14 πραγματικά καλοί και ελεύθεροι ξένοι για τη Super League

Στόπερ με μικρό ή μεγάλο ρίσκο, χαφ και εξτρέμ σε λογική τιμή, επιθετικοί για όλες τις τσέπες. Το Contra.gr ξεχώρισε 14 περιπτώσεις ελεύθερων ποδοσφαιριστών που θα μπορούσαμε να δούμε σε ομάδες της Super League τη νέα σεζόν, ανάλογα με το κασέ τους.

Belgium's Thomas Vermaelen, left, and Vincent Kompany celebrate after winning the quarterfinal match between Brazil and Belgium at the 2018 soccer World Cup in the Kazan Arena, in Kazan, Russia, Friday, July 6, 2018. (AP Photo/Francisco Seco)
AP

Σε μεταγραφικούς ρυθμούς κινούνται οι ομάδες της Super League και το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο "παιχνίδι" που κάνουν αυτοί που διαθέτουν ισχυρό πορτοφόλι, προσφέρουν προοπτική πρωταθλητισμού, την ευκαιρία "αναγέννησης", ή όλα μαζί. Ο ΠΑΟΚ ψάχνει πρωτίστως για κεντρικό μέσο και εξτρέμ, ο Ολυμπιακός θέλει φορ, εξτρέμ και κεντρικό αμυντικό, αυτά ψάχνει και η ΑΕΚ. Άρης και Ατρόμητος -οι ομάδες που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα- όπως φυσικά και ο Παναθηναϊκός, επίσης αναζητούν την μεταγραφική τους ενίσχυση, αλλά με πιο περιορισμένο μπάτζετ, ειδικά οι Περιστεριώτες.

Αξίζει λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά σε περιπτώσεις παικτών που είναι ήδη ή μένουν ελεύθεροι και θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να απασχολήσουν στο θερινό μεταγραφικό παζάρι. Φυσικά έχουν τα... κουσούρια τους -διαφορετικά δεν θα γινόταν καν κουβέντα για την περίπτωση τους- αλλά έχουν γράψει χιλιόμετρα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα.

Στόπερ με (πολύ) μικρό ή (πολύ) μεγάλο ρίσκο

1. Γκουστάβο Καμπράλ - 700.000

Ο Γκουστάβο Καμπράλ της Θέλτα ολοκληρώνει το συμβόλαιο του με τους Γαλιθιάνους και είναι διαθέσιμος στην αγορά. Ο 34χρονος Αργεντίνος, με ισπανικό διαβατήριο, στόπερ ολοκλήρωσε την σεζόν με 25 συμμετοχές, ενώ στην καριέρα του μετράει συνολικά σε συλλογικό επίπεδο 437 παιχνίδια (37182') με 16 γκολ και 6 ασίστ. Ηγετικός κεντρικός αμυντικός, με σχεδόν 100 ματς στα πόδια του την τελευταία τριετία. Στην Θέλτα πήρε 700.000 ευρώ για την φετινή χρονιά.

2. Παπί Τζιλομποτζί - 700.000

Ο Παπί Τζιλομποτζί με θητεία στις Ναντ, Τσέλσι, Βέρντερ Βρέμης, Σάντερλαντ, Ντιζόν και Γκινγκάμπ μετράει συνολικά 262 επίσημες συμμετοχές (22618', 13 γκολ, 5 ασίστ) σε συλλογικό επίπεδο και είναι 17 φορές διεθνής με την Σενεγάλη. Τον Σεπτέμβρη του 2018 έλυσε τη συνεργασία του με την Σάντερλαντ και το δεύτερο μισό της σεζόν αγωνίστηκε με τη φανέλα της Γκινγκάμπ. Την τελευταία τριετία έχει 61 ματς και στα 30 του χρόνια ψάχνει την επόμενη ομάδα του. Το κασέ του κυμαίνεται στις 700.000 ευρώ ετησίως.

3. Όντρεϊ Μαζούχ - 600.000

Ενδιαφέρουσα μοιάζει η περίπτωση του Όντρεϊ Μαζούχ, που ολοκλήρωσε την σεζόν στην αγγλική Χαλ, έχοντας αγωνιστεί στο παρελθόν σε Μπρνο, Φιορεντίνα, Άντερλεχτ, Ντνίπρο και Σπάρτα Πράγας. Την τελευταία τριετία έχει 44 επίσημες εμφανίσεις, ενώ είναι διεθνής με όλες τις ηλικιακές ομάδες στην Τσεχία. Συνολικά στην καριέρα του μετράει 290 παιχνίδια (24234', 8 γκολ, 2 ασίστ) σε συλλογικό επίπεδο. Είναι 30 ετών και το κασέ του συναντάται στις 600.000 ευρώ τον χρόνο.

4. Τόμας Βερμάλεν - 1.2 εκατ.

High risk αλλά και... σκανδαλιστική είναι η προοπτική του Τόμας Βερμάλεν. Ενός ποδοσφαιριστή που έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς σε όλη του την καριέρα του αλλά ακόμη και στα 33 του χρόνια κατάφερε να είναι μέλος της Μπαρτσελόνα, έστω κι αν φέτος αγωνίστηκε σε μόλις 12 παιχνίδια των "μπλαουγκράνα", αντιμετωπίζοντας μυϊκά προβλήματα (έβγαλε τρεις θλάσεις). Με θητεία σε Βάαλβαϊκ, Άγιαξ, Ρόμα, Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα, 72 διεθνείς συμμετοχές με το Βέλγιο και 373 επίσημες εμφανίσεις (29572', 28 γκολ, 9 ασίστ) σε συλλογικό επίπεδο, ο Βερμάλεν σίγουρτα δεν μπορεί να αγωνιστεί πια στο υψηλότερο επίπεδο, Μια λίγκα χαμηλής δυναμικής και έντασης όπως η ελληνική, ίσως του έδινε την ευκαιρία να βρει μια σειρά αγώνων και την χαρά του παιχνιδιού πριν αποσυρθεί. Ο 33χρονος Βέλγος στόπερ θα απαιτούσε μίνιμουμ συμβόλαιο ύψους 1 - 1,2 εκατ. ευρώ για να υπογράψει σε ελληνική ομάδα. Ρεαλιστικά μόνο Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα μπορούσαν να τον ικανοποιήσουν οικονομικά. Αλλά σε κάθε περίπτωση, με τα ρίσκα που συνοδεύουν μια τέτοια προοπτική, μοιάζει πολύ μακρινό ένα τέτοιο σενάριο.

5. Όσκαρ Ντουάρτε - 250.000

Value for money προσθήκη θα μπορούσε να αποδειχθεί αυτή του Όσκαρ Ντουάρτε. Ο 29χρονος στόπερ είχε ατυχίες με τραυματισμούς την τελευταία διετία, ωστόσο ολοκλήρωσε υγιής την σεζόν και ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Η Μπριζ τον έφερε στην Ευρώπη από την Σάπρισα τον Ιανουάριο του 2013 και τρία χρόνια μετά τον πούλησε στην Εσπανιόλ. Ο Ντουάρτε έχει 237 επίσημες εμφανίσεις (19725', 14 γκολ, 6 ασίστ) σε συλλογικό επίπεδο και είναι 43 φορές διεθνής με την Κόστα Ρίκα. Με ένα συμβόλαιο μάξιμουμ των 300.000 ευρώ θα μπορούσε να αγωνιστεί στην Ελλάδα.

Τρεις χαφ σε λογική τιμή

1. Ντελβέν Εντινγκά - 250.000

Παλιός γνώριμος, 49 φορές διεθνής με τον Κονγκό και θητεία στις Οσέρ, Μονακό, Λοκομοτίβ Μόσχας και Σίβασπορ, ο Ντελβέν Εντινγκά συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με την φανέλα του Ολυμπιακού την σεζόν 2013-2014. Έχει 274 επίσημα ματς στα πόδια του (19257', 8 γκολ, 8 ασίστ) και αποχωρεί από την Σίβασπορ, ψάχνοντας το νέο σταθμό της καριέρας του. Ο 31χρονος αμυντικός μέσος έχει ετήσιο κασέ στις 300.000 ευρώ.

2. Μιγκέλ Βελόσο - 600.000 ευρώ

Το όνομα του έχει ακουστεί κάμποσες φορές στο παρελθόν, αλλά από την χώρα μας δεν πέρασε. Ο Μιγκέλ Βελόσο στα 33 του χρόνια κυκλοφορεί ελεύθερος και παραμένει ένας αμυντικός μέσος με ποιότητα. Άλλωστε οι 53 συμμετοχές του με την εθνική Πορτογαλίας δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης για την αξία του. Έχει αγωνιστεί με τις φανέλες των Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Ντινάμο Κιέβου και Τζένοα, μετρώντας συνολικά 397 επίσημα ματς (30498'). Τεχνίτης και με φαρμακερό αριστερό πόδι όπως μαρτυρούν τα 31 γκολ και οι 47 ασίστ που έχει στο ενεργητικό του σε συλλογικό επίπεδο. Στην Τζένοα πήρε 600.000 ευρώ για την σεζόν που ολοκληρώθηκε, με ένα ανάλογο συμβόλαιο θα μπορούσε να αγωνιστεί στα στα μέρη μας.

3. Ρούναρ Μαρ Σιγκούργιονσον - 650.000

Στο άκουσμα του Ρούναρ Μαρ Σιγκούργιονσον πολλοί θα σήκωναν με απορία τα βλέφαρα τους. Ο Ισλανδός μέσος με 21 διεθνείς συμμετοχές και θητεία στις Βάλουρ, Τσβόλε, Σούντσβαλ, Σεντ Γκάλεν και Γκρασχόπερς, με απολογισμό 47 γκολ και 31 ασίστ σε 251 εμφανίσεις συνολικά, φαντάζει ως μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση για τον άξονα της μεσαίας γραμμής. Αμυντικός μέσος με δημιουργικές ικανότητες, έκανε 67 συμμετοχές τις σεζόν 2016-2017 και 2017-2018, ενώ φέτος αγωνίστηκε σε 16 παιχνίδια εξαιτίας ενός τραυματισμού στον αστράγαλο και μιας θλάσης που τον ταλαιπώρησαν. Δεν τον λες και φτηνή λύση, αλλά μάλλον η αξία του σωστά αντικατοπτρίζεται στις 650.000 ευρώ που είναι το ετήσιο κασέ του.

Εξτρέμ: ένα "λαυράκι" και δύο παλιοί γνωστοί

1. Ντόνις Αβντιάι - 200.000

Κάποτε λογιζόταν ως ένα τεράστιο ταλέντο, με τις Άρσεναλ και Γιουβέντους να παρακολουθούν στενά την περίπτωση του. Γεννημένος στο Όσναμπρικ της Γερμανίας, με καταγωγή από το Κόσοβο, ο Ντόνις Αβντιάι είναι ένα αυθεντικό ποδοσφαιρικό ταλέντο με -ενίοτε σοβαρά- θέματα συμπεριφοράς. Τα πειθαρχικά παραπτώματα τον έφεραν στην πόρτα της εξόδου από την Βίλεμ, έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί σε Στουρμ Γκρατς, Ρόντα και Σάλκε, ενώ είναι 6 φορές διεθνής. Με τις ομάδες υποδομής της Σάλκε είχε 80 γκολ και 29 ασίστ σε 93 ματς, ενώ σε επίπεδο πρώτης ομάδας μετράει συνολικά 89 εμφανίσεις με απολογισμό 27 γκολ και 19 ασίστ. Εκρηκτικός εξτρέμ, με υψηλή τεχνική κατάρτιση και διορατικότητα στο γήπεδο, ο Αβντιάι στα 22 του χρόνια αναζητά ένα ποδοσφαιρικό "σωσίβιο". Με το κασέ του να έχει πέσει στις 250.000 ευρώ ετησίως, είναι πραγματικό "λαυράκι" για όποια ομάδα καταφέρει να τον τιθασεύσει εξωαγωνιστικά.

2. Γιοάν Μολό - 300.000

Ένας ακόμη παίκτης που το όνομα του έχει παρελάσει στο παρελθόν από το ρεπορτάζ ελληνικών ομάδων. Ο Μολό είναι 30 ετών και έχει προλάβει να αγωνιστεί σε Μονακό, Καέν, Γρανάδα, Νανσί, Σεντ-Ετιέν, Σαμάρα, Ζενίτ, Φούλαμ και Σοσό, με την οποία ολοκλήρωσε την φετινή σεζόν. Ένας κατά βάση δημιουργικός ακραίος κυνηγός, με 28 γκολ και 50 ασίστ σε 286 επίσημες συμμετοχές στην καριέρα του. Οι οικονομικές απαιτήσεις του κυμαίνονται στις 350.000 ευρώ τον χρόνο.

3. Άαρον Νίγκεθ - 250.000

Ένας ακόμη παίκτης που θεωρήθηκε πολύ μεγάλο ταλέντο στο ξεκίνημα της καριέρας του, αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες - δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν παραμένει ένας ικανός ποδοσφαιριστής. Βγήκε από τα τμήματα υποδομής της Βαλένθια, πρωταγωνίστησε στις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας και ακολούθως αγωνίστηκε σε Χέρεθ, Ρέιντζερς, Θέλτα, Ουέλβα, Αλμερία, Ρέιντζερς, Τενερίφη, Οβιέδο, ενώ αγωνίστηκε και στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης ως δανεικός το 2008. Σε 290 επίσημα ματς σε συλλογικό επίπεδο μετράει 25 γκολ και 18 ασίστ. Το κασέ του είναι στις 300.000 ευρώ τον χρόνο.

Δεδομένη ποιότητα για διαφορετικές τσέπες

1. Μεχντί Ταρεμί - 800.000

Ο Ιρανός διεθνής ολοκλήρωσε την σεζόν με την Αλ Γκαράφα, παίζοντας για πρώτη φορά έξω από την χώρα του. Είναι 38 φορές διεθνής με 15 γκολ, ενώ σε συλλογικό επίπεδο μετράει 72 τέρματα και 30 ασίστ σε 149 επίσημες εμφανίσεις. Στα 27 του χρόνια είναι έτοιμος για το άλμα στην Ευρώπη και το ετήσιο κασέ του υπολογίζεται στις 800.000 ευρώ. Ήδη ομάδες όπως ο Ερυθρός Αστέρας, η Μπράγκα, η Χάντερσφιλντ και η Ντινάμο Κιέβου έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την περίπτωση του...

2. Μπράουν Ιντέγε - 900.000

Ο Νιγηριανός στράικερ είχε μια πολύ καλή παρουσία στην Ελλάδα με την φανέλα του Ολυμπιακού, κερδίζοντας έτσι ένα... αστρονομικό συμβόλαιο στην Κίνα με την Τιανζίν Τεντά τον Φλεβάρη του 2017. Η περιπέτεια του εκεί δεν εξελίχθηκε ιδανικά, ακολούθησε ένας δανεισμός στην Μάλαγα και η λύση του συμβολαίου του με την κινέζικη ομάδα τον Γενάρη. Η Ξαμάξ τον έφερε στην Ευρώπη, όπου μεταξύ άλλων φόρεσε τις φανέλες και των Σοσό, Ντινάμο Κιέβου, Γουέστ Μπρομ. Έχει 27 διεθνείς συμμετοχές και 6 γκολ, ενώ σε συλλογικό επίπεδο ο απολογισμός του είναι 142 τέρματα και 46 ασίστ σε 353 επίσημες εμφανίσεις. Στα 31 του χρόνια ψάχνει την επιστροφή του στην Ευρώπη και οι απαιτήσεις κυμαίνονται κάτω από το 1 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο συμβολαίου.

3. Εμανουέλ Ριβιέ - 300.000

Έχει κάνει μεταγραφές συνολικά 17 εκατ. ευρώ, παίζοντας για τις Σεντ-Ετιέν, Τουλούζ, Μονακό, Νιούκαστλ, Οσασούνα και Μετς. Κάποτε το κασέ του έφτανε ακόμη και τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε 277 επίσημες αναμετρήσεις σε συλλογικό επίπεδο, μετράει 57 γκολ και 24 ασίστ, ενώ ήταν διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας. Η ιστορία του... στράβωσε από την μεταγραφή του στη Νιούκαστλ το 2014 και η καριέρα του έμεινε στάσιμη. Είναι ποιοτικός ποδοσφαιριστής και στα 29 του χρόνια ψάχνει για μια τελευταία ευκαιρία να πάρει τα πάνω του. Πλέον οι ετήσεις απολαβές του δεν ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK