Το αήττητο του ΠΑΟΚ και ο υποβιβασμός του ΠΑΣ: 11 σημειώσεις από την 30ή αγωνιστική

Το αήττητο του ΠΑΟΚ δεν επισκιάστηκε από την 'επτάρα' του Άρη, ούτε από τη 'σωτηρία' του ΟΦΗ και του Αστέρα. Ούτε καν από τις νίκες του τέως ΠΟΚ. Υπήρχε κάτι πολύ πιο σημαντικό στην 'αυλαία' της Super League.

Το αήττητο του ΠΑΟΚ και ο υποβιβασμός του ΠΑΣ: 11 σημειώσεις από την 30ή αγωνιστική
EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ έκανε το... αδιανόητο, να κατακτήσει πρωτάθλημα χωρίς να κάνει ούτε μία ήττα, αφού ο ΠΑΣ Γιάννινα παραδόθηκε στη μοίρα του, όπως κάνει σχεδόν στο σύνολο του 2ου γύρου της Super League.

Κι όμως, ο Άρης προσπάθησε να κλέψει την παράσταση από τον συμπολίτη του, διαλύοντας την Ξάνθη με 7-2.

Πανίσχυρο και το ΠΟΚ με 10-0 γκολ, ενώ Αστέρας Τρίπολης και ΟΦΗ έπαιξαν κι αυτοί ως... μέλη του, επικρατώντας με άνεση του 6ου Πανιωνίου και του 4ου Ατρομήτου.

Ας δούμε τι συνέβη στην 'αυλαία' της φετινής σεζόν:

-

Θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Όμως τοποθετείται εδώ εκτός συναγωνισμού, ώστε να διαβαστεί πρώτο. Η τελευταία αγωνιστική της Super League διεξήχθη με τον 4ο διαιτητή ενός παιχνιδιού της να περνάει τη μέρα του πρώτα σε νοσοκομείο και κατόπιν αστυνομικό τμήμα, μετά από τον ξυλοδαρμό του το βράδυ του Σαββάτου. Ο Αλέξανδρος Τσαμούρης δεν είναι καν το πρώτο θύμα ενός τέτοιου περιστατικού κατά τη φετινή σεζόν. Αυτός ήταν ο Θανάσης Τζήλος, που επέστρεψε στη δράση μετά από μερικούς μήνες ανάρρωσης, σωματικής και ψυχικής, χωρίς να υπάρξει καμία εξέλιξη στο ποινικό 'μέτωπο'. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου έγιναν επεισόδια ακόμα και αυτήν την αγωνιστική (οπαδοί του ΠΑΣ επιχείρησαν να εισβάλλουν στα επίσημα), η απονομή δικαιοσύνης γι' αυτό που συνέβη στον διαιτητή του μοιάζει... ουτοπία.

11.

Δέκα βαθμοί. Αυτή είναι η συγκομιδή του Απόλλωνα, που βάζει υποψηφιότητα για μία από τις χειρότερες ομάδες στην ιστορία της Super League. Το 3-0 της Λαμίας ήρθε απέναντι σε -κατά βάση- νεαρούς παίκτες που δεν είχαν τίποτα να κυνηγήσουν, αλλά αποτύπωναν στο χορτάρι τα διοικητικά λάθη που διαπράττονταν διαρκώς από την αρχή της σεζόν. Πριν αρχίσει η σεζόν. Από την περσινή σεζόν...

10.

Ο Πανιώνιος πάλευε για την παραμονή προ εβδομάδων και τελικά τερμάτισε... πρωταθλητής στο δεύτερο παράλληλο πρωτάθλημα που διεξαγόταν στη Super League, από την 6η θέση και κάτω. Τα κατάφερε ακόμα κι αν ηττήθηκε 0-3 με κάτω τα χέρια από τον Αστέρα στην Τρίπολη. Κι αυτό γιατί οι Αρκάδες δεν είχαν εξασφαλίσει την παραμονή τους στην κατηγορία, με συνέπεια να χρειάζονται τη νίκη. Την πήραν και άφησαν πίσω τον εφιάλτη της εκκίνησης της σεζόν, που τους έβρισκε 'κολλημένους' κάτω από τη διακεκαυμένη ζώνη.

9.

Ο Νταμίρ Κάναντι έμεινε μόνο δύο χρόνια στην Ελλάδα και παρουσίασε δύο εκπληκτικές ομάδες του Ατρομήτου, που πάτησαν ακόμα και στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα κάποια χρονικά διαστήματα. Ο Αυστριακός προπονητής ήρθε ως μια άγνωστη προπονητική φιγούρα και φεύγει ως ο προπονητής τον οποίο κοίταξαν ορισμένες στιγμές όλες οι μεγάλες ομάδες της χώρας μας. Η 4η θέση στην οποία οδήγησε τον Ατρόμητο πέρυσι και φέτος δεν θα ήταν τόσο μεγάλη επιτυχία αν δεν βρισκόταν τόσο κοντά στο γκρουπ των... ισχυρών αντί για εκείνο που αρχίζει από την 5η - 6η θέση και κάτω. Ο αποχαιρετισμός του, μετά από το τέλος του αγώνα κόντρα στον ΟΦΗ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής, ωστόσο μέχρι να... καταστρέψει την υστεροφημία του, θα τον έχουμε πολύ ψηλά μετά από αυτό το (σύντομο) πέρασμα.

Το αήττητο του ΠΑΟΚ και ο υποβιβασμός του ΠΑΣ: 11 σημειώσεις από την 30ή αγωνιστική
EUROKINISSI

8.

Ο ΟΦΗ ήθελε να... σφραγίσει την αποφυγή της ζώνης του υποβιβασμού, ο Ατρόμητος δεν είχε πολλά να κυνηγήσει. Το παιχνίδι στο Περιστέρι ουσιαστικά είχε μία ομάδα να παλεύει για κάτι και αυτή νίκησε με 2-0. Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί των Κρητικών, βέβαια, δεν σημαίνουν κάτι, αφού υπάρχει το μπαράζ παραμονής με τον Πλατανιά, σε έναν... εμφύλιο με τεράστιο ενδιαφέρον.

7.

Αν ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε αγνώριστος μια φορά σε αυτά τα τελευταία παιχνίδια της χρονιάς, ο Παναιτωλικός τον μιμήθηκε επί... πέντε, από τη στιγμή που ουσιαστικά 'κλείδωσε' την παραμονή. Ακόμα κι όταν βρέθηκε στην 6η θέση της βαθμολογίας, δεν κοίταξε ψηλότερα και τελικά τερμάτισε χαμηλότερα από τους 'πράσινους', που διέλυσαν τους Αγρινιώτες με 4-0 στο ΟΑΚΑ. Ο Γιώργος Δώνης εμπιστεύτηκε αρκετούς νεαρούς χωρίς πολλά λεπτά συμμετοχής (ντεμπούτο ως βασικός ο Πάνος Αρμενάκας), ο Τραϊανός Δέλλας έκανε το ίδιο στο 'αντίο' του στην ομάδα και τελικά, παρά το εξωαγωνιστικό -11, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην 8η θέση.

6.

Ήταν η τελευταία ευκαιρία να εκδώσει ανακοίνωση ή να κάνει μια προσωπική δήλωση με αφορμή έναν αγώνα. Τουλάχιστον για φέτος. Ο Αλέξης Κούγιας έκανε έναν απολογισμό, όμως δεν συμπεριέλαβε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στη Λάρισα. Ήταν τόσο... αδιάφορη η νίκη των 'ερυθρολεύκων' με 3-0, όσο και αναμενόμενη, από τη στιγμή που... έμαθαν να ευστοχούν στις τελικές προσπάθειές τους. Ακόμα κι αν ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε αλλαγές και χρησιμοποίησε παίκτες όπως ο Γιούρι Λοντίγκιν, ο Θανάσης Ανδρούτσος, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και ο Φράνκο Σολδάνο, η διαφορά δυναμικότητας ήταν μεγάλη για να αποτραπεί η 10η σερί νίκη των φιλοξενουμένων.

Το αήττητο του ΠΑΟΚ και ο υποβιβασμός του ΠΑΣ: 11 σημειώσεις από την 30ή αγωνιστική
EUROKINISSI

5.

Η ΑΕΚ ταξίδεψε στη Βοιωτία για μία πρόβα τζενεράλε ενόψει του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας το επόμενο Σάββατο με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Απέναντί της ένας υποβιβασμένος Λεβαδειακός, με ένα κράμα βασικών και αναπληρωματικών, που το τελευταίο πράγμα που ήθελαν ήταν αυτή η αγγαρεία. Οι 'κιτρινόμαυροι', αντιθέτως, αξιοποίησαν το 90λεπτο, σημείωσαν 3 (αναπάντητα) γκολ και με τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι να παίζει βασικός και τον Έλντερ Λόπες να μπαίνει αλλαγή, απέκτησαν ακόμα δύο λύσεις για την επόμενη εβδομάδα.

Το αήττητο του ΠΑΟΚ και ο υποβιβασμός του ΠΑΣ: 11 σημειώσεις από την 30ή αγωνιστική
EUROKINISSI

4.

Η μάχη είχε... ολοκληρωθεί από τις προηγούμενες εβδομάδες. Μόνο αν ο Εσεκιέλ Πόνσε έπαιζε στον... Άρη θα είχε κάποιες ελπίδες να κλείσει την 'ψαλίδα' από τον Ευθύμη Κουλούρη. Ο Έλληνας επιθετικός έμεινε στα 20 γκολ, 5 πάνω από τον Αργεντινό της ΑΕΚ, και έγινε ο πρώτος παίκτης του Ατρομήτου που κατακτά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της κατηγορίας. Του Ατρομήτου μέχρι τις 30 Ιουνίου, αφού τότε λήγει ο δανεισμός του από τον ΠΑΟΚ, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται στην Τούμπα.

Το αήττητο του ΠΑΟΚ και ο υποβιβασμός του ΠΑΣ: 11 σημειώσεις από την 30ή αγωνιστική
EUROKINISSI

3.

Οι αγώνες της Ξάνθης σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της σεζόν ήταν οι πιο κουραστικοί, με λίγα τέρματα, ακατάλληλοι για βραδινό παιχνίδι όπου ο κόσμος περιμένει θέαμα. Ο Άρης, όμως, ειδικά στον 2ο γύρο, αποτελεί μία από τις πιο ελκυστικές ομάδες και φρόντισε να καταστήσει ενδιαφέρον ακόμα και τον αγώνα κόντρα στους 'ακρίτες'. Το 7-2 απέχει παρασάγγας από το 11-2 επί του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 1928 ή από το πιο πρόσφατο 9-0 επί του Χαραυγιακού το 1996, ωστόσο έκλεισε με ιδανικό τρόπο τη σεζόν επανόδου στα 'μεγάλα σαλόνια'.

2.

Το 2016-2017 έπαιζε Ευρώπη. Το 2018-2019 υποβιβάστηκε. Το roller coaster του ΠΑΣ Γιάννινα τα τελευταία χρόνια έφτασε στην κορυφή πριν από 3 σεζόν και πλέον έκανε κατάβαση με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Όταν τον Φεβρουάριο κάναμε θέμα για τη μάχη του υποβιβασμού, είχε 3/30 βαθμούς μακριά από τους 'Ζωσιμάδες'. Η άφιξη του Δημήτρη Μάνου δεν αρκούσε, όσο ο Στέφανος Αθανασιάδης πάλευε με την αφλογιστία και από τη στιγμή που πήρε μόνο 7 πόντους έκτοτε, δεν μπορούσε να περιμένει ρεαλιστικά τη 'σωτηρία' μέσω του αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Το αήττητο του ΠΑΟΚ και ο υποβιβασμός του ΠΑΣ: 11 σημειώσεις από την 30ή αγωνιστική
EUROKINISSI

1.

Σε επίπεδο εθνικής κατηγορίας, μόνο μια φορά έχει συμβεί κάτι τέτοιο, το 1964 από τον Παναθηναϊκό, με στελέχη που λίγα χρόνια αργότερα θα έφταναν μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το πρώτο βήμα ήταν ο τίτλος. Επετεύχθη μετά από 34 χρόνια. Το δεύτερο ήταν το αήττητο. Επετεύχθη μετά από 55 χρόνια. Το τρίτο είναι το νταμπλ. Θα δούμε στις 11 Μαΐου. Το τέταρτο είναι το σεντόνι του Champions League. Με τον φετινό ΠΑΟΚ, ακόμα κι αν χρειαστεί να περάσει 3 προκριματικούς γύρους, όλα είναι πιθανά.

Το αήττητο του ΠΑΟΚ και ο υποβιβασμός του ΠΑΣ: 11 σημειώσεις από την 30ή αγωνιστική
EUROKINISSI

Μη χάσετε το νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο! Οι δημοσιογράφοι του Contra.gr συζητούν για το αν η Μπαρτσελόνα έχει κλειδώσει ήδη το Champions League και αν ο Λουτσέσκου πρέπει να φύγει από φέτος στο εξωτερικό:

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK