15 μεγάλοι προπονητές χωρίς ομάδα αυτή τη στιγμή

Άλλοι ψάχνονται κι άλλοι όχι κάνοντας υπομονή. Ποιος από τους 15 διαθέσιμους προπονητές, ευγνωσμένης αξίας όλοι τους, θα βρει πρώτος δουλειά;

15 μεγάλοι προπονητές χωρίς ομάδα αυτή τη στιγμή
COPYRIGHT 2019 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED

Με τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν να βρίσκεται στις πρώτες ημέρες του δικού της έτους, η όποια προπονητολογία είναι πολύ πρόωρη. Δουλεύοντας πάντως για τους παράγοντες - λαιμητόμους, που 'κόβουν κεφάλια' στην πρώτη ευκαιρία αναζητώντας 'αποδιοπομπαίους τράγους' για θυσία, έχουμε έτοιμη τη λίστα με δημοφιλείς προπονητές που -είτε από επιλογή είτε όχι- δεν δεσμεύονται, αυτήν την περίοδο, με συμβόλαιο, και κυκλοφορούν ελεύθεροι στην αγορά.

Άλλοι καταξιωμένοι ήδη κι άλλοι ανερχόμενοι, με κοινό σημείο επαφής όμως τη διαθεσιμότητά τους σε περίπτωση που προκύψει μια πρόταση που θα τους δελεάσει, μια ομάδα που θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον, μια δουλειά που θα καλύπτει τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει.

Έχουμε και λέμε:

Ζοζέ Μουρίνιο

Ο Ζοζέ Μουρίνιο βλέπει αγώνα τένις στο Λονδίνο
Ο Ζοζέ Μουρίνιο βλέπει αγώνα τένις στο Λονδίνο AP PHOTO/ALASTAIR GRANT

Πορτογάλο προπονητή με πλούσιο βιογραφικό δεν θα βρεις εύκολα χωρίς δουλειά. Συμβαίνει όμως με τον κορυφαίο του είδους, ο οποίος απ' όταν στις 18 Δεκεμβρίου του 2018 απολύθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (και πιθανόν από το ίδιο το ποδόσφαιρο) παραμένει ανενεργός. "Ο Ζε έχει ακόμη τη φλόγα μέσα του", δήλωσε στο SkySports, μένει να φανεί ποια ομάδα θα... κάψει!

Μαξ Αλέγκρι

Juventus coach Massimiliano Allegri calls out to his players during a Serie A soccer match between AC Milan and Juventus, at Milan's San Siro stadium, Sunday, Nov. 11, 2018. (AP Photo/Luca Bruno)
Ο Μαξ Αλέγκρι σε μία από τις τελευταίες παρουσίες του στον πάγκο της Γιουβέντους AP PHOTO/LUCA BRUNO

Φεύγοντας από τη Γιουβέντους μετά από μια γεμάτη 5ετία με 11 τίτλους και 2 χαμένους τελικούς Champions League ο 52χρονος προπονητής από το Λιβόρνο έχει αποφασίσει να μην εκβιάσει καταστάσεις. Δεν έχει ανακοινώσει οτιδήποτε επισήμως, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει, αλλά πρόθεσή του είναι να κάνει ένα διάλειμμα.

Λουτσιάνο Σπαλέτι

Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι στον πάγκο της Ίντερ
Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι στον πάγκο της Ίντερ AP PHOTO/LUCA BRUNO

Από τη στιγμή που η διετής θητεία του στην Ίντερ δεν συνδυάστηκε με τίτλους ή έστω ποδοσφαιρικό θέαμα (μόλις 45 νίκες σε 90 παιχνίδια) ο Ιταλός προπονητής έχασε πόντους στην αγορά. Μην απορήσετε αν κυνηγήσει κάποιο μεγάλο συμβόλαιο στην Κίνα ή καταλήξει να δουλέψει σε εθνική ομάδα.

Αρσέν Βενγκέρ

Ο Αρσέν Βενγκέρ έκλεισε ήδη 15 μήνες χωρίς δουλειά
Ο Αρσέν Βενγκέρ έκλεισε ήδη 15 μήνες χωρίς δουλειά AP PHOTO/MATT DUNHAM

Τα 22 χρόνια του στην Άρσεναλ τον έφθειραν όσο να 'ναι. Έχει ήδη ένα χρόνο εκτός δράσης, παραχωρώντας τη σκυτάλη στον Ουνάι Έμερι, και μοιάζει πιο πιθανό να καταλήξει τεχνικός διευθυντής ή σύμβουλος διοίκησης ενός κορυφαίου κλαμπ παρά πρώτος προπονητής. Εκτός κι αν έχει άλλα σχέδια στο κεφάλι του.

Λοράν Μπλαν

Ο Λοράν Μπλαν δεν έχει δουλέψει από το 2016 που έφυγε από την Παρί
Ο Λοράν Μπλαν δεν έχει δουλέψει από το 2016 που έφυγε από την Παρί AP PHOTO/FRANCOIS MORI

Από το 2016 δεν έχει δουλειά. Προτάσεις προέκυψαν και ευκαιρίες για να ενεργοποιηθεί ξανά. Είναι ωστόσο επιλεκτικός και δεν σκοπεύει να δουλέψει μόνο και μόνο για να 'χει να λέει πως απασχολείται. Ειδάλλως δεν θα 'χε απορρίψει προσφάτως την προοπτική να δουλέψει στην Αγία Πετρούπολη για χάρη της Ζενίτ. Εκτός κι αν το έκανε γιατί η Ομοσπονδία του Μαρόκου τού προσφέρει γη και ύδωρ. Ένα είναι βέβαιο: οι 15 τίτλοι του με Μπορντό και Παρί Σεν Ζερμέν τού επιτρέπουν να μην ζορίζεται για το επόμενο βήμα της πορείας του. Ανεξάρτητα από το γεγονός πως το France Football έκανε δημοσκόπηση ρωτώντας για το μέλλον του.

Κλαούντιο Ρανιέρι

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι δεν έμεινε ούτε στη Ρόμα
Ο Κλαούντιο Ρανιέρι δεν έμεινε ούτε στη Ρόμα AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Πήγε τον Μάρτιο στη Ρόμα για να βοηθήσει, αφού είχε φύγει από τη Φούλαμ, πήρε 6 νίκες σε 12 παιχνίδια, αλλά στα 67 του δεν θέλει να λογίζεται υπηρεσιακός. Η αδυσώπητη εμπειρία του στην Ελλάδα τον έχει κάνει ν' ακούει για εθνικές και να τρέχει μακριά. Σε σύλλογο θέλει να συνεχίζει, μήπως και ζήσει κάτι αντίστοιχο μ' αυτό στη Λέστερ.

Κλοντ Πιέλ

Ο Κλοντ Πιέλ είναι από τους άνεργους Γάλλους προπονητές
Ο Κλοντ Πιέλ είναι από τους άνεργους Γάλλους προπονητές AP PHOTO/MATT DUNHAM

Ο αντικαταστάτης του Ρανιέρι στις 'αλεπούδες' είναι επίσης άνεργος. Μετά από 1,5 χρόνο έλυσε τη συνεργασία του με το αγγλικό κλαμπ στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη, έχοντας προηγηθεί το 4-1 από την Κρίσταλ Πάλας, και από τότε δεν έχει δουλέψει. Η καλή δουλειά σε Μονακό, Λιλ, Λιόν, Νις και Σαουθάμπτον είναι σχεδόν βέβαιο πως θα λειτουργήσουν ευνοϊκά στην προσπάθειά του να επανέλθει στο προσκήνιο. Σε ομάδα καλύτερη της Ναντ που τον προσέγγισε στα μουλοχτά.

Στέφανο Πιόλι

Ο Στέφανο Πιόλι έχει αποχωρήσει από τη Φιορεντίνα
Ο Στέφανο Πιόλι έχει αποχωρήσει από τη Φιορεντίνα AP PHOTO/PAUL WHITE

Το κλίμα της Φιορεντίνα δεν άντεχε άλλο τον 53χρονο Ιταλό, ο οποίος μετά την επιτυχημένη θητεία του στη Λάτσιο (2014-2016) δεν κατόρθωσε να εξαργυρώσει τη φήμη του. Ούτε στην Ίντερ, πολύ περισσότερο δε στους 'βιόλα', από τους οποίους αποχώρησε προτού λήξει το συμβόλαιό του, είχε δύο θητείες που έμοιαζαν μ' ευθείες γραμμές καρδιογραφήματος. Ό,τι παρουσίασε ήταν μάλλον αδιάφορο.

Κίκε Σετιέν

Ο Κίκιε Σετιέν κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού αγώνα της Μπέτις με τη Ρεν
Ο Κίκιε Σετιέν κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού αγώνα της Μπέτις με τη Ρεν AP PHOTO/DAVID VINCENT

Τα 2 χρόνια του στην Μπέτις ήταν τα πιο παραγωγικά της καριέρας του 60χρονου Ισπανού. Επί των ημερών του οι 'βερδιμπλάνκος' της Σεβίλλης έπαιξαν κυριαρχικό ποδόσφαιρο, όσο ήταν δυνατόν στο στιλ της Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα, και μολονότι τ' αποτελέσματα δεν συμβάδιζαν πάντα με την εικόνα, έφυγε με την εντύπωση του ανθρώπου που ανέβασε επίπεδο το σύνολο που είχε στα χέρια του. Απλώς αποφασίστηκε πως ο κύκλος του έκλεισε, έστω και νωρίς.

Ρούντι Γκαρσιά

Ο Ρούντι Γκαρσιά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των φανς της Μαρσέιγ
Ο Ρούντι Γκαρσιά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των φανς της Μαρσέιγ AP PHOTO/DANIELA SANTONI

Την ημέρα που τον απέλυε η Ρόμα, τον προσλάμβανε η Μαρσέιγ συνεχίζοντας για 2.5 χρόνια και 142 παιχνίδια. Όπως όμως αρκετοί προκάτοχοί του δεν έμεινε στεγνός από τα νερά του μασσαλιώτικου λιμανιού και μετά από 142 παιχνίδια πήρε το δρόμο του φευγιού. Πάνω από 4η, άλλωστε, η Ολιμπίκ δεν τερμάτισε. Μοναδική παρακαταθήκη η (αναποτελεσματική) συμμετοχή στον τελικό του Europa Leage.

Τσέζαρε Πραντέλι

Ο Τσέζαρε Πραντέλι δεν πέτυχε ούτε στην Τζένοα
Ο Τσέζαρε Πραντέλι δεν πέτυχε ούτε στην Τζένοα AP PHOTO/GEERT VANDEN WIJNGAERT

Τα 62 του θα κλείσει στις 19 Αυγούστου ο Ιταλός προπονητής, η πορεία του οποίου βρίσκεται σε διαρκή πτώση. Τ' αποτελέσματα με την Τζένοα, όσο κάθισε στο τιμόνι της, δεν ήταν τα επιθυμητά, χωρίς να φταίει εξ ολοκλήρου, αφού ανέλαβε τα ηνία τον Δεκέμβριο μια ομάδα που δεν είχε φανταστεί, και έχοντας αποτύχει διαδοχικά σε Γαλατασαράι, Βαλένθια και Αλ-Νασρ δεν 'πουλάει' πλέον όπως μέχρι το 2014 που δούλευε στη 'σκουάντρα ατζούρα'.

Μάρτιν Ο'Νιλ

Ο Μάρτιν Ο'Νιλ δεν έμεινε καιρό στη Νότιγχαμ Φόρεστ
Ο Μάρτιν Ο'Νιλ δεν έμεινε καιρό στη Νότιγχαμ Φόρεστ AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Ο Βορειοϊρλανδός πίστευε πως στη Νότιγχαμ Φόρεστ, στην οποία βρέθηκε 14 μήνες αφότου χώρισε τα τσανάκια του με την Ιρλανδική Ομοσπονδία, μπορεί να δημιουργήσει ένα σύνολο που πρώτα θα διεκδικήσει την άνοδό του στην Premier League και κατόπιν θα καθιερωθεί στην ελίτ της ποδοσφαιρικής Αγγλίας. Μέσα σε 18 λεπτά έμαθε για την απόλυσή του και του και την πρόσληψη του Μπερνάρ Λαμουσί.

Τζενάρο Γκατούζο

Ο Τζενάρο Γκατούζο δεν ήταν επιθυμητός στο Μιλάνο
Ο Τζενάρο Γκατούζο δεν ήταν επιθυμητός στο Μιλάνο AP PHOTO/LUCA BRUNO

Ποτέ δεν τον αποδέχθηκαν ως άξιο να κουμαντάρει ένα καράβι όπως η Μίλαν και αυτός ήταν ο λόγος που διακόπηκε πρόωρα η συνεργασία του με τους 'ροσονέρι' - δύο χρόνια πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του. Παρ' ολίγον πάντως να επαναφέρει την ιταλική ομάδα στο Champions League. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα 'χανε τη δουλειά του.

Πάμπλο Ματσίν

Ο Πάμπλο Ματσίν δεν κατάφερε ν' ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Σεβίλλης
Ο Πάμπλο Ματσίν δεν κατάφερε ν' ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Σεβίλλης AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Τα τέσσερα χρόνια στην Ζιρόνα τον έβαλαν στη λίστα με τους ανερχόμενους εκπροσώπους της ισπανικής προπονητικής κουλτούρας. Στην πρώτη μεγάλη πρόκληση της καριέρας του απολύθηκε πριν συμπληρωθούν 10 μήνες από την πρόσληψή του. Η Σεβίγια είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, αλλά αυτό που πλήρωσε ο Καστιγιάνος τεχνικός ήταν ο αποκλεισμός από τη Σλάβια Πράγας στο Europa League. Είναι, σχεδόν, βέβαιο πως όταν αναζητηθεί εύκαιρος προπονητής για αντικαταστάτης σε ομάδα της Primera θα είναι μεταξύ των βασικών υποψηφίων, γιατί δεν τέλειωσε στα 44 του.

Ντομένικο Τεντέσκο

Ο Ντομένικο Τεντέσκο θα πρέπει ν' αποδείξει ότι τα καταφέρνει και στη μετά Σάλκε περίοδο
Ο Ντομένικο Τεντέσκο θα πρέπει ν' αποδείξει ότι τα καταφέρνει και στη μετά Σάλκε περίοδο AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Ο άνθρωπος που οδήγησε τη Σάλκε στη δεύτερη θέση της Bundesliga οδηγήθηκε στην έξοδο, προ μερικών μηνών (Μάρτης του '19), διότι τα 7 γκολ από τη Μάντσεστερ Σίτι, στη φάση των 16 του Champions League, ήταν δυσκολοχώνευτα. Προτού συμπληρώσει 34 χρόνια ζωής, ο Ιταλός με γερμανική παιδεία προπονητής θα βρει γρήγορα την επόμενη πρόκληση. Μην ξεχνάς πως έχει πτυχίο καινοτομίας και μηχανικής, συνδυάζοντας την εφευρετικότητα με την εφαρμογή|

News 24/7

24MEDIA NETWORK