Αν ζεστάνει και τη Ρεάλ, τότε κάηκε ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ζέστανε όσο μπορούσε καλύτερα τη Βαλένθια και όταν θυμήθηκε να τη φτάσει, οι αντίπαλοί του είχαν αποκτήσει τεράστια αυτοπεποίθηση. Προφανώς, με τη Ρεάλ του τεράστιου Γουόλτερ Ταβάρες δεν μπορεί να κάνει το ίδιο, γιατί αλλιώς κάηκε.

Χασάν Μάρτιν και Σακίλ Μακίσικ θα χρειαστούν πολλή ενέργεια για να τα βγάλουν πέρα με τη Ρεάλ
Χασάν Μάρτιν και Σακίλ Μακίσικ θα χρειαστούν πολλή ενέργεια για να τα βγάλουν πέρα με τη Ρεάλ EUROKINISSI SPORTS/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Ήταν τόσο εκνευρισμένος ο Γιώργος Μπαρτζώκας σε μια στιγμή του αγώνα με τη Βαλένθια, που είχε πάει πίσω από τον πάγκο της ομάδας του, σχεδόν έτοιμος να φύγει για τα αποδυτήρια. Φαινομενικά, γκρίνιαζε για ένα σφύριγμα των ρέφερι (ορισμένα εκ των οποίων, ήταν πράγματι εξοργιστικά), επί της ουσίας δεν πίστευε στα μάτια του ότι η ομάδα του, απλά παρακολουθούσε τους αντιπάλους της να βάζουν καλάθι, με οποιονδήποτε τρόπο ήθελαν.

Το μήνυμά του ήταν σαφές, καθώς έχουμε φτάσει στην 14η αγωνιστική της Euroleague (ο Ολυμπιακός χρωστάει ένα ματς) κι οι παίκτες του συνεχίζουν στα εντός έδρας παιχνίδια να μπαίνουν με τη νοοτροπία που ο ίδιος καυτηρίασε στη συνέντευξη Τύπου. Σημείωσε, δε, ότι το πρόβλημα είναι συνολικό και δεν αφορά 2-3 παίκτες μεμονωμένα, καθώς έχει ξεκινήσει στο ΣΕΦ με διαφορετικές πεντάδες.

Η Βαλένθια δεν είναι ομάδα που θα συγχωρήσει τέτοιες ολιγωρίες. Πριν καταλάβει τι είχε συμβεί ο Ολυμπιακός (ή τι δεν έκανε σωστά), είδε την αντίπαλό του να σημειώνει 52 πόντους σε ένα ημίχρονο. Για ακόμη μια φορά, έπρεπε να μαζέψει διαφορά, να γυρίσει ένα παιχνίδι. Όπως παραδέχθηκε ο Μπαρτζώκας "όταν τους έχουμε γεμίσει αυτοπεποίθηση από το 1ο μέρος, ακόμη κι όταν κατά κάποιον τρόπο επιστρέψαμε στο ματς, ήταν έτοιμοι να μας σκοτώσουν. Εμείς τους είχαμε ετοιμάσει".

Έχει δίκιο ο προπονητής του Ολυμπιακού, γι' αυτό χτυπιόταν σε πολλά σημεία του αγώνα. Τη "ζέσταναν" καλά τη Βαλένθια οι "ερυθρόλευκοι". Οι Ισπανοί είναι μια ομάδα με εξαιρετικό ρόστερ. Με πολλές επιλογές, με τον πιο... αθόρυβο καλύτερο παίκτη της Ευρωλίγκας (Μάικ Τόμπεϊ), με ισορροπία και καντάρια μπάσκετ από τον "γερόλυκο" Φερνάντο Σαν Εμετέριο, μέχρι τον Μαυροβούνιο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς που του περισσεύουν τα κιλά αλλά κι η ικανότητα να σκοράρει με απίθανους τρόπους, ακόμη κι αν χρειαστεί να παίξει μπιλιάρδο με το ταμπλό.

Η Βαλένθια έχει μια αδυναμία. Αν τη βγάλεις από το ρυθμό της, παθαίνει βραχυκύκλωμα. Δεν το παθαίνει συχνά, όμως μπορείς να την απορρυθμίσεις. Όπως έκανε για κάποια διαστήματα του 2ου μέρους ο Ολυμπιακός (το οποίο παρεμπιπτόντως κέρδισαν οι "ερυθρόλευκοι" με 46-44), όταν κυνήγησε τις επαφές, τις μάχες σώμα με σώμα, τα ριμπάουντ και το ανοιχτό γήπεδο. Όμως, με την ισπανική ομάδα να έχει τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση στο μακρινό σουτ, κάθε φορά που πλησίαζε ο Ολυμπιακός, η Βαλένθια έβρισκε ένα τρίποντο (καμιά φορά και δύο) για να κρατηθεί σε απόσταση και ουσιαστικά να μην κινδυνεύσει.

Οι 96 πόντοι που πέτυχε δείχνουν ότι ο συνήθως σκληρός Ολυμπιακός ήταν πολύ ευάλωτος, δεν είχε την ενέργεια που απαιτούσε ένας τόσο προικισμένος επιθετικά αντίπαλος (καλύτερη ομάδα σε ασίστ στη διοργάνωση) κι οι απώλειες στις διεκδικούμενες φάσεις ήταν καθοριστικές.

Ο Μπαρτζώκας είπε ότι θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να βρει το φάρμακο και να εμφυσήσει σε όλη την ομάδα το πνεύμα που ψάχνει από το ξεκίνημα της σεζόν. Γνωρίζει, βέβαια, ότι η ομάδα του είναι ακόμη στο φτιάξιμο. Πολλοί περιμένουν θαύματα από τη μια στιγμή στην άλλη, όμως θέλει χρόνο και υπομονή για να δεις ένα καινούργιο σύνολο που έχει σκαμπανεβάσματα να αποκτά διάρκεια. Αυτό είναι και το μυστικό για να πρωταγωνιστήσει μια ομάδα στην Ευρωλίγκα. Δεν φτάνουν δυο καλές νίκες, όπως έκανε ο Ολυμπιακός την προηγούμενη εβδομάδα. Με το που τελειώνει το νικηφόρο παιχνίδι, δεν υπάρχει άλλη σκέψη από το επόμενο ματς.

Πώς θα κοντράρουν τον Ταβάρες;

Ο τραυματισμός του Γιώργου Πρίντεζη στέρησε από τον Ολυμπιακό έναν από τους κορυφαίους παίκτες της νίκης στο Βελιγράδι. Όπως κι η απουσία του Κώστα Παπανικολάου, ενός παίκτη που δίνει όλη την ενέργειά του στην άμυνα. Ο Λιβιό Ζαν Σαρλ και ο Σάσα Βεζένκοφ μοιράστηκαν το χρόνο στη θέση "4", αλλά το πρόβλημα εντοπίστηκε στην καρδιά της ρακέτας. Ο Οκτάβιους Έλις έπαιξε μόλις 7 λεπτά, χωρίς να μπορέσει να βοηθήσει, ο Χασάν Μάρτιν δείχνει να έχει κουραστεί να καλύπτει σχεδόν μόνος του τη θέση. Πόσο μάλλον που αυτήν τη φορά είχε να αντιμετωπίσει έναν πανούργο αντίπαλο όπως ο Ντούμπλιεβιτς ή ένα τρομερά αποτελεσματικό σέντερ σαν τον Τόμπεϊ.

Και να σκεφτείτε ότι στο ΣΕΦ καταφτάνει την Παρασκευή ο κορυφαίος ψηλός της φετινής διοργάνωσης, ο τεράστιος Γουόλτερ Ταβάρες. Ναι, ο σέντερ της Ρεάλ δεν βγαίνει στα 6.75 να σουτάρει για τρεις, όμως κόβει τους πάντες χωρίς καν να πηδήξει κι η παρουσία του μέσα στη ρακέτα είναι ένα φόβητρο για κάθε ομάδα που βρίσκεται απέναντι στη Ρεάλ.

Θα χρειαστεί υπέρβαση και από τους δυο ψηλούς της ομάδας, ώστε να εξουδετερωθεί όσο γίνεται περισσότερο το υπερόπλο της "βασίλισσας" μέσα στη ρακέτα, με τον Έλις σε αυτή την κατάσταση όμως το βλέπουμε λίγο δύσκολο. Για τον Αμερικανό, που πήγε στον Ολυμπιακό στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, προερχόμενος από τον Προμηθέα, δεν έχει τεθεί θέμα, ούτε υπάρχει σκέψη για αντικατάσταση, όπως πολλοί και... πολύ εύκολα σκέφτονται ή προτείνουν. Όμως, αν συνεχίσει να περνάει απαρατήρητος και να μη δίνει τις ανάλογες βοήθειες, ενδεχομένως να συζητηθεί διαφορετικά η περίπτωσή του.

Το βέβαια είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμη ένα παιχνίδι όπου ο Ολυμπιακός θα ψάχνεται στο 1ο ημίχρονο και μετά θα συνεχίσει να τρέχει (και να μη φτάνει). Αν ζεστάνει τη Ρεάλ, θα έχει πολύ πιο μεγάλο πρόβλημα απ' ό,τι με τη Βαλένθια. Μπορεί στο ΟΑΚΑ εναντίον του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ οι Μαδριλένοι να έσπασαν τα καλάθια με τα άστοχα σουτ, όμως δεν πρόκειται κάθε φορά να σουτάρουν τόσο άσχημα. Ειδικά αν οι Πειραιώτες παίξουν την άμυνα "σε βλέπω να σουτάρεις".

✍ Ο Μπαρτζώκας συνηθίζει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια να κάνει τα πειράματα στο 1ο μέρος κι εν συνεχεία να βρίσκει το σχήμα που με βάση τις συνθήκες κάθε αγώνα του δίνει τη νίκη. Στο 2ο μέρος το ροτέισον σφίγγει. Το έκανε στη Βαρκελώνη και στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα. Το δοκίμασε και με τη Βαλένθια, όμως χωρίς την ίδια επιτυχία. Φαίνεται, πάντως, ότι και ο προπονητής ακόμη διαβάζει την ομάδα του, προσπαθώντας να περιορίσει τα σκαμπανεβάσματα όσο πιο πολύ γίνεται. Κι εκεί βγαίνουν εντυπωσιακές φάσεις όπως αυτή με τον Σακίλ Μακίσικ.

Περισσότερο πάντως ο Μπαρτζώκας θέλει να στείλει ένα μήνυμα, κυρίως στα νέα παιδιά της ομάδας, πως ένα και δυο καλά παιχνίδια δεν φτάνουν για να σε καθιερώσουν στο υψηλότερο επίπεδο. Η συνέπεια έκανε τους καλούς παίκτες να ξεχωρίσουν από τους μέτριους. Όταν καταφέρουν να έχουν αυτήν τη διάρκεια, θα ανεβάσουν και την ομάδα τους ένα σκαλί πιο πάνω.

News 24/7

24MEDIA NETWORK