ΑΕΚ-ΠΑΣ: Ο Χιμένεθ ήταν στη λάθος ομάδα

Ούτε οι τρεις αλλαγές του Μανόλο Χιμένεθ στο 46' βοήθησαν την ΑΕΚ ν' ανατρέψει το προβάδισμα του ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος με αμυντική προσήλωση και δεύτερο γκολ στο φινάλε του αγώνα επικράτησε στο ΟΑΚΑ.

Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα πανηγυρίζουν το γκολ του Κρίζμαν για το 1-0 επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ
Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα πανηγυρίζουν το γκολ του Κρίζμαν για το 1-0 επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν είχε σκοράρει σε τέσσερα διαδοχικά παιχνίδια πρωταθλήματος. Απέναντι στην ΑΕΚ πέτυχε δύο γκολ. Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν είχε, οριακά, βρει βαθμό στην Τούμπα (2-1 από τον ΠΑΟΚ), στη Λεωφόρο (2-0 από τον Παναθηναϊκό) και στο Φάληρο (1-0 από τον Ολυμπιακό). Στο ΟΑΚΑ πήρε τρεις για την πρώτη νίκη του μετά τις 6 Δεκεμβρίου (2-0 τη Λαμία). Αυτό που κατέθεσε ο ΠΑΣ Γιάννινα στο 2-0 επί της Ένωσης στην Αθήνα ήταν αυτό που του έλειπε σε πολλά από τα προηγούμενα παιχνίδια του. Κυρίως αυτά της υψηλής έντασης. "Το θέμα ήταν η λεπτομέρεια", σχολίασε ο Αργύρης Γιαννίκης με τη λήξη της αναμέτρησης, έχοντας προηγουμένως δει τους ποδοσφαιριστές του να είναι "πάρα πολύ συγκεντρωμένοι", αποδεικνύοντας ότι "μπορούμε ν' ανταγωνιστούμε μεγάλες ομάδες". Η ποδοσφαιρική αφέλεια είχε μετατραπεί σε κυνικότητα και αποτελεσματικότητα.

Ο προπονητής της ηπειρωτικής ομάδας δεν επέλεξε κάτι άλλο από το δουλεμένο 4-4-2, αλλά συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν ήταν πολύ πιο συμπαγές. Σχεδόν άθραυστο. Όχι πως ο Χουτεσιώτης δεν είχε πολλές καλές στιγμές έως τώρα στη σεζόν, κρατώντας επάξια το ρόλο του Νο1, αλλά η παρουσία του Γιούρι Λοντίγκιν στα γκολπόστ, για πρώτη φορά μετά την ένταξή του στο ρόστερ, συνδυαστικά με την απόλυτη αφοσίωση στην τακτική των ακραίων μπακ (Οικονομόπουλος, Πίρσμαν) και όσων τους κάλυπταν εξαίσια απέτρεψαν την επικίνδυνη ανάπτυξη των 'κιτρινόμαυρων' από τις πτέρυγες. "Χρησιμοποιούμε κάποιον εξτρέμ για να περνάει τον αντίπαλο", έλεγε, εμφανώς θυμωμένος, ο Μανόλο Χιμένεθ, έχοντας αντικαταστήσει τον Μουαμέρ Τάνκοβιτς στο 46' και τον Λιβάι Γκαρσία στο 70', διότι κυρίως ο Σουηδός αλλά και ο συμπαίκτης του είχαν ξεκάθαρα αποτύχει στην αποστολή της πρόκλησης απειλητικών καταστάσεων είτε από τα δεξιά είτε από τ' αριστερά.

Το κατά Σεβιγιάνο "παράλογο πέναλτι" του διαρκώς άτσαλου Εμάνουελ Ινσούα (που αλήθεια είναι πως κλώτσησε χωρίς προφανή λόγο τον Παντελάκη εντός 'κιτρινόμαυρης' περιοχής) είχε χαρίσει από νωρίς τη δυνατότητα στον Σάντι Κρίζμαν να στείλει από την άλλη πλευρά τον Αθανασιάδη και από το 1-0 εφαρόζοντας το παιχνίδι του χώρου.

"Χρειάζεται πάντα η τύχη", συμφώνησε ο Λοντίγκιν που δύο φορές γλίτωσε τα από τα δοκάρια του, αλλά στη μεγάλη εικόνα του αγώνα ο ΠΑΣ δεν κινδύνευσε όσο θα συνέβαινε μάλλον εφόσον είχε διαλέξει να παίζει με ψηλά την άμυνά του και χωρίς τις αναγκαίες αλληλοκαλύψεις στα άκρα ή στον άξονα. Απέναντι στην ΑΕΚ ο ένας ήταν μονίμως δίπλα στον άλλον, δεν υπήρχαν κενά και ο άπαντες πήγαιναν δυναμικά στην μπάλα, αναγκάζοντας τον απεγνωσμένο Χιμένεθ να χρησιμοποιήσει "ό,τι πιο επιθετικό είχαμε στον πάγκο", όχι όμως τον Μάρκο Λιβάγια που παρακολουθούσε από την εξέδρα, "με συνέπεια να πάρουμε ρίσκα". Ρίσκα που ο Λέο δεν εκμεταλλεύτηκε στο πρώτο χαμένο τετ α τετ του με τον Αθανασιάδη, αλλά τα τιμώρησε στο 87' με το εύστοχο τελείωμά του από αριστερα.

"Ναι μεν δεν ήταν το καλύτερο παιχνίδι μας, αλλά τακτικά και με ψυχή υπερβήκαμε τις δυσκολίες", κατέληξε ο Λοντίγκιν, προτού το μπάνερ της λίγκας του έρθει στο κεφάλι από τον αέρα. Της ΑΕΚ της είχε έρθει νωρίτερα ο ουρανός στο κεφάλι τρεις ημέρες μετά τη γεμάτη εμφάνιση στο 2-2 με τον ΠΑΟΚ και τα τέσσερα παιχνίδια δίχως ήττα στη μετά Καρέρα εποχή. Που, βέβαια, έχει αφήσει τα κατάλοιπά της.

"Φοράμε μια φανέλα που έχει βάρος και πρέπει να την υπερασπιζόμαστε κάθε φορά", ήταν η σταράτη και ακριβέστατη τοποθέτηση του Χιμένεθ, έχοντας φροντίσει να διευκρινίσει από την ανάπαυλα ότι δεν θα καταστεί αποδεκτή οποιαδήποτε άλλη νοοτροπία πλην του 100%, διότι "αλλιώς θα είμαστε ένα τίποτα", αντικαθιστώντας μεμιάς τρεις ποδοσφαιριστές (Ινσούα, Τάνκοβιτς, Γαλανόπουλο). Τους δύο πρώτους τιμωρώντας τους και τον τρίτο για να φέρει δεύτερο φορ στο γήπεδο. Ήταν όμως αργά για να καμφθεί ο ΠΑΣ. Της μόνης ομάδας που στο ΟΑΚΑ είχε τη μενταλιτέ του Ισπανού. Και όχι την παραδοσιακή ολλανδική του συνονόματου Άγιαξ. Με την πολύ καλή κυκλοφορία, αλλά την αμυντική 'ασυδοσία'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK