Η ακρίβεια του Πρίντεζη και το νέο ρεκόρ του Σπανούλη

Ο Γιώργος Πρίντεζης σκόραρε για τον Ολυμπιακό ακριβώς όπως πριν από 3 χρόνια στο Βελιγράδι (3,2'' πριν από το τέλος του αγώνα) και ο Βασίλης Σπανούλης έχει ακόμη ένα ρεκόρ να σπάσει. Το μεγαλύτερο απ' όλα...

Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα για τη Euroleague 2020-2021 στο 'Παλάου Μπλαουγκράνα' | Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020
Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα για τη Euroleague 2020-2021 στο 'Παλάου Μπλαουγκράνα' | Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε ιδανικά τη διπλή δοκιμασία της εβδομάδας, με εντυπωσιακές νίκες σε Βαρκελώνη και Βελιγράδι, έφτασε το ρεκόρ του στο 7-5 κι άφησε πίσω του τις "μουτζούρες" που είχαν προκύψει από την επέλαση του κορονοϊού και την απορρύθμιση της ομάδας.

Η Ευρωλίγκα είναι δύσκολη γιατί έχει συνεχόμενα ματς που δεν... επιτρέπεται να χάσεις, όμως όσο νικάς, αισθάνεσαι υπέροχα. Πόσο μάλλον ο Ολυμπιακός, που έδειξε μέσα σε τρία 24ωρα το εύρος του έτσι κι αλλιώς δυναμικού ρόστερ του. Δεν είναι υπερβολή, αλλά στα ματς εναντίον της Μπαρτσελόνα και του Ερυθρού Αστέρα, πρωταγωνίστησαν και οι 12 παίκτες του.

Μεγάλη υπόθεση για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνει ιδανικό ροτέισον και να μονολογεί μετά το δεύτερο ματς "μάλλον κάναμε καλή δουλειά, σε αυτά τα δυο δύσκολα παιχνίδια". Οι πρωταγωνιστές του, αυτήν τη φορά, εκτός από τον κοινό παρονομαστή Κώστα Σλούκα, ήταν οι δυο πιο έμπειροι παίκτες της ομάδας.

Είχαν παίξει ελάχιστα στη Βαρκελώνη ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης. Στο Βελιγράδι έμειναν στο παρκέ σχεδόν 27 λεπτά. Μαζί τους κι ο πάντα έτοιμος να δώσει το 100% από τον πάγκο Γιαννούλης Λαρεντζάκης (τεράστια υπόθεση να υπάρχουν τέτοιοι παίκτες στις καρέκλες των αναπληρωματικών) και κάπως έτσι, στο μεγαλύτερο κομμάτι του 2ου ημιχρόνου, εμφανίστηκε μια ελληνική τετράδα απέναντι στον "αμερικανικό" Αστέρα.

Οι δυο αρχηγοί έβαλαν φαρδιά πλατιά τη χρυσή υπογραφή τους στη νίκη. Έβαλαν πλάτη, έπαιξαν άμυνες, έτρεξαν και στο τέλος ο ένας (ο Πρίντεζης) σημείωσε το καλάθι της νίκης κι ο άλλος έγινε σε αυτό το ιστορικό βράδυ ο 1ος σκόρερ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα (συμπεριλαμβανομένου και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, από το 1958 και μετά)! Ο 35άρης Πρίντεζης και ο 38άρης Σπανούλης έβγαζαν σχεδόν σε κάθε φάση την τεράστια εμπειρία και το μοναδικό πάθος τους για τη νίκη. Μεταξύ μας; Δεν ήταν παρά... ακόμη ένα βράδυ στη δουλειά. Κι όσο παίζουν ακόμη, τέτοια ματς να είστε σίγουροι ότι θα τα ξανακάνουν.

Το déjà vu του Πρίντεζη

Ο Πρίντεζης ξέρει πολύ καλά να βάζει τα τελευταία καλάθια ενός αγώνα. Το πεταχτάρι του στον τελικό της Κωνσταντινούπολης είναι το σπουδαιότερο απ' όλα, καθώς χάρισε στον Ολυμπιακό την Ευρωλίγκα του 2012, αλλά δεν είναι το μοναδικό buzzer beater της μεγάλης καριέρας του. Το τρίποντο στον τελευταίο αγώνα των πλέι-οφ με την Μπαρτσελόνα, το καλάθι έπειτα απ' την πάσα του Σπανούλη μέσα στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό, το κάρφωμα στο Μιλάνο απέναντι στην Αρμάνι, αλλά κι ακόμη ένα νικητήριο καλάθι μέσα στο Βελιγράδι είναι φάσεις που έχουν δώσει στον Ολυμπιακό μεγάλες νίκες.

Δείτε πώς πέτυχε το καλάθι στο τέλος του ματς, όταν είδε τον χώρο που του άνοιξε η άμυνα του Αστέρα παίρνοντας και το φάουλ:

Δεν του έδωσε τυχαία την μπάλα ο Μπαρτζώκας στο τέλος. Όταν στην ομάδα σου έχεις έναν παίκτη που ξέρει πώς να ευστοχήσει την τελευταία στιγμή του ματς, προφανώς και θα του πεις "ξανακάνε το". Πιο σωστά, ο "Πριντ" το ξανάκανε με μαθηματική ακρίβεια, όπως πριν από 3 χρόνια.

Ήταν 3 Μαρτίου του 2017, όταν ο Ερυθρός Αστέρας υποδέχθηκε για την 27η αγωνιστική της Ευρωλίγκας τον Ολυμπιακό, με 20.000 κόσμο στην "Μπεογκράτσκα Αρένα" να έχει δημιουργήσει μια φανταστική ατμόσφαιρα. Οι Πειραιώτες προηγήθηκαν 30-17 στο ημίχρονο, αλλά οι "ερυθρόλευκοι" του Βελιγραδίου αντεπιτέθηκαν στην επανάληψη, πέρασαν 43-42 στο 30' και 53-48 με ένα τρίποντο του Τσαρλς Τζένκινς που έπαιζε στον Αστέρα (και για την προσφορά του στην ομάδα του Βελιγραδίου, τιμήθηκε από τη σέρβικη ομάδα). Ο Βαγγέλης Μάντζαρης έχασε το τρίποντο στην εκπνοή του ματς που πήγε στην παράταση, καθώς ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος 58-58.

Η παράταση κύλησε πάλι πόντο-πόντο, ώσπου στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού, ο Έρικ Γκριν ήταν αυτός που πάσαρε την μπάλα στον Πρίντεζη, στην αγαπημένη γωνία του, για το πεταχτάρι που έγραψε το τελικό 64-66 (με αυτή τη νίκη ο Ολυμπιακός εξασφάλισε το αβαντάζ έδρας στα πλέι-οφ, όπου απέκλεισε την Εφές και πήγε στο φάιναλ-φορ της Κωνσταντινούπολης, φτάνοντας μέχρι τον τελικό). Το χρονόμετρο έγραφε 3,2'' για τη λήξη του ματς. Όσος χρόνος απέμενε και στον αγώνα της Πέμπτης στη "Χάλα Πιονίρ"!

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα του ματς του 2017 και το καλάθι του Πρίντεζη στο τέλος:

Το επόμενο ρεκόρ του Σπανούλη

Την ίδια ώρα, ο Σπανούλης συνεχίζει ακάθεκτος να σπάει τα ρεκόρ. Ο αρχηγός, ένας μανιακός του μπάσκετ, έγινε ο κορυφαίος σκόρερ της κορυφαίας διοργάνωσης στην Ευρώπη από το 1958 και μετά. Θυμίζουμε ότι στις 3 Ιανουαρίου 2020, στον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε (ήττα για τον Ολυμπιακό με 70-80), είχε γίνει κορυφαίος σκόρερ της Ευρωλίγκας από το 2000 και εντεύθεν. Μπάσκετ στην Ευρώπη σε κορυφαίο επίπεδο όμως, δεν παίζεται μόνο 20 χρόνια.

Ο Σπανούλης ήθελε 319 πόντους για να περάσει τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, που ήταν 1ος σκόρερ όλων των εποχών στη διοργάνωση με όλες της τις μορφές (Κύπελλο Πρωταθλητριών, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα) από το 1958 και μετά. Τον πέρασε με αυτό το σουτ, στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου (9:18 για το τέλος του ματς).

Ο αξεπέραστος Έλληνας γκαρντ έφτασε τους 4.323 πόντους και είναι 1ος σκόρερ όλων των εποχών στη διοργάνωση, όπου έχουν παίξει οι κορυφαίοι μπασκετμπολίστες που είδαμε ποτέ στην Ευρώπη. Το επόμενο ρεκόρ που έχει βάλει στο μάτι είναι να ξεπεράσει τον Νίκο Γκάλη, που παραμένει 1ος σκόρερ όλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ο Σπανούλης έχει πετύχει μέχρι στιγμής 4.740 πόντους σε όλους τους ευρωπαϊκούς αγώνες που έχει πάρει μέρος με Μαρούσι, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Ο Γιάννης Ψαράκης τους ανέλυσε επακριβώς:

Ο τεράστιος Γκάλης μέτρησε στην καριέρα του 4.894 πόντους (4.030 στην Ευρωλίγκα και 864 στο Κύπελλο Κόρατς) και προηγείται στη σχετική λίστα. Ο Σπανούλης θέλει άλλους 155 πόντους, για να προσπεράσει τον Nick the Greek και να γίνει αυτός ο αρχισκόρερ όλων των διοργανώσεων. Αν συνεχίζει να σκοράρει με τον ίδιο ρυθμό, ενδεχομένως να το πετύχει στην τελευταία αγωνιστική της φετινής κανονικής περιόδου! Θα 'ναι ακόμα μια μεγάλη στιγμή για έναν μπασκετμπολίστα που έτσι κι αλλιώς θα μείνει στην ιστορία, ανεξάρτητα από τους αριθμούς που συνόδεψαν την καριέρα του. Του αρέσουν, φυσικά, τα ρεκόρ του Kill Bill. Αλλά δεν είναι αυτά που τον κρατάνε τόσο ακμαίο στα γήπεδα. Ο Σπανούλης ζει για να παίζει, να σκέφτεται την επόμενη φάση, τον επόμενο αγώνα, την επόμενη νίκη. Τα ρεκόρ έρχονται μόνα τους...

News 24/7

24MEDIA NETWORK