ΑΕΚ: Η κορυφαία ενδεκάδα της δεκαετίας

Το Contra.gr επέλεξε τους καλύτερους παίκτες που είχε ΑΕΚ την τελευταία δεκαετία, συνθέτοντας την ενδεκάδα, μαζί με τις αλλαγές και φυσικά τον άνθρωπο που ξεχώρισε αυτά τα χρόνια στην άκρη του πάγκου.

Ο Νάτσο Σκόκο της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με τη Βασλούι για τα playoffs του Europa League 2009-2010 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Ο Νάτσο Σκόκο της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με τη Βασλούι για τα playoffs του Europa League 2009-2010 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009 EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ της δεκαετίας (για να συνεχίσουμε το περιβόητο 10 years challenge που αρχίσαμε με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό) είναι η ομάδα που έζησε όλα όσα χρειάζονται για να γίνει μία δυνατή κινηματογραφική ταινία. Από ομάδα με πρωταθληματικό ρόστερ, κατέληξε στην απαξίωση και τον υποβιβασμό στη Γ' Εθνική, για να επιστρέψει δυναμικά και μέσα σε δύο χρόνια να κατακτήσει τους εγχώριους τίτλους.

Η δεκαετία της Ένωσης είχε χαρές και πίκρες, δεν μπαίνουν στη ζυγαριά, αλλά σίγουρα όλα δημιούργησαν στιγμιότυπα για το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Η ΑΕΚ της δεκαετίας είχε επίσης σπουδαίους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της γι' αυτό η επιλογή της 18άδας μόνο εύκολη δεν ήταν.

Τα βάλαμε κάτω, τα φέραμε απο 'δω, τα φέραμε από 'κει, που λέει και το τραγούδι και καταλήξαμε στην τελική ενδεκάδα σε σύστημα 4-2-3-1.

Τερματοφύλακας: Βασίλης Μπάρκας

Πήγε στην ΑΕΚ το 2016, κατέκτησε μαζί της το πρωτάθλημα, ανήκει στο top των Ελλήνων τερματοφυλάκων και κερδίζει στα... σημεία τη θέση του βασικού από τον Σάχα. Εκτός της σεζόν 2017-18 που μέτρησε τις λιγότερες, έως τώρα, συμμετοχές (15), ο 25χρονος είναι από τους βασικούς γκολκίπερ της Ένωσης.

Δεξιός μπακ: Γκάλο

Έζησε την ΑΕΚ του 'ερχόμαστε' και από το 2015 έως το 2019 που φόρεσε για τελευταία φορά τα κιτρινόμαυρα, ήταν μακράν ο καλύτερος δεξιός μπακ και εκ των κορυφαίων του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο 33χρονος, σήμερα, Βραζιλιάνος, ο οποίος συνεχίζει στον Ατρόμητο, αντικαταστάθηκε από τον Μπακάκη, αλλά η παρουσία του, ειδικά στα καλά του χρόνια, μνημονεύεται ακόμα από τους φίλους της ΑΕΚ.

Στόπερ: Τραϊανός Δέλλας

Ο ογκόλιθος της άμυνας της ΑΕΚ. Και παίκτης και προπονητής, με τη δεύτερη ιδιότητα ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή της επιστροφής από τα 'χωράφια' της Γ' Εθνικής και συνάμα της επιστροφής στην κανονικότητα. Το όνομά του έχει γίνει, πλέον, συνώνυμο με την ΑΕΚ τόσο για τις θητείες του ως παίκτης (η τελευταία θητεία ήταν από το 2010 έως το 2012), αλλά και για τη θητεία του στην άκρη του πάγκου.

Στόπερ: Όγκνιεν Βράνιες

Ο καλός ο Βράνιες πάντα χωράει σε κάθε ενδεκάδα. Η πρώτη του παρουσία με τα κιτρινόμαυρα συνδυάστηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και η παρουσία του, αλλά και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι ήταν εκ των MVP. Εφέτος, στην επιστροφή του στην Ένωση, δεν θυμίζει τον παλιό καλό εαυτό, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Αριστερός μπακ: Ντίντακ Βίλα

Δύο χρονιές στην Ένωση, δύο σημαντικές παρουσίες που άφησαν το 'στίγμα' του. Ο Ισπανός αριστεροπόδαρος αμυντικός κέρδισε αμέσως φανέλα βασικού στα άκρα της άμυνας, έχοντας γεμάτες χρονιές με την ΑΕΚ. Το 2015-16 μέτρησε 31 ματς, ενώ την επόμενη χρονιά 42 και τρία γκολ.

Αμυντικός χαφ: Πάπα Μπούμπα Ντιόπ

Μία σεζόν αγωνίστηκε με την ΑΕΚ, αλλά ήταν αρκετή για να μπει στην 'ελίτ' της δεκαετίας. Τον Σενεγαλέζο παλιό ποδοσφαιριστή της Φούλαμ και της Πόρτσμουθ, ο οποίος το 2010 ήταν από τα μεταγραφικά 'μπαμ', τον θυμούνται ακόμα οι φίλοι της ομάδας για την ασίστ στο Μπλάνκο, αφού... ντρίμπλαρε ακόμα και το καπνογόνο, σε εκείνο το νικηφόρο (1-0) ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Αμυντικός χαφ: Αντρέ Σιμόες

Εργάτης, τίμιος, επαγγελματίας. Όλοι οι χαρακτηρισμοί ταιριάζουν για το 'μηχανάκι' της ΑΕΚ που συνεχίζει από το 2015 έως και σήμερα. Αποκτήθηκε από την Μορεϊρένσε, έγινε αμέσως βασικός, γεύτηκε την κατάκτηση του κυπέλλου και δύο χρόνια αργότερα αυτή του πρωταθλήματος, έζησε για τα καλά τη νέα εποχή της ομάδας μετά την άνοδό της στη μεγάλη κατηγορία.

Δεξιός μεσοεπιθετικός: Νάτσο Σκόκο

Να πέσει φωτιά να μας κάψει αν δεν τον βάζαμε. Ο έρωτας των φιλάθλων της ΑΕΚ, από τους καλύτερους ξένους που φόρεσαν την φανέλα της. Λάτιν, μπαλαδόρος, τσαμπουκάς, ο παίκτης που λατρεύει οποιαδήποτε εξέδρα. Από το 2008 έως και το 2011 ήταν ο ηγέτης της μεσαίας γραμμής, αλλά και εκ των βασικών σκόρερ και εξακολουθεί να μνημονεύεται από τον κόσμο.

Κεντρικός μεσοεπιθετικός: Νίκος Λυμπερόπουλος

Μετά την επταετία στον Παναθηναϊκό, έκανε.. restart με την ΑΕΚ από το 2003 εως το 2008 και από το 2010 έως το 2012. Με την κιτρινόμαυρη φανέλα πανηγύρισε τον πρώτο του εγχώριο τίτλο ως ποδοσφαιριστής (και μοναδικό), το κύπελλο κόντρα στον Ατρόμητο, ενώ από τον πάγκο έζησε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δίπλα στον Μανόλο Χιμένεθ.

Αριστερός μεσοεπιθετικός: Πέτρος Μάνταλος

Ο ηγέτης της νέας εποχής. Μπορεί να φαντάζει βαρύς ο χαρακτηρισμός, αλλά είναι ο ποδοσφαιριστής που κράτησε όρθια την ΑΕΚ στις δύσκολες περιόδους, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το συναίσθημα του κόσμου. Από το 2014 στην Ένωση, ξεκίνησε από τα χαμηλά, για να φτάσει μαζί της στην πρώτη κατηγορία, να πανηγυρίσει το Κύπελλο και λίγο μετά το πρωτάθλημα. Το περίφημο 'ερχόμαστε' έχει μέσα τον χαφ εκ της Κομοτηνής.

Επιθετικός: Σέρχιο Αραούχο

Μετά τον Ντέμη ο Αραούχο και μετά τον Αραούχο ο Λιβάγια. Ο 'killer' της ΑΕΚ, ο φορ που έψαχνε μετά την αποχώρηση του Μπλάνκο, ο επιθετικός που φρόντισε να αφήσει το σημάδι του, έστω κι αν η παρουσία του στους 'κιτρινόμαυρους' δεν ήταν μακροχρόνια. Εκ των πρωταγωνιστών του πρωταθλήματος το 2018 με 23 συμμετοχές και 11 γκολ (39-14 το σύνολο).

Πάγκος: Σάχα, Τσιγκρίνσκι, Βάργκας, Λιβάγια, Μπλάνκο, Χριστοδουλόπουλος, Γιόχανσον

Προπονητής: Μανόλο Χιμένεθ

Και μόνο που επανέφερε την ΑΕΚ στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά μετά το 1994, φτάνει. Ο Μανόλο Χιμένεθ επιστρέφει στον πάγκο της ΑΕΚ και μέσα σε τρεις εβδομάδες μετρά καλύτερες επιδόσεις από ό,τι ο Ζοσέ Μοράις σε τρεις μήνες, ενώ την επόμενη (πρωταθληματική) σεζόν, παραμένει και 'χτίζει' την ΑΕΚ του τίτλου. Στην Ένωση δεν το 'φωνάζουν', ούτε καν το λένε, αλλά σιγά-σιγά ο Ισπανός προπονητής 'σπρώχνει' την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια.

Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; Το Pod-οσφαιρο έχει τις απαντήσεις:

News 24/7

24MEDIA NETWORK