Ο Μπαρτζώκας δεν άλλαξε φιλοσοφία για τον Σπανούλη

Ο Ολυμπιακός έχασε για ένα σουτ στην κανονική διάρκεια, μια βολή και μια λάθος πάσα στην παράταση. Η απόδραση της Ρεάλ στο ΣΕΦ ήταν ίδια με εκείνη στο ΟΑΚΑ. Η αλλαγή στη δύναμη των "ερυθρολεύκων" και η σταθερή φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν έκανε κάτι διαφορετικό στη διαχείριση του ρόστερ, σε σχέση με τα προηγούμενα ματς
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν έκανε κάτι διαφορετικό στη διαχείριση του ρόστερ, σε σχέση με τα προηγούμενα ματς EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Η Ρεάλ έφυγε και από το ΣΕΦ, όπως στο ΟΑΚΑ, με διαφορά μίας παράτασης και βλέποντας τον αντίπαλό της να κάνει την τελευταία επίθεση. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν την ολοκλήρωσε (μπερδεύτηκε ο Νεμάνια Νέντοβιτς), ο Ολυμπιακός βρήκε ελεύθερο σουτ, όμως ο Κώστας Σλούκας δεν ευστόχησε στο τρίποντο που δοκίμασε από τη γωνία. Κατά σύμπτωση μάλιστα, το σκορ της κανονικής περιόδου ήταν ίδιο (69-69). Ο Πάμπλο Λάσο δικαιολογημένα χαμογελούσε μετά το ματς, αν και με τον Άντον Ράντολφ να φεύγει σφαδάζοντας από τον αγωνιστικό χώρο, ίσως να προτιμούσε να χάσει ένα ματς, από το να χάσει έναν τόσο σημαντικό παίκτη.

Ο Ολυμπιακός, σε αντίθεση με το ματς εναντίον της Βαλένθια, ήταν πολύ δυναμικός. "Aggressive", όπως φώναζε διαρκώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας από το ξεκίνημα του αγώνα. Η άμυνα δεν ήταν "βλέπουμε τον αντίπαλο και σουτάρει", αλλά "πέφτουμε σε κάθε διεκδικούμενη μπάλα, κερδίζουμε όσες κατοχές μπορούμε περισσότερες και στέλνουμε το ματς στον ρυθμό που θέλουμε". Κάπως έτσι, οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν το παιχνίδι στα επίπεδα των 70 πόντων. Αν τους έφταναν μάλιστα, θα είχαν κερδίσει.

Από μια εξαιρετική άμυνα στην τελευταία φάση του αγώνα, ο Σακίλ Μακίσικ έδωσε βοήθεια στον Κώστα Παπανικολάου στο μαρκάρισμα του Τζέισι Κάρολ, κόβοντας την πάσα προς τον Γουόλτερ Ταβάρες. Εννιά δευτερόλεπτα βρίσκονταν στη διάθεση του Ολυμπιακού, με τον Σλούκα να έχει ισοφαρίσει νωρίτερα, ευστοχώντας σε δυο βολές. Αν δείτε τη φάση ξανά, ο Μακίσικ παίρνει την μπάλα, μοιάζει να σκέφτεται να πάει μέχρι το καλάθι, περνώντας και τον Γκαμπριέλ Ντεκ που είχε επιστρέψει, αλλά στο τέλος αποφασίζει να δώσει πάσα.

Ο Ταβάρες έχει μπει στο κάδρο λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά. Όσα καθυστέρησε ο Μακίσικ, για να κάνει ένα υποτιθέμενο ντράιβ (ο Ολυμπιακός δεν χρειαζόταν μακρινό σουτ, ακόμη και μια βολή ενδεχομένως να του έφτανε). Όχι ότι το σουτ του Σλούκα δεν ήταν καλό. Από τη γωνία, σχεδόν ελεύθερο.

"Αυτή ήταν η ευκαιρία μας", σχολίασε ο Μπαρτζώκας μετά το ματς, με την έννοια ότι αν ευστοχούσε σε αυτό το σημείο ο Ολυμπιακός, δύσκολα η Ρεάλ θα έβρισκε χρόνο να αντιδράσει. Από την άλλη, υπήρχαν άλλα 5 λεπτά στην παράταση για να διεκδικήσει τη νίκη. Κι οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν ξανά κοντά. Μια χαμένη βολή του Σλούκα κι ένα λάθος του Χασάν Μάρτιν έμοιαζαν με δωράκια για τη Ρεάλ. Ο Σέρχιο Γιουλ ευστοχεί με το σκορ στο 81-79 υπέρ του Ολυμπιακού. Η άμυνα είναι push and under, με τον Μακίσικ να μη βγαίνει έγκαιρα να εμποδίσει το... μανταρίνι. Ακόμη κι έτσι, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν μια επίθεση να βγάλουν. Δεν το έκαναν ποτέ.

Αν δείτε ξανά τη συγκεκριμένη στιγμή του ματς, ο Λάσο πάει στο τραπέζι της γραμματείας και φωνάζει "no time out now". Το λέει έντονα, όπως έντονες ήταν οι αντιδράσεις του στον πάγκο της Ρεάλ σε όλη τη διάρκεια του ματς (κάποια στιγμή μουρμούραγε μόνος του, πηγαίνοντας πάνω-κάτω, μια καθόταν και μια σηκωνόταν από την καρέκλα του). Ήταν μια λεπτομέρεια του ματς, πολύ σημαντική, ωστόσο για τη ροή του.

Έπειτα απ' τη 2η βολή του Σλούκα, ο Λάσο ζητάει τάιμ-άουτ, το οποίο από ολιγωρία της γραμματείας δεν δίνεται στη Ρεάλ. Ο Ισπανός κόουτς ωρύεται, στην εξέλιξη της φάσης όμως, μπαίνει το τρίποντο του Γιουλ. Δεν ξέρει κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί, αν το ματς είχε διακοπεί, ο Λάσο έδινε οδηγίες για την τελευταία επίθεση της Ρεάλ κι ο Μπαρτζώκας οργάνωνε την άμυνα του Ολυμπιακού.

"Όταν χάσαμε τη διαφορά..."

Ο κόουτς του Ολυμπιακού θεώρησε ως κρίσιμες καμπές του ματς τις δυο φορές που η ομάδα του πήρε διαφορά 7 πόντων. Μια στο 1ο και μια στο 2ο μέρος: "Τότε, από δικές μας λάθος αποφάσεις, δεν μπορέσαμε να μεγαλώσουμε το χάντικαπ και είδαμε τη Ρεάλ να επιστρέφει". Σωστά το είπε. Στην πρώτη φορά, που το ταμπλό είχε γράψει 27-19, ακολούθησε ένα επί μέρους 18-3 υπέρ των Μαδριλένων.

Κι όταν πάλι στο 2ο μέρος ο Ολυμπιακός πήρε κεφάλι με 48-41, η αντίδραση της ισπανικής ομάδας ήταν, σχεδόν, πανομοιότυπη (17-5) με βομβαρδισμό από τρίποντα (δυο του Κάρολ, ένα του Γιουλ κι ένα του Τρέι Τόμπκινς), που πήγαν το σκορ στο 53-60. Οι "ερυθρόλευκοι" και στις δυο φορές επέστρεψαν στο ματς, δηλαδή δεν άφησαν τη Ρεάλ να πατήσει ολότελα το γκάζι, δείγμα της μαχητικότητας που είχαν σε αυτό το παιχνίδι, όμως είναι διαφορετικό να κυνηγάς από το να διευρύνεις τη δική σου διαφορά.

Η αλήθεια είναι ότι και τις δυο φορές που πήρε τη διαφορά, ο Ολυμπιακός είχε το ίδιο πλάνο και πρωταγωνιστή τον Βασίλη Σπανούλη, στο μοίρασμα της μπάλας, τις σωστές αποφάσεις και την παγίδευση του Ταβάρες στα πικ εν ρολ.

Η κουβέντα που άρχισε μετά το ματς είχε να κάνει και με την απουσία του αρχηγού της ομάδας στο τέλος. Ο Μπαρτζώκας, ωστόσο, δεν έκανε κάτι διαφορετικό απ' αυτό που συνηθίζει στα τελευταία παιχνίδια. Διάλεξε μια πεντάδα, που έβγαζε ενέργεια και στο δικό του μυαλό φαινόταν ικανή να κερδίσει το ματς. Θυμηθείτε ότι με τον ίδιο τρόπο νίκησε σε Βελιγράδι και Βαρκελώνη, ενώ δοκίμασε να ανατρέψει την εικόνα του ματς στο 2ο ημίχρονο με τη Βαλένθια. Μόλις στο προηγούμενο ματς είχε εξηγήσει γιατί "σφίγγει" το ροτέισον με αυτόν τον τρόπο: "Νομίζω ότι από τη στιγμή που βρίσκουμε ένα σχήμα το οποίο μας δίνει τις λύσεις μέσα στο γήπεδο, δεν έχουμε λόγους να το αλλάξουμε, καθώς οι παίκτες είναι ζεστοί κι έτοιμοι να πάρουν τις σωστές αποφάσεις στο τέλος".

Μπορεί κάποιος να πει -ίσως να 'χει και δίκιο- ότι εναντίον της Ρεάλ υπήρχε μια ειδοποιός διαφορά. Ότι παίχθηκε παράταση ή ότι ο Σπανούλης ήταν από τους πρωταγωνιστές της κυριαρχίας του Ολυμπιακού. Συμμετείχε δηλαδή στο σχήμα του 2ου ημιχρόνου, με το οποίο ο Ολυμπιακός έφτασε ξανά στο +7.

Ναι, μόνο που όλα αυτά γράφονται και λέγονται εκ του αποτελέσματος. Όλα κρίνονται σε μια κλωστή και από μια... απόφαση. Αν ο Μακίσικ επιχειρούσε το μπάσιμο, μπορεί τώρα να μη συζητάγαμε καν. Ή αν ευστοχούσε ο Σλούκας στο τελευταίο σουτ. Το μπάσκετ είναι έτσι, όμως. Μπορεί να αλλάζει σε ρυθμό, ταχύτητα, δύναμη, αλλά παραμένει όμως το σπορ με τις αποφάσεις να αλλάζουν από κλάσμα σε κλάσμα του δευτερολέπτου.

Στο γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιος άλλος ή άλλοι στις τελευταίες φάσεις, ώστε να υπάρχει μια έξτρα απειλή για τον αντίπαλο, η απάντησή του ήταν ενδεικτική των σκέψεών του: "Δεν πιστεύω ότι ένας παίκτης, ερχόμενος από τον πάγκο, θα πάρει μια προσπάθεια και θα ευστοχήσει".

Με 7-7 ο Ολυμπιακός, που για πρώτη φορά έχασε δυο φορές σε "διαβολοβδομάδα", βρίσκεται ένα βήμα πίσω από την οκτάδα (αν και του υπολείπεται ένας αγώνας). Ολοκληρώνει τον 1ο γύρο με δυο ματς εκτός έδρας (Φενέρμπαχτσε και Χίμκι). Θα συνεχίσει να χρωστάει το ματς με τη Βιλερμπάν στη Γαλλία, την οποία θα υποδεχθεί πρώτα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (15/1) κι εν συνεχεία θα την αντιμετωπίσει στο "Αστρομπάλ". Οι καλές επιδόσεις του μακριά από το ΣΕΦ είναι ένα εχέγγυο. Κάποια στιγμή, ωστόσο, θα πρέπει να μάθει να κερδίζει και μέσα στο γήπεδό του!

News 24/7

24MEDIA NETWORK