Αυτά που άφησε ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού

Η δεύτερη ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Ελλάδας και αυτά που άφησε είναι περισσότερα και πιο σοβαρά για μία ομάδα που παλεύει να επιστρέψει στα μεγαλεία του παρελθόντος, προσθέτοντας απαιτήσεις που δεν χρειάζονται.

Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης του Παναθηναϊκού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον ΠΑΟΚ για τον 2ο προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020
Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης του Παναθηναϊκού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον ΠΑΟΚ για τον 2ο προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Προημιτελική φάση σαν τελικός. Αυτή ήταν η ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ για τον Παναθηναϊκό. Ένας πρόωρος τελικός, ο πρώτος της χρονιάς κι εκ των υστέρων ο τελευταίος. Οι 'πράσινοι' έμειναν εκτός συνέχειας στο Κύπελλο Ελλάδας και το μεγαλύτερο πλήγμα δεν είναι ο αποκλεισμός, αλλά αυτά που θα ακολουθήσουν. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

  1. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη έμεινε εκτός στόχων από τα μέσα Φεβρουαρίου. Με δεδομένη την παρουσία του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ, οι 'πράσινοι' είχαν επικεντρωθεί στον επόμενο στόχο, αυτόν του κυπέλλου. Ει δυνατόν, να φτάσουν μέχρι την κατάκτησή του. Η υπέρβαση της χρονιάς, ένα repeat του 2014, ένα déjà vu ως εκκίνηση από παρόμοια αφετηρία. Όσο και να ήθελε ο προπονητής του 'τριφυλλιού' να διώξει το άγχος από τους παίκτες, η διαχείριση του προηγούμενου ντέρμπι, με την ΑΕΚ, έδειξε ότι η ρεβάνς της Τετάρτης ήταν το 'do or die' ματς. Με το συνολικό και βαρύ 0-3 που τον αφήνει εκτός συνέχειας, ο Παναθηναϊκός εναποθέτει τις ελπίδες του στην UEFA για την αναστολή του τελευταίου χρόνου της ευρωπαϊκής ποινής. Αλλιώς, η συμμετοχή στα πλέι οφ της Super League 1 δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από ένα... test event για την επόμενη σεζόν. Μία συλλογή εμπειριών.
  2. Το χειροκρότημα του κόσμου στο τέλος του αγώνα, παρά την πίκρα του αποκλεισμού, δείχνει πολλά. Περισσότερα δείχνουν τα πανό που σηκώθηκαν κατά του Γιάννη Αλαφούζου. Η εσωστρέφεια επιστρέφει, στο στόχαστρο ο άνθρωπος που ουδέποτε κατάφερε να συσπειρώσει τους φιλάθλους. Ή, για να το θέσουμε καλύτερα, να τους εμπνεύσει. Ο Παναθηναϊκός έχασε από τον ΠΑΟΚ καθαρά και δίκαια και τώρα το ανάθεμα πηγαίνει στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ. Τις τελευταίες μέρες, το όνομά του έπαιξε ψηλά στην 'πράσινη' επικαιρότητα λόγω των προσπαθειών του να πετύχει αναστολή της ευρωπαϊκής ποινής. Είναι το τελευταίο που του έχει μείνει, όχι για να κερδίσει μία καλύτερη θέση στην ιστορία του συλλόγου -αυτή ξέρει καλά ότι την έχει χαμένη-, αλλά για να σώσει έστω την ύστατη στιγμή, έστω με τις ελπίδες εναντίον, την αξιοπρέπεια του Παναθηναϊκού. Μία αξιοπρέπεια που 'τσαλαπάτησε' ο ίδιος.
  3. Η λεγόμενη εσωστρέφεια, που αποτελεί το νέο δημοσιογραφικό κλισέ για τις δύσκολες καταστάσεις σαν αυτές του Παναθηναϊκού, μπορεί να ακουμπήσει και τους ποδοσφαιριστές και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ζημιά. Ήδη πολλοί φίλοι της ομάδας αποδομούν την αξία τους, ξεχνώντας τι είχαν καταφέρει έως τώρα. Η περιβόητη λεπτή γραμμή που χωρίζει τον 'παικταρά' από την πιο... γνωστή ελληνική λέξη. Ο Παναθηναϊκός των ντέρμπι που θύμιζε τον παλιό, καλό Παναθηναϊκό, η ομάδα των 5 σερί νικών με μηδέν παθητικό, αυτή που νίκησε κατά κράτος τον ΠΑΟΚ πριν από 10 μέρες, έγινε ξανά αυτή η μίζερη πραγματικότητα. Η όποια προσπάθεια κινδυνεύει να καταλήξει στο καλάθι των αχρήστων και τώρα καλείται ο Δώνης να επαναλάβει ένα νέο ξεκίνημα. Να πείσει πρωτίστως τους απογοητευμένους φιλάθλους ότι υπάρχει μέλλον.

Τι θα έχει να θυμάται τον Μάιο;

Η παραπάνω τριάδα δεν είναι ό,τι χειρότερο άφησε ο αποκλεισμός. Τα χειρότερα θα έρθουν στο τέλος της χρονιάς, στον απολογισμό. Ο Δώνης ξεκίνησε τη σεζόν με μία ομάδα που ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω με πέρυσι και τα φιλικά του καλοκαιριού έβαλαν ένα έξτρα βάρος για πρωταθληματική πορεία. Χωρίς λόγο.

Στο φινάλε της περιόδου, ο Παναθηναϊκός θα έχει να θυμάται μία προσπάθεια που ξεκίνησε κι έμεινε στα μισά. Όχι γιατί δεν κατακτήθηκε κάποιος τίτλος, αλλά γιατί επί της ουσίας δεν δουλεύτηκε η επόμενη μέρα. Η κανονικότητα των 'πράσινων' άρχισε από τον Ιανουάριο, με την έλευση του Τσάβι Ρόκα. Η αρμονική συνεργασία με τον Δώνη κι οι μεταγραφικές κινήσεις ήταν μία εύλογη αντίδραση, ήταν δείγμα υγείας. Ο ΠΑΟΚ, όμως, ήρθε σε ακατάλληλη στιγμή. Ήταν ο αντίπαλος που αποτέλεσε τη μεγάλη πρόκληση και αυτή μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, έπειτα απ' τη νίκη στο αντίστοιχο ντέρμπι του πρωταθλήματος.

Οι 'πράσινοι' έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν για να επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα. Μέχρι τότε, το 'τρένο' θα εκτροχιάζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις που προκύπτουν μεσούσης της χρονιάς. Το κύπελλο ήταν μία τέτοια, αχρείαστη. Το σημαντικό είναι η κανονικότητα που λέγαμε, το μέλλον. Για να έρθει το καλύτερο αύριο.

Ποιες ομάδες θα μπουν στα playoffs μαζί με τον Παναθηναϊκό: Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK