Οι αλόγιστες σπατάλες και το τίμημα, οι πλασματικές τιμές και το μέλλον μεταγραφικά

Τα ποσά έχουν ξεφύγει εδώ και καιρό στο ποδόσφαιρο, η ερώτηση πια είναι αν αυτά είναι θεωρητικά ή αν μπορούν πράγματι να δοθούν.

England's Jude Bellingham, left, and France's Kylian Mbappe challenge for the ball during the World Cup quarterfinal soccer match between England and France, at the Al Bayt Stadium in Al Khor, Qatar, Saturday, Dec. 10, 2022. (AP Photo/Frank Augstein)
(AP Photo/Frank Augstein) AP

Η αλήθεια είναι πως οι ακριβές μεταγραφές και τα μεγάλα συμβόλαια είχαν αυξητική τάση τα προηγούμενα χρόνια. Τίποτα δεν έμοιαζε να μπορεί να βάλει στοπ στο χρήμα που έρεε άφθονο. Η ξαφνική "επέλαση" όμως της πανδημίας και τα υπερβολικά οικονομικά ανοίγματα ανέτρεψαν τα έως τότε δεδομένα σε έναν βαθμό.

Τα ποσά μπορεί να έχουν παραμείνει υψηλά, όμως η αγοραστική δύναμη των ομάδων έχει μειωθεί. Παράλληλα, αρκετοί ποδοσφαιριστές έχουν τεράστια πλασματική τιμή πώλησης και υπολογισμένης αξίας, αλλά κανέναν άμεσα ενδιαφερόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές ομάδες και ειδικά στην Αγγλία -οι οποίες ξόδευαν και τα περισσότερα- τελευταία έχουν είτε τιμωρηθεί για παραβάσεις του FFP είτε κινούνται κοντά στο επιτρεπτό όριο για να αποφύγουν τυχών μειώσεις βαθμών και παραιτέρω περιορισμούς.

Αυτή την περίοδο μόνο τα πραγματικά "δυνατά" πορτοφόλια δίνουν πολλά χρήματα σε μεταγραφές, αλλά σε αντίθεση με το παρελθόν πλέον προτιμάται η επένδυση σε στοχευμένους λίγους ποδοσφαιριστές σε κατάλληλο timing, όπως στην περίπτωση του Μπέλινγχαμ με Ρεάλ, και όχι οι μαζικές, άγαρμπες οικονομικά προσφορές.

Επομένως, οι απότομες, επιθετικές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι μπορεί να λειτουργήσουν σαν δηλητήριο για τις ομάδες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Τσέλσι η οποία φαίνεται πως χτίζει στην άμμο, αφού ναι μεν αγόρασε πολλούς παίκτες αλλά τώρα καλείται να περιορίσει απότομα τις δαπάνες και να παραχωρήσει παίκτες αποδομώντας με αυτό τον τρόπο την ούτως ή άλλως άστοχη μεταγραφικά ομάδα.

Η επόμενη ημέρα

Πλέον οι ομάδες χρειάζεται να είναι πιο συντηρητικές στο μεταγραφικό παζάρι, να ενισχύσουν τις ακαδημίες τους και συνάμα να βασιστούν στην διορατικότητα και την τεχνογνωσία για την εύρεση παικτών οι οποίοι, με την κατάλληλη διαχείριση, θα μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν και να αποτελέσουν τα επόμενα μεγάλα αστέρια των Ευρωπαϊκών ομάδων.

Αν πράγματι ακολουθηθεί αυτή η τακτική από τις ομάδες μαζικά, τότε οι τιμές για την εκάστοτε "μεγάλη" μεταγραφή θα μειωθεί λόγω της χαμηλότερης ζήτησης. Βέβαια, η απότομη μεταγραφική και όχι μόνο επέλαση της Σαουδικής Αραβίας έχει επηρεάσει τα δεδομένα και μένει να φανεί ποια θα είναι εν τέλει η συνθήκη που θα επικρατεί μεταγραφικά για τις ομάδες μεσοπρόθεσμα.

Διαβάστε περισσότερα

Χορός εκατομμυρίων για ποδοσφαιριστή από Πορτογαλία και δεν πρόκειται για επιθετικό, μία ακόμα μάχη της Premier Le...

Σενάριο εφιάλτης για Γιουνάιτεντ, ο αποκλεισμός είναι κοντά

News 24/7

24MEDIA NETWORK