Χάνσι Φλικ: Η ζαριά του Ρουμενίγκε ήταν εξάρες

Το Νοέμβριο του 2019, ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε έπαιρνε το ρίσκο να απολύσει τον Νίκο Κόβατς. Δεν υποψιαζόταν ότι ο Χάνσι Φλικ, τότε προσωρινή λύση, θα απογείωνε την Μπάγερν και θα την έκανε πρωταθλήτρια Ευρώπης πέραν κάθε αμφισβήτησης.

Ο Χάνσι Φλικ σηκώνει στα χέρια του το τρόπαιο του Champions League. Μεταμόρφωσε την Μπάγερν σε λίγους μήνες
AP PHOTO/DAVID RAMOS

Η γερμανική μέθοδος, η μηχανή που λέγεται Μπάγερν, η επιμονή, μπλα, μπλα. Θα διαβάσετε πολλά τώρα που η μεγάλη ομάδα της Βαυαρίας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, για 6η φορά στην ιστορία της, έχοντας πετύχει ένα τρεμπλ που επιβεβαίωσε την απόλυτη κυριαρχία της. Οφείλονται όλα αυτά σε ένα μακροχρόνιο ποδοσφαιρικό σχέδιο, που ευοδώθηκε με τον ιδανικό τρόπο στο τελείωμα της χρονιάς; Όχι, βέβαια. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, η Μπάγερν βρισκόταν σε μια πρωτόγνωρη κρίση, με τον τότε προπονητή Νίκο Κόβατς να έχει χάσει τον έλεγχο, τους περισσότερους ποδοσφαιριστές μουτρωμένους με πρώτο και καλύτερο τον Τόμας Μίλερ και τους δυο διοικητικούς ηγέτες, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε και Ούλι Χένς, σχεδόν να μη μιλιούνται!

Παραμονές της μάχης του Ολυμπιακού στο Μόναχο είχαμε γράψει για τα τότε πάθη της Μπάγερν, που με εξαίρεση το βροντερό 7-2 μέσα στο Λονδίνο επί της Τότεναμ για τους ομίλους του Champions League, έμοιαζε να μην έχει προσανατολισμό. Ειδικά οι εμφανίσεις της στη Bundesliga ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικές. Στις 2 Νοεμβρίου η Μπάγερν έχανε με 1-5 από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Είχε προηγηθεί εντός έδρας ήττα με 1-2 από τη Χοφενχάιμ και μια ισοπαλία 2-2 εκτός έδρας, με την Άουγκσμπουργκ. Μετά το ταπεινωτικό 1-5 από την Άιντραχτ, ο αρχηγός Μάνουελ Νόιερ έστελνε το μήνυμα: "Η ήττα ήταν φυσιολογική. Έτσι όπως παίζουμε..." Όπως φυσιολογική ήταν κι η 4η θέση στον βαθμολογικό πίνακα του γερμανικού πρωταθλήματος.

Ο Ρουμενίγκε ήξερε ότι έπρεπε να δράσει. Σταμάτησε να ακούει τον Χένες που στήριζε αναφανδόν τον Κροάτη προπονητή και πήρε την απόφαση της απομάκρυνσής του. Αναζητώντας τον επόμενο τεχνικό της Μπάγερν, ο Ρουμενίγκε είπε στον αθλητικό διευθυντή Χασάν Σαλιχάμιτζιτς να αναθέσει προσωρινά την τεχνική ηγεσία στον Χάνσι Φλικ, μέχρι τότε βοηθό του Κόβατς (και για χρόνια συνεργάτης του Γιόαχιμ Λεβ στην εθνική Γερμανίας). Ο άλλοτε χαρισματικός Γερμανός κυνηγός δεν υποψιαζόταν ότι είχε βάλει ένα... χρυσό γκολ με αυτήν την κίνησή του, αφού κάπως έτσι έλυνε το μεγάλο πρόβλημα της Μπάγερν, βρίσκοντας -έστω από σπόντα- τον επόμενο μεγάλο προπονητή της ομάδας!

Ο 55χρονος Χανς Ντίτερ Φλικ έτρωγε με τον Κόβατς όταν στις 3 Νοεμβρίου τον πήρε τηλέφωνο ο Σαλιχάμιτζιτς για να του εξηγήσει τις προθέσεις του Ρουμενίγκε. Μέσα σε ένα 24ωρο άλλαζε πόστο και από δεύτερος γινόταν πρώτος προπονητής. Κι όπως αποδείχθηκε, κάθε άλλο παρά προσωρινός...

Η κόντρα παικτών και Κόβατς

Με τον προηγούμενο προπονητή κανείς δεν τα πήγαινε καλά. Παρότι η Μπάγερν το καλοκαίρι του 2019 έπαιρνε το νταμπλ στη Γερμανία, οι κόντρες των παικτών με τον Κόβατς ήταν διαρκείς. Απλά, τα αποτελέσματα φρόντιζαν σαν σκούπα να βάλουν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι. Όταν όμως άρχισαν να μην έρχονται ούτε αυτά, η μεθοδική, προγραμματισμένη κλπ. κλπ. Μπάγερν έφτασε σε αδιέξοδο.

'Ερμος και βαρύς έφυγε από το Μόναχο ο Νίκο Κόβατς
'Ερμος και βαρύς έφυγε από το Μόναχο ο Νίκο Κόβατς AP

Ο 49χρονος Κροάτης, άλλοτε κεντρικός αμυντικός που έκανε καριέρα και στη Γερμανία (όπως άλλωστε και ως προπονητής) άρχισε να περνάει δύσκολες ώρες, έπειτα απ' τον τραυματισμό του Νίκλας Ζούλε, που τέθηκε νοκ-άουτ στις αρχές της σεζόν με χιαστό. Η αμυντική δυσλειτουργία της Μπάγερν ήταν το πρώτο σημαντικό αγωνιστικό πρόβλημα που δεν έλυσε. Παράλληλα, τα αποδυτήρια έβραζαν εναντίον του, με πρώτο και καλύτερο τον Μίλερ. Ο 30χρονος Γερμανός διεθνής έγινε αλλαγή σε 6 συνεχόμενα ματς. Ο προπονητής τον είχε στοχοποιήσει και η Bild έγραφε για άδικη μεταχείριση του Κόβατς απέναντι σε ένα από τα μεγάλα ονόματα του κλαμπ. Οι υπόλοιποι παίκτες δεν είδαν με καλό μάτι τη συμπεριφορά του προπονητή απέναντι στον Μίλερ. Ουσιαστικά, κανείς δεν ήταν μαζί του.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Η Μπάγερν δεν έπαιζε... ποδόσφαιρο. Δεν εξελισσόταν. Κι αυτό ήταν κάτι που ο Ρουμενίγκε το είχε ζητήσει, αμέσως μετά το νταμπλ του 2018. Να γίνει η ομάδα καλύτερη. Οι τίτλοι δεν λείπουν από την Μπάγερν, κάθε άλλο. Όπως μάλιστα θύμιζε το Kicker "ο Λουίς φαν Χαάλ και ο Φέλιξ Μάγκατ έχασαν τη δουλειά τους μετά από την κατάκτηση νταμπλ, γιατί απλά δεν υπήρχε εξέλιξη στο παιχνίδι της ομάδας". Το αποτυχημένο σχέδιο να χτίσει μια Μπάγερν γύρω από τον Φιλίπε Κοουτίνιο, το πόσο εύκολα δεχόταν αντεπιθέσεις η ομάδα του κι η έλλειψη εναλλακτικού πλάνου, συν η διαχείριση των αποδυτηρίων, έστειλαν τον Κόβατς πρώτα στο σπίτι του και αργότερα στη Μονακό. Ο Ρουμενίγκε είχε πάρει τις αποφάσεις του...

Οι απλές κινήσεις του Φλικ

Ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε έπαιξε τη ζαριά του Χάνσι Φλικ και κέρδισε
Ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε έπαιξε τη ζαριά του Χάνσι Φλικ και κέρδισε AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Η Μπάγερν είναι ο απόλυτος εκφραστής του γερμανικού ποδοσφαίρου. Της κουλτούρας των Γερμανών για το σπορ. Γι' αυτό κι όταν την αναλαμβάνει Γερμανός προπονητής είναι ασυναγώνιστη. Ακόμη κι ο γερόλυκος Γιουπ Χάινκες μπορεί να αποδειχθεί πολυτιμότερος του Πεπ Γκουαρδιόλα, αν μιλάμε για την Μπάγερν. Δεν είναι τυχαίο ότι και τα 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών που έχει κατακτήσει, της τα έδωσαν Γερμανοί προπονητές: Ούντο Λάτεκ, Ντίτμαρ Κράμερ (2) , Ότμαρ Χίτσφελντ, Χάινκες και τώρα Φλικ.

Για τον άλλοτε βοηθό του Λεβ, που στάζουν όλοι 'μέλι' στην Μπάγερν, τα πράγματα ήταν απλά, μόλις ανέλαβε την ομάδα ως πρώτος προπονητής: "Θα χρειαστεί να γίνουμε πιο ενεργητική ως ομάδα. Να πιέσουμε ψηλά τον αντίπαλο, ξεκινώντας την άμυνά μας από την επίθεσή μας. Να προσπαθούμε κάθε φορά να παίρνουμε την μπάλα στην κατοχή μας, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν το καταφέρουμε αυτό, δεν θα έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Πρώτα απ' όλα, όμως, θα χρειαστεί να βελτιώσουμε αυτό το κομμάτι, όσο το δυνατόν πιο σύντομα".

Αν δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο παίζει πλέον η Μπάγερν, δύσκολα δεν θα πειστεί ότι ο Φλικ κατάφερε να μεταδώσει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία στην ομάδα του μέχρι το... μεδούλι της. Η πίεση των Βαυαρών στον αντίπαλο είναι ασφυκτική. Κι όσες φορές κλέβει την μπάλα, είναι έτοιμη να δημιουργήσει φάσεις για γκολ. Το πρώτο τεστ που είχε να περάσει ο Φλικ ήταν το ματς με τον Ολυμπιακό, τρεις μέρες μετά την αναβάθμισή του. Η Μπάγερν νίκησε 2-0 και η μηχανή άρχισε να παίρνει μπροστά.

Ο Ρουμενίγκε πήγε στις πρώτες προπονήσεις. Το μάτι του ξέρει να διακρίνει πράγματα. Το αφεντικό της Μπάγερν είχε δει τους τρόπους της προπόνησης και κυρίως τη μεταχείριση των παικτών. "Τουλάχιστον μέχρι το διάλειμμα του χειμώνα, θα είναι προπονητής", ανακοίνωσε εν πρώτοις. Μέσα του ήξερε ότι αν όλα πήγαιναν καλά, ο Φλικ θα γινόταν αυτό που αναζητούσε. Λίγες μέρες αργότερα, ο άνθρωπος-γκολ της Μπάγερν, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, σχολίαζε: "Η ποδοσφαιρική προσέγγιση των αγώνων και γενικά η τακτική του είναι πολύ υψηλού επιπέδου". Κι από δίπλα ο Μπενζαμέν Παβάρ να προσθέτει: "Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον προπονητή. Κι όλοι μας έχουμε πειστεί για το όραμά του. Πώς θέλει να παίζουμε, πώς πρέπει να μεταμορφωθεί η Μπάγερν".

Εμπιστοσύνη στον Μίλερ

Ο Φλικ κέρδιζε πόντο-πόντο την εμπιστοσύνη όλων. Παρότι είναι συνηθισμένο μια αλλαγή προπονητή να υποστηρίζεται από τους δυσαρεστημένους με τον προηγούμενο τεχνικό παίκτες, κάτι που έγινε και στη Μπάγερν, υπήρχε και κάτι διαφορετικό. Πράγματι, η ομάδα έπαιζε καλύτερα, έστω κι αν έχανε ματς. "Σημασία έχει να προοδεύουμε", παραδεχόταν ο Κίμιχ, την ώρα που ο πολύς Χάικενς (τρεμπλ το 2013) δήλωνε: "Ο Φλικ είναι ο ιδανικός άνθρωπος για την Μπάγερν".

Ο νέος προπονητής έπεφτε με ενθουσιασμό στη δουλειά. Είδε τα προσόντα του Αλφόνσο Ντέιβις και τον καθιέρωσε από ακραίο επιθετικό, αριστερό μπακ. Αυτό του έδωσε την ευκαιρία να μεταφέρει τον Ντάβιντ Αλάμπα στο κέντρο της άμυνας. Η Μπάγερν απέκτησε ξανά αμυντική αυτοπεποίθηση.

Κυρίως, όμως, ο Φλικ έδειξε εμπιστοσύνη στον Μίλερ. "Είναι ένας παίκτης που έχει προσφέρει πάρα πολλά στον σύλλογο. Σαφώς και τον πιστεύουμε", ήταν το πρώτο σχόλιο του. Ο Μίλερ, από ένας δυσαρεστημένος, μονίμως κατσούφης μέσα στο γήπεδο, ξαναβρήκε το χαμόγελό του. Παίζοντας πίσω από τον Λεβαντόφσκι, αλλά ουσιαστικά χωρίς θέση, ξανάγινε ένας από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές της ομάδας, με ασίστ, γκολ και αδιάκοπο τρέξιμο.

Ο Τόμας Μίλερ ξανάγινε υπερόπλο της Μπάγερν. Μαζί με Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Σερζ Γκνάμπρι σάρωσαν τους πάντες για λογαριασμό της γερμανικής ομάδας
Ο Τόμας Μίλερ ξανάγινε υπερόπλο της Μπάγερν. Μαζί με Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Σερζ Γκνάμπρι σάρωσαν τους πάντες για λογαριασμό της γερμανικής ομάδας AP PHOTO/MIGUEL A. LOPES

Η Μπάγερν μεταμορφώθηκε. Από σάκος του μποξ, έγινε μια ακατάβλητη μηχανή, που παρήγαγε ποδόσφαιρο ποιότητας. Στο 2ο μισό της σεζόν, με τη βοήθεια της διακοπής λόγω του κορονοϊού, ήταν μια άλλη ομάδα, που σάρωνε τους πάντες στο πέρασμά της. Στις 3 Απριλίου, ο Ρουμενίγκε ξέροντας ότι η ζαριά που έριξε τον Νοέμβριο ήταν εξάρες, ανακοίνωνε την επέκταση του συμβολαίου του Φλικ μέχρι το 2023.

"Η ομάδα βελτιώθηκε πάρα πολύ υπό τις οδηγίες του. Παίζουμε ελκυστικό ποδόσφαιρο, κάτι άλλωστε που αντανακλάται από τα αποτελέσματα. Είμαστε η μοναδική γερμανική ομάδα που διεκδικούμε 3 τίτλους (σ.σ τους κατέκτησε όλους). Θα πρόσθετα ότι μου αρέσει παρά πολύ ο τρόπος που κατευθύνει την ομάδα. Η ποιότητά του ως άνθρωπος, η συναίσθηση για το έργο του, αποτελούν έξτρα κριτήρια για μας. Η Μπάγερν θα τον εμπιστευτεί και πιστεύω ότι θα πετύχουμε όλους τους στόχους μας και φέτος, αλλά και στο μέλλον", δήλωνε περιχαρής ο 64χρονος Ρουμενίγκε.

Λίγους μήνες αργότερα, η ομάδα του Φλικ ταπείνωνε την Μπαρτσελόνα με 8-2 και έφτανε στον τελικό του Champions League, παίρνοντας το τρόπαιο κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ναι, η ομάδα του Χάνσι Φλικ. Η Μπάγερν Μονάχου...


News 24/7

24MEDIA NETWORK