Η νέα εποχή ξεκίνησε με 8-5 υπέρ των μετόχων στην Ευρωλίγκα

Οι μέτοχοι είναι, πλέον, ενεργοί στην Ευρωλίγκα, παίρνουν αυτοί τις αποφάσεις και ο λόγος του Τζόρντι Μπερτομέου δεν είναι πλέον νόμος. Απόδειξη και η σύσταση της οικονομικής επιτροπής (επικεφαλής ο Ν.Λεπενιώτης από τον Ολυμπιακό) αλλά και το 8-5 υπέρ της πρότασης των "7" της Αθήνας (πήραν μαζί τους και την Μπάγερν) για τη διανομή των εγγυημένων εσόδων στη νέα σεζόν

Από τη συνεδρίαση της ECA στην Βαρκελώνη
Από τη συνεδρίαση της ECA στην Βαρκελώνη EUROLEAGUE NET

Θα είναι μια τελείως διαφορετική Ευρωλίγκα, αυτή που θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Όχι γιατί θα αλλάξει κάτι δραματικά στο σύστημα διεξαγωγής, ή θα παίξουν ξαφνικά περισσότερες ομάδες. Απλά, όπως έχει ήδη γραφτεί η κορυφαία διοργάνωση, έχει περάσει σε μια τελείως διαφορετική φάση, όπου τον πρώτο λόγο παίρνουν οι ίδιοι οι μέτοχοι, σταματώντας την μονοκρατορία (και μονοφωνία, θα έλεγε κανείς) του Τζόρντι Μπερτομέου.

Η συγκρότηση οικονομικής επιτροπής, της οποίας επικεφαλής τοποθετήθηκε ο Νίκος Λεπενιώτης, γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, και στην οποία συμμετέχουν ακόμη Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ και η νεοφερμένη στο κλαμπ, Μπάγερν (μαζί με τη Βιλερμπάν) ήταν το πρώτο βήμα. Υπήρξαν, μάλιστα, και κάποιες αντιρρήσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της ECA, ότι δεν θα έπρεπε να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία κλπ, κλπ, ωστόσο η πρόταση της Μακάμπι, έγινε αποδεκτή απ' όλους, καθώς ήταν προαποφασισμένο από προηγούμενες συναντήσεις.

Ο ρόλος, μάλιστα, της επιτροπής δεν είναι τυπικός, αλλά ουσιαστικός. Ένα από τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν την Παρασκευή στη Βαρκελώνη ήταν ο τρόπος διανομής των χρημάτων στις ομάδες. Για πρώτη φορά, λοιπόν, στα χρονικά η πρόταση που έβαλε στο τραπέζι ο Μπερτομέου (με την υποστήριξη των ισπανικών ομάδων και των Φενέρ- Βιλερμπάν) βρήκε τοίχο. Με ψήφους 8-5, επικράτησε εν τέλει η πρόταση του γκρουπ των 7 της Αθήνας (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ, Μακάμπι, Ζαλγκίρις, Μιλάνο, Εφές) που πήραν μαζί τους και την Μπάγερν. Οι πέντε της μειοψηφίας ήταν Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Φενέρ και Βιλερμπάν. Βλέπουμε δυο στρατόπεδα στην Ευρωλίγκα; Όχι ακριβώς. Είναι όμως μια τάση, μια ένδειξη για το που βαδίζει, εν τέλει η διοργάνωση,.

Η πρόταση που υπερίσχυσε έκανε λόγο για παρόμοια με φέτος διανομή των εσόδων της διοργάνωσης. Να μην ισχύσει, δηλαδή, λόγω των ιδιομορφιών της χρονιάς λόγω του Covid το μπόνους των 37.000 ευρώ ανά νίκη, αλλά να μοιραστούν τα εγγυημένα χρήματα (35 εκατομμύρια) με βάση την τελική κατάταξη και ανάλογα το τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Το συγκεκριμένο σύστημα είχε αποφέρει στις δυο ελληνικές ομάδες σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ, με τον Παναθηναϊκό μάλιστα να μην λαμβάνει έξτρα ποσό, αφού κατετάγη 16ος (πληρώνονται οι ομάδες μέχρι την 14η θέση). Λίγο περισσότερα, ενδέχεται να είναι τα εγγυημένα χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία των δυο αιωνίων.

Οι μέτοχοι είναι, πλέον, ενεργοί

Τι σημαίνει όλη αυτή η διεργασία στην Ευρωλίγκα. Όσα έλεγαν οι μέτοχοι από την συγκέντρωση της Αθήνας όχι μόνο το εννοούσαν, αλλά γίνεται σιγά-σιγά και πράξη. Η ενεργοποίησή τους στη λήψη των αποφάσεων είναι δεδομένη και πολύ σημαντική, πλέον. Όχι μόνο γιατί μπορούν να περνούν τις αποφάσεις τους, που θεωρούν καλύτερες, αλλά και επειδή ανακαλύπτουν πράγματα, τα οποία στο παρελθόν περνούσαν απαρατήρητα.

Παράδειγμα ένα ποσό που εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής, ύψους 700.000 ευρώ, την προέλευση του οποίου η πλειοψηφία αγνοούσε. Ήταν η "εγγύηση" που είχε καταθέσει η Ζενίτ για να πάρει την wild card. Όταν υπάρχει έλεγχος παντού, ωστόσο, όλα είναι διαφορετικά.

Πολύ σημαντική ήταν η τριετής συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της Ευρωλίγκας και της ένωσης των παικτών, όπου ρυθμίστηκαν αρκετές λεπτομέρειες στις αμοιβές των παικτών, αλλά και στις υποχρεώσεις των συλλόγων. Οι παίκτες, μάλιστα, έκαναν και μια σπουδαία υποχώρηση, αποδεχόμενοι τη μείωση 1% του συμβολαίου τους, σε κάθε παιχνίδι που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Αν κάνετε τον υπολογισμό το ποσοστό δεν είναι καθόλου αμελητέο.

Η πρόθεση, βέβαια, είναι να μην κλείσουν διόλου οι πόρτες στη φετινή περίοδο. Οι πρώτες εκτιμήσεις των συλλόγων είναι ότι τα γήπεδα θα ανοίξουν είτε με το 30% είτε το 50% της πληρότητάς τους, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη. Δύσκολα πάντως θα φτάσουμε να δούμε ματς με 100% γεμάτες εξέδρες, τουλάχιστον στο πρώτο μισό της νέας περιόδου.

Η συλλογική σύμβαση με τους παίκτες προβλέπει ακόμα:

  • Πληρωμή από τους παίκτες (και όχι τις ομάδες) των ποσοστών που αναλογούν στους μάνατζερ.
  • Σε καθυστέρηση 45 ημερών για πληρωμή δόσης συμβολαίου, οι παίκτες έχουν δικαίωμα αποχής από τις προπονήσεις
  • Σε εκ νέου 15νθήμερη καθυστέρηση (συνολικά δυο μήνες δηλαδή) ο παίκτης μπορεί να μείνει ελεύθερος από την ομάδα.
  • Για πρώτη φορά θα συσταθεί ειδικό δικαιοδοτικό όργανο, να εξετάσει αυτές τις περιπτώσεις.

Από τις υπόλοιπες αποφάσεις ξεχώρισε και η ισχύς ενός challenge για τους προπονητές, στα πρότυπα του ΝΒΑ. Να αμφισβητηθούν, δηλαδή αποφάσεις των διαιτητών, με βάση φυσικά την εξέταση της φάσης στο βίντεο.


News 24/7

24MEDIA NETWORK