Η Μπάγερν αγγίζει το τρεμπλ επειδή ο Φλικ τής έκανε κλικ

Οne down two to go για να κάνει η Μπάγερν Μονάχου πραγματικότητα το όνειρο του πρώτου treble, μετά το 2013. Οι Βαυαροί κατέκτησαν την Τρίτη 16/6 το 8ο σερί πρωτάθλημα, με τον Χάνσι Φλικ να είναι ο κύριος λόγος.

Ο Χάνσι Φλικ συμφώνησε αρχικά να καλύψει το κενό στη θέση του προπονητή της Μπάγερν, έως ότου βρεθεί ο καταλληλότερος για αντικαταστάτης του Κόβατς. Πλέον έχει συμβόλαιο έως το 2023.
Ο Χάνσι Φλικ συμφώνησε αρχικά να καλύψει το κενό στη θέση του προπονητή της Μπάγερν, έως ότου βρεθεί ο καταλληλότερος για αντικαταστάτης του Κόβατς. Πλέον έχει συμβόλαιο έως το 2023. AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Η Μπάγερν 'τελείωσε' με τα του πρωταθλήματος από την Τρίτη 16/6, όταν νίκησε τη Βέρντερ Βρέμης. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι σκόραρε (φευ) το μόνο γκολ της συνάντησης που ολοκληρώθηκε με τους πρωταθλητές -για 8η σερί χρονιά- να παίζουν με δέκα παίκτες. Αλλά να μη στα λέω. Δες τα.

Δεν είναι ότι έχει βαρεθεί να παίρνει το πρωτάθλημα η Μπάγερν, αλλά βάσει των όσων κάνει φέτος δεν της είναι αρκετό να 'κλείσει' τη σεζόν μόνο με αυτό το στέμμα. Πριν προχωρήσω, σημείωσε ότι οι 30 εθνικοί τίτλοι είναι ρεκόρ στην ιστορία της γερμανικής λίγκας. Όπως ρεκόρ είναι τα 93 γκολ σε 32 αγωνιστικές. Σε 45 ματς, σε όλες τις διοργανώσεις, έχουν 132 γκολ -επίσης ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις γερμανικές ομάδες.

Οι Βαυαροί θέλουν να σηκώσουν όλες τις κούπες που είναι διαθέσιμες για φέτος. Επόμενος 'σταθμός' είναι το DFB Pokal και μετά η επιστροφή στο UEFA Champions League για το δεύτερο ματς των '16' με την Τσέλσι, με την Μπάγερν να 'χει το 3-0 του πρώτου αγώνα στα 'υπέρ' της. Η τελευταία φορά που έκανε το treble η Μπάγερν ήταν το 2013. Από τότε δεν έχει διεκδικήσει καν το τρόπαιο. Δηλαδή, δεν έχει φτάσει σε τελικό.

Όλα αυτά είναι έργο Χανς Φλικ. Ο οποίος Φλικ είπε την Τρίτη ότι "κανείς δεν μπορεί να πετύχει μόνος. Είμαστε ένα 'σώμα' και απολαμβάνω την παρουσία μου εδώ. Όλοι μπορούν να νιώσουν το πάθος, τον ενθουσιασμό και τη μαχητικότητα μας". O προπονητής που καθόταν στη θέση του, το 2013, Γιούπ Χάινκες του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά θα τα δούμε όλα. Ένα ένα.

Πρώτα ας δούμε τι πραγματικά κατάφερε ο Φλικ, ο οποίος μεταξύ άλλων, με 26 νίκες στα πρώτα 29 παιχνίδια ως κόουτς της Μπάγερν, έριξε τον Πεπ Γκουαρδιόλα από την κορυφή της κατηγορίας 'καλύτερη εκκίνηση προπονητή' του οργανισμού (είχε 22 στα 27).

Πήγε ως υπηρεσιακός, μετά έως το τέλος του πρώτου γύρου, έπειτα έως το τέλος της σεζόν και πια έως το 2023

Είχε συμφωνήσει να αναλάβει την Μπάγερν, όταν η ομάδα ήταν τέταρτη θέση της Bundesliga και είχαν αποτελέσει παρελθόν οι δέκα πρώτες αγωνιστικές της σεζόν 2019-20. Επειδή δεν θέλω να λέω ψέματα, η απόσταση που χώριζε τους πρωταθλητές από την πρωτοπόρο, τότε, Γκλάντμπαχ ήταν τέσσερις πόντοι.

Αργά το απόγευμα της 5ης Νοεμβρίου (την επομένη της απόλυσης του Νίκο Κόβατς), ο Φλικ απολάμβανε το δείπνο του, όταν χτύπησε το τηλέφωνο του. Ήταν ο αθλητικός διευθυντής της Μπάγερν, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς. Του ζήτησε να συναντηθούν. Παράτησε το φαγητό του και πήγε στο προπονητήριο. "Εκεί αποφάσισα, καθότι είμαι πιστός στο σύλλογο, να ανταποκριθώ στο κάλεσμα της ομάδας για βοήθεια", είχε πει στην επίσημη ιστοσελίδα της Bundesliga.

Είχε συμφωνήσει να καλύψει το κενό στη θέση του head coach, έως ότου βρει ο οργανισμός τον καταλληλότερο. Όπως πιθανόν να γνωρίζεις, δεν υπάρχει πιο μόνιμο πράγμα από το προσωρινό. "Τους είπα πως θα κάναμε μια περίεργη αλλαγή, γιατί τα γκολ που δεχόμασταν δεν θύμιζαν σε τίποτα το ποιοι είμαστε. Εξήγησα γιατί έπρεπε να προσπαθούμε να κερδίζουμε την κατοχή όσο πιο γρήγορα γινόταν και να αμυνόμαστε από ψηλά". Τρεις μέρες μετά η Μπάγερν επικράτησε 2-0 του Ολυμπιακού.

Ακολουθούσε το παιχνίδι με την Ντόρτμουντ. Το Klassiker έγινε το απόλυτο τεστ και οι Βαυαροί το 'πέρασαν' με απόλυτη επιτυχία. Και ένας από τους λόγους ήταν ο Λεβαντόφσκι. Την επομένη το club ανακοίνωσε ότι η συνεργασία με τον 55χρονο θα συνεχιζόταν έως το 'διάλειμμα' του χειμώνα. Είχε ήδη εντυπωσιάσει τους δυνητικούς εργοδότες του, με τις τακτικές και κυρίως τον τρόπο που κέρδισε τους παίκτες. Ο Λεβαντόφσκι, ο οποίος είχε σκοράρει και στα 11 πρώτα ματς της γερμανικής λίγκας, χαρακτήρισε δημοσίως τον Φλικ ως 'τον σωστό άνθρωπο για τη δουλειά. Οι γνώσεις του είναι υψηλού επιπέδου'.

Μετά την Ντόρτμουντ, η Μπάγερν νίκησε και την Ντίσελντορφ, με τους Παβάρ και Μίλερ να προστίθεται στην εικόνα αυτών που πια ήταν διατεθειμένοι να δώσουν πράγματα. Γιατί πια, ενδιαφέρονταν να στηρίξουν αυτόν που 'χε το γενικό πρόσταγμα. Ένιωσαν πως είχαν λόγους να θέλουν να γίνουν καλύτεροι, με τον Φλικ να επενδύει και στη νεολαία (έβαλε τον Αλφόνσο Ντέιβις στα αριστερά και τον Ντέιβιντ Αλάμπα στο κέντρο της άμυνας -τον καιρό που ο Σίλε και ο Ερναντέζ ήταν τραυματίες), με την εξέλιξη του 19χρονου να είναι κατακόρυφη -και την παρουσία του απαραίτητη. Ο Τζόσουα Ζίρκι πήρε προαγωγή στην πρώτη ομάδα το Νοέμβρη και έως τα Χριστούγεννα είχε σκοράρει δυο γκολ -παίζοντας στη θέση του Λεβαντόφσκι, στο ντεμπούτο του. Η αναγέννηση του Κουτίνιο ήταν τόσο ξεκάθαρη που μάλλον δεν χρειάζεται 'υπότιτλους'. Ενώ στην αρχή της σεζόν όλοι αναρωτιόνταν που 'χει χαθεί 'ο μάγος της Λίβερπουλ', μετά εξηγούσαν 'γιατί είναι τόσο καλός', με τον ίδιο να διαβεβαιώνει πως 'μπορώ να γίνω ακόμα καλύτερος'.

Για όσους δεν καταλάβαιναν, ο Παβάρ είχε ξεκαθαρίσει ότι "συνεννοούμαστε απόλυτα με τον προπονητή. Μας έχει πείσει για το όραμα που έχει". Σημείωσε πως στο συγκεκριμένο όραμα, ο Μίλερ είχε βασικό ρόλο από την αρχή. Στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης του, ο Φλικ είχε πει "ο Τόμας είναι σημαντικός για το σύλλογο. Έχει κερδίσει τα πάντα εδώ. Είναι σημαντική προσωπικότητα για την Μπάγερν, ένας πολύ έξυπνος παίκτης που μπορεί να 'τραβήξει' τους υπόλοιπους παίκτες μαζί του και να ηγηθεί".

Ο 30χρονος δεν χρειάστηκε πολλά περισσότερα από την ευκαιρία -που του αρνείτο ο Κόβατς- για να βρει τον εαυτό του. Έως το lockdown είχε οκτώ γκολ και 15 ασίστ και μέχρι σήμερα έχει κάνει τόσα που ο Λεβαντόφσκι πρέπει να δώσει στον 'βασιλιά των ασίστ' τουλάχιστον το 1/3 του όποιου 'στέμματος' βάλει.

Όλοι οι παίκτες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, πως ο Φλικ είναι πρώτα άνθρωπος και μετά προπονητής. Ο Γιουπ Χάινκες, 'αρχιτέκτονας' του treble του 2013- προτίμησε να πει κάτι άλλο.

"Ο Φλικ είναι ο ιδανικός για τη δουλειά και ένα διαμάντι της προπονητικής. Μέσα σε πολύ μικρό χρόνο έκανε την ομάδα να παίζει τελείως διαφορετικά, πιο ελκυστικά, πιο ομαδικά και πιο αποτελεσματικά. Κάνει τους παίκτες να αισθάνονται σημαντικοί -και οι superstar χρειάζονται αγάπη, την οποία έχει σε αφθονία ο Χάνσι".

Μετά τον Ολυμπιακό, στο UEFA Champions League η Μπάγερν της εποχής του Φλικ πήγε στο Βελιγράδι, για το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα. Οι νίκες έγιναν τέσσερις και τα γκολ -σε αυτά τα τέσσερα ματς- 16. Το παθητικό παρέμεινε στο 'μηδέν'. Η πρώτη απώλεια ήλθε στο ματς με τη Λεβερκούζεν. Η δεύτερη στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, με την Γκλάντμπαχ. Δεν σήμανε συναγερμός. Αυτό που έγινε ήταν να μελετηθούν τα 'φαινόμενα' και να εντοπίσει ο Φλικ τι είχε πάει λάθος, ώστε να προχωρήσει σε επιδιορθώσεις του πλάνου. Όλοι συμφωνούσαν πως η ομάδα είχε παίξει καλό ποδόσφαιρο και αυτό δεν μπορεί να είναι πάντα, μια καλή αρχή. Παρεμπιπτόντως, η Μπάγερν ήταν πια στο Νο7 της βαθμολογίας και στο -7 από την κορυφή. Η γνώση έγινε αποτέλεσμα στο 6-1 επί της Βέρντερ Βρέμης, στην 15η αγωνιστική -με τον Κουτίνιο να 'χει τρία γκολ και 2 ασίστ.

*Στον πίνακα με τις πιο επιτυχημένες ποδοσφαιρικές ομάδες του πλανήτη -πάντα σύμφωνα με το Sportmob- όλοι βλέπουν την πλάτη της Αl Ahly, όταν το θέμα είναι ο αριθμός των τροπαίων που 'χουν κατακτήσει τα clubs, στην ιστορία τους.

Long story short, αφότου η Μπάγερν έγινε πρωταθλήτρια χειμώνα η Μπάγερν άλλαξε το status του Φλικ σε 'μένει έως το τέλος της σεζόν'. Ο κόουτς ένιωσε μια κάποια σιγουριά και έτσι δούλεψε με τους παίκτες του κάποια νέα πράγματα, πριν από το δεύτερο γύρο. Μετά ο πλανήτης επλήγη από τον Covid-19 και στις 3/4 ο εκ των πιο επιτυχημένων ποδοσφαιρικών οργανισμών της Ευρώπης έδωσε στον Φλικ συμβόλαιο έως το 2023. Στα 21 ματς που 'χε κοουτσάρει μέχρι το 'σταματάει η αθλητική δραστηριότητα' είχε 18 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες.

Στο restart οι κυρίαρχοι της Γερμανίας, για χρόνια συνέχισαν από εκεί που το 'χε αφήσει, παρ' ότι όπως είπε ο Νόιερ στο CNN, όλα είναι διαφορετικά -πλην της αποτελεσματικότητας της παρέας του. "Μας επιτρέπεται μόνο να πάμε στο στάδιο, το προπονητήριο και το σπίτι. Διατηρούμε το social distancing στις πτήσεις και τα λεωφορεία και ο καθένας κάθεται μόνος του σε ένα τραπέζι για το φαγητό. Στην τραπεζαρία φοράμε όλοι μάσκες, έως ότου αρχίσουμε να τρώμε. Δεν μπορούμε να πάμε για ψώνια ή σε ένα εστιατόριο". Κατέληξε στο ότι "θέλει από όλους μας μεγάλη προσπάθεια, αλλά στο τέλος συνηθίζεις τα πάντα. Παντού στον κόσμο οι άνθρωποι οφείλουν να προσαρμόζονται στις συνθήκες που επηρεάζουν τη δουλειά τους. Το ίδιο κάνουμε και εμείς".

Με την επιστροφή λοιπόν, των Γερμανών στους αγωνιστικούς χώρους ήλθαν οι νίκες επί της Ουνιόν, της Άιντραχτ, της Ντόρτμουντ, της Ντίσελντορφ, της Λεβερκούζεν, της Γκλάντμπαχ και την Τρίτη 16/6 της Βέρντερ, με το 1-0 να δίνει ουσιαστικά, στην Μπάγερν τον όγδοο σερί τίτλο πρωταθλήτριας Γερμανίας. Ένας από τους λόγους που καθάρισαν με τον πρώτο από τους τρεις στόχους ήταν ο Μάνουελ Νόιερ και η επέμβαση που ακολουθεί. Αρκεί να σου πω ότι έγινε στο 90ο λεπτό.


News 24/7

24MEDIA NETWORK