Όχι άλλο πλέι... ωχ

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τα πλέι οφ και ζητά να σταματήσει η γκρίνια που τα συνοδεύει.

Όχι άλλο πλέι... ωχ
INTIME SPORTS

Θα ξεκινήσω το κείμενο, "κλέβοντας" ένα μέρος από το κομμάτι που έγραψε ο Ηλίας Αναστασιάδης του oneman για τα πλέι οφ:

2008. Ο δεύτερος μετά τα πλέι-οφ Παναθηναϊκός είχε τερματίσει τρίτος στην κανονική περίοδο.

2009. Ο δεύτερος μετά τα πλέι-οφ Παναθηναϊκός είχε τερματίσει τρίτος στην κανονική περίοδο.

2010. Ο δεύτερος μετά τα πλέι-οφ ΠΑΟΚ είχε τερματίσει τρίτος στην κανονική περίοδο.

2011. Ο δεύτερος μετά τα πλέι-οφ Παναθηναϊκός είχε τερματίσει δεύτερος και στην κανονική περίοδο.

2012. Ο δεύτερος μετά τα πλέι-οφ Παναθηναϊκός είχε τερματίσει δεύτερος και στην κανονική περίοδο.

2013. Ο δεύτερος μετά τα πλέι-οφ ΠΑΟΚ είχε τερματίσει δεύτερος και στην κανονική περίοδο.

Τι σημαίνει το παραπάνω; Το ποσοστό ταύτισης δεύτερου στην κανονική σεζόν με δεύτερο στα πλέι οφ είναι στο 50% ως τώρα στην ελληνική Superleague. Οπερ σημαίνει πως τα πλέι οφ μας έχουν δώσει κάτι καινούργιο. Αφού το έγραψα, πάω να χαστουκίσω τον εαυτό μου τέσσερις φορές μπροστά στον καθρέπτη.

Δεν βγάζεις άκρη

Οπως καταλάβατε, κάθε χρόνο τέτοια εποχή φτάνει η στιγμή που όλοι γράφουν για την σημασία των πλέι οφ, για το αν είναι δίκαιη διαδικασία, για το αν κερδίζει ο καλύτερος κτλ. Προφανώς από το βράδυ της Τετάρτης και την οριστική έξοδο του Παναθηναϊκού στα προκριματικά του Champions League, ο ΠΑΟΚ τη χαρακτηρίζει άδικη. Το ίδιο ισχύει και για τον Ατρόμητο που ενώ τερμάτισε τρίτος στην κανονική διάρκεια, κινδυνεύει να τελειώσει τελευταίος τα πλέι οφ και να πάρει το χειρότερο εισιτήριο του Europa League. Προφανώς άδικη θα την χαρακτήριζε και ο Παναθηναϊκός αν έχανε στην Τούμπα και κρινόταν σε αυτό το ματς το εισιτήριο του Champions League.

Άκρη δεν βρίσκεις. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η διαδικασία έχει ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις, αλλά δεν σου δίνει κάτι παραπάνω. Το σίγουρο είναι ότι οι ομάδες βάζουν κάτι στα ταμεία τους από το συνδρομητικό κανάλι, αλλά αυτό τον θεατή δεν τον απασχολεί. Αυτό που τον απασχολεί είναι να δει ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα. Μόνο έτσι θα έρθει κόσμος στο γήπεδο, θα αυξηθεί το ενδιαφέρον και θα σταματήσει αυτή η σουρεαλιστική αντιμετώπιση του προϊόντος.

Να μπει και ο πρώτος

Θέλετε πλέι οφ; Ωραία, βάλτε και τον πρώτο μέσα. Θέλετε να δώσετε ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα; Μιμηθείτε το μπάσκετ και τον τελικό πρωταθλήματος (να κρίνεται στις δύο νίκες). Πολύ προχωρημένο; Μπορεί. Το θέμα είναι τι ακριβώς θέλει η διοργανώτρια αρχή και τι ακριβώς θέλουμε εμείς. Φίλαθλοι και δημοσιογράφοι.

Και το βασικότερο, να δείξουμε ότι πρόκειται για λάθος. Δεν μπορεί τη μία χρονιά η ομάδα που ευνοήθηκε και πήρε το εισιτήριο του Champions League να μη βγάζει τσιμουδιά και την αμέσως επόμενη, στην αποτυχία, να κράζει τη διαδικασία. Δεν γίνεται σε κάθε στραβή να τονίζεις -εκ των υστέρων- πόσο άδικα είναι τα πλέι οφ. Ας οργανωθούμε, που λέει και το γνωστό ανέκδοτο.

Μια πρόταση

Ούτε εγώ είμαι υπέρ των πλέι οφ. Δεν είμαι κατά μίας βαθύτατης αλλαγής στη δομή έτσι ώστε να δούμε ένα ποιοτικότερο και ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα (από τη στιγμή που δεν μπορούν να ανέβουν οι ίδιες οι ομάδες, ας τους δώσουμε εμείς την ώθηση). Είμαι κατά, όμως, της μεμψιμοιρίας χωρίς να δίνουμε λύσεις. Ναι, δεν είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι για αυτό ούτε μας πληρώνουν για να σκεφτόμαστε τέτοια πράγματα. Μία πρόταση, όμως, δεν κοστίζει...

ΥΓ: Ο Παναθηναϊκός πέτυχε κάτι ασύλληπτο βάσει του υλικού που είχε ο Αναστασίου, της δουλειάς που τον περίμενε και των οικονομικών δεδομένων. Οχι μόνο δεν έπεσε όπως, λανθασμένα προέβλεπαν πολλοί, αλλά βγήκε Champions League. Θα σπεύσουν να τον μιμηθούν πολλοί. Ελάχιστοι θα το καταφέρουν. Γιατί δεν θα έχουν αυτό που διέκρινε φέτος τους "πράσινους". Η υπομονή...

Διαβάστε ακόμη:

Όλα τα σενάρια στις ισοβαθμίες των πλέι οφ

Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ 1-0

Παναθηναϊκός-Ατρόμητος 1-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK