Η μεγάλη κόντρα που βύθισε την Μπάγερν στην κρίση

Πριν συναντήσει τον Ολυμπιακό, η Μπάγερν βιώνει μια κρίση που έχει πολλά επίπεδα, αλλά μάλλον ξεκινά από την κορυφή της ηγεσίας της καθώς το άλλοτε πανίσχυρο δίδυμο Ούλι Χένες και Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε χωρίστηκε στα δύο.

Ο Ρόμπερτ Κόβατς δεν βρίσκεται πια στην τεχνική ηγεσία της Μπάγερν
Ο Νίκο Κόβατς δεν βρίσκεται πια στην τεχνική ηγεσία της Μπάγερν EUROKINISSI

O Ολυμπιακός βρίσκεται ήδη στο Μόναχο, μπαίνει την Τετάρτη το βράδυ στην Aλιάντζ Αρένα για να αντιμετωπίσει την Μπάγερν και βρίσκει τους Βαυαρούς σε μια κρίση διαρκείας. Η απομάκρυνση του προπονητή Νίκο Κόβατς μετά το (πολύ) βαρύ 5-1 από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης (η μεγαλύτερη ήττα της ομάδας τα τελευταία δέκα χρόνια) ήταν μια πρώτη προσπάθεια αποσυμπίεσης της ατμόσφαιρας στο Μόναχο, που μυρίζει μπαρούτι εδώ και καιρό.

Το περίφημο μότο της Μπάγερν 'mia san mia', (είμαστε αυτοί που είμαστε, στη βαυαρική διάλεκτο) έχει πάει περίπατο, καθώς όπως αποκαλύπτουν και τα γερμανικά μέσα, πίσω απ' όλα βρίσκεται μια κόντρα κορυφής, στο άλλοτε αχώριστο δίδυμο Ούλι Χένες και Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε.

O Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε και ο Ούλι Χένες. Πίσω από τα χαμόγελα, υποβόσκει τεράστια κόντρα
O Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε και ο Ούλι Χένες. Πίσω από τα χαμόγελα, υποβόσκει τεράστια κόντρα AP

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μπάγερν έχει μείνει πίσω στη βαθμολογία της Μπουντεσλίγκα, όπως συμβαίνει τώρα, με το -4 από την κορυφή (της Γκλάντμπαχ). Κι άλλες χρονιές, στην αρχή ή στη μέση της σεζόν, υποχωρούσε στη βαθμολογία, έβρισκε όμως τον τρόπο να ανακάμπτει και στο τέλος να παίρνει το πρωτάθλημα το οποίο κατακτά ανελλιπώς την τελευταία εφταετία. Ούτε επίσης είναι η πρώτη φορά που ο προπονητής της ομάδας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Ο Κόβατς άκουγε ό,τι και οι προηγούμενοι τεχνικοί της ομάδας, μόνο που δεν ήταν του βεληνεκούς ενός Γκουαρδιόλα, ενός Αντσελότι και ενός Χάινκες, που είχαν καθίσει στον πάγκο πριν από τον Κροάτη.

Ειναι όμως σπάνιο η εικόνα της συμπαγούς Μπάγερν να σπάει στα δύο. Κάποτε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, θέλοντας να εκφράσει τον θαυμασμό του για τη γερμανική ομάδα είχε σχολιάσει:"Είναι ένα τεράστιο κλαμπ με σωστές δομές. Οι πρώην παίκτες Ούλι Χένες και Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε, τρέχουν την ομάδα με ιδανικό τρόπο, κερδίζοντας διαρκώς τον τίτλο της πρωταθλήτριας Γερμανίας".

Ναι, αν για κάτι ξεχωρίζει η Μπάγερν είναι η εμπιστοσύνη στους πρώην μεγάλους άσους της ομάδας. Πριν από τον Χένες, πρόεδρος ήταν o Φραντζ Μπεκενμπάουερ, μετά τον Ρουμενίγκε, έρχεται ο Όλιβερ Καν, ενώ παίκτης της ομάδας είναι και ο αθλητικός διεθυντής Χασάν Σαλιχάμιτζιτς. Όπως βέβαια τη φανέλα της Μπάγερν φόρεσε και ο Νίκο Κόβατς.

Διάσταση απόψεων και όχι μόνο

Η πυγμή των Χένες-Ρουμενίγκε ήταν αναμφισβήτητη. Και η συνεργασία τους, το ίδιο. Φαίνεται, όμως, ότι κάποια στιγμή οι δρόμοι και κυρίως οι σκέψεις τους, χώρισαν. Η Μπάγερν που είχε μια φωνή, ήταν μια οικογένεια, άρχρισε να κλυδωνίζεται. Μόλις πριν από τρεις μέρες, ο 67χρονος Χένες, απέκρουε λες και στα νιάτα του ήταν αμυντικός κάθε προσπάθεια να μιλήσει για... κρίση του κλαμπ.

"Είμαστε αρκετά επικριτικοί για την ομάδα μας. Αυτή τη στιγμή προέχουν οι νίκες, η καλή απόδοση θα έρθει από μόνη της. Μη ξεχνάτε ότι είμαστε αήττητοι στο Τσάμπιονς Λιγκ και σύντομα πιστεύω ότι θα ξαναβρεθούμε στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα. Μη μιλάτε σε εμάς για κρίση. Εκτός από το ότι δεν βάζουμε πολλά γκολ, σε όλα τα άλλα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Δεν παίζουμε τόσο άσχημα, όσο λένε. Απλά χάνουμε πολλές ευκαιρίες και η ομάδα απλά θα πρέπει να συγκεντρωθεί στο πώς θα βάζει περισσότερα γκολ. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν δεν δημιουργούμε φάσεις...",  είπε ο Χένες.

Δηλώσεις βέβαια, που δεν παραπέμπουν σε μια ομάδα η οποία ένα εικοσιτετράωρο μετά θα απέλυε τον προπονητή της. Ο Χενες ήταν σα να έκλεινε τα μάτια του. Η Μπάγερν με εξαίρεση το εντυπωσιακό 7-2 επί της Τότεναμ στο Λονδίνο, έχανε λάδια σε όλα τα παιχνίδια της. Με πολλά αμυντικά κενά και τεράστια εξάρτηση από τον Λεβαντόφκσι. Χωρίς τον Πολωνό αρχισκόρερ, ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν πολύ χειρότερα για τους Βαυαρούς.

Ο 63χρονος Ρουμενίγκε, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την πεντάρα και μετά την απόλυση Κόβατς, δήλωνε σε πλήρη αντιδιαστολή με τα λεγόμενα του Χένες: "Η απόδοση της ομάδας τις τελευταίες εβδομάδες και τα αποτελέσματα, απέδειξαν ότι έπρεπε να πάρουμε δραστικές αποφάσεις. Ο Ούλι Χένες, ο Χασάν Σαλιχάμιτζιτς και εγώ είχαμε μια ανοικτή και σοβαρή συζήτηση με το Νικο, την Κυριακή, καταλήγοντας στην κοινή διαπίστωση ότι ο Νίκο δεν μπορούσε να είναι προπονητής στην Μπάγερν. Λυπούμαστε για αυτή την εξέλιξη και εκ μέρους όλου του συλλόγου τον ευχαριστούμε για την προσφορά του, κυρίως για την κατάκτηση του νταμπλ την σεζόν που μας πέρασε".

Ο Νίκο Κόβατς πλήρωσε το μάρμαρο στην Μπάγερν
Ο Νίκο Κόβατς πλήρωσε το μάρμαρο στην Μπάγερν AP

Η αλήθεια είναι ότι ο Ρουμενίγκε δεν ήταν ποτέ υπέρμαχος της λύσης Κόβατς που ήθελε ο Χένες. Πέρσι, μάλιστα, ο Κροάτης...  τα έκανε μαντάρα με τη μεταγραφή του Λιρόι Σανέ, από την Μάντσεστερ Σίτι. "Θα τον πάρουμε", ήταν η δήλωσή του. Ο Ρουμενίγκε αντέδρασε την επομένη μέρα:"Δεν μου άρεσε το σχόλιό του. Έχουμε μια εξαιρετική σχέση με την Μάντσεστερ Σίτι και τον πρώην προπονητή μας Πεπ Γκουαρδιόλα", είπε ο CEO της Μπάγερν.

Δεν ήταν τυχαία η αντίδραση του Ρουμενίγκε. Το περιοδικό Kicker είχε αποκαλύψει ότι η Μπάγερν δέχθηκε επίσημο mail από την Σίτι, με το οποίο η ομάδα του Μάντσεστερ διαματυρόταν για δημόσια σχόλια που έκαναν οι Βαυαροί και αφορούσαν τον 23χρονο Γερμανό χαφ, ο οποίος δεσμευόταν ακόμη με συμβόλαιο. "Δεν θα ξαναμιλήσουμε ποτέ για παίκτες που δεν είναι ελεύθεροι", είπε αργότερα ο Σαλιχάμιτζιτς, ενώ ο Κόβατς αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει αυτοπροσώπως στον Γκουαρδιόλα. Ο Σανέ έμεινε, εν τέλει, στο Μάντσεστερ αλλά θα χάσει όλη τη χρονιά λόγω του σοβαρού τραυματισμού του (ρήξη χιαστού) το καλοκαίρι.

Φεύγουν ή μήπως όχι;

Ο Κόβατς έμεινε κι αυτός στην Μπάγερν, καθώς το κλαμπ εκτίμησε την ικανότητα του να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του νταμπλ, αλλά οι κόντρες με τους παίκτες του, έφτασαν στο απροχώρητο. Την ίδια ώρα Χένες και Ρουμενίγκε διαφωνούσαν, σχεδόν σε όλα. Για τα οικονομικά, για τις μεταγραφές, για τον προπονητής, ακόμη και για το που θα έκανε προετοιμασία η ομάδα είχαν διαφωνήσει.

Ο Ούλι Χένες αποχωρεί, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, από την προεδρία της Μπάγερν στις 15 Νοεμβρίου. Τη θέση του θα πάρει ο πρώην CEO της Adidas και μέλος του συμβουλίου της Μπάγερν, Χέμπερτ Χάινερ (65 ετών). Ο Χένες θα έχει ένα λιγότερο επιδραστικό ρόλο στην ομάδα, αλλά δεν είναι άνθρωπος που κλείνει εύκολα το στόμα του. Είναι και στενός φίλος του Χάινερ, εκτός των άλλων.

Ο Ρουμενίγκε, από την πλευρά του, έχει να προετοιμάσει τη διαδοχή του από τον Όλιβερ Καν. Ο άλλοτε τερματοφύλακας της Μπάγερν, θα γίνει ο νέος CEO από τις αρχές του 2022. Μέχρι τότε η Μπάγερν θα πρέπει να έχει ξαναβρεί την διοικητική της ηρεμίας, που όπως έγραψε πρόσφατα η ιστοσελίδα της Deutsche Welle, είναι βασικό συστατικό για να πετύχει και ο διάδοχος του Νικο Κόβατς.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι απέναντι στον Ολυμπιακό θα βρεθεί μια... διαλυμένη ομάδα. Ενδεχομένως, μάλιστα, κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές να θέλουν να δείξουν στον Κόβατς ότι είχε κάνει λάθος εκτιμήσεις. Πάντα το πρώτο ματς μετά την αλλαγή προπονητή είναι δύσκολο για... τον αντίπαλο της ομάδας που έκανε την αλλαγή. Κι ο Ολυμπιακός, που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο Μόναχο, θα πρέπει να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK