Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Οι αλήθειες του Χιμένεθ (δεν) θα πονέσουν στο Φάληρο

Πιο εύκολο ξεκίνημα στον πάγκο της ΑΕΚ από ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό δεν θα μπορούσε να έχει ο Μανόλο Χιμένεθ. Και μάλιστα φρόντισε ώστε να παίξει σωστά και το χαρτί της επικοινωνίας. Με ποιον τρόπο; Τον ασφαλέστερο. Λέγοντας την αλήθεια.

Ο Μανόλο Χιμένεθ σε στιγμιότυπο από την δεύτερη θητεία του στην ΑΕΚ, στο ματς Κυπέλλου με τη Λαμία | 03/04/2019 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
Ο Μανόλο Χιμένεθ σε στιγμιότυπο από την δεύτερη θητεία του στην ΑΕΚ, στο ματς Κυπέλλου με τη Λαμία | 03/04/2019 KOSTAS VILLA / EUROKINISSI

Το 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' θα κάνει ποδαρικό στο 2021 με το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Πάντα σε τέτοια παιχνίδια το ζητούμενο είναι η νίκη, ανεξάρτητα από την βαθμολογία ή την αγωνιστική κατάσταση των ομάδων. Ακόμη κι όταν στην αναμέτρηση προκύπτει ξεκάθαρα ο ρόλος του φαβορί, κάθε πρόβλεψη μοιάζει παρακινδυνευμένη. Μιλάμε άλλωστε για ματς ειδικών συνθηκών και πολλές φορές το αουτσάιντερ... δικαιώνεται.

Στο Φάληρο, αυτόν τον ρόλο θα έχει η ΑΕΚ. Στην ουσία είναι η ομάδα που αποτελεί τον 'γρίφο' του ντέρμπι. Στο αντίστοιχο παιχνίδι του ΟΑΚΑ, ο Μάσιμο Καρέρα κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στο ισόπαλο 1-1. Ο Ιταλός τεχνικός δεν υπάρχει πια στην 'κιτρινόμαυρη' καθημερινότητα, αφού ο Μανόλο Χιμένεθ πήρε το χρίσμα για την 4η θητεία του στην άκρη του πάγκου της ΑΕΚ. Ο Καρέρα αποδείχθηκε ένας τζέντλεμαν των ελληνικών γηπέδων, ωστόσο κρίθηκε ανεπαρκής. Ο Ισπανός αντικαταστάτης του δεν θα μπορούσε να έχει πιο... εύκολο ντεμπούτο.

Και μάλιστα φρόντισε ώστε να παίξει σωστά και το χαρτί της επικοινωνίας. Με ποιον τρόπο; Τον ασφαλέστερο. Λέγοντας την αλήθεια.

  • "Ο Ολυμπιακός είναι πρώτος και το αξίζει. Είναι μια καλή ομάδα με καλούς παίκτες. Με έναν προπονητή και κάποιους παίκτες που είναι πολύ καιρό μαζί. Έχουν την αυτοπεποίθηση και γι' αυτό είναι πρώτοι. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να καταφέρουμε κι εμείς. Το έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Θέλω να δω την ομάδα μου να μάχεται απέναντι σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Άρη αλλά για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται χρόνος και δουλειά".
  •  "Το παιχνίδι της Κυριακής βαθμολογικά είναι πολύ σημαντικό. Είμαι εδώ έξι μέρες και δε μπορώ να πω ότι θα κάνω μαγικά και όλα θα πάνε καλά... Δεν είναι εύκολο το έργο μας. Δεν υπάρχει χρόνος και πρέπει να είσαι όσο πιο ανταγωνιστικός γίνεται. Όλα τα καλά που έκανε ο προηγούμενος προπονητής θα τα διατηρήσω και θα προσπαθήσω να βοηθήσω την ομάδα να βελτιωθεί και να ωριμάσει...".
  • "Πριν δύο χρόνια όταν πήραμε το πρωτάθλημα είχαμε δεχθεί 13 γκολ. Πλέον στα μισά έχουμε ήδη δεχθεί 13 γκολ. Μπορεί κάποιοι να σκέφτονται ότι οι ομάδες που παίρνουν τα πρωταθλήματα βάζουν τα περισσότερα γκολ, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Αν δούμε όλα τα πρωταθλήματα οι πρώτες ομάδες εκτός των γκολ που πετυχαίνουν δε δέχονται κιόλας. Η άμυνα δεν είναι μόνο θέμα της άμυνας ή του τερματοφύλακα όπως το γκολ δεν είναι μόνο θέμα των επιθετικών παικτών. Πρέπει με ισορροπία σαν σύνολο να κάνουμε άμυνα και επίθεση".
  • "Δεν είναι δικός μου ο σχεδιασμός. Θα προσπαθήσω να προσαρμοστώ έχοντας συμπληρωθεί τα μισά ματς της σεζόν, αλλά είναι ξεκάθαρο πως θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω την ομάδα. Πρέπει να βελτιώσουμε ό,τι μπορούμε και να σκεφτούμε τί μπορούμε να κάνουμε για για να βγάλουμε κάποια καλά στοιχεία και σκεπτόμενοι την επόμενη χρονιά να ξεκινήσουμε από το μηδέν μια καλή σεζόν".

Αυτά υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Μανόλο Χιμένεθ στις δηλώσεις του πριν το ντέρμπι. Και λέξη προς λέξη είναι σωστός. Προτίμησε την οδό του ρεαλισμού. Εξήγησε τι συμβαίνει χωρίς να 'στρογγυλεύει' την κατάσταση. Αυτή είναι η πρώτη του νίκη. Προσγείωσε όλο τον οργανισμό στην πραγματικότητα, έστειλε το μήνυμα στους παίκτες του πως μπροστά τους έχουν πολύ δρόμο μέχρι να αποκτήσουν την ταυτότητα μιας ομάδας που θα διεκδικεί τίτλους με αληθινές αξιώσεις. Τους έδιωξε το άγχος για το επικείμενο ντέρμπι, μεταφέροντας τις όποιες απαιτήσεις για την κορυφή στην επόμενη σεζόν. Δεν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αλλά να θέσει βάσεις. Άλλωστε μετά τις προηγούμενες θητείες του στην ΑΕΚ μπορεί πλέον να νιώθει άνετα για το τι λέει και πώς.

Το ντέρμπι για την ΑΕΚ και τον Χιμένεθ είναι εύκολο. Δεν έχουν τίποτε να χάσουν παρά μόνο να κερδίσουν. Σε περίπτωση ήττας κανείς δεν θα την 'πέσει' στον Ισπανό τεχνικό. Ούτε ο Χάρι Πότερ είναι, ούτε δική του είναι η ομάδα. Ούτε είχε χρόνο να παρέμβει ουσιαστικά σε όσα έχουν δουλέψει οι 'κιτρινόμαυροι' τους τελευταίους μήνες με τον Καρέρα. Ακόμη περισσότερο, μια πιθανή ήττα στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' δεν θα είναι αυτή που θα θέσει οριστικά νοκ-άουτ την ΑΕΚ από τον τίτλο. Θα πρόκειται απλά για το επιστέγασμα στις 'γκέλες' που έχουν προηγηθεί στα θεωρητικά εύκολα ματς. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να χρεωθεί επί της ουσίας ο Χιμένεθ σε αυτό το ντέρμπι. Αντίθετα, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος αμέσως θα κερδίσει πόντους, χρόνο και την ψυχολογία των παικτών του για τη συνέχεια.

Ο Ολυμπιακός είναι ήρεμος. Έκλεισε άμεσα την μεγαλύτερη τρύπα στο ρόστερ του ανακοινώνοντας την απόκτηση του Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ την 1η Ιανουαρίου. Είδε τον Βαλμπουενά να δηλώνει ετοιμοπόλεμος μετά από 1,5 μήνα. Ο Χασάν επέστρεψε στις προπονήσεις και μετράει αντίστροφα έως ότου ξαναμπεί στη δράση. Ο παίκτες του πήραν τις απαραίτητες ανάσες στη διακοπή, ο Πέδρο Μαρτίνς προετοίμασε την ομάδα του για το ντέρμπι χωρίς προβλήματα. Ομοιογένεια υπάρχει, αυτοπεποίθηση και λύσεις το ίδιο. Από τη συγκέντρωση, την σοβαρότητα και την απόδοση των 'ερυθρολεύκων' θα κριθεί σε μεγάλο ποσοστό η έκβαση του ντέρμπι.

Ο Χιμένεθ το γνωρίζει αυτό. Δεν ονειροβατεί. Ξέρει τις δυσκολίες, επομένως δεν είχε και λόγο να προσθέσει έξτρα πίεση στους παίκτες του για το αποτέλεσμα. Προτίμησε να μιλήσει ορθολογικά, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα. Προφανώς και κανείς φίλος της ΑΕΚ, η διοίκηση ή οι παίκτες τους δεν θέλουν να ηττηθούν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Έστω κι αν αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο, οι κραδασμοί θα απορροφηθούν πιο ομάλα σε σχέση με μια ήττα που θα ερχόταν έχοντας 'χτίσει' επικοινωνιακά φρούδες ελπίδες θριάμβου. Τώρα, αν ο Χιμένεθ δει να επιβεβαιώνονται στο χορτάρι του 'Γ. Καραϊσκάκης' όσα είπε στις δηλώσεις του, είναι δεδομένο πως οι αλήθειες του Ισπανού τεχνικού (δεν) θα πονέσουν την ΑΕΚ στο Φάληρο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK