στην αξιολόγηση του ήδη υπάρχοντος ρόστερ, στις ενδεχόμενες ανανεώσεις συμβολαίων, στις επιστροφές δανεικών και στις μεταγραφικές του εισηγήσεις.

Μεταγραφές στον άξονα

Είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ θα κινηθεί για παίκτες στον άξονα (στόπερ, δυο χαφ, επιθετικό). Είναι δεδομένο ότι οι μεταγραφικοί στόχοι θα περάσουν από κρησάρα πολλές φορές. Είναι δεδομένο ότι η επιδίωξη είναι η απόκτηση περισσότερων Ελλήνων, παρά ξένων.

Οπισθοδρόμηση ή πρόοδος;

Με την έλευση του Ιβάν Σαβίδη στη Θεσσαλονίκη έφτασε η ώρα των αποφάσεων. Θα περάσουμε από την θεωρία στην πράξη. Κι αυτό πάντα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Πλέον, δεν θα κριθούν οι προθέσεις του Αναστασιάδη, αλλά η δυνατότητά του στον σχεδιασμό, η προσαρμογή του στα σύγχρονα δεδομένα και η αρμονική συνεργασία του με την διοίκηση, η οποία αποτελεί κύρια προϋπόθεση επιτυχίας του αγωνιστικού πλάνου της νέας σεζόν.

Κάποιοι λένε, ότι η πρόσληψη Αναστασιάδη αποτελεί οπισθοδρόμηση. Κάποιοι άλλοι ότι αποτελεί πρόοδο. Εάν αποτελεί οπισθοδρόμηση, ή πρόοδο, θα το δείξει το μέλλον. Δεν είμαστε μελλοντολόγοι. Πάντως, υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί μια συνετή επιλογή.

Διαβάστε ακόμη:

Σύσκεψη κορυφής στο Πρόχωμα

Κάτσε, Κίτσιου δείχνουν τον δρόμο

Το πρώτο meeting Σαββίδη-Αναστασιάδη

News 24/7

24MEDIA NETWORK