Δεν φτάνουν οι ηγέτες, χρειάζεται και πλάνο

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τους τρεις ηγέτες που θα έχει ο Ολυμπιακός στην ενδεκάδα κόντρα στη Χαποέλ Μπερ Σεβά και το πώς ο Βίκτορ θα τους χωρέσει, καλύπτοντας τις αδυναμίες τους.

Δεν φτάνουν οι ηγέτες, χρειάζεται και πλάνο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ένας από τους άγραφους κανόνες του ποδοσφαίρου αναφέρει ότι τα μεγάλα ματς είναι για τους μεγάλους παίκτες. Υπό αυτήν την έννοια, έχει λογική η πρόθεση του Βίκτορ να κυνηγήσει την πρόκριση σε βάρος της Χαποέλ Μπερ Σεβά έχοντας όλα τα καλά χαρτιά του Ολυμπιακού πάνω στην "πράσινη τσόχα".

Αν μη τι άλλο, προκαλεί μια σχετική ανακούφιση όταν ακούει κανείς ότι θα βρίσκονται στην ενδεκάδα παίκτες με την προσωπικότητα και την εμπειρία του Τσόρι και του Καμπιάσο, μαζί με την ποιότητα του Φορτούνη. Με τους δύο Αργεντινούς και τον "Φορτού" στο αρχικό σχήμα, ο Ολυμπιακός θα έχει τη δυνατότητα να κυκλοφορήσει καλύτερα την μπάλα, να ελέγξει το ρυθμό, με δύο λόγια να κάνει παιχνίδι.

Στέλνεις κι ένα μήνυμα προς τον αντίπαλο όταν έχεις τους παικταράδες σου μαζεμένους στο τερέν. Γράφαμε και πριν από μερικές ημέρες, άλλωστε, ότι με τον "Κούτσου" στο γήπεδο, ο Ολυμπιακός θα είναι πιο μαζεμένος, πιο οργανωμένος, πιο συνεπής στο πλάνο του Βίκτορ, αφού ο πολύπειρος χαφ δεν επιτρέπει σε κανέναν ούτε να χαλαρώσει, ούτε να κάνει του κεφαλιού του.

ΟΙ ΑΝΑΣΕΣ ΤΩΝ 35ΑΡΗΔΩΝ

Όλα αυτά είναι σωστά σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι πόσο καύσιμο θα έχουν στη μηχανή ο Καμπιάσο που μπήκε τελευταίος στην προετοιμασία, ο Τσόρι που έπαιξε για μισή ώρα στο πρώτο ματς, ενώ ακόμη πιο σημαντικό είναι το πώς θα παίξουν και οι υπόλοιποι.

Μεγαλύτερη σημασία από την παρουσία των δύο Αργεντινών και του Φορτούνη στο αρχικό σχήμα έχει το πώς θα τους τοποθετήσει στο γήπεδο ο κόουτς, τι θα ζητήσει και πώς θα επιλέξει να τους αξιοποιήσει. Δεν είναι αυτό το σχήμα ενδεδειγμένο να πιέσει ψηλά, για παράδειγμα, όπως ακούω και διαβάζω σε κάποια ρεπορτάζ τις τελευταίες ώρες. Δεν μπορούν Εστέμπαν και Τσόρι στα 35 τους να τρέχουν σαν... διάολοι πάνω-κάτω, επειδή αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα αντέξουν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός ημιχρόνου.

Επίσης, δεν θα είναι εύκολο για ένα τέτοιο σχήμα να καλύψει σωστά τους κενούς χώρους, αν δεν είναι μικρές οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών. Όταν έχεις, άλλωστε, δύο μαέστρους πάνω στο χορτάρι, όπως είναι ο Ντομίνγκες και ο Φορτούνης, είναι σαφές ότι χάνεις στο ανασταλτικό σκέλος, καθώς αμφότεροι δεν είναι πολύ της άμυνας, ούτε του μαρκαρίσματος. Άρα θα πρέπει να τοποθετήσεις τους υπόλοιπους έτσι, ώστε να μην μένουν τρύπες.

ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Αυτά προφανώς έχει στο μυαλό του ο Ισπανός κόουτς και σκέφτεται να τοποθετήσει τρία κεντρικά χαφ. Άλλους δύο μέσους δηλαδή, δίπλα στον Καμπιάσο. Ο ένας θα είναι ο Μιλιβόγεβιτς, ο δεύτερος ο Μπουχαλάκης, σύμφωνα με τις δοκιμές των τελευταίων ημερών. Μου προκαλεί εντύπωση από τη στιγμή που ο Σέρβος θα είναι ο κλασικός κόφτης, ποιος από τους δύο αριστεροπόδαρους χαφ θα αναλάβει το ρόλο του δεξιού εσωτερικού. Πιθανότατα ο "Μπούχα", αν και λογικά εκεί χρειάζεται παίκτης με καλό πόδι το δεξί, άρα ίσως να είναι περισσότερο συμβατός ο Μανιάτης, έστω κι αν δεν πήγε καλά στο πρώτο ματς.

Όσο για την άμυνα, θα πέσει πολλή δουλειά στους δύο μπακ, Φιγκέιρας και Ντε λα Μπέγια, οι οποίοι θα πρέπει να "πάρουν" όλη την πτέρυγα από τη στιγμή που ούτε ο Τσόρι ούτε ο Φορτούνης είναι εξτρέμ. Θα έχουν τις δυνάμεις και το καθαρό μυαλό οι δύο Ίβηρες να ανεβοκατεβαίνουν την πτέρυγα και να μοιράσουν σωστά τις δυνάμεις τους σε άμυνα και επίθεση; Θα το διαπιστώσουμε πάνω στο χορτάρι.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟΝ ΒΙΚΤΟΡ

Το ζητούμενο είναι πως μέσα από αυτές τις σκόρπιες σκέψεις προκύπτουν πολλά ερωτήματα κι όλα καταλήγουν στον Βίκτορ. Θα καταφέρει ο 40χρονος κόουτς να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγώνα με τις επιλογές του και να σπρώξει τον Ολυμπιακό στο επιθυμητό αποτέλεσμα; Θα ισορροπήσει στη λεπτή κόκκινη γραμμή που θα φέρει τους "ερυθρόλευκους" πιο κοντά στον μεγάλο στόχο τους; Το βάρος είναι μεγάλο. Απαιτείται καθαρό μυαλό, ξεκάθαρες ιδέες, αλλά και "παιχνίδι" από τον πάγκο. Πρέπει να παίξει μπάλα και ο Βίκτορ από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Να μην αφήσει τίποτα στην τύχη. Να έχει λύσεις για κάθε πρόβλημα...

Ήταν πολύ σωστή η κίνησή του να χαλαρώσει τον ρυθμό των προπονήσεων τις τελευταίες ημέρες. Στις δηλώσεις του μετά από το ματς του "Καραϊσκάκη" παραδέχθηκε ότι τα πόδια των παικτών του ήταν βαριά και φρόντισε να τα "ελαφρύνει", ώστε αύριο το βράδυ η ομάδα να βγάλει φρεσκάδα και περισσότερο τρέξιμο πάνω στο χορτάρι.

Ανεξαρτήτως προσώπων, λοιπόν, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει αύριο πάνω στον Βίκτορ. Αν διαχειριστεί με επιτυχία αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα, θα αποδείξει ότι είναι ικανός και για τα επόμενα. Αν όχι, η επόμενη μέρα θα είναι "συννεφιασμένη" και για τον ίδιο και για την ομάδα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φτιάξε την 11άδα του Ολυμπιακού κόντρα στη Χάποελ
Θέμα με Ντουρμάζ;
Η αποστολή του Ολυμπιακού για το Ισραήλ

News 24/7

24MEDIA NETWORK